Displaying items by tag: ουκρανια

..

..

..

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης (τα οποία το δημοσίευσαν) είναι σοκαρισμένα από το πώς ένας μαχητής του ρωσικού στρατού κρυμμένος σε χαράκωμα, πέταξε δύο φορές χειροβομβίδες που έπεσαν πάνω του από drone του ουκρανικού στρατού.

Ομολογουμένως δύσκολη άσκηση!

 

Δείτε ακόμα:   Υπήρξε και "επαναστάτης" ο Όλαφ Σολτς

 

 

Published in Πολιτική

..
..
..

Άρθρο των New York Times κατακεραυνώνει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων – “Μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα φουντώνει”

«Είμαι δεσμευμένος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα ακροατήριο βιομηχάνων και επιχειρηματιών τον Απρίλιο του 2018, σε «μια κυβέρνηση των αρίστων». Υπό την ηγεσία του, τα ελαττώματα του παρελθόντος - νεποτισμός, διαφθορά - δεν θα ήταν πλέον ανεκτά. Η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019, θα μπορούσε να «σηκώσει ξανά το κεφάλι της με υπερηφάνεια»” αναφέρει εισαγωγικά ο Alexander Clapp.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τονίζει πως στην Ελλάδα, “μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα φουντώνει”.

Συνεχίζει τονίζοντας πως “η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που δεσμεύτηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και, από πολλές απόψεις , φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί και εμβαθύνει”.

“Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο την υποκείμενη σήψη” προσθέτει.

Υποστηρίζει πως “για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι ένα απαίσιο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Όμως, επί κ. Μητσοτάκη, η εθνική επιτήρηση έχει επεκταθεί σε μια εν πολλοίς ακαταλόγιστη γραφειοκρατία. Μία από τις πρώτες του πράξεις ως πρωθυπουργός ήταν να θέσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπό τον άμεσο έλεγχο του γραφείου του και στη συνέχεια να τοποθετήσει —μέσω νομικής τροποποίησης— ένα πρώην στέλεχος μιας παγκόσμιας εταιρείας ασφαλείας ως διευθυντή της. Έκτοτε, ο αριθμός των “παγιδευμένων” ελληνικών τηλεφώνων αυξάνεται σταθερά. Κατά μέσο όρο πέρυσι, 42 συσκευές εξουσιοδοτήθηκαν για υποκλοπές κάθε μέρα, συνολικά περισσότερα από 15.000 ελληνικά τηλέφωνα υπό κρατική επιτήρηση ανά πάσα στιγμή”.

Διαβάστε και αυτό: 
Ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά από την ανακοίνωση των νέων τιμών ρεύματος


“Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από τις υποκλοπές;”

Προσθέτει πως “αυτή η μορφή παρακολούθησης ήταν ωστόσο —τουλάχιστον θεωρητικά— νόμιμη. Η χρήση του Predator, η οποία έχει καταδικαστεί ρητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι κάτι εντελώς άλλο. Θα μπορούσαν οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ήδη διεξάγουν μια τεράστια εκστρατεία παρακολούθησης, να έχουν αναθέσει ακόμη πιο παρεμβατικές υποκλοπές σε μια σκιώδη ιδιωτική εταιρεία; Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα;”.

Αναφερόμενος στο ρόλο του τέως γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη τονίζει πως “τους τελευταίους μήνες, Έλληνες δημοσιογράφοι προχώρησαν σε μια δελεαστική σειρά αποκαλύψεων σχετικά με τον κ. Δημητριάδη, με κυριότερο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, έκανε οικονομικές συναλλαγές με κύκλο επιχειρηματιών που είχε συναλλαγές και με τον ιδιοκτήτη της Intellexa’”


Αναφέρει ακόμα ότι “το πρόβλημα εδώ δεν είναι ότι η διαφθορά υπό τον κ. Μητσοτάκη είναι αναγκαστικά πιο ενδημική από ό,τι σε προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις — ή σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος λογισμικών παρακολούθησης στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.) Είναι μάλλον η μη βιώσιμη αντίφαση μεταξύ της χώρας που ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να παρουσιάζει στο εξωτερικό — ένα αδιαμφισβήτητο δημοκρατικό κράτος του οποίου το σεβασμό για το κράτος δικαίου και οι φιλελεύθεροι καλόπιστοι θα πρέπει να ανταμείβονται με εταιρικές επενδύσεις και τουριστικά δολάρια — και εκείνου του οποίου πραγματικά προεδρεύει”.

Καταλήγει σχολιάζοντας τα παρακάτω:

Τον Μάιο, καθώς τα “καρφιά” του κατασκοπευτικού σκανδάλου είχαν αρχίσει να γυρίζουν, ο κ. Μητσοτάκης πέταξε στην Ουάσιγκτον για να εκφωνήσει μια ομιλία στο Κογκρέσο σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των δημοκρατικών αξιών και της καταπολέμησης της αυταρχικής υπερβολής. Για 40 λεπτά εξέθεσε την αναγκαιότητα της κοινωνικής εμπιστοσύνης και των ισχυρών θεσμών. «Οι αρχαίοι Έλληνες», είπε ανάμεσα σε χειροκροτήματα, «θεωρούσαν την αλαζονεία, τον εξτρεμισμό και την υπερβολή τις χειρότερες απειλές για τη δημοκρατία».

Το ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι: Γιατί δεν νιώθει το ίδιο;”


Δείτε ακόμα: Αντιπρ. Εμπορικού Συλ. Αθηνών: Κίνδυνος "λουκέτου" για πολλές επιχειρήσεις - Πενιχρά τα έσοδα από την εκπτωτική περίοδο (video)

Published in Πολιτική

       Έκθεση - βόμβα από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Οργάνωση, η οποία κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό πως δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και εξαπολύει επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές. Οργισμένη αντίδραση από το Κίεβο με ανακοινώσεις αξιωματούχων του που όμως δεν διαψεύδουν τις καταγγελίες,αλλά εστιάζουν σε νουθεσίες ότι "η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία αμύνεται με κάθε τρόπο".

 

     Σε μια ανακοίνωση που προκαλεί αίσθηση προέβη η Διεθνής Αμνηστία, εν μέσω του πολέμου που μαίνεται ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. 

 

       Σύμφωνα λοιπόν με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ διεθνή οργάνωση, ο ουκρανικός στρατός θέτει αμάχους σε κίνδυνο δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και εξαπολύοντας επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές για να απωθήσει τη ρωσική εισβολή. Τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση, τα πορίσματα της οποίας καταγγέλθηκαν από το Κίεβο ως συμμετοχή σε «μια επιχείρηση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας».

 

       "Τεκμηριώσαμε μια τάση των ουκρανικών δυνάμεων να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου επιχειρώντας από κατοικημένες ζώνες», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Το γεγονός ότι βρίσκεται σε θέση άμυνας, δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από την υποχρέωση να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε με νόημα. 

 

       Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας ερεύνησαν τα ρωσικά πλήγματα στις περιφέρειες του Χαρκόβου (ανατολικά) του Ντονμπάς και του Μικολάιφ (νοτιοανατολικά), επιθεωρώντας τα σημεία που επλήγησαν και παίρνοντας συνεντεύξεις από διασωθέντες, αυτόπτες μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι ερευνητές αυτοί βρήκαν αποδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυαν επιθέσεις από κατοικημένες ζώνες και είχαν δημιουργήσει βάσεις μέσα σε πολιτικά κτίρια σε 19 πόλεις και χωριά στις περιφέρειες αυτές.

 

       Οι περισσότερες από τις κατοικημένες ζώνες, στις οποίες είχαν εγκατασταθεί στρατιώτες, βρίσκονταν σε απόσταση χιλιομέτρων από τις γραμμές του μετώπου, επισημαίνει η Αμνηστία, υπογραμμίζοντας πως ήταν δυνατές άλλες επιλογές, οι οποίες δεν έθεταν σε κίνδυνο τους αμάχους - όπως στρατιωτικές βάσεις ή δασικές ζώνες που βρίσκονταν κοντά. Η ΜΚΟ αναφέρει πως, απ' όσα γνωρίζει, οι στρατιώτες, που είχαν εγκατασταθεί σ' αυτές της ζώνες κατοικίας, δεν είχαν ζητήσει από τους αμάχους να απομακρυνθούν.

 

      Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως ουκρανικές δυνάμεις δημιούργησαν στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία. Σημειώνει πάντως, ότι οι ουκρανικές τακτικές «δεν δικαιολογούν σε καμιά περίπτωση τις τυφλές ρωσικές επιθέσεις» που έπληξαν τον άμαχο πληθυσμό.

 

     Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει επίσης πως επικοινώνησε στις 29 Ιουλίου με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με τα συμπεράσματα των ερευνών της, αλλά μέχρι τη στιγμή που δημοσιοποίησε την ανακοίνωσή της δεν είχε λάβει απάντηση.

 

     Κίεβο κατά Διεθνούς Αμνηστίας

 

     Απαντώντας η Ουκρανία, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Διεθνής Αμνηστίας, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω έκθεση «είναι χειριστική και ακολουθεί το αφήγημα της Ρωσίας και των προπαγανδιστών της». 

Σύμφωνα με τον επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της ουκρανικής Βουλής, Ντμιτρό Λουμπινετς, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «δίνει προτεραιότητα στις ενέργειες της επιτιθέμενης χώρας και των προπαγανδιστών της και δεν κατανοεί την Ουκρανία- μια χώρα που διαχειρίζεται έναν πόλεμο για την άμυνά της, προστατεύοντας τον πληθυσμό της και την εδαφική της ακεραιότητα». 

 

      Δηλώνοντας εξοργισμένος με την έκθεση, ο Λούμπινετς τόνισε ότι με τις συστάσεις της η Διεθνής Αμνηστία «είναι σαν να ζει στον Μεσαίωνα, όταν οι μάχες διεξάγονταν σε ανοιχτούς χώρους, έξω από τα τείχη. Αμυνόμαστε απέναντι σε μια επίθεση από μια χώρα που παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες, μια χώρα που βιάζει, βασανίζει και σκοτώνει αμάχους».

 

      Σχετική ανακοίνωση έγινε και από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου. Οι ζωές των Ουκρανών, αναφέρει η απάντηση, «απειλούνται μόνο από τον ρωσικό στρατό και η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν είναι τίποτα λιγότερο από συμμετοχή στην εκστρατεία της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». 

 

      Συγκεκριμένα, στο Twitter, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ διαβεβαίωσε πως «οι ζωές των ανθρώπων» είναι «η προτεραιότητα της Ουκρανίας» και πως οι πληθυσμοί πόλεων κοντά στο μέτωπο είχαν απομακρυνθεί.

 

      «Το μόνο πράγμα που αποτελεί απειλή για τους Ουκρανούς είναι ο ρωσικός στρατός (...) που έρχεται στην Ουκρανία για να διαπράξει μια γενοκτονία», δήλωσε ο Ποντολιάκ. «Η Μόσχα επιχειρεί να δυσφημήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα μάτια των δυτικών κοινωνιών με το δίκτυο των πρακτόρων επιρροής της. Είναι ντροπή για μια οργάνωση σαν την Αμνηστία να συμμετέχει σ' αυτή την εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας». Επέμεινε πως «η Ουκρανία συμμορφώνεται σαφώς με όλους τους νόμους του πολέμου και με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

 

     Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ χαρακτήρισε την έκθεση ως «διαστρέβλωση», καθώς είπε ότι αμφισβητεί το δικαίωμα των Ουκρανών να υπερασπίζονται τη χώρα τους,επιβεβαιώνοντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο της καταγγελίες της οργάνωσης.

 

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο