Displaying items by tag: σουπερ μαρκετ

                Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

          Σύμφωνα με δημοσιεύματα των οικονομικών εντύπων το μπαράζ των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής και άλλα καταναλωτικά προϊόντα δεν έχει τελειωμό αφού τον Σεπτέμβρη προβλέπεται να υπάρξει ένα νέο κύμα αυξήσεων μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων.

 

          Σύμφωνα με το ημοσίευμα της Ναυτεμπορικής και πληροφορίες που φτάνουν από τις επιχειρήσεις, «τα ποσοστά τις αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής: Κονσέρβες +15%, καλλυντικά +25%, γαλακτοκομικά +12%, μαργαρίνες +20%, αλλαντικά +10%, βαφές μαλλιών +20%, παγωτά +5%, απορρυπαντικά +15%, προϊόντα περιποίησης προσώπου +28%, προϊόντα γυναικείας φροντίδας +18% και γλυκίσματα μπισκότα +20%.»

 

          Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ , τις αυξήσεις στις τιμές κατά 27,3% στα βρώσιμα έλαια (περιλαμβανομένου και του ελαιόλαδου) και τα λίπη, 16,7% στις τιμές των κρεάτων και των δημητριακών, 16,4 % στα αυγά και τα γαλακτοκομικά, 13,4% στα λαχανικά, 11,4% στη ζάχαρη, τον καφέ και το τσάι. Μικρότερες, αλλά σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα λοιπά τρόφιμα κατά 9,3%, τις σοκολάτες κατά 5,3% και τα ψάρια κατά 3,6% καθώς και τις δυσθεώρητες ανατιμήσεις σε καύσιμα και ενέργεια από 50 – 70%.

 

         Μπορεί βεβαίως η ΕΛΣΤΑΤ να μιλάει για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) γύρω στο 12% όμως η πραγματικότητα για τη λαϊκή οικογένεια και το καλάθι της νοικοκυράς είναι διαφορετική επειδή η ΕΛΣΤΑΤ καθορίζει τον ΔΤΚ συνυπολογίζοντας στις μετρήσεις των ειδών που είναι αμφίβολα αν αποτελούν προτεραιότητα. για ένα μεγάλο μέρος του λαού. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις τεράστιες ανατιμήσεις στα ενοίκια των κατοικιών που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα.

 

         Παρά την έκρηξη της ακρίβειας, η κυβέρνηση περιορίζεται σε αποσπασματικά επιδόματα, μεταθέτει την περιορισμένη αύξηση του βασικού μισθού και των συντάξεων για το 2023, επιμένει στην πολιτική των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, πριμοδοτεί τις ληστρικές εταιρίες παροχής και εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος και αρνείται να πάρει. μέτρα αντιμετώπισης αυτής της λαίλαπας.

 

        Αυτή η κατάσταση απαιτεί μια άλλη εναλλακτική πολιτική που ξεφεύγει από τις πολιτικές του αστικού με στόχο την προστασία του λαού και των δικαιωμάτων του.

 

        Μια πολιτική που θα βγει έξω από το ευρωνατοϊκό πλαίσιο, θα σταματήσει το εμπάργκο και θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή βιομηχανία σε προσιτές τιμές, θα αυξήσει θεαματικά τους μισθούς και τις συντάξεις, θα λάβει μέτρα ελέγχου των τιμών, υπό τον έλεγχο των επιχειρήσεων ενέργειας και θα κάνει τους πόρους που κατευθύνονται σήμερα για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς για να δείτε κοινωνικά μέτρα και πολιτικές.

 

       Μια μπορεί να δώσει απαντήσεις που ζητά ο λαός και αποτελεί την προμετωπίδα των διεκδικήσεων μας τέτοια πολιτική απέναντι στη σημερινή ζωή πραγματικότητα.

Published in Πολιτική

      Οι πρωτοφανείς ανατιμήσεις που φέρνουν νέες καταναλωτικές συνήθειες και κάνουν το σούπερ μάρκετ «εφιάλτη», δεν έχουν τελειωμό. Σε ποια προϊόντα έρχεται νέα αύξηση στις τιμές τον Μάιο.

 

         Το πασχαλινό εορταστικό ωράριο σε μαγαζιά και σούπερ μάρκετ έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η κίνηση της αγοράς δεν φαίνεται να φέρνει... Ανάσταση. Οι ανατιμήσεις οδηγούν τους καταναλωτές να είναι «μουδιασμένοι» και να περιορίζουν τις αγορές τους. Τα υπέρογκα έξοδα για το πασχαλινό τραπέζι θα «βγουν» με το μπαράζ πληρωμών σε επιδόματα, συντάξεις, μισθούς δημοσίου και Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όμως με τις νέες αυξήσεις στις τιμές από τον Μάιο, τα πράγματα φαίνονται εξαιρετικά δυσοίωνα.

 

          Οι νέες ανατιμήσεις θα φτάσουν από τον Μάιο στον καταναλωτή, ενώ ήδη οι επιχειρηματίες έχουν υποδεχθεί τους νέους τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές.

 

         Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», οι τιμές θα περάσουν στο ράφι σε λίγες εβδομάδες και οι αυξήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

 

  • Σπορέλαια, ζάχαρη, αλεύρι έχουν αυξήσεις στην χονδρική από 25% έως 50%
  • Τα αυγά παρουσιάζουν άνοδο έως 15%
  • Στο τυρί, κάποιοι κωδικοί αγγίζουν το 30% σε αύξηση
  • Η αύξηση σε χοιρινό κρέας, όσπρια και ρύζι είναι στο 15%-20%
  • Στα αλλαντικά ξεκινούν από 8% και φτάνουν στο 13%
  • Τα παγωτά είναι 35%-40% ακριβότερα
  • Πραλίνες και μαρμελάδες κινούνται έως 20% ανοδικά
  • Σφολιατοειδή και μπισκότα 7%-8%
  • Μαργαρίνες και βούτυρα 5%
  • Αναψυκτικά 12%-15%
  • Τσάι και χυμοί 10%-12%
  • Τροφές για κατοικίδια 20%

 

        Τι δεν αγοράζουν οι Έλληνες από το σούπερ μάρκετ

 

       Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Nielsen, η μεγαλύτερη αρνητική τάση προβλέπεται φέτος για τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού με -3,1%, τα προϊόντα ατομικής υγιεινής με -1,8%.

 

        Απογοητευτικοί τζίροι την Κυριακή των Βαΐων με ανοιχτά μαγαζιά

 

       «Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΑ) και προσθέτει ότι η πασχαλινή εορταστική περίοδος είναι μικρής διάρκειας και περιορισμένης κατανάλωσης, καθώς δεν υπερβαίνει τα 1,5 δις ευρώ σε τζίρο και δεν επαρκεί να «αναστήσει» την ελληνική αγορά.

 

      Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων, χθες, Κυριακή των Βαΐων αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι οι καταναλωτές ήταν μουδιασμένοι και η κατανάλωση περιορισμένη, παρά την αυξημένη κίνηση μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων και τις αγορές τροφίμων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αττικής, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα μαγαζιά, μονοψήφιος.

 

      Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής προσθέτει ακόμη τα εξής: «Ο εμπορικός κόσμος έχει προετοιμαστεί και για αυτή την «ιδιάζουσα» εορταστική περίοδο της νέας κρίσης που έχει δημιουργήσει το ενεργειακό και διατροφικό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εικόνα, που ο εμπορικός κόσμος θέλει να βγάλει προς τα έξω, είναι μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας, με στόχο να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και τη διάθεση του αγοραστικού κοινού. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν «δείξει τον καλύτερο εαυτό τους» σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο απορροφώντας, μέχρι σήμερα, ότι ήταν δυνατό να απορροφηθεί στις τελικές τιμές που επηρεάζουν, τόσο τις δαπάνες, όσο και τις ακραίες αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά.

 

      Παρά το κόστος της ενέργειας, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, γεγονός που, επί της ουσίας, έχει επιδράσει στις καταναλωτικές νέες συνήθειες, διάχυτη είναι η προσδοκία ότι η αγορά θα κινηθεί περισσότερο από το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο καταναλωτής θα προμηθευτεί, έστω και τα αναγκαία, για να περάσει τις γιορτινές μέρες που προσδιορίζει το Ελληνικό Πάσχα. Ο κόσμος έχει ανάγκη να αισθανθεί καλύτερα, να βελτιώσει την διάθεσή του και το εμπόριο έχει την ανάγκη του ευδιάθετου καταναλωτή για να ξεπεράσει ένα ακόμη «σκόπελο». Σε αυτή τη μάχη, πολιτεία και επιχειρήσεις δίνουν από κοινού τον αγώνα για να μην «παγώσει» η ελληνική αγορά από την ακρίβεια.

 

      Η αγορά προσδοκά την Μεγάλη Εβδομάδα την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχεται στο 1 δις ευρώ, και του στοχευμένου επιδόματος των 200 ευρώ συνολικού ύψους 324 εκατ. ευρώ σε 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες και με δικαιούχους 1,4 εκατ. νοικοκυριά. Μετά τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα τι μπορεί να διεκδικήσει φέτος η αγορά από τον, συνήθη των τελευταίων ετών, πασχαλινό τζίρο του 1,5 δις ευρώ, ώστε να κάνει τη δική της «πρώτη ανάσταση», που έχει μεγάλη ανάγκη. Αν και με υψηλότερο κόστος αναμένεται φέτος να επιστρέψει το σπιτικό οικογενειακό εορταστικό τραπέζι. Εκτιμάται πάντως πως, έως 25% ακριβότερα, θα πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά το πασχαλινό τραπέζι και, σε συνδυασμό με τις άλλες αυξήσεις για τα πασχαλινά δώρα, οι οικογενειακές υποχρεώσεις της Ανάστασης θα είναι φέτος «τσουχτερές», φθάνοντας τα 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

 

     Σύμφωνα τώρα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς, λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, η αύξηση στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού ενδέχεται να ξεπεράσει συνολικά το 18%. Ήδη στη χονδρική, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της ΟΚΑΑ, οι τιμές στο αρνί κυμαίνεται μεταξύ 7-8,5 ευρώ το κιλό, ενώ για το κατσίκι διαμορφώνονταν μεταξύ 7,5-9,5 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι εκτιμούν ότι, με βάση αυτές τις τιμές, ο οβελίας θα ξεπεράσει φέτος τα 13 ευρώ το κιλό, από τα 12 ευρώ πέρυσι. Επίσης φέτος τα διαθέσιμα αμνοερίφια είναι περιορισμένα, λόγω μειωμένων εισαγωγών, με τους παραγωγούς να διεκδικούν τιμές αρκετά αυξημένες από πέρσι. Σημαντικές είναι και οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που φτάνουν το 15%, με ορισμένα είδη να ξεπερνούν το 30%, ενώ οι αυξήσεις σε τυροκομικά ξεπερνούν το 7%, και σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα, τσουρέκια, κουλουράκια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 15%.

 

    Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών. Οι κεντρικές και περιφερειακές αγορές της Αττικής, παρά τις πολλές δυσκολίες, τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος, που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις, εγγυώνται την απόλυτη επάρκεια όλων των πασχαλινών ειδών και τροφίμων για τους καταναλωτές, είτε φύγουν για Πάσχα στο χωριό, είτε μείνουν στο Λεκανοπέδιο».

Published in Πολιτική

       Μετά τις αυξήσεις στην ενέργεια,στους λογαριασμούς της ΔΕΗ,τα καύσιμα και τις τιμές στα super market που επιβλήθηκαν κατά το τέλος του 2021,ο νέος χρόνος μας κάνει "ποδαρικό" με αυξήσεις στις τιμές των διοδίων και του καφέ,με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.

 

      Συγκεκριμένα:

 

      Αυξήσεις στα διόδια επιφυλάσσει η νέα χρονιά, στους μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς του εθνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Ελλάδας/ 

 Οι αυξήσεις ισχύουν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου 2021 προς Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 00:00 της 1/1/2022), με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου.

 

     Ενδεικτικά, το κόστος κάποιων διαδρομών που θα ισχύσει από την πρώτη Ιανουαρίου:

 

• ΑΥΞΗΣΗ 0,70€ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

2022 31,35€

2021 30,65€

 

 

• ΑΥΞΗΣΗ 0,30€ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΘΗΝΑ – ΠΑΤΡΑ

2022 11,80 €

2021 11,5 €

• ΑΥΞΗΣΗ 0,35€ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΘΗΝΑ – ΤΡΙΚΑΛΑ

2022 17,9 €

2021 17,55 €

• ΑΥΞΗΣΗ 0,80€ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΘΗΝΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ

2022 38,25 €

2021 37,45 €

• ΑΥΞΗΣΗ 0,20€ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

2022 13,70 €

2021 13,50 €

 

     Οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητόδρομου αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2022.

 

     Αναλυτικά οι νέες τιμές ανά σταθμό και κατηγορία οχήματος έχουν ως εξής:

 

diodia-pinakas.jpg

 

     Αυξάνεται κατά 0,10 ευρώ και το αντίτιμο των διοδίων στην Ολυμπία Οδό από την Πρωτοχρονιά, βάσει της προσυμφωνημένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

 

    Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου 2021 προς Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022 αναπροσαρμόζονται τα διόδια βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2021.

 

     Αναλυτικά οι τιμές:

 

diodia-pinakas1.jpg
 Κατηγορία 1: Δίκυκλα, τρίκυκλα

           Κατηγορία 2: Οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος έως 2,20μ.

           Κατηγορία 3: Οχήματα με 2-3 άξονες με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20μ.

           Κατηγορία 4: Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξoνες

 

     Σημειώνεται ότι για τους συνδρομητές ΟΛΥΜΠΙΑ PASS των οχημάτων κατηγορίας 2, 3 και 4, οι επιστροφές από το χιλιομετρικό σύστημα Hybrid, με το οποίο οι οδηγοί πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχουν κάνει, διαμορφώνονται αντίστοιχα.

 

     Ακόμα:

 

    Αυξήσεις που θα ανέρχονται σε ποσοστό από 20% έως και 25%, στον καφέ που θα αγοράζουν οι Έλληνες με τη μορφή του take away από τα καταστήματα, ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

 

    Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή με την επιβολή της εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος από 1η Ιανουαρίου, η οποία προκύπτει από τη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αφορά στις πλαστικές συσκευασίες, ο καφές θα λάβει αύξηση της τάξεως του 5%-7% στην υφιστάμενη τιμή, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση με επιπλέον 0,10 ευρώ.

 

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι η αύξηση στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής θα είναι σωρευτική, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες ή συνθήκες που καθορίζουν το τελευταίο διάστημα την αγορά του καφέ, χαρακτηρίζοντας "κακό το timing" για την επιβολή και της περιβαλλοντικής εισφοράς στις συσκευασίες. Ειδικότερα, η περιβαλλοντική εισφορά ανέρχεται σε 0,05 ευρώ για το ποτήρι και σε επιπλέον 0,05 ευρώ για το καπάκι του ποτηριού ή της πλαστικής συσκευασίας, ήτοι συνολικά 0,10 ευρώ.

 

    Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος

 

    Παράγοντες της αγοράς στέκονται επίσης στην πολυπλοκότητα την οποία παρουσιάζει η νομοθεσία που αφορά στις πλαστικές συσκευασίες, δεδομένου ότι δίνει στον καταναλωτή την δυνατότητα να φέρει το δικό του σκεύος πολλαπλών χρήσεων και να δικαιούται έκπτωση επί των τιμών του τιμοκαταλόγου.

 

    Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι το κατάστημα οφείλει να διαθέτει σκεύη πολλαπλών χρήσεων και μία ελάχιστη διαθέσιμη ποσότητα για να μπορεί ο καταναλωτής να τα προμηθεύεται, προκειμένου να μην χρησιμοποιεί το πλαστικό ποτήρι όταν αγοράζει τον καφέ του. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι τα μέτρα δίνουν επιπλέον το δικαίωμα στο κατάστημα να αρνηθεί να παραλάβει το σκεύος πολλαπλών χρήσεων που φέρει κάποιος καταναλωτής μαζί του, εάν αντιληφθεί ότι αυτό δεν είναι υγειονομικά κατάλληλο.

 

    Όπως επισημαίνουν ταυτόχρονα, η εκάστοτε επιχείρηση καλείται να ενσωματώσει τη χρέωση της εν λόγω εισφοράς σε επιμέρους κωδικό στην ταμειακή της μηχανή, ούτως ώστε να αποτυπώνεται διακριτά στις αποδείξεις που εκδίδονται και στη συνέχεια το ποσό να αποδίδεται ανά τρεις μήνες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 

    Αυτό που επισημαίνεται επίσης είναι ότι ήδη στην αγορά έχει περάσει αύξηση της τάξεως του 10% που συνδέεται με την παγκόσμια ανατίμηση στον καφέ, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων επιδιώκει να περάσει αυξήσεις στο τελικό προϊόν, προσπαθώντας να αποσβέσει επιβαρύνσεις που απορρέουν από την περαιτέρω επιβάρυνση στο λειτουργικό κόστος (ρεύμα, μεταφορικά, πρώτες ύλες).

 

    Έως και 150 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση στον take away καφέ

 

    Όλοι αυτοί οι παράγοντες και σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 οδηγούν σε συνολική αύξηση από 20% έως και 25%, ήτοι από 0,30 ευρώ και άνω ανά ρόφημα, εάν θεωρήσουμε ότι η μέση τιμή για έναν καφέ take away ανέρχεται στο 1,70 ευρώ.

 

    Έτσι, εάν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι ο καταναλωτής αγοράζει καφέ μία φορά την ημέρα και ότι οι εργάσιμες ημέρες είναι 25 ανά μήνα και η αύξηση είναι στα επίπεδα του 20%, τότε το επιπλέον κόστος είναι 8,5 ευρώ το μήνα (0,34 ευρώ την ημέρα), ποσό που οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 102 ευρώ ανά έτος. Εάν πάλι κάποιος αγοράζει δύο φορές καφέ την ημέρα η αντίστοιχη επιβάρυνση θα ανέλθει σε 17 ευρώ το μήνα και συνολικά σε 204 ευρώ το έτος.

 

    Πτώση πωλήσεων καφέ κατά 10% στα σούπερ μάρκετ τον Νοέμβριο

 

    Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις καφέ στα σούπερ μάρκετ το Νοέμβριο παρουσίασε έντονη κάμψη κατά -10% σύμφωνα με στοιχεία της IRI που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr. Το γεγονος αυτό αποδίδεται κυρίως στην εξισορρόπηση της συγκεκριμένης κατηγορίας, διότι πέρυσι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο είχε επιβληθεί lockdown και τα καταστήματα εστίασης ήταν κλειστά, επομένως η κατανάλωση είχε μεταφερθεί στο σπίτι.

 

    Συν τοις άλλοις όμως ένας ακόμα παράγοντας συρρίκνωσης της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, είναι και το ήδη αυξημένο κόστος στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες πληθωριστικές πιέσεις, που μεσοσταθμικά αυτή τη στιγμή αγγίζει το 2,5% στα σημεία λιανικής, γεγονός που έχει επηρεάσει το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα. Αντίστοιχα δείγματα μειωμένης κατανάλωσης στον καφέ παρουσιάζει και ο Δεκέμβριος.

 

    Η εστίαση είναι ένας ακόμα κλάδος που πλήττεται σημαντικά, καθώς όπου διατίθεται σέρβις και εξυπηρετούνται καθήμενοι πελάτες έχει συρρικνωθεί σημαντικά η πίτα της αγοράς, ενώ εν μέρει σώζει τα προσχήματα το take away.

 

    Στα 2-3 ευρώ η επιβάρυνση ανά κιλό στη χονδρική

 

    Στην ελληνική αγορά η επιβάρυνση ανά κιλό καφέ στη χονδρική ανέρχεται μεσοσταθμικά περί τα 2-3 ευρώ ανά κιλό σε σύγκριση με πέρυσι κάτι που συναρτάται και από την ποιότητα του καφέ. Αφαιρώντας το κόστος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος είναι σταθερός στα 2 ευρώ ανά κιλό και επομένως εάν συνυπολογιστεί αμβλύνει το ποσοστό του συνολικού κόστους, η μεταβολή των τιμών χονδρικής στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στον ωμό (μη καβουρδισμένο καφέ) από 65% έως και 100%.

 

    Αύξηση έως και 100% στις διεθνείς

 

    Σε διεθνές επίπεδο η τιμή του καφέ έχει εκτοξευθεί, με τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης που διαπραγματεύεται τα συμβόλαια στην ποικιλία Arabica – την πιο δημοφιλή ποικιλία στον κόσμο - να είναι στα επίπεδα του 225, εμφανίζοντας ελαφρά εξισορρόπηση από το 235 που ήταν προ μερικών ημερών.

 

    Ωστόσο πέρυσι την ίδια περίοδο ο ίδιος δείκτης ήταν περίπου στο 110. Η αύξηση των διεθνών τιμών στη Βραζιλία για τον καφέ Αrabica οδεύουν φέτος προς ιστορικά ρεκόρ, συγκρινόμενες με το 1996, καθότι οι καιρικές συνθήκες και ο παγετός έπληξαν τη σοδειά σε βασικές αγροτικές περιοχές της χώρας αυτής.

 

   Η σοβαρή ξηρασία και ο ισχυρότερος παγετός των τελευταίων δεκαετιών προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ στον κόσμο, σε βαθμό τέτοιο που η δυναμική ανάπτυξης έχει εκμηδενιστεί για τουλάχιστον τις επόμενες δύο σεζόν. Οι παγκόσμιες δυσχέρειες στον τομέα της ναυτιλίας και οι διογκωμένες τιμές των εμπορευματοκιβωτίων και των λιπασμάτων επιδεινώνουν τις πιέσεις κόστους σε ολόκληρο τον κλάδο.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο