Από το γραφείο τύπου της Παράταξης “ΝΙΚΗ των Πολιτών” Αγίας Παρασκευής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Με τίτλο «Νέα ενημέρωση Δημάρχου προς τις Δημοτικές παρατάξεις για την πορεία των εργασιών ανέγερσης του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου» δημοσιεύεται κείμενο της Δημοτικής αρχής, απολύτως γενικόλογο.
Συνοψίζουμε τα ουσιαστικά σημεία της συνάντησης (Τετάρτη 7/9) όπου η «ΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» εκπροσωπήθηκε από τους Γ. Σταθόπουλο πρ. Δήμαρχο και τους Π. Γκόνη και Δ. Κονταξή πρ. Αντιδημάρχους:
Υπήρξε ομοφωνία ότι το επιπλέον χρηματικό ποσό, για τις εργασίες εκβραχισμού, αφορά απρόβλεπτα έξοδα του έργου και όχι συμπληρωματική σύμβαση όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, καταλογίζοντας τα στον Δήμο .
Τα απρόβλεπτα είναι γνωστό και επ’ αυτού συμφώνησαν όλοι, επιβαρύνουν την Περιφέρεια.
Η δηλωθείσα από τον Δήμαρχο πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης να εκταμιευθεί το ποσό από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) είναι καλοδεχούμενη, εφόσον υλοποιηθεί και μάλιστα σύντομα.
Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι ο Δήμος θα προσλάβει ειδικό σύμβουλο - μελετητή για τα επόμενα στάδια του έργου (σ.σ. όφειλε ήδη να το έχει πράξει)
Αμφισβητήθηκε, έντονα, από πολλές πλευρές ο αριθμός κυβικών μέτρων εκβραχισμού που δηλώνεται από την εργολήπτρια Εταιρεία.
Διευκρινίστηκε ότι υπήρξαν δύο επιστολές από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας που έλαβε ο Δήμος, Μάιο και Ιούνιο του 2021. Στις επιστολές υπήρχε αναφορά στο αίτημα του εργολάβου για αναθεώρηση της μελέτης, κάτι που –υποστηρίχθηκε από πλευρές της αντιπολίτευσης– θα έπρεπε είχε ενεργοποιήσει την Δημοτική αρχή.
Συζητήθηκε η δημιουργία διαπαραταξιακής συμβουλευτικής επιτροπής από Μηχανικούς, πρόταση που είχε κατατεθεί εδώ και αρκετό διάστημα στο Δημ. Συμβούλιο, από τον πρ. Αντιδήμαρχο Δ. Κονταξή Πολ. Μηχανικό, χωρίς να γίνει τότε δεκτή.
Διευκρινίστηκε, ταυτόχρονα,η ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης και παρέμβασης του Δήμου στο επίπεδο της θεσμικής επιτροπής παρακολούθησης του έργου.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε δημόσια να καταθέσουμε την άποψη ότι η Δημοτική αρχή, πλην της επίσκεψης στον Υπουργό Ανάπτυξης, δείχνει να μην ανησυχεί. Το θέμα, όμως, είναι εξαιρετικά σοβαρό.
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8.16' μ.μ. στο Β' Γυμνάσιο Βριλησσίων
Στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, (όπως και άλλα χρόνια *), το Cine – Δράση αφιερώνει την τελευταία του καλοκαιρινή προβολή στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας. (Από την επόμενη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου το Cine Δράση επιστρέφει στο ΤΥΠΕΤ).
Με αφορμή την προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους, την «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου και την «Διαγωγή Μηδέν» του Ζαν Βιγκό, θα γίνει συζήτηση για τα σχολεία των Βριλησσίων - αλλά και το σχολείο των ονείρων μας - με τους:
- Μαρία Φουσέκα διευθύντρια Β’ Γυμνασίου
- Γιάννη Κοσμόπουλο διευθυντή 4ου Δημοτικού Σχολείου
- Ντίνα Λέρτα διευθύντρια 4ου Νηπιαγωγείου
Τη συζήτηση συντονίζει ο Θανάσης Σπηλιώτης, καθηγητής μαθηματικών στο Β’ Γυμνάσιο Βριλησσίων. Θα παρευρίσκεται η Σοφία Χαντζάρα, αντιδήμαρχος παιδείας και δια βίου μάθησης του Δήμου Βριλησσίων.
Το Cine – Δράση διοργανώνει αυτή τη συζήτηση αφενός επιδιώκοντας να αποκτηθεί μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης των σχολείων της πόλης μας, αφετέρου, για να διαπιστώσουμε αν και πώς η τέχνη του κινηματογράφου θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη διασύνδεση σχολείου – κοινωνίας και στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως η σχολική παρενόχληση, ο ρατσισμός απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό, η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα οικολογίας κλπ.. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να οργανωθούν από κοινού εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν προβολές και συζητήσεις για τα παραπάνω θέματα ή η Κινηματογραφική Λέσχη να βοηθήσει μαθητές, που πιθανόν θα ενδιαφέρονταν, να σκηνοθετήσουν ταινίες για τα προβλήματα τους, πρακτική που ακολουθείται σε πολλά σχολεία της χώρας μας.
Οι ταινίες:
Προσευχή Ελλάδα, Μυθοπλασία, 2014. Διάρκεια: 20’.
Σκηνοθεσία, Σενάριο, Σκηνογραφία: Θανάσης Νεοφώτιστος. Σενάριο: Γρηγόρης Σκαράκης, Κατερίνα Πιπεριά. Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Καραβέβας, Στέλιος Καραμπίνας.
Δύο μαθητές Γυμνασίου. Αναζητώντας την ταυτότητά τους, μέσα από τη βία, ο ένας θα παίξει με τα όρια του άλλου. Στο Γυμνάσιο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μια ομάδα νταήδων, προκαλούν τρόμο στα πιο αδύναμα παιδιά. Όταν ο Δημήτρης μαθαίνει ότι πρέπει να πει την προσευχή, ο Βασίλης καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη. Τι θα γίνει όμως όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά στο σχολείο και κυρίως μπροστά σε αυτόν; O Θανάσης Νεοφώτιστος συνδυάζει ρεαλισμό και όνειρο για να μιλήσει για περίπλοκα συναισθήματα και καταστάσεις της εφηβικής ηλικίας, αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Η «Προσευχή» είναι μία ταινία που κολλάει στο μυαλό με το έξυπνο τέλος της και μας κάνει να τη σκεφτόμαστε ώρες μετά.
Ο Θανάσης Νεοφώτιστος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά Αρχιτεκτονική και συνέχισε με σπουδές Σκηνοθεσίας. Πρώτη ταινία του είναι η σπουδαστική «Ο Ήλιος κι ο Βοριάς (2013). «Η Προσευχή» αποτέλεσε την πτυχιακή του εργασία και απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ Δράμας (2014). Στη συνέχεια γύρισε τις ταινίες «Patision Avenue» (2018) και «AirHostess-737» (2022).
Διαγωγή μηδέν Γαλλία, 1933, 47’. Σκηνοθεσία - Σενάριο: Jean Vigo.
Δύο μαθητές, επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές στο οικοτροφείο αρρένων που είναι εσώκλειστοι, οργανώνουν με κάποιους συμμαθητές τους ανταρσία ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό του καθολικού σχολείου τους. Πέρα από την αντικληρική και αντιαυταρχική διάθεση της ταινίας, ο ποιητικός ρεαλισμός του Ζαν Βιγκό έγκειται στο ρευστό και δυναμικό μοντάζ, ενώ κορυφώνεται στη μαγική σκηνή του μαξιλαροπόλεμου στον κοιτώνα, το τελευταίο βράδυ πριν την εξέγερση. Η ταινία περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους σκηνοθέτες της γαλλικής Nouvelle Vague και του βρετανικού Free Cinema, όπως «Τα 400 Χτυπήματα» (1959) του Φρανσουά Τρυφώ, το «If...» (1968) του Λίντσεϊ Άντερσον και άλλες. Στη Γαλλία ήταν απαγορευμένη μέχρι το 1945.
O Ζαν Βιγκό (1905-1934) θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς Γάλλους σκηνοθέτες της δεκαετίας του 1930 και συνέβαλε στην εδραίωση του κινήματος του ποιητικού ρεαλισμού. Γιος ενός δολοφονημένου αναρχικού δημοσιογράφου (με το ψευδώνυμο Μιγκέλ Αλμερέιδα), πέρασε την εφηβεία του σε οικοτροφεία. Σε ηλικία 19 ετών ξεκίνησε σπουδές στο Παρίσι όπου και αρρώστησε από φυματίωση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο στη Νίκαια και την Κυανή Ακτή, όπου συνεργάστηκε με τον Μπόρις Κάουφμαν, αδελφό του Σοβιετικού σκηνοθέτη Ντζίγκα Βερτόφ. Πέθανε σε ηλικία μόλις 29 ετών από φυματίωση. Πρόλαβε να γυρίσει τέσσερις ταινίες, των οποίων η επίδραση στον μεταγενέστερο κινηματογράφο είναι αξιοσημείωτη.
Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Στη σημερινή (σημ: χθεσινή) συζήτηση στη Βουλή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέβασαν τους τόνους με αλληλοκατηγορίες ένθεν κακείθεν χωρίς όμως από τη συζήτηση να προκύψει τίποτε σοβαρό.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αποκλειστικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ είναι αυταπόδεικτες.
Αυταπόδεικτες είναι και οι ευθύνες όλων των κομμάτων συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ που είτε ψήφισαν είτε εφάρμοσαν θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις.
Δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ που είπε ότι κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις. Ευθύνες έχουν και όσοι ψήφισαν και εφάρμοσαν το πλαίσιο που δίνει αυτές τις δυνατότητες.
Διαβάστε κι αυτό: Στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγ. Κυριακού" για το εργατικό ατύχημα
Η άλλη πλευρά της άσφαιρης αντιπαράθεσης είχε να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει εκλογές και με τη ΝΔ να προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Για μας το ελάχιστο που θα πρέπει να γίνει είναι η κατάργηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και η ΕΥΠ να τεθεί κάτω από τον έλεγχο ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.