..
..
..
Στο “κενό” έπεσε η προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας να ορίσει μηδενικά τέλη για τον χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ για το 2022 και το 2023. Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας οδήγησαν τη δημοτική αρχή σε υποχώρηση, με την απόσυρση του θέματος έως το Φθινόπωρο. Για “παραφιλολογία” έκανε λόγο ο Γιάννης Βούρος.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (23/06) η διοίκηση εισηγήθηκε μηδενικά δημοτικά τέλη για το γήπεδο της ΑΕΚ γιατί “η ύπαρξη του γηπέδου και η λειτουργία του θα επηρεάσει θετικά την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και εν τέλει αθλητική ζωή του Δήμου”! Η εισήγηση αυτή δεν έγινε δεκτή και ο καθορισμός των τελών για τους “στεγασμένους και υπαίθριους χώρους” παραπέμφθηκε απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν από τώρα να καθοριστούν τα τέλη γιατί δεν είναι γνωστό ούτε το πότε θα λειτουργήσει το γήπεδο αλλά ούτε και οι ακριβείς χώροι εμπορικής χρήσης. Επιβλήθηκαν για την ώρα, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, δημοτικά τέλη για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικής εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούν ταμειακή μηχανή και στεγάζονται στο νέο γήπεδο (εμπορικά καταστήματα, ΟΠΑΠ, μπουτίκ κ.ά.), από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, με βάση τους ισχύοντες συντελεστές (3,82 ευρώ/τ.μ. και 3,5 ευρώ/τ.μ.). Εξαιρέθηκαν επίσης οι σουίτες του γηπέδου, οι οποίες θα εξετασθούν αργότερα μαζί με το αθλητικό σκέλος.
Απουσία διαφημιστικών τελών και νομικές ενστάσεις σημείωσε η αντιπολίτευση
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο πρώην Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος υποστήριξε ότι είναι γνωστά τα τετραγωνικά που θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς. Ακόμα, ο νέος επικεφαλής της “Δύναμη Πολιτών” Γιώργος Ανεμογιάννης είχε εγείρει ζήτημα νομιμότητας ζητώντας να παρουσιαστούν γνωμοδοτήσεις από τις σχετικές υπηρεσίες. Παρ’ όλα αυτά κοινή θέση της αντιπολίτευσης ήταν πως δεν χρειάζεται να γνωστά τα ακριβή τετραγωνικά καθώς ο Δήμος θέτει τους κανόνες και τους συντελεστές.
Σχολιάζοντας την εισήγηση, ο κ. Τομπούλογλου, επικεφαλής της παράταξης “Η πόλη της καρδιάς μας”, τόνισε πως δεν προβλέπονται διαφημιστικά τέλη, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, ειδικά αν συμπεριλάβει και διαφημίσεις για διεθνείς διοργανώσεις. Μάλιστα ο κ. Σερετάκης, επικεφαλής της ΛΑΣ, ρώτησε αν πληρώνονται χρήματα προς τον Δήμο για την αναμμένη πινακίδα “OPAP ARENA”, με τον κ. Δήμαρχο να τον παραπέμπει στην οικονομική υπηρεσία.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Βούρος συμφώνησε με την αντιπολίτευση στο ζήτημα των διαφημιστικών τελών εξηγώντας, όμως, πως αφορά άλλον κωδικό του προϋπολογισμού ενώ αντιλαμβανόμενος τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης αποφάσισε την απόσυρση του θέματος. Στην σχετική τοποθέτηση του στράφηκε εναντίον της παραφιλολογίας ότι “ήθελε να χαρίσει τα δημοτικά τέλη” και δήλωσε πως το ζήτημα “δεν αφορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο” αλλά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και έτσι θα συζητηθεί αργότερα.
Δείτε ακόμα: Ξεπέρασαν τα 7,5 δισ. οι απευθείας αναθέσεις και οι «κλειστοί διαγωνισμοί»