Displaying items by tag: κακοκαιρια ελπιδα

       Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

      Με αφορμή την ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι – Ορίζοντας 2023» κ. Μ. Κρανίδη, για τον πρόσφατο χιονιά και την Πολιτική Προστασία στον Δήμο Χαλανδρίου, η διοίκηση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

 

      Με έκπληξη υποδεχτήκαμε τη σχετική ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μ. Κρανίδη, στην οποία θέτει προς τη διοίκηση του Δήμου, μια σειρά από ερωτήματα, τις απαντήσεις των οποίων όφειλε ήδη να γνωρίζει.

 

      Δεν γνωρίζει ο κ. Κρανίδης, όταν ρωτά για τον ανθρώπινο δυναμικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας, ότι ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, μας παρέδωσε το 2014 μια, μη λειτουργική, αλατιέρα; Δεν γνωρίζει ότι οι δύο αλατιέρες που διαθέτει σήμερα ο Δήμος Χαλανδρίου, αγοράστηκαν από τη σημερινή διοίκηση.

 

      Δεν γνωρίζει ότι από τη σημερινή διοίκηση αγοράστηκαν και δύο επιπλέον μηχανήματα έργου, με αποτέλεσμα ο Δήμος να διαθέτει σήμερα τέσσερα (4);

 

     Δεν γνωρίζει ο κ. Κρανίδης ότι στη διάρκεια της θητείας του ως αντιδημάρχου, την Πολιτική Προστασία επάνδρωναν 8 συμβασιούχοι δίμηνης και τρίμηνης διάρκειας, ενώ σήμερα ο Δήμος απασχολεί 40 συμβασιούχους, τους οποίους διατηρούμε στη θέση τους με ασφαλιστικά μέτρα, κόντρα στην επιλογή της Πολιτείας να απολύονται οι συμβασιούχοι μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου; Αγνοεί άραγε ότι δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού;

 

     Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζει, ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι – Ορίζοντας 2023», ότι υπήρξε επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του χιονιά, αφού αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, και την παράταξή του φυσικά; Αυτό το Σχέδιο εφάρμοσε η διοίκηση του Δήμου. Και το εφάρμοσε κατά γράμμα, και σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό του σκέλος και σε ό,τι αφορά την υποστήριξή του από το διοικητικό προσωπικό.

 

    Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο κ. Κρανίδης, ότι η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου ΔΕΝ μπορεί, για κανένα λόγο, να επέμβει σε κλαδιά που έχουν εγγύτητα με καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. Το μόνο που κάνει η υπηρεσία είναι να ενημερώνει τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος ανταποκρίνεται με καθυστερήσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Κρανίδης.

 

    Πώς είναι δυνατόν να ζητά «επίταξη των ενεργών εργολάβων του Δήμου»; Δεν γνωρίζει ότι τέτοια διαδικασία δεν υπάρχει; Δεν γνωρίζει ότι με κινητοποίηση όλων ενεργών εργολάβων του Δήμου, φτάσαμε στο σημείο να επιχειρούν στο χιονιά 22 μηχανήματα έργου; Πώς αλλιώς φαντάζεται ο κ. Κρανίδης ότι αποχιονίστηκαν 280 χλμ. οδικού δικτύου, με χιόνι που έφτασε κατά τόπους ακόμα και τα 80 εκατοστά;

 

    Στον προβληματισμό του δε «να αντιμετωπιστούν άμεσα οι μεγάλες αδυναμίες στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου», έχει λάβει ήδη την απάντηση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου: «Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο πολιτικής προστασίας, με καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και με τα κατάλληλα "εργαλεία" για να ανταποκρίνονται στις ευθύνες αυτές. Πρέπει επιτέλους η Αυτοδιοίκηση να πάψει να αποτελεί το "βολικό φταίχτη" και το εξιλαστήριο θύμα της ανεπάρκειας άλλων μηχανισμών».

 

     Θα συμφωνήσουμε ωστόσο με τον κ. Κρανίδη ότι «το Χαλάνδρι και οι πολίτες του αξίζουν και μπορούν καλύτερα», και με βάση αυτό το σκεπτικό ψήφισαν στις εκλογές του 2014, αλλά και του 2019.

 

    Οι συνέπειες ενός ακραίου καιρικού φαινομένου όπως η «Ελπίς» δεν προσφέρονται για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Οι αιρετοί της πόλης δεν μπορούν να παριστάνουν τους ανήξερους και να εμφανίζονται ως «μετά Χριστόν προφήτες».

 

    Θα ήταν προτιμότερο, ο κ. Κρανίδης, όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση, να ενώσει τη φωνή της με τη διοίκηση στη διεκδίκηση από την Πολιτεία πόρων που θα μας επιτρέψει στο μέλλον να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά, σε αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο.

Published in Χαλανδρίου

      Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

   Πρωτοφανής είναι ο όγκος των κλαδεμάτων που έχει προκύψει στο Δήμο Χαλανδρίου μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς». Από την πρώτη ημέρα της χιονόπτωσης, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, έχει ξεκινήσει η κοπή των πεσμένων δέντρων και συνεχίζεται αδιάλειπτα ενώ μετά τον αποχιονισμό της πόλης, ξεκίνησε και η αποκομιδή των κλαδεμάτων, η μεταφορά τους στο χώρο της υπηρεσίας Καθαριότητας και η μετατροπή τους σε τρίμμα, που διατίθεται ως καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία.

 

    Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

 

Τα συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου έχουν πραγματοποιήσει κοπές δέντρων σε 353 σημεία ενώ τα συνολικά αιτήματα φτάνουν τα 717!

Δεκάδες είναι και οι παρεμβάσεις των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, που επιχειρούν σε όλη την πόλη τις τελευταίες μέρες προβαίνοντας σε βαθιές κλαδεύσεις δέντρων κατά μήκος του δικτύου του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέοι όγκοι κλαδεμάτων.

 

   Η υπηρεσία Καθαριότητας έχει κληθεί να παρέμβει από την 1/2/22 έως τις 10/2/22 σε 2.123 σημεία. Οι εργαζόμενοι του Δήμου με τη συνδρομή εξωτερικών συνεργατών, με 7 αρπάγες (του Δήμου, άλλων δήμων και εργολαβικές), φορτωτές και φορτηγά συνεχίζουν την προσπάθεια για την πλήρη ανάταξη της πόλης.

 

    Στο ίδιο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 300 δρομολόγια μεταφοράς κλαδεμάτων -περιλαμβάνονται τα κηπαία- τα οποία καταλήγουν στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας Καθαριότητας και μετατρέπονται σε τρίμμα από τον ειδικό κλαδοσπάστη που έχει επιστρατεύσει ο Δήμος. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας 2.220 κυβικά μέτρα κλαδιά και έχουν παραχθεί 370 τόνοι τρίμματος!.

Συγκρίνοντας, για τον ίδιο αριθμό ημερών, την ποσότητα των κλαδεμάτων (Μήδεια 2021 – Ελπίδα 2022), προκύπτει μία αύξηση των ποσοτήτων κλαδιών που μαζεύτηκαν γύρω στο 45- 50%.

 

     Σίμος Ρούσσος: Θα ήταν αδύνατη η διαχείριση τόσων κλαδεμάτων, αν δεν είχαμε εξασφαλίσει το οικόπεδο των 4,5 στρ.

 

    «Πρόκειται για τιτάνια μάχη που κάνουν συντονισμένα οι υπηρεσίες του Δήμου ώστε να ξαναβρεί η πόλη τους προ κακοκαιρίας ρυθμούς της. Χιλιάδες κυβικά μέτρα κλαδεμάτων έχουν μεταφερθεί και συνεχίζουν να μεταφέρονται στο αμαξοστάσιο της υπηρεσίας Καθαριότητας, στο χώρο των 4,5 στρ., που μετά από αγώνα της σημερινής διοίκησης -κόντρα στην κυβερνητική απαίτηση του 2014 για έξωση της υπηρεσίας Καθαριότητας- ο Δήμος Χαλανδρίου κατάφερε να το νοικιάσει, μετά από διαγωνισμό, από το ΤΑΙΠΕΔ, για 30 χρόνια. Αν έλειπε αυτός ο χώρος, η διαχείριση αυτού του όγκου των κλαδεμάτων από τον Δήμο Χαλανδρίου, θα ήταν αδύνατη», τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

 

      Καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία

 

     Δεδομένου ότι τα κλαδέματα αποτελούν μια καθαρή μορφή βιομάζας, ο Δήμος Χαλανδρίου επέλεξε την διάθεσή του τρίμματος που προκύπτει από τον τεμαχισμό των κλαδιών ως καυσίμου για την τσιμεντοβιομηχανία, συνεχίζοντας την κουλτούρα που δημιουργήθηκε στην πόλη με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think, οπότε για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία βιομάζα που παράχθηκε από υπολείμματα τροφών.

 

     Είναι ευρέως αναγνωρισμένο άλλωστε ότι η βιομάζα αποτελεί μία από τις βασικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η χρήση της υποκαθιστά τη χρήση ορυκτών πόρων, όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η καύση των οποίων επιβαρύνει την κλιματική κρίση, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Published in Χαλανδρίου

       Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

    Τεράστιες οι απώλειες στο φυτικό κεφάλαιο της πόλης, από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς». Από την έναρξη της χιονόπτωσης, στις 24 Ιανουαρίου και έως σήμερα έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου (είτε από αιτήματα δημοτών είτε από αυτοψίες των συνεργείων και των γεωπόνων) 717 σημεία που χρήζουν παρέμβασης. Έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε 353 σημεία από την υπηρεσία Πρασίνου, σε 6 σημεία από άλλες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, ΔΕΔΔΗΕ) και σε 12 περιπτώσεις, κατά την αυτοψία δεν διαπιστώθηκε ανάγκη παρέμβασης. Τόσο η καταγραφή και οι αυτοψίες όσο και οι εργασίες αποκατάστασης είναι σε εξέλιξη.

 

    Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και το διάστημα που ακολούθησε στις εργασίες κοπής σπασμένων δέντρων και κλαδιών εργάστηκε όλο το διαθέσιμο προσωπικό της υπηρεσίας: 11 εναερίτες δενδροκηπουροί, 3 εργάτες πρασίνου, 1 χειριστής γερανοφόρου και 3 γεωπόνοι. Η υπηρεσία ενισχύθηκε και με το χειριστή γερανοφόρου της τεχνικής υπηρεσίας. Χρησιμοποιήθηκαν 2 γερανοφόρα οχήματα (έως τις 3/2/2022) και 4 οχήματα για τη μεταφορά εργαλείων και προσωπικού.

 

   Όπως σημειώνει η υπηρεσία Πρασίνου, τα είδη δέντρων που επλήγησαν από τη χιονόπτωση ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία πεύκα και άλλα αειθαλή είδη (ευκάλυπτοι, βραχυχίτωνες, δάφνες απόλλωνος, μιμόζες, χαρουπιές κλπ.) που συγκρατούν μεγάλο όγκο χιονιού στο φύλλωμά τους και σπάνε λόγω του μεγάλου βάρους.

 

   «Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις έγιναν από μια υπηρεσία με ελάχιστο προσωπικό, που βρέθηκε ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου, εν μέσω ισχυρής χιονόπτωσης, στου δρόμους αντιμετωπίζοντας βαρύτατα περιστατικά. Η διάνοιξη της οδού Παπανικολή από τα πεσμένα δέντρα το απόγευμα της Τρίτης 25 Ιανουαρίου οφείλεται αποκλειστικά στις παρεμβάσεις της υπηρεσίας Πρασίνου, παρά τα όσα διαβάσαμε στις ανακοινώσεις των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων περί …ανύπαρκτου δήμου», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κώστας Ευθυμίου.

 

    Ελαχιστοποίηση του κινδύνου πτώσης δέντρων

 

    Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Πρασίνου προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο πτώσης δέντρων ή κλαδιών σε χώρους αρμοδιότητας του Δήμου, πραγματοποιεί αυτοψίες και εργασίες συντήρησης των δέντρων καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Όσον αφορά στις κλαδεύσεις, σε ετήσια βάση κλαδεύονται πάνω από 500 ψηλά δέντρα με χρήση γερανοφόρου και πάνω από 1.000 χαμηλά, με επίγεια συνεργεία. Από τα ψηλά δέντρα που κλαδεύονται κάθε χρόνο, το 30-35% αφορά επεμβάσεις σε πεύκα, καθώς εμφανίζουν προβλήματα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο ότι οι δυνατότητες κλάδευσής τους είναι περιορισμένες, καθώς δεν αναβλαστάνουν ενώ η αφαίρεση βλάστησης έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ισορροπία τους.

 

    Σημειώνεται τέλος, ότι η κλάδευση των δέντρων που βρίσκονται κοντά σε καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ είναι αποκλειστική ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ και όχι του Δήμου.

Published in Χαλανδρίου

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο