..
..
..
Σε μια προσπάθεια, μάλλον, να φύγει η προσοχή από το μεγάλο θέμα της στατικής εκτίμησης της μιας πτέρυγας του 1ου Γυμνασίου, ο Δήμοα Ηρακλείου ανακοινώνει ότι έκανε μόνωση στο συγκεκριμένο κτίριο. Η ανακοίνωση γίνεται σε πανηγυρικούς τόνους (Δεν σταματούν τα έργα στα σχολεία του Ηρακλείου) και επισυνάπτονται και δηλώσεις σε αντίστοιχο ύφος.
Ανησυχητικά ακούγεται η δήλωση του Δημάρχου Ν. Μπάμπαλου ότι "για εμάς οι παρεμβάσεις....δεν σταματούν ποτέ" αφού φαίνεται σα να προϊδεάζει για την διάρκεια των εργασιών που γίνονται ακόμα στα 4ο και 5ο δημοτικό και θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Η ανακοίνωση του Δήμου:
Δεν σταματούν τα έργα στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής: μόνωση στο 1ο Γυμνάσιο – νέο γήπεδο στο 13ο Δημοτικό
Τα έργα βελτίωσης και ενίσχυσης των σχολείων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής συνεχίζονται και μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η μόνωση της ταράτσας της βόρειας πτέρυγας του 1ου Γυμνασίου ενώ το 13ο Δημοτικό απέκτησε ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο μπάσκετ στην αυλή του. «Για τη δημοτική αρχή, οι παρεμβάσεις που διαμορφώνουν ένα συνεχώς καλύτερο σχολικό περιβάλλον δεν σταματούν ποτέ. Τα παιδιά της πόλης είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.
Σχετικό θέμα: “Καταπέλτης” οι γονείς του 5ου Δημοτικού: Με δύο εργάτες δεν ολοκληρώνεται το έργο (φωτογραφίες)
Η μόνωση της ταράτσας της βόρειας πτέρυγας στο 1ο Γυμνάσιο έρχεται να συμπληρώσει τις παρεμβάσεις ενεργειακής θωράκισης του σχολείου αφού, θυμίζουμε, ήδη η έτερη, ανατολική πτέρυγα έχει ανακατασκευαστεί με όρους ενεργειακής αναβάθμισης (ειδικά υλικά, νέα κουφώματα κτλ), στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός του 2019. «Με τη μόνωση και της δεύτερης πτέρυγας αφενός εξασφαλίζεται ότι τα παιδιά θα κάνουν μάθημα σε ένα πιο λειτουργικό περιβάλλον με ζέστη το χειμώνα, αφετέρου, σε μια δύσκολη εποχή, ενισχύουμε την ενεργειακή επάρκεια του σχολείου», τονίζει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πάνος Σπηλιόπουλος.
Την ίδια στιγμή, στους μικρούς μαθητές του 13ου Δημοτικού παραδόθηκε το καινούργιο γήπεδο μπάσκετ, στο οποίο πλέον μπορούν να παίζουν στην αυλή του σχολείου τους. Το γήπεδο έχει νέο ταρτάν, σύμφωνα με τις οριζόμενες προδιαγραφές ασφαλείας. «Χαιρόμαστε όταν βελτιώνουμε με αυτόν τον τρόπο τις υποδομές των σχολείων της πόλης μας και βλέπουμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών», σχολιάζει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κώστας Μανωλάκης.
Σ.Σ. Σεισμό να μην κάνει και τα άλλα γίνονται...Για να βλέπουμε τα χαμόγελα στο πρόσωπο των μαθητών....
Από το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης "Ενωμένο Μαρούσι" εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
..
..
..
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το ζήτημα του 1ου Γυμνασίου μετά την κατάρρευση του στεγάστρου, την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών αλλά και της διενέργειας μελέτης στατικής επάρκειας. 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, λοιπόν, κατέθεσαν ερώτημα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Επιτακτική ανάγκη για τη διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής».
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:
Ο σεισμός του Ιουλίου του 2019, που έπληξε την Αττική, επέφερε εκτεταμένες βλάβες στο κτηριακό συγκρότημα (κτήρια Α, Β και Δ) του 1ου Γυμνασίου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, όπως καταγράφθηκε σε σχετική έκθεση της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.», σύμφωνα με την οποία το κτήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά με ασφάλεια μόνο κατόπιν των απαραίτητων επισκευών.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής στην από 15/3/2022 επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου, την οποία υπογράφουν Μηχανικοί που διενήργησαν μακροσκοπικό έλεγχο - αυτοψία, αρχικά με ευθύνη της δημοτικής αρχής ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου Β (βόρειου) και των γραφείων των καθηγητών αλλά κατά την πραγματοποίηση των εργασιών και μετά την αφαίρεση των επιχρισμάτων έγινε ορατή κακοτεχνία σε κολώνα που βρίσκεται στην αίθουσα Γ1 (1ος όροφος) του εν λόγω κτηρίου. Ακολούθησε Μελέτη Στατικής Επάρκειας για τα κτήρια Α και Δ (ανατολικό και δυτικό), σύμφωνα με τα ευρήματα και συμπεράσματα της οποίας προκύπτει ανάγκη για σοβαρή ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και οι σχετικές εργασίες είναι σε στάδιο υλοποίησης. Τον Δεκέμβριο του 2021 – και ενώ στην Τεχνική Έκθεση της ΚΤΥΠ Α.Ε. δεν αναφέρεται κάποιο εύρημα – κατέρρευσε το στέγαστρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, που βρίσκεται στο κτήριο Δ (δυτικό) του σχολικού συγκροτήματος, δίπλα στο γραφείο των καθηγητών, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό 4 ατόμων, ενώ από τύχη δεν βρίσκονταν εκεί μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί καθώς η κατάρρευση έγινε σε χρόνο που η σχολική μονάδα δεν λειτουργούσε.
Όπως επισημαίνουν οι Μηχανικοί που αναφέρονται ονομαστικά στην ανωτέρω επιστολή, τα κτήρια του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος έχουν κατασκευαστεί περί το έτος 1972 και επομένως εφαρμόστηκε ο αντισεισμικός κανονισμός του 1959 πριν καν τις αναγκαίες συμπληρώσεις του 1984 ενώ έκτοτε ο κανονισμός έχει τροποποιηθεί πλήρως δύο φορές (1995 και 2001) και έχει συμπληρωθεί και τροποποιηθεί σε επί μέρους προβλέψεις του πολλές φορές. Αναφέρουν, επίσης, ότι αν και ο σεισμός του Ιουλίου 2019 είχε μικρή επιτάχυνση στην περιοχή ωστόσο η ηλικιακή επιβάρυνση στα κτήρια είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων βλαβών. Είναι προφανές δε, ότι η κατασκευή περιέχει κακοτεχνίες, όπως αποκαλύφθηκε μετά την αφαίρεση των επιχρισμάτων αλλά και από την κατάρρευση του στεγάστρου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Σε ένα κτήριο που κατασκευάστηκε πριν από 45 και πλέον έτη τα αναμενόμενα φαινόμενα διάβρωσης συνδυάζονται με κακοτεχνίες και αυτό το καθιστά επικίνδυνο λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη ότι η σχολική μονάδα στεγάζει 450 μαθητές και 45 εκπαιδευτικούς.
Οι γονείς των μαθητών εκφράζουν έντονες ανησυχίες και διαμαρτύρονται εντόνως καλώντας τον Δήμαρχο κατ’ αρχάς να φροντίσει για την απρόσκοπτη και άμεση ολοκλήρωση των εργασιών στο κτήριο Α, οι οποίες διακόπηκαν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα (παραμένοντας ανοιχτά τα θεμέλια), να προχωρήσει σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας για το κτήριο Β της σχολικής μονάδας και να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα για όλες αυτές τις ενέργειες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Γενικότερα, είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν κατασκευαστεί σε εποχές που οι προδιαγραφές ήταν λιγότερο αυστηρές και σε εφαρμογή παλαιών και ελλιπών αντισεισμικών κανονισμών. Συνυπολογίζοντας τη φυσιολογική «γήρανση»/φθορά των δομικών υλικών, την μη τακτική συντήρηση, καθώς και την απορρόφηση σεισμικών φορτίσεων (σωρευτικά) κατά τη διάρκεια ζωής των κτηρίων αυτών γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η στατική τους επάρκεια κρίνεται επισφαλής και ότι είναι απολύτως απαραίτητος ο τακτικός τους έλεγχος καθόσον ανήκουν στην κατηγορία των πλέον τρωτών κτηρίων. Συνεπώς, μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι απαραίτητο να συμπεριλάβει σε αυτό και την αναβάθμιση των υποδομών, πρωτίστως για την ασφάλεια της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν προτίθεται να αναβαθμίσει τα δημόσια σχολικά κτίρια και όπου το κάνει είναι με την ακριβή για το Δημόσιο και επωφελή για τους ιδιώτες εργολάβους μέθοδο των ΣΔΙΤ.
Επειδή η ασφάλεια των σχολικών κτηρίων, ήτοι η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών αποτελεί ύψιστο καθήκον της Πολιτείας.
Επειδή μεγάλος αριθμός σχολικών κτηρίων ανήκει στην τρωτή κατηγορία των «γερασμένων» και κατασκευασμένων με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές κτηρίων ενώ παράλληλα η χώρα μας κατατάσσεται στις σεισμογενείς περιοχές αλλά και ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, που περιλαμβάνει έντονα καιρικά φαινόμενα.
Επειδή η Μελέτη Στατικής Επάρκειας είναι απαραίτητη για κάθε σχολικό κτήριο που χαρακτηρίζεται από παλαιότητα πολλώ δε μάλλον για κτήρια όπως αυτό του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής που υπέστη ζημίες από τον τελευταίο σεισμό και αργότερα κατέρρευσε και στέγαστρο.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχουν ή προτίθενται να προβούν προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του κτηρίου του 1ου Γυμνασίου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και ειδικότερα α) να διενεργηθεί Μελέτη Στατικής Επάρκειας στο κτήριο Β (βόρειο) του σχολικού συγκροτήματος, β) να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και άμεση ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσε ο σεισμός του Ιουλίου του 2019 λαμβάνοντας υπόψη ότι συμπληρώνονται 3 χρόνια από το συμβάν;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά και ολιστικά το ζήτημα των «γερασμένων» σχολικών κτηρίων που παρουσιάζουν προβλήματα στατικής επάρκειας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νίκος
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Δείτε ακόμα: Οι εργάτες της COSCO νίκησαν - Υπογράφτηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας