..
..
..
Με “τυμπανοκρουσίες” ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ τον μήνα τα 66, ήτοι 1.6 ευρώ την ημέρα. Από τα 663 ευρώ ανεβαίνει στα 713 ευρώ μεικτά. Έτσι συνολικά η αύξηση του κατώτατου φτάνει το 9.7% ξεπερνώντας μόλις για 0.8% τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο 8.9%. Ο καθαρός μισθός, βέβαια, που θα φτάνει στην τσέπη του εργαζόμενου θα είναι 613 ευρώ.
Η πραγματικότητα για τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πως με αυτά τα χρήματα ο μήνας δεν βγαίνει. Όχι μόνο οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά έχουν εκτοξευθεί αλλά και οι λογαριασμοί της ενέργειας είναι δυσθεώρητοι, ειδικά με την εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Μάλιστα, αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών αναφέρουν πάνω από 3 στους 4 Έλληνες.
Σταθερά αυξανόμενες οι τιμές
Μόνο τον Μάρτιο οι τιμές κατέγραψαν τεράστιες αυξήσεις. Το ηλεκτρικό ρεύμα χτύπησε “κόκκινο” με αύξηση 79.3% ενώ ακολουθούν το φυσικό αέριο με 68.3 και το πετρέλαιο θέρμανσης με 58.5%. Αντίστοιχα υψηλές είναι και οι ανατιμήσεις στα παρακάτω βασικά αγαθά: Έλαια και λίπη (19,9%), Λαχανικά (13,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (8,4%), Φρούτα (7,8%), Ψωμί και δημητριακά (7,6%), Κρέατα γενικά (6,4%), Καφέ (5,4%). Μάλιστα, τα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι από 1η Μαΐου θα υπάρξουν νέες αυξήσεις.
Η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αν συνυπολογίσουμε και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα. Μόνο για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι αιτήσεις για ρυθμίσεις έχουν καταγράψει αύξηση 65%! Αυτό μεταφράζεται σε 70.000 και πλέον συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αποπληρώσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους. Και όλα αυτά με την τιμή της μεγαβατόρας να αυξάνεται συνεχώς.
Έλλειψη ουσιαστικών παρεμβάσεων για την ακρίβεια και την ενέργεια
Η αύξηση του μισθού κατά 50 ευρώ θα ήταν ουσιαστική αν συνοδευόταν και από μια δέσμη μέτρων που θα μείωνε τις τιμές και θα συγκρατούσε τον πληθωρισμό. Όπως τονίζεται και από εργατικά συνδικάτα αλλά και από φορείς της αγοράς είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν μέτρα που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος ενώ καθολικό είναι το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ.
Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά σε ενδεχόμενη κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ή κάποια παρέμβαση σε αυτό, λόγω του οποίου έχει επιβληθεί και η δυσβάσταχτη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Πέραν αυτών των παρεμβάσεων δεν φαίνεται να υπάρχει και καμία σκέψη για πλαφόν στις τιμές ώστε να ελαφρυνθεί και το λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς”.
Δείτε ακόμα: Διαβάστε στην Έκφραση που κυκλοφορεί
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχουν επανέλθει οι μισθοί προ της κρίσης
Του Βασίλη Σκουρή από το www.ieidisis.gr
Για να είμαστε καθαροί: Τα 713 ευρώ του κατώτατου μισθού είναι μικτά χρήματα.
-Τα καθαρά χρήματα που λαμβάνει ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ανέρχονται λίγο πάνω, λίγο κάτω, σε 600 ευρώ, αναλόγως των εισφορών που υπάρχουν. Είναι σαφές ότι για την ωραιοποίηση της κατάστασης και την «εξυπηρέτηση» της κυβέρνησης δημιουργείται η εντύπωση τόσο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, πως ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 713 ευρώ καθαρά!
-Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας, μετά και την αύξηση που αποφασίστηκε, είναι μικρότερος από αυτόν που ήταν το 2012, καθώς τότε ανερχόταν στα 751 ευρώ! Υπήρχε μάλιστα μεγάλος θόρυβος και έντονη πολιτική συζήτηση, για τη «γενιά των 750 ευρώ», τους νέους μας που με αυτούς τους μισθούς η πολιτεία τους οδηγούσε στο περιθώριο. Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 η μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου, που στηριζόταν τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις και μείωσε τον κατώτατο μισθό στα 586,08 ευρώ μεικτά (489,38 ευρώ καθαρά), ενώ θέσπισε το ΑΙΣΧΟΣ του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών (που τον κατήργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) που ανέρχονταν στα 510,94 ευρώ μεικτά (440,44 ευρώ καθαρά)!!!
-Η χώρα μας είναι Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ της ευρωζώνης που ο κατώτατος μισθός –ακόμα και μετά την αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Μεγάλη Τετάρτη- δεν έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα!
-Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ ο καθαρός κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο του 2022 είχε χάσει σε αγοραστική δύναμη πάνω από 14% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, παρά την αύξηση 2% που δόθηκε στην αρχή του χρόνου φέτος!
-Ο κατώτατος μισθός έμεινε παγωμένος ολόκληρη την πρώτη διετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η προεκλογική δέσμευσή του ήταν για αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης!
-Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 το 33% των μισθωτών της χώρας μας αμείβεται μέχρι 700 ευρώ μικτά, ενώ 395.115 εργαζόμενοι (το 18,26% του συνόλου) αμείβονταν με μισθούς έως 500 ευρώ (υποαπασχόληση)!
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η ακρίβεια θα οδηγήσει σε πιέσεις για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μέσω των συλλογικών συμβάσεων, πεδίο στο οποίο θα κριθούν τα συνδικάτα το επόμενο διάστημα και ή θα αναζωογονηθούν ή θα ξεπεραστούν.