Displaying items by tag: τολιος

      Άρθρο του Γιάννη Τόλιου,διδάκτορα Οικονομικών

 

      Ο θάνατος του Μιχαήλ Γορμπατσόφ, φέρνει αναπόφευκτα στο προσκήνιο τις βαθύτερες αιτίες των αδιεξόδων του «υπαρκτού» στην ΕΣΣΔ και κυρίως τις ιστορικές του ευθύνες για την αποτυχία του εγχειρήματος «αναζωογόνησης» του σοσιαλισμού που επιχείρησε, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

 

       Βαθύτερα αίτια των αδιεξόδων

 

       Στην αξιολόγηση του φαινομένου Γκορμπατσόφ, χρειάζεται αφετηριακά να σημειώσουμε ότι η σοβιετική οικονομία από τα μέσα της δεκαετίας ’80, είχε εισέλθει σε φάση «στασιμότητας» με μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που οδήγησε τον Γκορμπατσόφ και το ΚΚΣΕ, στην αναζήτηση λύσης στα συσσωρευμένα αδιέξοδα του κεντρικού συστήματος διεύθυνσης, με την πολιτική της «περεστρόικας» (ανασυγκρότησης) στην οικονομία και της «γλάσνοστ» (διαφάνειας) στο πεδίο της κρατικής λειτουργίας, οι οποίες υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν σε «αναζωογόνηση του σοσιαλισμού». Αυτός ήταν ο λόγος που ο σοβιετικός λαός και η προοδευτική ανθρωπότητα, αρχικά στήριζαν και ευχόταν επιτυχία του εγχειρήματος.

 

        Ωστόσο γρήγορα διαφάνηκε ότι ο Γκορμπατσόφ και συνολικά το ΚΚΣΕ, έκαναν λαθεμένες εκτιμήσεις και επιλογές, που οδήγησαν σε οικτρή αποτυχία το εγχείρημα και αντί για «αναζωογόνηση» είχαμε κατάρρευση και τελικά παλινόρθωση του καπιταλισμού με συνακόλουθο το «πλιάτσικο» της κρατικής περιουσίας της ΕΣΣΔ, από γραφειοκράτες και τυχοδιώκτες, τους μελλοντικούς «ολιγάρχες».

 

       Βασικό λάθος του Γκορμπατσόφ ήταν κατ’ αρχάς, η αφελής θεώρηση των διεθνών σχέσεων και ιδιαίτερα των ταξικών σχέσεων. Οι δυτικοί που σήμερα υμνούν τον Γκορμπατσόφ, προσποιούνται ότι δεν θυμούνται τη δέσμευση τους το 1991, ότι με διάλυση του Συμφώνου Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί …«ούτε ίντσα» ανατολικά.! Όμως από το 2000 βαθμιαία 13 χώρες της Αν.Ευρώπης εντάχτηκαν στο ΝΑΤΟ, με τελευταία υπό ένταξη την Ουκρανία, που ήταν το ποτήρι που «ξεχείλισε» και αποτέλεσε τη βασική αιτία του σημερινού πολέμου στην Ουκρανία.

 

       Το σημαντικότερο εμπόδιο αποδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης της ΕΣΣΔ στις τελευταίες δεκαετίες πριν τον Γκορμπατσόφ, συνδέεται με την επιβολή ενός διοικητικού και υπερβολικά συγκεντρωτικού μοντέλου οικονομικής διαχείρισης και πρόωρης εγκατάλειψης της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) του Λένιν, λόγω σύγχυσης για στις σχέσεις «σχεδίου και αγοράς», ή «σχεδίου και λειτουργίας του νόμου της αξίας», στη διαδικασία του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.

 

       Ειδικότερα οι λανθασμένες αντιλήψεις, για τα όρια μεταξύ «σχεδίου και αγοράς», οφείλονταν στη λαθεμένη θεώρηση των «εμπορευματο-χρηματικών σχέσεων» (Ε/Χ-Σχ) στη διαδικασία του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Στο όνομα της γρήγορης εξάλειψης των «καπιταλιστικών υπολειμμάτων, υπήρξε σημαντική υποτίμηση τους ως μοχλού ανάπτυξης της παραγωγής και ρύθμισης της σοσιαλιστικής οικονομίας. Φυσικά ο κύριος στόχος πάντα πρέπει να είναι η αποτελεσματική προώθηση των αναγκών της σοσιαλιστικής κοινωνίας και όχι η υποταγή της σοσιαλιστικής κοινωνίας στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όπως τελικά έγινε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

 

       Αν τα συσσωρευμένα προβλήματα της περιόδου της «στασιμότητας» αποτελούν την κύρια αντικειμενική αιτία της κατάρρευσης του «υπαρκτού», η πολιτική της Περεστρόικα έπαιξε επίσης αρνητικό ρόλο, λόγω του χαρακτήρα ορισμένων μέτρων και κυρίως του τρόπου εφαρμογής τους. Ειδικότερα, η τροποποίηση του νόμου για τις κρατικές επιχειρήσεις, έδωσε τη δυνατότητα εκμίσθωσης τους στις «εργασιακές κολεκτίβες», η οποία όμως επέφερε ουσιαστικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Ήταν βήμα μετατροπής της «κρατικής ιδιοκτησίας» σε «ομαδική» και στη συνέχεια σε «ιδιωτική».

 

       Ειδικότερα μέσω της διαδικασίας αγοράς και πώλησης μετοχών των κρατικών επιχειρήσεων, άνοιξε ο δρόμος για τη συγκέντρωσή τους σε λιγότερα χέρια, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση των «ολιγαρχών». Αυτό ακριβώς ολοκληρώθηκε, από τη διοίκηση του Γέλτσιν, όταν οι δυνάμεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης ανήλθαν στο τιμόνι της κοινωνίας.

 

        Κοινωνικο-πολιτικές άλλες αιτίες της κατάρρευσης

 

        Σημαντική αιτία κατάρρευσης ήταν επίσης, η δομή και λειτουργία του σοβιετικού κράτους. Τα νέα κύτταρα της λαϊκής εξουσίας, τα «σοβιέτ», μετατράπηκαν βαθμιαία από όργανα λαϊκής εξουσίας, σε γραφειοκρατικά όργανα ενός λίγο πολύ αυταρχικού καθεστώτος. Επίσης αλλοιώθηκε ο ρόλος των κοινωνικών οργανώσεων (συνδικαλιστικών, γεωργικών, πολιτιστικών, επιστημονικών κά). Από φορείς υπεράσπισης των ειδικών συμφερόντων των μελών τους, μετατράπηκαν σταδιακά σε ιμάντες μεταφοράς κομματικών εντολών και μηχανισμού της κεντρικής διοίκησης.

 

        Επίσης σε επίπεδο θεωρητικής σκέψης, οι περιορισμοί στην έρευνα και ελεύθερη έκφραση, ειδικά στις κοινωνικές επιστήμες, σε συνδυασμό με την κυριαρχία μιας ‘σχολαστικής’ και εν πολλοίς ‘δογματικής’ προσέγγισης του μαρξισμού, περιόρισαν την ανίχνευση λαθών και έγκαιρη διόρθωσή τους. Τέλος η πολύπλευρη πίεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα με τον «ψυχρό πόλεμο» και την επιβολή «κούρσας εξοπλισμών», στέρησαν πολύτιμους πόρους για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ΕΣΣΔ.

 

       Ο θάνατος του Γκορμπατσόφ έδωσε ευκαιρία για διάφορες ερμηνείες του ιστορικού του ρόλου. Από τη μια οι «συνομωσιολογικές» εμνηνείες σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης και τον «προδοτικό» ρόλο του Γκορμπατσόφ, εξωραΐζοντας τις ανεπάρκειες του μοντέλου του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ασφαλώς ο Γκορμπατσόφ έχει μεγάλες ευθύνες για λάθη και ψευδαισθήσεις που έτρεφε, χωρίς όμως να αποσιωπούμε τα θετικά του «υπαρκτού» στην υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και τη στήριξη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

 

       Από την άλλη το υμνολόγιο, οι «θρήνοι» και ο εξωραϊσμός του ρόλου του Γκορμπατσόφ από πολλούς δυτικούς ηγέτες, για το ρόλο του στον τερματισμό του «ψυχρού πολέμου» και του διπολισμού, τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης, κά, είναι σε κατά κανόνα υποκριτικές και ερμηνεύονται από την πλευρά των συμφερόντων του συστήματος και κυρίως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που επιδιώκουν διατήρηση της ηγεμονίας τους στον κόσμο.

 

       Ωστόσο η υπόθεση του σοσιαλισμού παραμένει επίκαιρη, πολύ περισσότερο που τα τελευταία 30 χρόνια, το αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού έχει δείξει ότι δεν αποτελεί λιμάνι απαντοχής για τις σύγχρονες κοινωνίες. Οι ενδογενείς του αντιθέσεις (οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, γεωπολιτικές κλπ) εντείνονται. Άρα το ζήτημα της ιστορικής του υπέρβασής παραμένει επίκαιρο, όπως και το άνοιγμα του δρόμου προς τη σοσιαλιστική προοπτική.

Published in Πολιτική

        Άρθρο του Δρ.Οικονομικών,Γιάννη Τόλιου,για τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πολιτικές,στρατηγικές και οικονομικές επιπτώσεις του 

 

        Οι αλλαγές οικονομικής δύναμης και γεωπολιτικής ισχύος την τελευταία 20ετία στον κόσμο, με την ενίσχυση της θέσης των αναδυόμενων οικονομιών, κυρίως Κίνας-Ρωσίας-Ινδίας και σχετική αποδυνάμωση των ιμπεριαλιστικών χωρών, κυρίως ΗΠΑ και μεγάλων χωρών ΕΕ, συνοδεύονται από μια αυξανόμενη επιθετικότητα των τελευταίων, με στόχο τη διατήρηση της ηγεμονίας τους. Έκφραση της επιθετικότητας είναι τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ σε ευρύτερο κύκλο χωρών, η γεωπολιτική αποδυνάμωση της Ρωσίας, ενώ η συμμαχία AUKUS (Αυστραλίας-Αγγλίας-ΗΠΑ) έχει στόχο τη γεωπολιτική αποδυνάμωση της Κίνας. Ειδικότερα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, δεν επιδιώκουν απλά ένταξη της Ουκρανίας στη ‘συμμαχία’,  αλλά ένταξη και άλλων χωρών (Σουηδίας, Φινλανδίας, κά), έχοντας όραμα ένα παγκόσμιο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Αγγλίας Liz Truss. Να θυμίσουμε ότι οι δυτικοί ηγέτες, με αφορμή τις συνομιλίες για ενοποίηση της Γερμανίας (6.3.1991), είχαν δεσμευτεί ρητά ότι …«ούτε ίντσα επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς». Τελικά εντάχτηκαν 13 χώρες.!

 

        Παράλληλα με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, γενικεύονται οι οικονομικές κυρώσεις, που μέχρι πρότινος εφάρμοζαν επιλεκτικά ΗΠΑ και ΕΕ σε χώρες που δεν είχαν αρεστές κυβερνήσεις (Κούβα, Βενεζουέλα, Ιράν κά) και τώρα παίρνουν χαρακτήρα γενικευμένου «οικονομικού πολέμου» σε βάρος της Ρωσίας. Η Ρωσία αναγκάζεται να απαντήσει, με αποτέλεσμα να πλήττονται συνολικά, ζωτικής σημασίας εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές και να δημιουργούνται σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, σε χώρες και λαούς της ΕΕ, μεταξύ αυτών της Ελλάδας και φυσικά της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένας «Νέος Ψυχρός Πόλεμος» που εκδηλώνεται με την καλλιέργεια μιας «ρωσοφοβικής υστερίας», στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που επεκτείνεται ως τη σφαίρα του πολιτισμού.

 

        Οι οικονομικές κυρώσεις «μπούμερανγκ»

 

       Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λειτουργούν τελικά ως «δίκοπο μαχαίρι», πλήττοντας όχι μόνο τις ‘χώρες-θύματα’ αλλά και τις ‘χώρες-θύτες’. Ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα, παρ’ ότι η αιτιολόγηση της επιβολής του ‘εμπάργκο’ είναι η επέμβαση στην Ουκρανία, ο πραγματικός λόγος, είναι η εξυπηρέτηση των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ, τα οποία δεν συμπίπτουν πάντα με τα συμφέροντα μεγάλων ή μικρότερων χωρών της ΕΕ. Στην ουσία με την λεγόμενη «ενεργειακή απεξάρτηση», πλήττεται σε βάθος η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Πρακτικά γίνονται ενεργειακά υποχείρια των ΗΠΑ, επιβάλλοντας στους ευρωπαίους καταναλωτές ένα «ενεργειακό φόρο», με ακριβότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε όφελος αμερικανικών εταιριών. Ταυτόχρονα οι χώρες της ΕΕ, χάνουν «βαθμούς ελευθερίας» προς στις ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύουν τη γεωπολιτική τους θέση, αποδυναμώνοντας οικονομικά τη Ρωσία. Ωστόσο η Ρωσία αναπληρώνει τις απώλειες με αύξηση εξαγωγών προς άλλες χώρες (πχ. Κίνα, Ινδία). Από την άλλη οι ΗΠΑ γίνονται ηθικοί αυτουργοί της εξαθλίωσης του ουκρανικού λαού, σε συνεργασία με τη κλίκα Ζελένσκι και των ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων.

 

       Εν ολίγοις, η επιβολή κυρώσεων, μετατρέπεται σε «μπούμερανγκ» για τις χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία και όπως εύστοχα επισήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin (25/4/2022), «ελπίζουμε η ΕΕ να μπορέσει να δει την αλήθεια και να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στο διάβολο».! Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ΗΠΑ και Αγγλία, επιδιώκουν παράταση του πολέμου προκειμένου να φθείρουν τη Ρωσία σε έμψυχο και άψυχο υλικό, φορτώνοντας με πρόσθετες δαπάνες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και με προσφυγικές ροές εκατομμυρίων ουκρανών πολιτών. Αναπόφευκτα αυτή η κατάσταση θα εντείνει τις τριβές και αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και εντός της ΕΕ, αποδυναμώνοντας τη συνοχή της.

 

       Αντίστοιχα ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα πληρωμών «SWIFT», οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγάλες αλλαγές στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών σχέσεων, με την de facto αμφισβήτηση της ηγεμονίας δολαρίου-ευρώ και τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς συστήματος (αντι-SWIFT) που θα στηρίζεται σε εθνικά νομίσματα. Ήδη οι εκπρόσωποι της «Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης» (ΕΑΕU) και Κίνας, ανακοίνωσαν (11.3.2022) σχεδιασμό ενός νέου χρηματοπιστωτικού μηχανισμού SWIFT για άμεση εφαρμογή, που θα εντείνει την «αποδολαριοποίηση». Αυτό θα αποδυναμώσει την εκμετάλλευση της ηγεμονικής του θέσης του δολαρίου από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, να καλύπτουν ανεμπόδιστα διεθνείς πληρωμές με τύπωμα νέου χρήματος, δηλ. με «φωτοτυπίες δολαρίου» όπως κοινώς λέγεται.!

 

       Δεν μπορούμε εδώ να αναφερθούμε αναλυτικά στις αντιφατικές επιπτώσεις όλων των μορφών κυρώσεων. Θα σημειώσουμε μόνο, ότι αυτές λειτουργούν κατά κανόνα ως όπλο ‘μαζικής οικονομικής καταστροφής’ που είναι αναποτελεσματικό για την επίλυση γεωπολιτικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα ενισχύονται οι τάσεις κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας και άρνησης της διεθνοποίησης των οικονομιών σχέσεων (παραγωγικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών, πατεντών κά), ακόμα και στη μορφή της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, προκειμένου να στηριχτούν τα ιδιαίτερα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα των αμερικανών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Πρόκειται για ακόμα μορφή εκδήλωσης, της βαθύτερης αντίφασης του συστήματος, ανάμεσα στους σκοπούς και τα μέσα.!

 

       Αναζήτηση φερέγγυας εναλλακτικής προοπτικής

 

       Αν απορρίψουμε την αντίληψη, ότι συνεχίζουμε τον πόλεμο και ότι θέλει προκύψει, τότε πρέπει να αξιοποιήσουμε θεσμούς και ιστορικές εμπειρίες, για βιώσιμη επίλυση της σύγκρουσης. Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ αποτελεί αφετηριακό βήμα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως επίσης το πλαίσιο του «Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ), καθώς και η θετική εμπειρία της «Όστπολιτίκ» του Βίλλυ Μπράντ που έβαλε τα θεμέλια της ειρηνικής συνύπαρξης στην Ευρώπη, οι Συμφωνίες του Μινσκ, κά. Η ουδετερότητα της Ουκρανίας, θα ήταν το ελάχιστο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος βιώσιμης λύσης, ενώ η ιδέα της ουδετερότητας θα μπορούσε βαθμιαία να υιοθετηθεί και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντί της ένταξης ήδη ουδέτερων χωρών στο ΝΑΤΟ (Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία). Ειδικότερα το πλαίσιο του ΟΑΣΕ, που έχει υπογραφεί από 57 χώρες του Βορείου ημισφαιρίου, περιλαμβανομένων και των εμπλεκόμενων στον πόλεμο της Ουκρανίας, προσφέρει το έδαφος για επίλυση της κρίσης.

 

      Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη, είναι ένα πλαίσιο κοινής ασφάλειας και όχι ένταση του μιλιταρισμού και επέκταση του ΝΑΤΟ, πολύ περισσότερο που δεν υφίσταται Σύμφωνο Βαρσοβίας, το οποίο στο παρελθόν ίσως δικαιολογούσε την ύπαρξη του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, αν κάτι χρειάζεται η Ουκρανία, δεν είναι περισσότερα όπλα, αλλά αλλαγή στάσης των ηγετών της και σταμάτημα της καταστροφής της οικονομίας και του λαού της. Σε επίπεδο συμβολισμού, θεωρούμε σημαντική την άρνηση των ελλήνων σιδηροδρομικών στην Αλεξανδρούπολη, να μην εργαστούν για τη μεταφορά ΝΑΤΟϊκών αρμάτων στην Ανατολική Ευρώπη με προορισμό την Ουκρανία.

 

     Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι η ασφάλεια και η ευημερία των λαών, δεν εξασφαλίζεται, ούτε με υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, ούτε με οικονομικές κυρώσεις, αλλά με ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Ταυτόχρονα χρειάζονται ανατροπές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και άνοιγμα του δρόμου στη σοσιαλιστική προοπτική. Οι λαοί και οι εργαζόμενοι, οι προοδευτικές οργανώσεις και τα κοινωνικά δίκτυα, σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα, χρειάζεται να παρέμβουν ενεργητικότερα, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια των πολεμοκάπηλων δυνάμεων, για την εξυπηρέτηση των ολιγαρχικών συμφερόντων των κυρίαρχων ελίτ Αμερικανο-Νατοϊκών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους.!

Published in Αρθρογραφία

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο