Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτης Αριστεράς εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Οι νέες αποκαλύψεις του τύπου για τα πρόσωπα που παρακολουθούσε η κυβέρνηση αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν όριο οι παρακρατικές τακτικές ελέγχου που χρησιμοποιεί ο στενός πρωθυπουργικός κύκλος εξουσίας. Πέραν, λοιπόν, του Νίκου Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων όπως του Θανάση Κουκάκη, η κυβέρνηση αποκαλύπτεται ότι παρακολουθεί με τη χρήση παράνομου λογισμικού υποκλοπής δεδομένων στελέχη και Υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος, πρώην Πρωθυπουργούς, βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες, εκδότες, καθώς και συζύγους και κοντινά τους πρόσωπα.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είτε μέσω της ΕΥΠ, την οποία φρόντισε να καταστήσει απόλυτα ανεξέλεγκτη τροποποιώντας τη σχετική νομοθεσία, είτε ακόμη και με τη χρήση κακόβουλου λογισμού (Predator) έχει στήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο υποκλοπών ακόμη και δικών της ανθρώπων. Οι στόχοι των παρακολουθήσεων είναι αποκαλυπτικοί του σχεδίου εκτροπής του κύκλου Μητσοτάκη: πολιτικοί αντίπαλοι και στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και εκδότες, ισχυροί επιχειρηματίες – ολιγάρχες και πρόσωπα των συμφερόντων τους, άνθρωποι της ΝΔ σε θέσεις ευθύνης για την καταγραφή και πληροφόρηση αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, της οικονομίας, ο Υπαργηχός της αστυνομίας, ακόμη και άνθρωποι του πρωθυπουργικού γραφείου όπως τον οικονομικό σύμβουλο του Μητσοτάκη. Αλλά και σύζυγοι και άνθρωποι του οικογενειακού περιβάλλοντος των στόχων με σκοπό προφανώς την απόσπαση τυχόν πληροφοριών χρήσιμων για την επιβολή ή τον πιθανό εκβιασμό πολιτικών επιλογών.
Μέσα από τις παράνομες υποκλοπές, επεδίωκαν τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας, τον έλεγχο του τύπου, της πληροφόρησης για ζητήματα όπως η πανδημία και η οικονομία, τον έλεγχο της εσωκομματικής τους αντιπολίτευσης. Πρόκειται για την πλήρη ανάπτυξη ενός σχεδιασμού παρακρατικής εκτροπής για τη διατήρηση του στενού κύκλου του Πρωθυπουργού στην κρατική εξουσία.
Καθίσταται ακόμη πιο προφανής ο κίνδυνος που τίθεται από αυτήν την κυβέρνηση για τις λαϊκές ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις. Μια κυβέρνηση που παρακολουθεί τόσο εκτεταμένα φίλους και αντιπάλους δεν έχει κανένα όριο σεβασμού των στοιχειωδών ελευθεριών των πολιτών.
Να προχωρήσει άμεσα ανεξάρτητη δικαστική έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών στα πρόσωπα που έστησαν και έθεσαν σε εφαρμογή το εκτεταμένο δίκτυο παράνομων παρακολουθήσεων
Να καταργηθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και το νομικό πλαίσιο που αποδίδει υπερεξουσίες στην ΕΥΠ, που οικοδόμησαν και αξιοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις για παρακολουθήσεις, καταλύοντας τα δικαιώματα των πολιτών.
Να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός, που φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη, και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα στις υποκλοπές, καθώς όσο μένουν στην εξουσία δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί η πλήρης έκταση του σκανδάλου.
..
..
..
Συνταρακτικές ήταν οι χθεσινές αποκαλύψεις του Documento για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας μια σειρά από υπουργούς και πρώην υπουργούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και το Predator.
Η εφημερίδα αναφέρει πως τα παρακάτω πρόσωπα δεν έμεναν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Σκοπός της επίσηµης παρακολούθησης (για λόγους «εθνικής ασφάλειας») ήταν να εντοπιστούν οι συχνές επαφές τους. Ύστερα το κινητό τους παγιδευόταν από το Predator.
Τα ονόματα είναι τα εξής:
Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργός)
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
Νίκος Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών)
Ολγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων)
Αδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Γεωργιάδη)
Βασίλης Κικίλιας (πρώην υπουργός Υγείας)
Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Κικίλια)
Ολγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Τουρισμού)
Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής «Καθημερινής»)
Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)
Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας)
Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Αμυνας)
Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών)
Κωστής Χατζηδάκης (υπουργόςΕργασίας)
Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη)
Αριστοτελία Πελώνη (εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος)
Γιώργος Πατούλης (περιφερειάρχης Αττικής)
Μαρίνα Πατούλη (σύζυγοςΠατούλη)
Δημήτρης Αβραμόπουλος (πρώην υπουργός Υγείας)
Αλέξης Πατέλης (επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού)
Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής)
Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας)
Ειρήνη Καρυπίδη (επιχειρηματίας, αδερφή Καρυπίδη)
Γιάννης Κουρτάκης (εκδότης εφημερίδας «Παραπολιτικά»)
Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star)
Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media)
Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρώην πρόεδρος ΕΟΔΥ)
Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμανέα, δημοσιογράφος)
Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος)
Αντώνης Δελλατόλας (δημοσιογράφος)
Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)
Δείτε ακόμα: «Let the chlidren talk» στον Δήμο Αγίου Δημητρίου
..
..
..
Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προέβει ο Τάσος Τέλλογλου σχολιάζοντας την πολύμηνη παρακολούθηση του. Περιγράφει περιστατικά με διάφορα άγνωστα πρόσωπα, που θυμίζουν «κατασκοπευτική» ταινία, ενώ αποκαλύπτει ότι τον είχαν φωτογραφήσει μετά από συνάντηση που είχε με τον Θανάση Κουκάκη.
Σε άρθρο του αναφέρει ότι «στις 27 Μαΐου 2022 περπατώντας στο Κολωνάκι, συνοικία στο κέντρο της Αθήνας, παρατήρησα ότι ένας νεαρός άνδρας με ένα πλαστικό ποτήρι καφέ στο χέρι και μια τσάντα περασμένη γύρω από τη μέση του με ακολουθούσε. Ήταν 10 το πρωί και κατευθυνόμουν σε μια συνάντηση με μια πηγή που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία λογισμικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών ασφαλείας. «Κοίτα να έρθεις μόνος σου», με είχε προειδοποιήσει, αλλά δεν έδωσα μεγάλη σημασία, παρά το γεγονός ότι τον Μάιο συχνά έβλεπα ανθρώπους να με ακολουθούν επίμονα. Αποφάσισα ότι θα έπρεπε να δοκιμάσω αν ο άνθρωπος που με ακολουθούσε ήταν εκεί για μένα. Άλλαξα πεζοδρόμιο και άλλαξε κι αυτός, μπήκα σε ένα μαγαζί και στάθηκε σε αυτό, άλλαξα και πάλι πεζοδρόμιο και μπήκα γρήγορα στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου 37 δίπλα σε ένα ταχυδρομικό γραφείο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Όταν πέρασε από μπροστά μου τον άρπαξα. Άρχισε να φωνάζει, και όταν τον ρώτησα «ποιος είσαι;» και προσπάθησα να βάλω το χέρι στην εσωτερική τσέπη για να πάρω την ταυτότητά του, το έβαλε στα πόδια προς τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας».
Το μεσημέρι ένας αξιωματούχος μιας υπηρεσίας ασφαλείας μου αρνήθηκε στο τηλέφωνο κάθε ευθύνη. «Ενδιαφέρονται και άλλες υπηρεσίες», μου είπε ξερά. Λίγες μέρες αργότερα ένας απόστρατος της Ελληνικής Αστυνομίας μου είπε να προσέχω το πάρκινγκ που παρκάρω το αυτοκίνητό μου. Ρώτησα τον υπάλληλο του πάρκινγκ στο Παγκράτι, μια άλλη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, εάν είχε συμβεί κάτι ασυνήθιστο. Μετά από πίεση μου είπε ότι είχε έρθει ένας «κύριος από την αστυνομία και ήθελε να πάει στο αυτοκίνητό σας αλλά δεν τον άφησα». Στις 2 Μαΐου 2022 με φωτογράφισαν σε καφετέρια ενός προαστίου της Αθήνας, του Νέου Ψυχικού, μετά από μια συνάντησή μου με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, το πρώτο θύμα του λογισμικού Predator σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο φίλος που μας έστειλε τη φωτογραφία μας παρακάλεσε να μη την δημοσιεύσουμε, δουλεύει για το κράτος.
Τον Ιούνιο του 2022 μια πηγή με ενημέρωση από τις υπηρεσίες ασφαλείας μου είπε ότι η συνάδελφός μου Ελίζα Τριανταφύλλου, ο ρεπόρτερ Θοδωρής Χονδρόγιαννος, ο Θανάσης Κουκάκης και εγώ «συσχετιζόμασταν» με δεκάδες υποψήφιες πηγές μας με βάση την κεραία της κινητής τηλεφωνίας στην οποία βρίσκονταν τα κινητά μας, για να υπάρχει «μία εικόνα για το αν συναντιόμαστε».
Λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο βρέθηκα σε ένα κτίριο στη λεωφόρο Κηφισίας, στη βόρεια Αθήνα, κι άνοιξα το τηλέφωνό μου μόνο για να φωτογραφίσω ένα λογότυπο εταιρείας. Το απόγευμα ρωτήθηκα από κάποιον που δεν θα έπρεπε να το ξέρει αν το πρωί βρισκόμουν στο συγκεκριμένο κτίριο.
Όλα αυτά, πέρα από παραβίαση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, συνιστούν κι ένα σοβαρότατο εμπόδιο στη δουλειά μας. Πώς να πας να συναντήσεις και να μιλήσεις σε έναν άνθρωπο όταν ξέρει ότι δεν θα πας μόνος σου; Και τι ρίσκο παίρνει αυτός ή αυτή που συναντιέται μαζί σου; Το πρόβλημα, πέρα από πολιτικό, νομικό και τεχνικό, είναι και βιοποριστικό για όσους επιμένουμε να βιοποριζόμαστε ερευνώντας. Σε συνθήκες απόλυτης μοναξιάς ακόμα και από τις οικογένειές μας.»
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
Δείτε ακόμα: Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά - Απεργία για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς