Displaying items by tag: επιπτωσεις

        Άκρως αποκαλυπτικά τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου

 

       Το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO πραγματοποίησε έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας είναι απόλυτα διαφωτιστικά για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στις αμοιβές και στο κόστος διαβίωσης.

 

            Μεταξύ των άλλων αποτελεσμάτων σημειώνεται ότι:

 

  • Το 80% των εργαζόμενων δεν πήρε καθόλου αύξηση εντός του 2022
  • Το 39% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο
  • Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται η υπερωριακή εργασία
  • Το 30% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την εργασία του
  • Το 63% θεωρεί την αύξηση του κατώτατου και όλων των μισθών ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και στην ενέργεια, το 31% την μείωση των ειδικών φόρων και των φόρων κατανάλωσης και μόλις το 3% επιλέγει τα επιδόματα.
  • Το 65% δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να διαμορφώνεται με συλλογική σύμβαση και όχι με κυβερνητική απόφαση
  • Το 71% δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής
  • Το 20% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα
  • Το 47% δηλώνει ότι στις παραπάνω ανάγκες δύσκολα θα ανταποκριθεί, το 30% σχετικά εύκολα και μόλις το 3% εύκολα.

 

           Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στα άλλα κοινωνικά στρώματα τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους.

 

          Με βάση τα ευρήματα της έρευνας φαίνονται με τον πιο καθαρό τρόπο οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στις αμοιβές και στην ακρίβεια καθώς και οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η μεγάλη πλειοψηφία του Λαού το χειμώνα.

 

         Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέδειξε η έρευνα δεν μπορεί να γίνει με τις κυβερνητικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά απαιτούνται:

 

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού σε ύψος που θα παίρνει υπ’ όψη του τα 751 € του 2012, τις απώλειες της 10ετίας και την ακρίβεια της εποχής
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα της εποχής
  • Καθορισμός του κατώτατου μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις, επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας στα προ μνημονίων επίπεδα
  • Τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για το ωράριο και την υπερωριακή απασχόληση
  • Δραστική μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης ειδικά στα είδη διατροφής και στην ενέργεια.

 

        Αξίζει να σημειωθεί ότι, η έρευνα δεν ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης ως αποτέλεσμα τόσο της κυβερνητικής πολιτικής που στηρίζει τα συμφέροντα που κινούνται στο χώρο όσο και τις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

 

 

Published in Πολιτική

       Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η πανδημία συνολικά φαίνεται να έχει επηρεάσει ορισμένους τομείς της καθημερινής ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους καθώς και τη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των παιδιών - Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου

 

       Από το γραφείο τύπου του Δήμου Βύρωνα εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

     Η διαδικτυακή αυτή μελέτη, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής &Υγείας Δήμου Βύρωνα και της Υπηρεσίας Παιδιών και Εφήβων του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής, από το Μάρτιο έως και το Μάιο του 2021 και ενώ βρισκόταν σε ισχύ ο δεύτερος γενικός αποκλεισμός, λόγω της πανδημίας Covid-19.

 

     Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η πανδημία συνολικά φαίνεται να έχει επηρεάσει ορισμένους τομείς της καθημερινής ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους καθώς και τη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των παιδιών.

 

     Σε επίπεδο οικογένειας, καταγράφηκε:

 

  • αύξηση των συγκρούσεων ανάμεσα στα μέλη και στη διαχείριση της καθημερινότητας που εστιάζεται στην πολύωρη παραμονή στο σπίτι, στη διακοπή παρακολούθησης του παιδικού σταθμού και στον περιορισμό της επαφής με τους βασικούς φροντιστές (γιαγιά, παππού).

 

     Σε επίπεδο ψυχικής υγείας των παιδιών, η «επιδείνωση» της ψυχικής υγείας σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων και κηδεμόνων παρατηρείται στο 7 με 10% των παιδιών και αφορά:

 

  • στο συνολικό τους άγχος, την ανησυχία για την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοιό των ιδίων όσο και των μελών της οικογένειάς τους,

  • το άγχος αποχωρισμού και ‘πισωγυρίσματα’ στη συμπεριφορά τους, καθώς και θλίψη και αρνητικές σκέψεις.

 

    Οι γονείς/κηδεμόνες σε αντίστοιχα ποσοστά αναφέρουν δυσκολίες στον ύπνο αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

 

       Τέλος, αναδύθηκε η ανάγκη των γονέων για συμβουλευτική καθώς και για υπεύθυνη ενημέρωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

 

      Παρακάτω,επισυνάπτεται η έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας.

 

      ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας στην ψυχική υγεία παιδιών προσχολικής ηλικίας

 

      Από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα η πανδημία και τα συνδεόμενα με αυτήν υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, έχουν επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα  των παιδιών και των οικογενειών τους.Αρκετές ενδείξεις μελετών από την πρώτη φάση της πανδημίας σε παιδιά και εφήβους στο γενικό πληθυσμό παρουσιάζουν μία σειρά αρνητικών επιπτώσεων στη ψυχική υγεία όπως άγχος, μοναξιά και καταθλιπτικά συμπτώματα.

     

      Η διαδικτυακή αυτή μελέτη, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής &Υγείας Δήμου Βύρωνα και της Υπηρεσίας Παιδιών και Εφήβων του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής από το Μάρτιο 2021 ως και το Μάιο του 2021 και ενώ βρισκόταν σε ισχύ ο δεύτερος γενικός αποκλεισμός, λόγω της  πανδημίας Covid-19.

 

      Στόχος της  μελέτης είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων κατά το δεύτερο γενικό αποκλεισμό στην ψυχική υγεία των παιδιών προσχολικής ηλικίας του Βύρωνα.

     

      Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αποτελούν μια ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα δεδομένης της φυσιολογικής τους ανωριμότητας από τη μία πλευρά και της σημαντικής εξάρτησή τους από την άλλη. Έως σήμερα, οι περισσότερες μελέτες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας  επικεντρώθηκαν κυρίως σε αναπτυξιακά ζητήματα αυτής της περιόδου, ενώ τα δεδομένα για τις ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι σχετικά περιορισμένα.

      

      Για τη συγκέντρωση των δεδομένων της παρούσας μελέτης, χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο προσκλήθηκαν να συμπληρώσουν διαδικτυακά γονείς και κηδεμόνες παιδιών προσχολικής ηλικίας (1-4 ετών), κάτοικοι του Δήμου Βύρωνα ή γονείς των οποίων  τα παιδιά φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς), που ανήκουν στην περιοχή του Δήμου. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των παιδιών και τη λειτουργία της οικογένειας.

Published in Βύρωνος

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο