Κρατικά έγγραφα στη διάθεση του Reporters United τεκμηριώνουν ότι η ΕΥΠ, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, υπέκλεπτε τις επικοινωνίες ενός δημοσιογράφου που εκείνη την εποχή ερευνούσε υποθέσεις ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Όταν ο δημοσιογράφος το αντιλήφθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη της υποκλοπής. Λίγο αργότερα, το κινητό του μολύνθηκε με το λογισμικό υποκλοπών Predator.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη, εκθέτοντας την κυβέρνηση. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «ιδιωτική παρακολούθηση», εξηγώντας ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά (spyware)», το reportersunited.gr φέρνει στο φως τις πράξεις που καταδεικνύουν ότι πίσω από την παρακολούθηση του δημοσιογράφου βρισκόταν η ΕΥΠ.
To ερευνητικό site Reporters united με σημερινό δημοσίευμα (διαβάστε το ΕΔΩ) αποδεικνύει πως η υπηρεσία που παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη ήταν η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό. Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση παρακολούθησης δημοσιογράφου από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους, καθώς τον Νοέμβριο του 2021 η ΕΦΣΥΝ είχε αποκαλύψει σήματα της ΕΥΠ που αφορούσαν τον Σταύρο Μαλιχούδη.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το reportersunited.gr, την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας. Έπειτα, η ΕΥΠ με την αόριστη επίκληση της εθνικής ασφάλειας αιτήθηκε παράταση, η οποία συνοδευόταν με την απαιτούμενη άδεια της αρμόδιας εισαγγελέα, Βασιλικής Βλάχου. Στις 12 Αυγούστου, ημέρα που ο Θ. Κουκάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ, η ΕΥΠ διέκοψε πρόωρα την παρακολούθησή του. Στις 10 Μαρτίου 2021, η ΑΔΑΕ απευθύνεται στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ για το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την ενημέρωση του δημοσιογράφου σχετικά με την άρση του απορρήτου του. Ωστόσο, στα τέλη του ίδιου μήνα η κυβέρνηση καταθέτει και ψηφίζει στη Βουλή τροπολογία με την οποία αίρεται η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει κάποιον που τίθεται υπό παρακολούθηση. «Με όπλο τον νέο νόμο, η εισαγγελέας της ΕΥΠ μπορεί πλέον να αρνηθεί στην ΑΔΑΕ το δικαίωμά της να ενημερώσει παρακολουθούμενο. Το κάνει λίγες μέρες μόνο μετά την ψήφιση του νόμου. Αυτοί που παρακολουθούν τον Κουκάκη θεωρούν το θέμα λήξαν» σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Το καλοκαίρι του 2021, ο Θ. Κουκάκης χακάρεται με το spyware «Predator», κάτι που διαπιστώθηκε με τη συμβολή του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Citizen Lab.
Στις 11 Απριλίου, όταν και γνωστοποιήθηκε η τεκμηριωμένη καταγγελία του Θ. Κουκάκη, ο Γ. Οικονόμου ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Πληροφορήθηκα και εγώ από τα δημοσιεύματα το θέμα αυτό. Είναι αυτονόητο ότι οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή και να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Προφανώς δεν νοείται σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης να μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλο ιδιώτη. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση».