..
..
..
Μια «ιστορική πρωτιά» σημείωσε η Ελλάδα με τα ανανεωμένα στοιχεία της Eurostat για την κατανάλωση ρεύματος για νοικοκυριά και επαγγελματικούς χώρους χωρίς τους φόρους. Όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα η τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά καταγράφηκε κατά μέσο όρο στα 0.31 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις και γενικότερα τους επαγγελματικούς χώρους ανέβηκε στα 0.36 ευρώ. Πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί σε σχέση με αυτόν τον πίνακα.
Η χώρα μας έχει μεγάλη διαφορά και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στο ρεύμα των νοικοκυριών δεύτερο είναι το Βέλγιο με 0.27 ευρώ ενώ στη λίστα των επιχειρήσεων δεύτερη βρίσκεται η Βουλγαρία με τεράστια διαφορά. Η τιμή της διαμορφώνεται 13 λεπτά κάτω από της Ελλάδας, στα 0,23 ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αύξησης για τους Έλληνες καταναλωτές αρκεί να δούμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 η κιλοβατώρα ήταν στα 0.0805 ευρώ.
Δείτε ακόμα: Προσλήψεις στο Δημόσιο: Εντός του Οκτωβρίου η πρόσκληση για τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
..
..
..
Ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κοπουμτσής, έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” για την ισχνή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.
Μιλώντας στο OPEN, τόνισε πως, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα της εκπτωτικής περιόδου είναι πενιχρά. Υποστήριξε πως η μείωση σε σχέση με την περσινή περίοδο μπορεί να φτάσει έως και το 20%.
Την ευθύνη έριξε στο “ψαλίδισμα” του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος, λόγω της ακρίβειας στα βασικά προϊόντα και την ενέργεια. “Με αυξήσεις σαν αυτές στην κιλοβατώρα πώς μπορεί να ανταποκριθεί ένας καταστηματάρχης;” αναρωτήθηκε. “Την ίδια στιγμή που έχουμε μείωση της κατανάλωσης, έχουμε αύξηση των υποχρεώσεων” δήλωσε.
Μάλιστα, σχολίασε πως αρκετοί επιχειρηματίες φτάνουν στο σημείο να κλείνουν τα φώτα στη βιτρίνα ή σε σημεία του καταστήματος όταν δεν υπάρχουν εκεί πελάτες ενώ οι περισσότεροι έχουν μειώσει πολύ τη χρήση του κλιματιστικού.
“Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στον θάνατο των εμπόρων”
Ο κ. Κοπουμτσής εξήγησε ότι το 60% των επιχειρήσεων “κουβαλάει” χρέη πολλών ετών, λόγω και των μνημονίων, τονίζοντας ότι πολλές βρίσκονται στα όρια του “λουκέτου”. “Χρειάζεται επειγόντως νομοθετική ρύθμιση” κατέληξε.
Προσθέτοντας ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης τελειώνει τους μικρομεσαίους και οδηγεί στο θάνατο τους εμπόρους.
Δείτε ακόμα: Την ώρα που "πανηγυρίζουμε" για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τις "καλύτερες μέρες": Το 45% των καταναλωτών δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα!