..
..
..
Όπως έγινε γνωστό , κατατέθηκε την Τρίτη η πρώτη συλλογική αγωγή της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ. (Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής) κατά της ΔΕΗ για την ακύρωση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη νομική αντίδραση κατά του μέτρου που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς του ρεύματος. Η υπόθεση θα συζητηθεί την 1η Ιουνίου 2022 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Η ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ στην ανακοίνωση της αναφέρει ουσιαστικά πως οι καταναλωτές δεν μπορούν να γνωρίζουν τι πληρώνουν λόγω των περίπλοκων και δυσνόητων τύπων υπολογισμού της τιμής ενώ αποκρύπτονται κρίσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό και τον έλεγχο της ορθότητας των χρεώσεων από τους καταναλωτές. Εξηγεί, μάλιστα, ότι οι συντελεστές υπολογισμού προσδιορίζονται χωρίς διαφάνεια και με τρόπο που “απαγορεύει τη μείωση της χρέωσης” ενώ υπογραμμίζει και τη σύνδεση με τη χρηματιστηριακή αγορά και τους κινδύνους που αυτό έχει για τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα σημειώνει πως “με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η χρέωση προμήθειας υπολογίζεται με βάση μία πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία, που απαιτεί την εκτέλεση συνεχόμενων μαθηματικών πράξεων και την εξοικειωμένη γνώση δεδομένων και όρων της ενεργειακής αγοράς. Παράλληλα, αποκρύπτει κρίσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό και τον έλεγχο της ορθότητας των χρεώσεων από τους καταναλωτές. Περιέχει δε διάφορους δυσπρόσιτους για τον καταναλωτή συντελεστές και μεγέθη, που προσδιορίζονται χωρίς διαφάνεια και καθορίζονται με τρόπο που ουσιαστικά απαγορεύει τη μείωση της χρέωσης, καταδικάζοντας τους καταναλωτές σε συνεχείς και υπέρογκες αυξήσεις. Εξάλλου, η σύνδεση του τιμήματος με έναν δείκτη που υπόκειται στους κινδύνους και τα παιχνίδια της χρηματιστηριακής αγοράς είναι αδιαφανής και καθιστά την αναπροσαρμογή μη εύλογη και άδικη.”
Δείτε ακόμα: Ομολογία Μπ. Παπαδημητρίου: Οι ιδιώτες επέβαλαν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ (video)
Ακόμα αναφέρει ότι “η ΔΕΗ ξεκίνησε να εφαρμόζει μονομερώς και χωρίς τη συναίνεση των καταναλωτών τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο του 2021, οδηγώντας σε τεράστιες αυξήσεις τα τιμολόγιά της. Η συγκεκριμένη ρήτρα, όπως είναι γνωστό, συνδέει το τίμημα που καταβάλλουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα με τις διακυμάνσεις της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και είναι συνώνυμη με υπέρμετρες και άδικες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Οι καταναλωτές ενημερώθηκαν για τις αυξήσεις και την αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής αφού αυτές είχαν επιβληθεί και μάλιστα με τρόπο αδιαφανή, παραπλανητικό και αντίθετο με την ισχύουσα νομοθεσία”.
“Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. με την αγωγή που κατατέθηκε σήμερα συνεχίζει το νομικό αγώνα της κατά των καταχρηστικών όρων στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και στις παράνομες πρακτικές των προμηθευτών. Είναι δε η δεύτερη αγωγή που κατατίθεται και λόγω του χαρακτήρα και αυτής της αγωγής ως συλλογικής, το αποτέλεσμά της θα ισχύει έναντι όλων των καταναλωτών.” σχολιάζει ενώ προσθέτει πως “το επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν συλλογικές αγωγές και κατά άλλων προμηθευτών για τη χρήση ρητρών αναπροσαρμογής, καθώς και την παράνομη και μονομερή μετατροπή σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω νομικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών που ως στόχο θα έχουν:
α) την προσωρινή προστασία απέναντι σε διακοπές παροχής ρεύματος λόγω μη πληρωμής της ρήτρας και
β) την αποκατάσταση της ζημίας τους λόγω της χρήσης της παράνομης αυτής ρήτρας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπροσθέτως, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για συσπείρωση των καταναλωτών και άσκηση πίεσης στη Κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες που έχουν συντελεστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τις αρμόδιες αρχές, και κυρίως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην αποκατάσταση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της λειτουργίας των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών.”
Διαβάστε και αυτό: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ για την Ελευθερία του Τύπου!