..
..
..
Η Αττική διαχειρίζεται τα απορρίμματά της με τον χειρότερο τρόπο για την υγεία και το περιβάλλον. Για πάνω από μισό αιώνα το 98% των σκουπιδιών της πηγαίνει στις φαραωνικές εγκαταστάσεις στα Δυτικά και το 95% θάβεται. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, Αθήνας και Πειραιά αντιμετωπίζονται ως παρίες και η υγεία τους είναι εκτεθειμένη σε διαρκή και σωρευτική επιβάρυνση. Η πρόληψη, η ανακύκλωση και η μείωση απορριμμάτων υπονομεύτηκε και συνεχίζει να υπονομεύεται από την ίδια την Πολιτεία και η όποια καλή διάθεση πολιτών, ομάδων δράσης, ή ακόμη και κάποιων Δήμων (δυστυχώς η πλειοψηφία των Δήμων παραμένει αδιάφορη) δεν κατόρθωσε ποτέ να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Όπως έλεγε ήδη από το 2014 η επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου:
«Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Φυλή πρόκειται να αποτελέσει ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές που θα ζήσουν στην περιοχή».
Αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά με το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) προβλέπεται η εγκατάσταση νέων φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας στη δυτική πλευρά της Αττικής ( Φυλή – Σχιστό).
Από τα “ψιλά” γράμματα του ΠΕΣΔΑ προκύπτει ότι:
· Σχεδιάζουν καύση ακόμα και σύμμεικτων ανεπεξέργαστων απορριμμάτων
· Σχεδιάζουν διπλασιασμό της χωρητικότητας του μεταβατικού ΧΥΤΑ στη Φυλή
Η μέθοδος της καύσης απορριμμάτων που παρουσιάζεται ως λύση στο αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι στην πραγματικότητα ο ενταφιασμός κάθε προοπτικής λύσης διότι, η καύση:
1. Είναι από τις πλέον ρυπογόνες δραστηριότητες: Παράγει διοξίνες και φουράνια, σωματίδια με τη μορφή τέφρας και αιωρούμενα σωματίδια που εισέρχονται στους πνεύμονες, οξέα και άλλα αέρια (HCl, HF, HBr, HI, SO2, NOx, NH3), τοξικά μέταλλα (Hg, Cd, Cr, TI,As, Ni, Pb, Sb, Se, Sn, Cu, Mn, Zn), κ.ά. Ιδιαίτερα οι διοξίνες είναι καρκινογόνες ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προληφθεί η παραγωγή τους. Όλες οι αναπτυγμένες χώρες είναι στη φάση εγκατάλειψης της μεθόδου προς όφελος της ανακύκλωσης. Ενδεικτικά, στη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων έκλεισε πριν 17 χρόνια, ο Δήμος απαγορεύει στα παιδιά να παίζουν στα πάρκα και στους πολίτες να καταναλώνουν κοτόπουλα και λαχανικά λόγω της παραμένουσαςρύπανσης του εδάφους από διοξίνες !! Επίσης η καύση απορριμμάτων εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα που συμβάλλει στο φαινόμενο θερμοκηπίου πολύ περισσότερο κι από τον “βρώμικο” λιγνίτη.
2. Είναι πανάκριβη: Από μελετητές εκτιμάται ότι το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών μπορεί ακόμα και να επταπλασιαστεί ! Μην ξεχνάμε ότι οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις καύσης θα γίνουν με την γνωστή αμαρτωλή μέθοδο των ΣΔΙΤ που σημαίνει ότι θα πρέπει να τροφοδοτούν τα υπερκέρδη των μεγαλοεργολάβων για τρεις ακόμα δεκαετίες !
3. Υπονομεύει την ανακύκλωση διότι η βιωσιμότητα και κερδοφορία των μονάδων καύσης απαιτεί μακροχρόνια και εγγυημένη τροφοδοσία τους με μεγάλους όγκους σκουπιδιών. Άρα ή θα παραμείνει η ανακύκλωση στα δραματικά χαμηλά μονοψήφια ποσοστά που είναι τώρα (παρά τις σκανδαλώδεις επενδύσεις της Περιφέρειας Αττικής σε πανάκριβο και εν πολλοίς άχρηστο εξοπλισμό), ή εάν κάνουμε πραγματική ανακύκλωση θα τιμωρούμαστε για την αθέτηση των ΣΔΙΤ που εξασφαλίζουν τα μακροχρόνια κέρδη των εργολάβων από τη λειτουργία των μονάδων.
4. Δεσμεύει τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος σε αντιπεριβαλλοντικές μεθόδους έντασης κεφαλαίου και χαμηλής απασχολησιμότητας, ενώ, ταυτόχρονα, εκτοξεύει το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.
5. Δημιουργεί προβλήματα συμβατότητας με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία περί αποβλήτων, καθώς ενδέχεται να χαρακτηριστεί ισοδύναμη της ταφής, στο βαθμό που οι συγκεκριμένες μονάδες δεν καταφέρνουν να πετύχουν ποσοστό ενεργειακής απόδοσης μεγαλύτερο του 67%, επίδοση που προϋποθέτει παραγωγή και κατανάλωση ΚΑΙ θερμικής ενέργειας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, γεγονός που διαφοροποιεί τις μεσογειακές χώρες από αυτές του ευρωπαϊκού βορρά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η ανατροπή αυτών των σχεδιασμών αφορά όλους τους κάτοικους της Αττικής. Καλούμε φορείς, συλλογικότητες, πολίτες να κινητοποιηθούμε άμεσα πριν να είναι πολύ αργά:
- Nα αποτρέψουμε τη διαιώνιση και επιδείνωση του περιβαλλοντικού εγκλήματος της συσσώρευσης φαραωνικών εγκαταστάσεων σκουπιδιών στη Δυτική Αττική, Δυτική Αθήνα και Δυτικό Πειραιά
- Να προστατεύσουμε την υγεία των επόμενων γενιών
- Να βάλουμε φρένο στη νέα ληστεία των εισοδημάτων μας μέσα από την αύξηση των δημοτικών τελών
Από το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας