..
..
..
Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προέβει ο Τάσος Τέλλογλου σχολιάζοντας την πολύμηνη παρακολούθηση του. Περιγράφει περιστατικά με διάφορα άγνωστα πρόσωπα, που θυμίζουν «κατασκοπευτική» ταινία, ενώ αποκαλύπτει ότι τον είχαν φωτογραφήσει μετά από συνάντηση που είχε με τον Θανάση Κουκάκη.
Σε άρθρο του αναφέρει ότι «στις 27 Μαΐου 2022 περπατώντας στο Κολωνάκι, συνοικία στο κέντρο της Αθήνας, παρατήρησα ότι ένας νεαρός άνδρας με ένα πλαστικό ποτήρι καφέ στο χέρι και μια τσάντα περασμένη γύρω από τη μέση του με ακολουθούσε. Ήταν 10 το πρωί και κατευθυνόμουν σε μια συνάντηση με μια πηγή που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία λογισμικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών ασφαλείας. «Κοίτα να έρθεις μόνος σου», με είχε προειδοποιήσει, αλλά δεν έδωσα μεγάλη σημασία, παρά το γεγονός ότι τον Μάιο συχνά έβλεπα ανθρώπους να με ακολουθούν επίμονα. Αποφάσισα ότι θα έπρεπε να δοκιμάσω αν ο άνθρωπος που με ακολουθούσε ήταν εκεί για μένα. Άλλαξα πεζοδρόμιο και άλλαξε κι αυτός, μπήκα σε ένα μαγαζί και στάθηκε σε αυτό, άλλαξα και πάλι πεζοδρόμιο και μπήκα γρήγορα στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου 37 δίπλα σε ένα ταχυδρομικό γραφείο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Όταν πέρασε από μπροστά μου τον άρπαξα. Άρχισε να φωνάζει, και όταν τον ρώτησα «ποιος είσαι;» και προσπάθησα να βάλω το χέρι στην εσωτερική τσέπη για να πάρω την ταυτότητά του, το έβαλε στα πόδια προς τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας».
Το μεσημέρι ένας αξιωματούχος μιας υπηρεσίας ασφαλείας μου αρνήθηκε στο τηλέφωνο κάθε ευθύνη. «Ενδιαφέρονται και άλλες υπηρεσίες», μου είπε ξερά. Λίγες μέρες αργότερα ένας απόστρατος της Ελληνικής Αστυνομίας μου είπε να προσέχω το πάρκινγκ που παρκάρω το αυτοκίνητό μου. Ρώτησα τον υπάλληλο του πάρκινγκ στο Παγκράτι, μια άλλη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, εάν είχε συμβεί κάτι ασυνήθιστο. Μετά από πίεση μου είπε ότι είχε έρθει ένας «κύριος από την αστυνομία και ήθελε να πάει στο αυτοκίνητό σας αλλά δεν τον άφησα». Στις 2 Μαΐου 2022 με φωτογράφισαν σε καφετέρια ενός προαστίου της Αθήνας, του Νέου Ψυχικού, μετά από μια συνάντησή μου με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, το πρώτο θύμα του λογισμικού Predator σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο φίλος που μας έστειλε τη φωτογραφία μας παρακάλεσε να μη την δημοσιεύσουμε, δουλεύει για το κράτος.
Τον Ιούνιο του 2022 μια πηγή με ενημέρωση από τις υπηρεσίες ασφαλείας μου είπε ότι η συνάδελφός μου Ελίζα Τριανταφύλλου, ο ρεπόρτερ Θοδωρής Χονδρόγιαννος, ο Θανάσης Κουκάκης και εγώ «συσχετιζόμασταν» με δεκάδες υποψήφιες πηγές μας με βάση την κεραία της κινητής τηλεφωνίας στην οποία βρίσκονταν τα κινητά μας, για να υπάρχει «μία εικόνα για το αν συναντιόμαστε».
Λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο βρέθηκα σε ένα κτίριο στη λεωφόρο Κηφισίας, στη βόρεια Αθήνα, κι άνοιξα το τηλέφωνό μου μόνο για να φωτογραφίσω ένα λογότυπο εταιρείας. Το απόγευμα ρωτήθηκα από κάποιον που δεν θα έπρεπε να το ξέρει αν το πρωί βρισκόμουν στο συγκεκριμένο κτίριο.
Όλα αυτά, πέρα από παραβίαση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, συνιστούν κι ένα σοβαρότατο εμπόδιο στη δουλειά μας. Πώς να πας να συναντήσεις και να μιλήσεις σε έναν άνθρωπο όταν ξέρει ότι δεν θα πας μόνος σου; Και τι ρίσκο παίρνει αυτός ή αυτή που συναντιέται μαζί σου; Το πρόβλημα, πέρα από πολιτικό, νομικό και τεχνικό, είναι και βιοποριστικό για όσους επιμένουμε να βιοποριζόμαστε ερευνώντας. Σε συνθήκες απόλυτης μοναξιάς ακόμα και από τις οικογένειές μας.»
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
Δείτε ακόμα: Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά - Απεργία για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς
..
..
..
Με ψήφισμα του του Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου καταδικάζει τις υποκλοπές τηλεφώνων και τις παρακολουθήσεις πολιτών και πολιτικών προσώπων εκφράζοντας την ανησυχία του για το «πόσο ευάλωτοι αποδεικνύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί από διαδικασίες και πρακτικές που θίγουν την αξιοπιστία τους και αφήνουν έκθετα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων της χώρας».
Το ψήφισμα αναφέρει:
«Με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών και άλλων προσώπων από την ΕΥΠ, όπως πρόσφατα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, του πρώην Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, των κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ, των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, καθώς και πολλών άλλων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου εκφράζει την ανησυχία του για το πόσο ευάλωτοι αποδεικνύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί από διαδικασίες και πρακτικές που θίγουν την αξιοπιστία τους και αφήνουν έκθετα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων της χώρας.
Για το λόγο αυτό καταδικάζουμε:
Τις υποκλοπές τηλεφώνων από ιδιωτικές εταιρείες.
Τις παρακολουθήσεις, πολιτικών και άλλων προσώπων, που δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς ίδρυσης, την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τα οποία αφορούν στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και στην προστασία από δραστηριότητες που συνιστούν απειλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και της εθνικής ασφάλειας.
Κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ισχύουν και να τηρούνται από όλους, για όλους, χωρίς καμία εξαίρεση, όταν τίθενται θέματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιου συμφέροντος και μόνον τότε.
Ζητάμε από την Ελληνική Βουλή:
Δείτε ακόμα: Φοιτητής έπεσε στο κενό από τον τρίτο όροφο στο ΑΠΘ
Σχόλιο του γραφείου τύπου του κόμματος για το κλείσιμο με συνοπτικές διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής των παρακολουθήσεων
Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισε η εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές με απόφαση της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στο εσωτερικό της. Στο πνεύμα της τοποθέτησης του "αμερόληπτου και έγκριτου δημοσιογράφου" Δημήτρη Οικονόμου ότι το θέμα κούρασε η εκείνης του Σάκη Μουμτζή για την θεσμικότητα έναντι της κυβερνησιμότητας, στις 30/09 εσπευσμένα σταμάτησε η λειτουργία της εξεταστικής δίνοντας ένα τέλος που συνάδει με το φιάσκο που προηγήθηκε στο εσωτερικό της τον προηγούμενο μήνα.
Συνοπτικά είναι δυνατό κάποιος να ξεχωρίσει κάποια στοιχεία της εξεταστικής παρωδίας, συγκάλυψης και απροκάλυπτου εμπαιγμού από την κυβερνητική πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής. Η εξεταστική επιτροπή άνοιξε υπό βροχή τοποθετήσεων κυβερνητικών στελεχών και δημοσιογράφων για την διακύβευση της εθνικής ασφάλειας και την σημασία διατήρησης του απορρήτου. Ανάμεσα σε αυτές και της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία προχωρώντας και ένα βήμα παρακάτω έδωσε και την εκτίμηση στην ποινή φυλάκισης στα δέκα χρόνια για όποιον δεν συμμορφωθεί. Το αδίκημα στην προκείμενη περίπτωση θα ήταν το σπάσιμο της σιωπής απέναντι σε εκείνη την καθ’ όλα νόμιμη και αρμόδια κοινοβουλευτική διαδικασία για αυτά τα θέματα.
Ευτυχώς τέτοιο κακό δεν βρήκε την δημοκρατία μας αφού όσοι καλέστηκαν τελικά στην επιτροπή να καταθέσουν όπως οι τωρινοί και πρώην διοικητές της ΕΥΠ αλλά ακόμα και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν και δεν είδαν τίποτα η σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι απόρρητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φίλος του πρωθυπουργού και διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων για χάρη του οποίου έγινε φωτογραφική τροπολογία το 2019 σύμφωνα με την οποία μοναδικό προαπαιτούμενο για την διοίκηση της ΕΥΠ είναι η δεκαετής προϋπηρεσία κάπου.
Αυτό ωστόσο συνιστά την καλή περίπτωση καθώς η πλειονότητα των μαρτύρων που προτάθηκε από άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν κλήθηκαν αφού απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Ανάμεσα τους και πρόσωπα η κλήση των οποίων άπτεται της κοινής λογικής. Δεν κλήθηκε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό το γραφείο του οποίου λειτουργεί και εποπτεύεται η ΕΥΠ από το 2019 καθώς αυτή ήταν μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης. Δεν κλήθηκε ο γενικός γραμματέας υπό τον πρωθυπουργό και ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης ο οποίος και παραιτήθηκε όταν έσκασε το σκάνδαλο. Αντίστοιχα ο Γιώργος Γεραπετρίτης εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών για το ζήτημα των υποκλοπών. Δεν κλήθηκε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που μελετούσε τα σκάνδαλα των τραπεζών και η παρακολούθηση του οποίου σταμάτησε την μέρα που απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ για να μάθει αν παρακολουθείται και τους λόγους. Επιπλέον σύμπτωση η τροπολογία που πέρασε μετά από αυτό της διακοπής του δικαιώματος κάποιου να απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ για να μάθει αν παρακολουθείται η όχι και τους λόγους της παρακολούθησης του. Δεν κλήθηκε η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου η οποία υπέγραψε περί της 15.000 παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας σε πραγματικά παραγωγικό οίστρο. Νούμερο το οποίο αφορά γραμμές μοναδιαία και επομένως οι πραγματικοί αριθμοί που παρακολουθούνται είναι και όσοι επικοινωνούν με αυτούς τους 15.000 για λόγους πάντα εθνικής ασφάλειας. Η λίστα εκείνων που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν με απόφαση της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή είναι μεγάλη ωστόσο εμείς θα κλείσουμε με τα παραδείγματα των επιχειρηματιών Λαβράνου, Μπίτζιου και Τριμπάλη ( καλέστηκε αλλά καθώς φαίνεται έχει ψευδομαρτυρήσει λίγο πριν το κλείσιμο της επιτροπής ) οι οποίοι σχετίζονται με τις συμβάσεις παροχής παράνομου λογισμικού στην ΕΥΠ καθώς και η εκπρόσωπος της Intelexxa η οποία είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στο εξωτερικό.
Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω είχαμε το "μυστηριώδες τεχνικής φύσης λάθος" της καταστροφής των αρχείων παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και τις επιλεγμένες και συνήθως αντικρουόμενες διαρροές σε σχέση με τα τεκταινόμενα και τα πορίσματα της επιτροπής από τα έγκριτα μέσα ενημέρωσης της λίστας του Στέλιου Πέτσα. Η συνέπεια που δείχνει η κυβέρνηση στην συγκάλυψη είναι χαρακτηριστική καθώς στην εξεταστική επιτροπή για την λίστα Πέτσα ο ίδιος δεν καλέστηκε να καταθέσει. Αλλά είπαμε όλα στο φως και κουράσαμε.