Displaying items by tag: κλιματικος νομος

         Το σχετικό νομοσχέδιο ξεκίνησε να συζητείται και να ψηφιστεί σήμερα - γι' ακόμα μια φορά - με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής. Υποχρεωτική μετάβαση σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, που είναι πανάκριβα,υποχρεωτική χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση κατοικιών και υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών χωρίς καμία πρόβλεψη κάλυψης του κόστους - Κάτω από αυτές τις συνθήκες,το κόστος θέρμανσης και ρεύματος τετραιάζεται. 

 

         Για μια  «μεγάλη στιγμή»  θα μιλήσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός όταν (σήμερα Πέμπτη 26 Μαΐου) θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος «κλιματικός νόμος». Πράγματι, θα είναι  «μια μεγάλη στιγμή»  για τον  Κυριάκο Μητσοτάκη , αφού με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που εισηγείται καταφέρνει ταυτόχρονα πολλά πράγματα:  Να πολλαπλασιάσει το κόστος ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας τα επόμενα χρόνια, να διασφαλίσει τα κέρδη πολλών «καρτέλ». » που αδημονούν για κέρδη μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» και ταυτόχρονα να «σιγουρέψει» ότι η κερδοφορία των προϊόντων δεν ταλαιπωρείται από περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

 

        Αυτό το τελευταίο έχει διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό ήδη από τον Απρίλιο του 2020, όταν ο  Κωστής Χατζηδάκης  «πέρασε» από τη Βουλή τον « περιβαλλοντικό νόμο» . Αυτός που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ότι οι επιχειρήσεις θα «ελέγχονται» περιβαλλοντικά από τις εταιρείες που θα προσλαμβάνουν οι ίδιοι. Όπως είχε, άλλωστε. ομολογήσει με αυτό το νομοσχέδιο  «στρώνουμε κόκκινο χαλί στους επενδυτές» .

 

       Έτσι, ο νέος  «κλιματικός νόμος»  έρχεται να ολοκληρώσει τη «δουλειά»: Οι διατάξεις του καθορίζονται στην  προστασία του περιβάλλοντος και των κλιματικών μέτρων στό μια.. ατομική υπόθεση και όχι κάποια υποχρέωση του κράτους . Συγκεκριμένα, ξεχωριστά ο μισθωτός, ο αγρότης ή ο μικρός αυτοπασχολούμενος γίνεται … «υπεύθυνος» για το περιβάλλον και οφείλει να εφαρμόσει συγκεκριμένους κανόνες. Όσο για το κράτος; Διατηρεί για τον εαυτό του τον ρόλο του επιτηρητή με την κυβέρνηση να επιθυμεί να «πάρει τα ευαισθησία» για την… ευαισθησία της.

 

        Δείτε κι αυτό: ΕΚΤΑΚΤΟ – Σοβαρά τραυματισμένος φοιτητής στο ΑΠΘ (φωτογραφίες)

     Το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα πρέπει να επωμιστεί ένα τεράστιο κόστος «προσαρμογής» είναι μία …λεπτομέρεια που ελάχιστα απασχολεί. Δεν βρίσκει, καν, χώρο στις κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί του «μέλλοντος του πλανήτη».

Με λίγα λόγια, ο «κλιματικός νόμος» που έχει στόχο την « κλιματική ουδετερότητα»  δεν είναι καθόλου … «ουδέτερος», ως προς την κοινωνική λειτουργική του. Αντιθέτως, θα οξύνει τις αντιθέσεις δημιουργώντας συνθήκες όξυνσης της ενεργειακής φτώχειας και θα μεγαλώσει τα εισοδηματικά «χάσματα».

 

      Ας δούμε τα βασικά σημεία του κλιματικού νόμου:

 

  • Ο νέος νόμος προβλέπει ότι έως το  2026  – και με σταδιακό τρόπο – θα είναι υποχρεωτική η κυκλοφορία των ηλεκτρικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκειμένου να «πιαστεί» ο στόχος της ηλεκτροκίνητης αυτοκίνησης που έχει θεσπιστεί για το  2030 . Αυτό που …δεν έχει προβλέψει ο νόμος είναι αυτός που θα βρει έναν μισθωτό τις  30, 40 ή ακόμη και 50.000 ευρώ  που απαιτούνται για την  αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μάλιστα, οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και στην περίπτωση των μεταχειρισμένων. Η πολιτική αυτή αναμένεται να είναι πολύ πιο αιχμηρή στην περίπτωση των επαγγελματιών αυτοκινητιστών (ταξί) που θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν πολύ υψηλά κόστη. Φυσικά, στο νέο νόμο δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε και περιβαλλοντικό αποτύπωμα να υπάρξει και να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων.
  • Ορίζεται ότι σταδιακά θα βγει «εκτός αγοράς» η δυνατότητα του καυσίμου θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα, θα απαγορευθούν οι νέοι καυστήρες πετρελαίου από το 2025 ενώ θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση βιοκαυσίμων. Ουσιαστικά, δηλαδή, με έμμεσο τρόπο, θα οδηγηθούν τα λαϊκά νοικοκυριά στην κατανάλωση φυσικού αερίου και το επόμενο βήμα θα είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ενέργειας. Αν και αυτό, το τελευταίο, ακούγεται θετικό, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι αυτά τα συστήματα και είναι πανάκριβα αλλά και υφίστανται χειραγώγηση στις τιμές τους, ώστε να σταθεροποιούνται σε υψηλά επίπεδα. Πρακτικά, δηλαδή, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις το κόστος θέρμανσης για ένα σπίτι θα τετραπλασιαστεί.
  • Με τις καινούργιες διατάξεις τίθενται κλιματικά όρια σε κάθε επιχείρηση. Μόνο που το μέτρο αυτό – όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς – δεν θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο για κάθε επιχείρηση. Έτσι, οι μεγάλες επιχειρήσεις, μιας και θεωρείται ότι κάνουν επενδύσεις, θα καλύπτονται από μια σειρά προστατευτικούς νόμους και οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι που τις αφορούν θα γίνονται με ειδικό καθεστώς. Αντιθέτως, οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωπες με ένα τεράστιο κόστος για την περιβαλλοντική προσαρμογή κι αυτό μετά από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης. Θα πρέπει να ανταποκριθούν σε προδιαγραφές που θα περιλαμβάνουν αντικατάσταση εξοπλισμού και αλλαγές στον τρόπο παραγωγής.
  • Οι νέες διατάξεις θα αυξήσουν άμεσα τα δημοτικά τέλη ή θα μειώσουν τις παροχές προς τους δημότες. Ο νέος «κλιματικός νόμος» προβλέπει «ουδέτερα κλιματικά» κτίρια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν προβλέπει όμως την παραμικρή αύξηση στον προϋπολογισμό στην αυτοδιοίκηση ή στις δημόσιες επενδύσεις για την κατασκευή σχολείων, υγειονομικών μονάδων ή άλλων κτιρίων δημόσιας χρήσης. Εξυπακούεται ότι η κατασκευή ενός «ουδέτερου κλιματικά» κτιρίου είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με ένα συμβατικό κτίριο.
  • Ο νέος νόμος προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων σε περιοχές που προβλέπεται αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές ή για πλημμύρες. Μία ιδέα, άλλωστε, που είχε αναφερθεί από την κυβέρνηση στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Να σημειωθεί ότι αυτό θα διασφαλίζεται στο ακίνητο μόνον εάν είναι ασφαλισμένο. Πρακτικά δηλαδή η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τη δική της ανεπάρκεια σε αντιπλημμυρικά έργα και δασοπροστασία, μεταφέροντας το κόστος σε όσους έχουν ένα σπίτι και, μάλιστα, με οριζόντιο τρόπο.

 

     Σύμφωνα με τον εισηγητή της Ν.Δ Εμμανουήλ Μπουτσικάκη«ο ελληνικός κλιματικός νόμος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εθνικούς ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σχέση με το 1990, κατά 80% το 2040, έτσι ώστε το 2050 να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή, μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα».

 

     Μάλιστα, η στοχοθεσία αυτή συνοδεύεται με την ανάλογη μεγαλοστομία αφού ανέφερε πως  «το ρολόι δεν μετράει, είμαστε στο σημείο μηδέν. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, βιώνουμε δραματικό και εποικοδομητικό τρόπο τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η κλιματική αλλαγή συνιστά υπαρξιακή απειλή που απαιτεί ενισχυμένη φιλοδοξία και αυξημένη δράση για το κλίμα» . Πρόσθεσε, δε, πως  «είναι πλέον επιβεβαιωμένο να καθιερωθεί εθνική στρατηγική και σχέδιο προσαρμογής και να ληφθεί υπόψιν η ενωσιακή στρατηγική» .

Published in Πολιτική

        Από το γραφείο τύπου του Πράσινου Κινήματος εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

       Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο Κλιματικού Νόμου, κατατέθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, προς διαβούλευση, είναι ελλειμματικό σε πολλά σημεία. Λείπει το όραμα και η πραγματική προσέγγιση με βάση την ευημερία των πολιτών και όχι τη δήθεν Ανάπτυξη των αριθμών. Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με την βαρύτητα και την εις βάθος προσέγγιση που αρμόζει την θέσπιση Κλιματικού Νόμου. 


       Το Πράσινο Κίνημα, έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό, στο δημόσιο διάλογο τις θέσεις του για έναν πραγματικό σύγχρονο Κλιματικό Νόμο. 

 

       Για το Πράσινο Κίνημα οι εικόνες βιβλικής καταστροφής που βιώνουμε συχνά, πρέπει να ευαισθητοποιήσουν επιτέλους τους κυβερνώντες στη χώρα μας και να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας ισχυρός Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. 

 

       Ένας Κλιματικός Νόμος όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης. Θα μετριέται το κόστος που μετακυλύεται στις επόμενες γενιές. Θα καταργηθεί η απαράδεκτη νομοθέτηση που υπάρχει τώρα, όπου η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο, (έχει μόνο γνωμοδοτικό) στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι διατάξεις του κλιματικού νόμου να συμβάλλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας του Παρισιού. Ένας Κλιματικός Νόμος που θα προσδιορίζει την παύση όλων των αδειοδοτήσεων για έρευνα ή εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα. Που θα αλλάξει το οικονομικό μοντέλο στην Ελλάδα, αφού η «πράσινη» προσέγγιση του επιχειρείν , είναι η μοναδική με βιωσιμότητα, η οποία δημιουργεί και τις νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας. Σε αντίθεση με την καταστροφική επικράτηση του Νεοφιλελευθερισμού που βιώνουμε και τις παθογένειες της ιδεοληπτικής Αριστεράς που βιώσαμε. 

 

      Και επειδή στο Πράσινο Κίνημα έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις, τις καταθέτουμε ξανά, σε αντιδιαστολή, με τα θεωρητικά γενικόλογα κείμενα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. 
 

      30 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ



     Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ενώνει τη φωνή του και τις δυνάμεις του με όλους όσους πιστεύουν ότι η χώρα μας πρέπει να λάβει μια σειρά από άμεσα μέτρα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα και προτείνει τα εξής:


1. Άμεση έρευνα για την προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων και των φυσικών βιοτόπων της χώρας στην κλιματική αλλαγή, όπου θα περιγράφεται η παρούσα κατάσταση, οι προβλέψεις για το μέλλον και οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.
2. Άμεσος φιλόδοξος σχεδιασμός για να ανοίξει η αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και κυρίως οι Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων.
3. Εθνικό Σχέδιο για την αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων σε led, στον οδοφωτισμό και σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.
4. Σχεδιασμός για την σταδιακή βελτίωση του κτιριακού προβλήματος στις θερμικά επιβαρυμένες περιοχές των πόλεων, που συνήθως είναι και οι φτωχότερες. Ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια των νοικοκυριών. 
5. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που έχουν παραμετροποιήσει το σχέδιο λειτουργίας τους με βάση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής.
6. Νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαστική εισαγωγή των «πράσινων προμηθειών» στο δημόσιο σε ποσοστό τουλάχιστον 15% για αρχή.
7. Άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδάτινων πόρων και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να είναι βασική παράμετρος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προτεραιότητα σε Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο , που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.
8. Επαναδραστηριοποίηση με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Σχεδιασμός και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου εξοικονόμησης και συγκέντρωσης των υδάτινων πόρων. 
9.Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, με ορίζοντα εξαετίας 2022 – 2028 και δέσμευση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ προς την κατεύθυνση αυτή. 
10. Αλλαγή της παλαιολιθικής φιλοσοφίας διοίκησης και διαμοίρασης πόρων του Πράσινου Ταμείου».
11. Να καταργηθεί άμεσα το προβληματικό 75% του αντιπεριβαλλοντικού «νόμου Χατζηδακη» με βάση το οποίο έγιναν «βορά στα συμφέροντα» οι περιοχές Natura 2000 όπως και οι περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές. 
12. Να θεσπισθεί  και ο « Κλιματικός Προϋπολογισμός» με συγκεκριμένη όμως περιβαλλοντική κατεύθυνση στο πλαίσιο των Διεθνών μας δεσμεύσεων.
13.  Να καταργηθούν άμεσα, όλες οι αποφάσεις – με τροπολογία που θα ψηφίσει άμεσα η βουλή – για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων. Όπως έγινε φανερό και με την συνάντηση της Μασσαλίας οι εξορύξεις πλέον είναι απαγορευτικές (για να το αντιληφθεί και ο…Ερντογάν).
14. Να θεσπισθεί επιτέλους και στη χώρα μας Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Να μην υπάρξει η παραμικρή παρεμβατική δραστηριότητα μέχρι να ολοκληρωθεί το θαλάσσιο χωροταξικό μας σχέδιο.
15. Να αυστηροποιηθούν οι κανόνες ποιότητας των ιχθυοκαλλιεργειών.
16. Να ακυρωθεί το εγκληματικό project του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα όπου για να γίνει ένα «ξενοδοχειακό συγκρότημα» θα κοπούν δεκάδες χιλιάδες δένδρα και θα καταστραφεί η θαλάσσια και η παράκτια βιοποικιλότητα. Και προφανώς να ακυρωθούν και όλα τα παρόμοια έργα που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα για χάρη της … δήθεν Ανάπτυξης.
17. Να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός, προγραμματισμός και ανάδειξη των εναλλακτικών μοντέλων Τουρισμού, που έχουν ως σημείο αναφοράς την προστασία στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
18. Να δούμε τον σχεδιασμό της μετάβασης της χώρας μας προς μία «Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία» , θέτοντας ως βασική παράμετρο το «taxonomy» , που είναι ο βασικός δείκτης της Ε.Ε. που επιτρέπει τη βελτίωση των βιώσιμων επενδύσεων και την εφαρμογή της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Στη βάση αυτή να σχεδιαστεί και η τοπική ενεργειακή αυτονομία.
20. Να έχουμε σαφή και πειστική ενημέρωση για την αποκαλούμενη «Κυκλική Οικονομία» και να νομοθετηθούν φορολογικές απαλλαγές και άλλα φορολογικά κίνητρα για όσους επενδύουν στην «Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία» (και στο τουρισμό) και έχουν δείκτη Κυκλικής Οικονομίας, πάνω από 90%.
21.  Να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για όλους τους «επενδυτές» που δεν υλοποιούν την εγκεκριμένη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (από την δραστηριότητα τους).
22. Αλλαγή της φιλοσοφίας στη διαχείριση απορριμμάτων, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση. Απομάκρυνση από την επιλογή των φαραωνικών και υπερδιαστασιολογημένων εργοστασίων απορριμμάτων. 
23. Να σχεδιαστεί ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην εξειδικευμένη πρόληψη και όχι χαοτική καταστολή, όπως συμβαίνει τώρα. 
24. Να σχεδιαστούν εξειδικευμένες πολιτικές δίκαιης μετάβασης για τα άτομα με κινητικά προβλήματα (π.χ στον άξονα Βιώσιμη Κινητικότητα) και για τα ΑμΕΑ. 
25. Να εισαχθεί ρητά, η συμμετοχική δημοκρατία των τοπικών κοινωνιών και των παραγωγικών ομάδων για να υπάρξει η αναγκαία ωριμότητα στη σχεδιαζόμενη πράσινη μετάβαση. 
26.  Να αναμορφωθούν και να επανασχεδιαστούν τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία θα εναρμονιστούν με τους στόχους της πράσινης μετάβασης.
27. Να είναι ξεκάθαρη, η κάθε αρμοδιότητα από τους εμπλεκόμενους φορείς.
28. Να ενισχυθεί ο τομέας της παραγωγής βιολογικών προϊόντων, με συγκεκριμένα φορολογικά και επιδοματικά κίνητρα. Να υπάρχουν συγκεκριμένες αποτρεπτικές πολιτικές για τα γενετικώς τροποποιημένα, προϊόντα.
29. Εκτός, από την ηλεκτροκίνηση στα ΙΧ να υπάρχει σαφέστατη προσέγγιση στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων μέσων σταθερής τροχιάς και ποδηλατοδρόμων.   
30. Να αλλάξει η φιλοσοφία λειτουργίας των ρεμάτων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ως φυσικοί βιότοποι και όχι μόνο ως αγωγοί νερού. 

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο