Displaying items by tag: εκθεση

        Από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Βίλα Στέλλα (Σοφίας και Νεότητος) - Ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας του Δήμου

 

       Από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

       Την έκθεση «Πολύπτυχον» της ζωγράφου Χρυσάνθης Μαγγίδη παρουσιάζει και φιλοξενεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Βίλα Στέλλα (Σοφίας και Νεότητος). Με ελεύθερη είσοδο, οι φίλοι της Τέχνης μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση πρωινές ώρες από τις 11.00' έως τις 14.00' και το απόγευμα από τις 18.00' έως τις 22.00'. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στις 19.00'.

 

       Οριοθετημένες μέσα στο αυστηρά γεωμετρικό, ορθογώνιο σχήμα του χαρτιού και τις περιορισμένες διαστάσεις του, οι σχεδιασμένες με την τεχνική του κάρβουνου δημιουργίες της Χρυσάνθης Μαγγίδη αποτυπώνουν ανώνυμές κι απρόσωπες ανθρώπινες φιγούρες, απογυμνωμένες από ενδύματα, πρόσωπα και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, διακριτή ταυτότητα και διαφορετικότητα, χωρίς καν σαφή διάκριση αρσενικού και θηλυκού, κινούνται, αιωρούνται, αναδύονται, ή ταλαντεύονται µμετέωρες σαν σκιές µμέσα στο σκοτάδι σε κατάσταση συναισθηματικής και ψυχολογικής αστάθειας, εκφράζοντας µε την οικουμενική γλώσσα του σώματος ένα ευρύ φάσμα σκοτεινών συναισθημάτων που δεσμεύουν και υποδουλώνουν την ανθρώπινη φύση.

 

       Η Χρυσάνθη Μαγγίδη γεννήθηκε στην Ελλάδα (Αθήνα), έζησε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ, ταξίδεψε πολύ και μορφώθηκε τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, αφομοιώνοντας και συνδυάζοντας επιδράσεις και από τις δύο ηπείρους. Σπούδασε στο Dickinson College, ΗΠΑ από όπου αποφοίτησε το 2016 με αριστείο και τριπλή κατεύθυνση στις Καλές Τέχνες, την Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης. Το 2021 έλαβε με άριστα το Masters στην Αρχαιολογία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου (ΜΑ) από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και στη συνέχεια έγινε αποδεκτή ως υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο πανεπιστήμιο στον τομέα της Κλασικής Αρχαιολογίας. Διδάσκει Καλές Τέχνες, Ιστορία της Τέχνης, και Αρχαιολογία ως συνεργάτιδα-καθηγήτρια στο Αμερικανικό Κέντρο Αρχαιολογίας στις Μυκήνες, ενώ συμμετέχει επίσης για πολλά χρόνια ως αρχαιολόγος σε αρχαιολογικές ανασκαφές στις Μυκήνες και τη Λαμία. Έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία ως επιμελήτρια εκθέσεων σε γκαλερί τέχνης, και εργάζεται ως σύμβουλος δημοσίων σχέσεων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μεγάλη γκαλερί στη Νέα Υόρκη.

Published in Ηρακλείου

..

..

...

 

 

Ατομική έκθεση

 

Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη «Οι Παραθεριστές /The Vacationers»

 

Διάρκεια έκθεσης 27 Αυγούστου έως 11 Σεπτεμβρίου

Εγκαίνια: Σάββατο 27 Αυγούστου στις 21:00

 

Επιμέλεια έκθεσης

Ίρις Κρητικού

 

Μικρές ιστορίες θέρους και παρα-θερισμού

Ἐτοῦτο τὸ καΐκι ἀπορριγμένο στὴ στεριὰ – τὸ θυμᾶμαι ἀπὸ πρόπερσι, κάποιος ἀδέξιος παραθεριστὴς εἶχε καθήσει στὸ ἔνδοξο λιοπύρι καὶ τὸ ζωγραφίζε- ἔτσι ξεχασμένο καὶ παράταιρο στὸ τότε φῶς καὶ στὰ γέλια τῶν λουομένων.

 

Γιάννης Ρίτσος, Χρονικό, 1957 (απόσπασμα)

 

Σε μια από τις πιο εμβληματικές γκαλερί των Κυκλάδων στη Βουρκαριανή της Κέας θα παρουσιαστεί από το Σάββατο 27 Αυγούστου έως την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου η ατομική έκθεση της Αγάπης Φεσατίδου-Ψαρράκη με τίτλο «Οι Παραθεριστές».

 

Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος, η οποία συμπυκνώνει μέσα από τα έργα της έναν τόπο συμβολικό και τοποθετεί τους Παραθεριστές της.

 

Δείτε ακόμη:Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας - Μήνυμα από το 112

 

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού αναφέρει σχετικά: «Φάκελοι αλληλογραφίας και κουνιστά αλογάκια, ελαιόδεντρα και ανθοδέσμες σε διάφανα βάζα, σημαιάκια, κοχύλια και σύννεφα, σκάλες βιβλιοθήκης, αρχαία ποδήλατα και πλαστικά επιπλέοντα παπάκια, ρετρό πινακίδες δρόμου και επιγραφές
νέον, συνθέτουν με τον τρόπο μιας σπονδυλωτής ψηγματικής αφήγησης, τον πολύχρωμο συμβολικό κόσμο της Αγάπης Φεσατίδου-Ψαρράκη.

 

Η εναέρια σχεδόν θέαση στο σύμπαν αυτό που ξετυλίγεται απαλά σαν μαγικό χαλί, κατάστικτο από συμβολικά στοιχεία και έμβια μοτίβα, αποδίδεται με τον τρόπο ενός ανοιχτού στο υπαινισσόμενο σύμπαν παράθυρου:

 

η σύνθετη προοπτική και η υφασμένη με διαφορετικές αλληλουχίες επιμέρους συμβάντων σύνθεση, επιτρέπουν στον θεατή άλλοτε να εισχωρήσει στον υπονοούμενο εσωτερικό χώρο και να μοιραστεί την εμπειρία του διαδραματιζόμενου επεισοδίου και άλλοτε, έχοντας θέαση αποσπασματική, να μαντέψει και, κυρίως, να αποκωδικοποιήσει αυτό που συμβαίνει εντός του.

 

Οι τεμνόμενες επιφάνειες των ένθετων πολλαπλών τετραγώνων της αφήγησης που συνδέονται εν μέρει με το ικανότατο γραφιστικό υπόβαθρο της ζωγράφου και τα οργανικά συμπλεκόμενα, ετερόκλητα φαινομενικά αντικείμενα της τελικής σύνθεσης, αρθρωμένα άλλοτε με πλακάτα ηλεκτροφόρα πράσινα και γαλανά χρώματα και άλλοτε κολυμπώντας σε αινιγματικά σφουμάτα δουλεμένα με διαφορετικές τονικότητες του γκρίζου και μικτή τεχνική, τρέπονται σταδιακά σε οικεία εδάφη για τον ίδιο τον θεατή: στην άγνωστη αυτή χώρα με τις οπτικές ψευδαισθήσεις και τα επιμέρους αινίγματα, επίκεντρο των παράδοξων ετούτων σχεδιασμένων συμβάντων, του μικτού εξοπλισμού της εικόνας με παράταιρα οργανικά μέλη, επίκεντρο των γραμμάτων, των λέξεων και των φράσεων που υφαίνονται στην επιφάνεια της σύνθεσης, είναι η ανθρώπινη φιγούρα.

 

Άλλοτε ορατή και άλλοτε υπαινισσόμενη από τη ροή και τη σκιά των πραγμάτων, μα σε κάθε περίπτωση ερμηνευτικό κλειδί και αποληκτικό νησί, για κάθε μία από αυτές τις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες.

 

Τα έργα της δημιουργού, ενθαρρύνουν το βλέμμα να ανασκάψει και να ερμηνεύσει τα εγκλειόμενα περιστατικά τους, να κατανοήσει την αφηγηματική αφετηρία τους, να συνδεθεί και να επιστρέψει πολλές φορές στην χαρισματική τους πυκνότητα.

 

Αντλώντας την πρώτη ύλη των διαστρωματικών ετούτων επεισοδίων από τα διαχρονικά συστατικά της θερινής ώρας και του Μεσόγειου τόπου, ιχνογραφώντας την κατάστικτη από μικρά τρυφερά συμβάντα και παροπλισμένα ανθρωπινά αντικείμενα μνήμη, η Αγάπη Φεσατίδου- Ψαρράκη συμπυκνώνει στους «Παραθεριστές» της έναν τόπο συμβολικό.

 

Μια κατοικημένη θερινή ώρα του νου, με συντεταγμένες ρευστές, με αθέατες σχεδόν μα εξακολουθητικά διηνεκείς δράσεις και πολυπληθείς αυτοτελείς επιμέρους μνήμες και αναγνώσεις.»

 

Η Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα και στο Λαύριο. Σπούδασε art & design στη Βακαλό, με ειδίκευση στις εφαρμοσμένες εικαστικές τέχνες.

 

Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στη σχολή, από τον Κυριάκο Ρόκο και την Ρουμπίνα Σαρελάκου.

 

Εργάστηκε επί σειρά ετών, σαν γραφίστας και art director σε διάφορα έντυπα.

 

Η ζωγραφική την κέρδισε και εκφράζεται μέσα από αυτήν, τα τελευταία χρόνια.

 

Η τεχνική της είναι mixed media, ακρυλικά σε καμβά. Παράλληλα ασχολείται με τη δημιουργική φωτογραφία.

 

Η φωτογραφική της ματιά χαρακτηρίζει πολλές φορές και την εικαστικότητα των έργων της.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

ΓΚΑΛΕΡΙ ΒΟΥΡΚΑΡΙΑΝΗ

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-14:00 και μετά τις 19:00

Published in Πολιτισμός
Tagged under

..

..

..

 

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

 

 

Η ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ για την κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό και το Victoria Square Project σας προσκαλούν στην

έκθεση του «(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια».

 

Το «(Συν)Εργαστήριο για την ιθαγένεια», τα έργα του και οι δράσεις που τα προ(σ)καλούν πραγματεύονται

την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση

αλλά και ως βιωμένη εμπειρία της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας.

 
 

Έξι καλλιτέχνες/ιδες, με διαφορετικές καταβολές και πρακτικές αλλά παράλληλα πολλά κοινά στοιχεία, 
πλαισιωμένοι/ες από επιμελητές/ριες, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές/ριες, συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον
ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα.
 
 
Μέσα από μία συνεργατική διαδικασία συναντήσεων και εργαστηρίων με τους οργανισμούς Generation 2.0
και Anasa Cultural Center προκαλούν και προκαλούνται από ερωτήματα όπως εάν η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί
να προ(σ)καλέσει κοινωνική λειτουργία και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων, ανισοτήτων και
στερεοτύπων, και το κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή, στην ανάπτυξη και στην ενεργοποίηση κοινο
 

 

Πρόκειται για ένα πειραματικό κοινοτικό έργο που εδράζεται στη δια-δράση και διασταύρωση ιδεών, εμπειριών και πεποιθήσεων

διαφορετικών ανθρώπων καθώς και στην ανάγκη όλων μας για δράση και συμμετοχή στα κοινά και την αναζήτηση περαιτέρω

συγκλίσεων ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και τις διεκδικήσεις συμπολιτών μας.

 

Το «(Συν)εργαστήριο για την Ιθαγένεια» επιθυμεί να λειτουργήσει ως ενισχυτής των διεκδικήσεων ανθρώπων μεταναστευτικής

προέλευσης για ισονομία και ισότητα αλλά και να διερευνήσει τρόπους συμμετοχής και όχι παρεμβολής

στη συνεχόμενη προσπάθεια για την εξάλειψη ορίων διαφορετικότητας και τον καθορισμό του «Άλλου», μέσα από τ

η συνεργασία, τη διασταύρωση και την παρουσίαση έργων δημιουργών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

 

Με αυτόν τον τρόπο, η ιδιαιτερότητά της δράσης έγκειται στο γεγονός ότι δίνει εξίσου βάρος στις συνεκτικές και διαδραστικές

διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τα έργα.

 

 

Συν)Εργαστήριο για την Ιθαγένεια

20 Μαΐου - 22 Ιουνίου 2022

Victoria Square Project

[ Ελπίδος 13, 10434 Πλατεία Βικτωρίας]

 

 

Ελεύθερη πρόσβαση

 

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα - Σάββατο

12:00 - 20:00

Θα υπάρχει η δυνατότητα διαμεσολάβησης, Τρίτη-Σάββατο 12:30-14:30, 17:30-19:30

 

Εγκαίνια

19 Μαΐου 2022, 19:30

Περισσότερες πληροφορίες στο www.victoriasquareproject.gr

 

 

Published in Πολιτισμός

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο