..
..
..
Έχουμε κάνει θαύματα λέει η δημοτική αρχή
Επικοινωνιακή διαχείριση και “μαγική εικόνα” καταλογίζει η αντιπολίτευση στη διοίκηση
Πάρα πολλά φαίνεται πως είναι τα προβλήματα των σχολείων της Μεταμόρφωσης, όπως αναδείχθηκαν στο μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για την παιδεία, που προκάλεσε η αντιπολίτευση. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε όλες τις βαθμίδες, από τα νηπιαγωγεία μέχρι και το νέο 2ο Λύκειο.
Η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μεταμόρφωσης, Λία Τσάμη, ζήτησε να γίνονται πιο συχνά συμβούλια για την παιδεία καλώντας τη διοίκηση να σταθεί στο πλευρό τους για να λυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως τα νηπιαγωγεία χρείαζονται στέγαστρα και επισκευή στα προαύλια, ενώ αναφέρθηκε και σε προβλήματα στα γυμνάσια της πόλης ειδικά σε αυτά που γίνονται εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. (ΕΔΩ)
Ειδική αναφορά έκανε στο 2ο Λύκειο για το οποίο σχολίασε πως, μετά από χρόνια εργασιών, το σχολείο παραδόθηκε με μια λίστα 48 παρατηρήσεων. Τόνισε πως ο Δήμος έχει αρνηθεί να δώσει απαντήσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών, παραπέμποντας τους γονείς στην ΚΤΥΠ. Έθιξε, τέλος, έντονα το ζήτημα της Τατοΐου διατυπώνοντας ξανά το αίτημα για κατασκευή πεζογέφυρας και τοποθέτηση φαναριών για την ασφαλέστερη διέλευση των παιδιών.
Β. Καραβάκος: Δίνουμε χιλιάδες για security και δεν έχουμε για τα σχολεία
Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Καραβάκος, επικεφαλής της «Συμμαχία Πολιτών» προσπάθησε να αναδείξει συνολικά τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Ανέφερε ακόμα πως τo κράτος μετέφερε αρμοδιότητες στους Δήμους για την παιδεία χωρίς όμως να τους εφοδιάσει και με τα απαραίτητα χρήματα. «Οι πολίτες πληρώσαμε σε φόρους 5.2 δις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Από αυτά μόλις 2.2 δις έφτασαν στα ταμεία των Δήμων» υποστήριξε. (ΕΔΩ και ΕΔΩ)
Τόνισε πως η δημοτική αρχή έχει άλλες προτεραιότητες καθώς αντί να δίνει τα χρήματα στα σχολεία τα δίνει στην εταιρεία security. Πρόσθεσε πως ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί την παιδεία κυρίως επικοινωνιακά. «Κορωνίδα της επικοινωνιακής διαχείρισης ήταν το 2ο Λύκειο» για τον κ. Καραβάκο, το οποίο ο Δήμαρχος είχε καταψηφίσει στο παρελθόν.
“ Χρησιμοποιείτε επικοινωνιακά την “ενεργειακή αναβάθμιση” δηλαδή τις μονώσεις, τις αλλαγές κουφωμάτων και τζαμιών κλπ, λέγοντας ότι είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι ψέμα.
Το Χαλάνδρι αναβαθμίζει 10 σχολεία, βάζοντας από το δημοτικό ταμείο και 550.000 ευρώ, αυτά δηλαδή που εσείς αντί για τα σχολεία δίνετε σε μια ιδιωτική εταιρία security.
Το Ηράκλειο συνολικά 8
Η Νέα Ιωνία ( που είναι κατόρθωμα το ότι ανοίγει και το Δημαρχείο) 3 κ.ο.κ”
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Παναγιώτης Μακρίδης, δήλωσε πως «οι Δήμαρχοι νίπτουν τας χείρας τους συνέχεια λέγοντας ότι δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της παιδείας». «Κάθε μέρα τα λένε με την Κεραμέως. Πίεσαν για να γίνει κάτι για όλα αυτά τα προβλήματα;» αναρωτήθηκε. (ΕΔΩ)
Ο Σάββας Νάνος από τη μεριά του έθιξε την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική στρατηγική για την παιδεία και όχι αποσπασματικές κινήσεις ενώ έθιξε και το ζήτημα της προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ στα σχολεία της πόλης. (ΕΔΩ)
Σ.Σαραούδας: Πρέπει να καταλαβαίνουμε τι μπορεί να κάνει ο Δήμος
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τι προβλήματα μπορεί να λύσει ο Δήμος. Υποστήριξε ότι όλοι οι Διεθυντές των σχολείων αναγνωρίζουν την καλή συνεργασία που έχουμε. Μεγάλο χρόνο έδωσε στην απαρίθμηση χρηματοδοτήσεων οι οποίες , κατά κανόνα, ΘΑ έρθουν στο Δήμο για τα σχολεία. (ΕΔΩ)
Ολόκληρη η συνεδρίαση ΕΔΩ
..
..
..
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν, με κοινή τους δήλωση, οι προϊστάμενοι των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών σχετικά με το νέο νόμο – πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας. Μέχρι τώρα η ύπαρξη βιβλιοθήκης του ΑΕΙ ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του. Αυτό είναι κάτι που θα αποτελεί παρελθόν εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που στο επίκεντρο της συζήτησης το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν... η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ.
“Η απαλοιφή του άρθρου 48 του ν. 4009/2011 («Βιβλιοθήκες - Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών») από το άρθρο 343 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αφαιρεί πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών” αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με έκπληξη και απορία διαπιστώσαμε την πλήρη απουσία αναφοράς στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στο νέο Νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις» του ΥΠΑΙΘ. Η απαλοιφή του άρθρου 48 του ν. 4009/2011 («Βιβλιοθήκες - Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών») από το άρθρο 343 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αφαιρεί πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, ένα κεκτημένο που αποδεδειγμένα ωφέλησε τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πλαίσιο του άρθρου 48 υπήρξε η αναγκαία θεσμική θωράκιση του έργου των βιβλιοθηκών που επέφερε μια σειρά από βελτιώσεις, με πιο πρόσφατες τις ενοποιήσεις διεσπαρμένων και κατακερματισμένων υπηρεσιών που έγιναν κατά τις συνενώσεις ιδρυμάτων του 2019. Οι δε λιγοστές αναφορές επιτείνουν μια κατάσταση σύγχυσης γιατί διασπαθίζουν τις αρμοδιότητες των βιβλιοθηκών και τις κατανέμουν σε φορείς που είτε δεν έχουν την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες είτε δεν είναι εντός της σκοποθεσίας τους.
Δείτε ακόμα: Ένοχοι τα μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών - Νόμιμη η αρπαγή της πρώτης κατοικίας
Στην εικοσαετή και πλέον λειτουργία του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών έχει καταστεί το κύριο εργαλείο για την πρόσβαση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε έγκυρες πηγές επιστημονικής πληροφόρησης που στήριξαν την άνθιση της έρευνας των ελληνικών πανεπιστημίων. Ήταν τέτοια η απήχηση του έργου του ΣΕΑΒ, ώστε σύντομα διευρύνθηκε για να καλύψει και τα ερευνητικά ινστιτούτα και πλέον είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πώς θα ήταν το τοπίο της ελληνικής έρευνας δίχως τη συνδρομή του. Ως μια οριζόντια υποδομή μπόρεσε να ωφελήσει όλα τα ιδρύματα ανεξαιρέτως, με τρόπο συμπεριληπτικό και ισότιμο, εξοικονομώντας παράλληλα πολύτιμους πόρους. Η πιστή τήρηση της αρχής της οικονομίας κλίμακας που εφαρμόζει σε όλες του τις δράσεις είναι αυτή που στήριξε τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας και αυτή που αποδεικνύει ότι και στη σφαίρα των δημοσίων φορέων μπορεί να υπάρξει μια θετική σχέση κόστους/ωφέλειας. Περαιτέρω, έθεσε τις μηχανισμούς αξιολόγησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, μέσω της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, πολύ πριν από τα ίδια τα πανεπιστήμια, ανέπτυξε την πλατφόρμα AMELib με βιβλία προσβάσιμα για εντυπο-ανάπηρους φοιτητές και εισήγαγε πρακτικές εφάμιλλες των ευρωπαϊκών κρατών για την υιοθέτηση της ανοικτής πρόσβασης και ανοικτής επιστήμης, ως το κυρίαρχο παράδειγμα επικοινώνησης της σύγχρονης έρευνας.
Το παρόν νομοσχέδιο με την κατάργηση του πλαισίου λειτουργίας των βιβλιοθηκών αγνοεί επιδεικτικά τον ρόλο τους τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο ερευνητικό σκέλος της λειτουργίας των ιδρυμάτων τους. Μια τέτοια ενέργεια δεν συμβαδίζει ούτε με την συμβολή των βιβλιοθηκών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ούτε με τα παραδείγματα που επιχειρεί να μεταφέρει στο ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Σε όλον τον προηγμένο κόσμο, η βιβλιοθήκη αποτελεί την ψυχή του πανεπιστημίου και είναι έμπιστος αρωγός της αποστολής ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για τη γνώση, την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή, και ζητούμε από την πολιτεία να αντιμετωπίζει τις βιβλιοθήκες μας ως τέτοιες.
Ως προϊστάμενοι των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι για την τύχη των φορέων και των κοινοτήτων που υπηρετούμε. Συντασσόμαστε με το αίτημα του ΣΕΑΒ για την επαναφορά του άρθρου 48 του 2009 ως ελάχιστη προϋπόθεση σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου.
Άνθη-Καλοφωλιά Έλλη, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Βαλσαμάκης Βαλσαμής, ΕΚΠΑ
Βαρδακώστα Ιφιγένεια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Βιτσεντζάκη Μαρία, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Βλάχου Έλλη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Βουτυράκη Κατερίνα Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Γρηγοριάδου Έφη, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Δελιόγλου Χριστίνα, ΟΠΑ
Ζιώγας Χρήστος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κακάλη Κωνσταντία, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κατσιρίκου Ανθή, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Κλαψόπουλος Γιάννης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Κουκουράκης Μανόλης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κουρή Σταυρούλα, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Λάππα Μαρία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Μπιρλή Μαρία, ΑΣΠΑΙΤΕ
Νταουντάκη Μαρία, Πολυτεχνείο Κρήτης
Τσάκωνας Γιάννης, Πανεπιστήμιο Πατρών
Τσανακτσίδου Ελισσάβετ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Χατζηγεωργίου Αγγελική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Χοροζίδου Ευγενία, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Διαβάστε και αυτό: Άδωνις Γεωργιάδης: Ευκαιρία για το κράτος η υψηλή τιμή της βενζίνης (video)
..
..
..
Με το πανέμορφο τραγούδι τους, “Ταξιδεύοντας... Τη ζωή ν΄αγαπάς”, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 5ου (Χέλμειου) Δημοτικού Αγίας Παρασκευής συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού “Κάν΄το ν΄ακουστεί”. Ο διαγωνισμός γίνεται από την κοινότητα του European School Radio και όσοι επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν το τραγούδι του 5ου, με τον κωδικό 7501, πατώντας ΕΔΩ.
Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στα ταξίδια και τη φαντασία, με τα παιδιά να καλούν τον κόσμο να αγαπήσει την ζωή. Πρόκειται σίγουρα για μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια και αξίζει οπωσδήποτε μία ακρόαση!
Για να ακούσετε το τραγούδι ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
“Ταξιδεύοντας… Τη ζωή ν’ αγαπάς”
Δείτε ακόμα:“Καζάνι που βράζει” η κοινωνία από την ακρίβεια – “Παραλύει” η χώρα την Τετάρτη από την 24ωρη απεργία