..
..
..
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου τιμούμε τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, με ιστορικές αφηγήσεις, εικόνα, τραγούδι και χορό.
19.00 μμ στο Συνεδριακό Κέντρο (Λητούς και Κύμης) του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Από το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης "Δήμος Μπροστά+" εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Στην επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Τιμής και Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Πεύκης και στην έπαρση σημαίας που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Λυκόβρυσης - Πεύκης παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος, Μάριος Ψυχάλης, συνοδευόμενος από το τακτικό μέλος ΔΣ του ΠΕ.Α.Π., Χαράλαμπο Καρανάσο και το Μέλος της επιτροπής του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σπυριδούλα Σίννη.
Σε δήλωσή του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Μάριος Ψυχάλης ανέφερε: «Τιμάμε τη μνήμη των θυματων της Μικρασιατικής καταστροφής, μιας από τις πιο “μαύρες” σελίδες της Ιστορίας μας. Έναν αιώνα μετά, είναι ιερό χρέος μας να διατηρούμε ζωντανό τον μικρασιατικό πολιτισμό, στηρίζοντας με πράξεις όλους τους συλλόγους. Διδασκόμαστε από την Ιστορία, δεν ξεχνάμε τις πατρίδες των προγόνων μας, μεταφέρουμε στη νέα γενιά το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ να χαθούν από τη μνήμη μας».
Από το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά,Νέα Ερυθραία και Εκάλη» εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Οι ανέσπερες ζοφερές μνήμες ξύπνησαν στην εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, στο φιλόξενο κήπο της Βίλα Κώστα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Γ. Θωμάκου, των Βουλευτών Ν. Βούτση και Π. Σκουρλέτη, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς Λ. Παπαδημητρίου, της Προέδρου του ΚΕΜΜΕ Ε. Κούτση, της Προέδρου της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας Αικ. Μουστάκη, της Προέδρου του Συλλόγου των Αλατσατιανών Α. Μπομπάκου, δημοτικών συμβούλων, και πλήθους δημοτών, αναλύθηκαν ιστορικά, και πολιτικά τα τραγικά γεγονότα της τραγωδίας του 1922 από τους ερευνητές του πεδίου Β. Αγτζίδη και Γ. Γκλαβίνα, ακολούθησε μια κοινωνική-ανθρωπολογική προσέγγιση κυρίως μέσα από τη λογοτεχνία από την καθηγήτρια Ι. Τζαχίλη καθώς και μία σύντομη αναφορά για την επίδραση της μικρασιατικής καταστροφής στην ελληνική μουσική με έμφαση στο ρεμπέτικο από τον Ευ. Παναγιωτουνάκο σε κείμενο του Τ. Πραμμαντιώτη.
Παράλληλα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε βίντεο-προβολή και κείμενο ένα πρωτότυπο αρχείο φωτογραφιών σε ψηφιακή μορφή του Αρχιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευοπούλου από τον ιστορικό Ν. Παντελάκη.
Η εξαιρετική βραδιά έκλεισε με το θεατρικό δρώμενο «Χρωματιστές γυναίκες της προσφυγιάς», που καθήλωσε το κοινό και που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο Π. Μιχάλας με τους ηθοποιούς Μ. Βάρναλη, Α. Μιχάλα, Π. Μιχάλα, Δ. Παπαστρατηγάκη και Χρ. Προβατίδου.
Ευχαριστούμε θερμά όλες κι όλους για την ενεργό συμμετοχή και την παρουσία τους, που μας γέμισε τιμή και ιδιαίτερη συγκίνηση.