Displaying items by tag: ανατιμησεις

..

..
..

Ένας τρίτεκνος πατέρας, οικοδόμος στο επάγγελμα καλείται να πληρώσει λογαριασμό ΔΕΗ ύψους 3.051 ευρώ, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να είναι 1.800 ευρώ. Με ποσά που προκαλούν ίλιγγο τα νοικοκυριά βρίσκονται σε ίλιγγο και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης, παρά μόνο κάποιες μικρές εκπτώσεις στους λογαριασμούς.

Μιλώντας στο
Mega, ο πατέρας σχολίασε πως πρόκειται για απίστευτο νούμερο και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πληρωμής. “Πριν από δύο μήνες μου ήρθε έναντι 570 ευρώ. Τώρα μου ήρθε λογαριασμός 3.051 ευρώ με ρήτρα αναπροσαρμογής 1.800 ευρώ. Το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο ήταν έξι φορές κάτω” υποστήριξε.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί και η απάντηση που έλαβε από τη ΔΕΗ, εξηγώντας πως δεν είτε γίνει έλεγχος είτε όχι δεν έχει καμία διαφορά. Επικοινώνησα με τη ΔΕΗ και μου είπαν ότι θα έρθουν να ελέγξουν το ρολόι μου. Θα δώσετε και 45 ευρώ για τον έλεγχο. Μου είπαν ‘να ξέρετε ότι τα ρολόγια της ΔΕΗ πάντα γράφουν προς τα κάτω, ποτέ δεν γράφουν προς τα πάνω. Είτε έρθουμε είτε δεν έρθουμε, το ίδιο θα είναι ανέφερε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε και αυτό: Απόφαση-σταθμός: Δεν κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν πληρωθεί η «ρήτρα αναπροσαρμογής»

 

 

Published in Πολιτική

..
..
..

 

Την εκρηκτική κατάσταση στην αυτοδιοίκηση εξηγεί σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, σχολιάζοντας πως “διακόπτονται σημαντικά έργα λόγω των ανατιμήσεων”. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα έργα ασφαλτόστρωσης, σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης παρά την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, ενώ σταματούν και έργα που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δ. Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η εκτίναξη του κόστους κατασκευής των έργων των δήμων θέτει σε κίνδυνο την ομαλή συνέχισή τους  – Επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα με νέες και ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών σε όλες τις εργασίες

 

Την ανάγκη να ληφθούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών άμεσα μέτρα και  αποφάσεις προκειμένου να  αντιμετωπιστεί  η εκτίναξη των τιμών και να προχωρήσει ομαλά η υλοποίηση των έργων υποδομών, που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν σε όλους τους Δήμους της χώρας, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.

Δείτε ακόμα: Ο εφιάλτης του σούπερ μάρκετ: Νέες αυξήσεις σοκ τον Μάιο σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή μεταφέρει την έντονη ανησυχία των δημάρχων της χώρας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στην ομαλή υλοποίηση των έργων υποδομών που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στο επόμενο διάστημα, η εκτίναξη του κόστους κατασκευής τους.

Επισημαίνει πως το πρόβλημα ξεκίνησε μεν από τα τέλη του 2020, αλλά οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σήμερα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνά το 100%. Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα – οικοδομικού σιδήρου άνω του 100%. Στα δε έργα ασφαλτόστρωσης, όπου το κόστος της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πως έργα που ήδη «τρέχουν» να σταματούν, με τους αναδόχους να ελπίζουν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών κάποια στιγμή στο μέλλον, προκειμένου να τα συνεχίσουν. Ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, εργοληπτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει μετά από διαγωνισμούς την κατακύρωση των έργων, να μην έρχονται να υπογράψουν τις συμβάσεις προτιμώντας την κατάπτωση των εγγυήσεων που έχουν δώσει, από το να αναλάβουν ένα έργο που «δεν τους βγαίνει οικονομικά».

“Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, υπογραμμίζει ο κ. Παπαστεργίου, είναι σημαντικό να μην σταματήσει η υλοποίηση έργων που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης κι απασχόλησης, αλλά και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ιδιαίτερα την τρέχουσα χρονική περίοδο, που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα όπως το Φιλόδημος, το Αντώνης Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ, πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων”.

Ως εκ τούτου, τονίζει “είναι απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Υποδομών στην έκδοση απόφασης, που θα προβλέπει νέες, ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν την εκτέλεση δημόσιων έργων. Επίσης, προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα ώστε το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος, να καλυφθεί από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων μας. Ταυτόχρονα, κρίνουμε αναγκαίο να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο σας, για παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων”.

 

“Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, καταλήγει ο Δ. Παπαστεργίου, πιστεύουμε πως οι έκτακτες καταστάσεις σαν αυτές που βιώνουμε, απαιτούν έκτακτες κι άμεσες αποφάσεις. Είναι αναγκαίο μέσα από τη συνεργασία μας να βρεθεί μια ρεαλιστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να μην αποστερηθούν οι τοπικές μας κοινωνίες και η χώρα έργα απαραίτητα, που θα διασφαλίσουν προοπτικές ανάπτυξης κι ένα καλύτερο μέλλον, για όλους”.

Διαβάστε και αυτό: Στο “σφυρί” από το ΤΑΙΠΕΔ όλη η ακτογραμμή του Σαρωνικού

 

 

Published in Πολιτική

      Νέες ανατιμήσεις σοκ σε βασικά είδη, 8% στο ψωμί – Τουλάχιστον 2 ευρώ πάνω το αρνί ενόψει Πάσχα - Εφιαλτικό το τοπίο  με το μίγμα ελλείψεων και ανατιμήσεων να είναι εκρηκτικό και παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥπΑΑΤ περί αναπλήρωσης των εισαγωγών ηλιέλαιου που γινόταν από Ρωσία και Ουκρανία με εισαγωγές από την Αργεντινή και άλλα κράτη,σε τιμές,όμως,πολύ ακριβότερες.

 

       Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από την Ουκρανία εισάγουμε περίπου 30.000 τόνους από τους συνολικά 120.000 τόνους εισαγωγών ηλιελαίου. Εκτίμηση στελεχών της Επιτροπής Επισιτιστικής Κρίσης του ΥπΑΑΤ είναι ότι εύκολα μπορούν να αναπληρωθούν από εισαγωγές από την Αργεντινή ή από άλλες τρίτες χώρες, σε τιμές, φυσικά, πολύ πιο ακριβές από αυτές που εισάγουμε μέχρι σήμερα.

 

      Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ,λένε οι ίδιες πληροφορίες,δρομολογεί κίνητρα για καλλιέργεια ηλίανθου, ώστε να αυξηθεί η ετήσια εγχώρια παραγωγή, ενώ οι αγορές που έχουν απευθυνθεί οι εισαγωγείς είναι της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά (μέσω Ιταλίας) με το μειονέκτημα, βέβαια του υψηλού κόστους μεταφοράς.

 

  • Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση οι αλευροβιομηχανίες, τα αποθέματα της χώρας επαρκούν για ένα δίμηνο, την ώρα που το 70% των αναγκών της χώρας μας σε μαλακό σιτάρι εισάγεται, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αυτού, εισάγεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Το ίδιο συμβαίνει και με το καλαμπόκι, καθώς από Ρωσία και Ουκρανία κάναμε εισαγωγή περίπου 500.000 τόνους.

 

      Η ποσότητα αυτή που πήγαινε για ζωοτροφές, εκτιμάται ότι μπορεί να αναπληρωθεί από εισαγωγές που θα γίνουν από τη Ρουμανία, Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τη Νότιο Αμερική.

 

     Τέλος, όσον αφορά τις εισαγωγές από τη Νότιο Αμερική, τον Καναδά και γενικά εκτός ΕΕ χώρες, αυτό που ανησυχεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τις Βρυξέλλες, είναι ότι δεν τηρούνται τα ίδια ποιοτικά standards με αυτά που ορίζει η Ευρώπη και ο κίνδυνος να μπουν τα μεταλλαγμένα από την πίσω πόρτα στην γηραιά Ήπειρο είναι υπαρκτός.

 

      Βεβαίως, στην εργαλειοθήκη που ενέκρινε προ ημερών η Ε.Ε. δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη ακόμα και να μηδενίσουν τον ΦΠΑ σε πρώτες ύλες και καύσιμα, κάτι που αν χρειαστεί να αξιοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο από την κυβέρνηση.

 

     Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να εκδοθεί η κυβερνητική υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την οποία θα καλούνται όλες οι έμποροι του κλάδου, μέσα σε 48 ώρες, να δηλώσουν τα αποθέματα τους σε πρώτες ύλες, σιτάρι κ.α. δημητριακά, άλευρα, έλαια, ζωοτροφές και λιπάσματα, και το σημείο στο οποίο είναι αποθηκευμένα. Η δήλωση αυτή θα επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα.

 

      Νέες ανατιμήσεις

 

     Αντιμέτωποι με ένα νέο μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, βρίσκονται οι καταναλωτές, με την ακρίβεια να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παράλληλα, στα ύψη παραμένουν οι τιμές σε καύσιμα, καθώς και σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο για καταναλωτές και επιχειρήσεις αποτελεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις σε ορισμένους κωδικούς προϊόντων που αφορούν το ηλιέλαιο, το αλεύρι και τη ζάχαρη.

 

     Η ενεργειακή κρίση προκαλεί αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παρατεταμένη ακρίβεια που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

 

     Ειδικότερα, στη λίστα των προϊόντων που αναμένεται να ανατιμηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου περιλαμβάνονται τα εξής:

 

  • Σπορέλαια από 9% έως 30%, αλεύρι έως 26%, ζωοτροφές έως 25%, σιμιγδάλι 15%, ελαιόλαδο από 9% έως 13%, φρυγανιές 11%, μπισκότα από 6% έως 11%, ψωμί για τοστ 12%, παξιμάδια 11%, ψωμί 8%, αλλαντικά 6%, κρουασάν 20%, χαρτικά 10%, μαρμελάδες 10%, ρύζι 7,5%, οδοντόκρεμες 5%, υγρό πιάτων 9%, τσάι 5%, τυριά από 1,5% έως 15%, γάλα και χυμοί 3%.

 

     Οι αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων επιβεβαιώνονται και από το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η αναταραχή που προκλήθηκε εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την αγορά, θα χρειαστεί καιρό για να ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, οι προκλήσεις είναι πολλές, με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και την ενέργεια να αποτρέπουν την πιθανή συνέχιση των καλλιεργειών.

 

     Σημαντική άνοδο σημείωσαν όλες οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, με το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Οσον αφορά τα σιτηρά, η αγορά αναμένει ενίσχυση των ανοδικών πιέσεων, καθώς ανησυχεί για τις διαστάσεις που έχει πάρει η κατάσταση στην Ουκρανία και την ανοιξιάτικη φύτευση καλλιεργειών στην περιοχή.

 

     Το υψηλό κόστος ζωοτροφών είναι πιθανό να περιορίσει την προσφορά βόειου κρέατος, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του.

 

     Οπωροκηπευτικά

 

     Την ίδια στιγμή, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και η σημαντική αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, έχoυν πυροδοτήσει σημαντικές ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) για τις χονδρικές τιμές οπωροκηπευτικών και φρούτων, τα αγγουράκια πωλούνται προς 1,70 ευρώ το κιλό από 0,70 ευρώ πέρυσι, τα κολοκύθια 1,20 ευρώ από 0,70 ευρώ, τα μαρούλια 0,70 ευρώ από 0,30 ευρώ, οι ελληνικές πατάτες 0,65 ευρώ από 0,46 ευρώ, οι πιπεριές 2,50 ευρώ από 1,70 ευρώ, οι ντομάτες προς 1,15 ευρώ από 0,70 ευρώ και τα αχλάδια 1,30 ευρώ από 1,15 ευρώ πέρυσι.

 

     Παραγωγοί επισημαίνουν ότι η ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου αλλά και των λιπασμάτων έχει συμπαρασύρει το λειτουργικό τους κόστος, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι τιμές των λιπασμάτων είναι αυξημένες έως και κατά 245% από εκείνες του τελευταίου τριμήνου του 2021.

 

  • Ενδεικτικά, το ελληνικό αρνί πωλείται σήμερα από 6,5 ευρώ έως 7 ευρώ το κιλό από 5,30 ευρώ έως 5,80 ευρώ το κιλό πέρυσι, το κατσίκι από
  • 6,6 ευρώ έως 7,20 ευρώ από 5,5 έως 6 ευρώ, το χοιρινό από 2,6 ευρώ έως 2,8 ευρώ από 2,2 ευεδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή των 110-120 δολαρίων το βαρέλι, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται οι τιμές τόσο στα καύσιμα όσο και σε μια σειρά από βασικά αγαθά, όπως
  • είναι τα τρόφιμα.

 

    Oπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι ανατιμήσεις είναι πλέον καθημερινές, με τους καταναλωτές να αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα. Μάλιστα, ορισμένες επιχειρήσεις του χονδρικού εμπορίου δεν έχουν συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους, καθώς οι τιμές μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι Eλληνας εισαγωγέας έκλεισε πριν από λίγες ημέρες συμφωνία για την παραλαβή προϊόντων σε συγκεκριμένη τιμή, η οποία αυξήθηκε κατά 15% μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο