..
..
..
Είπαμε ότι στην ανακύκλωση ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ πευκοβελόνες! Ούτε κι αν είσαι από την υπηρεσία καθαριότητας. Στοιχειώδες
..
..
..
Για απουσία των καφέ κάδων ανακύκλωσης από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής κάνει λόγο η "Νίκη των Πολιτών", τονίζοντας πως "πριν δυο χρόνια εξαφανίσθηκαν". Από το γραφείο τύπου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Από τον Ιούλιο του 20, δηλ. πριν δυο χρόνια, οι καφέ κάδοι εξαφανίσθηκαν. Μάλιστα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής παρέλαβε, τότε, νέους κάδους από την Περιφέρεια όπως και καδοπλυντήριο.
Τι συμβαίνει λοιπόν επί δυο ολόκληρα χρόνια; Και δεν αναφερόμαστε εδώ στην καθαριότητα της πόλης που καθημερινά υποβαθμίζεται.
Απαιτούμε την άμεση επαναφορά των καφέ κάδων.
Θυμίζουμε, ότι το 2018 τοποθετήσαμε στην πόλη μας, για πρώτη φορά, καφέ κάδους ανακύκλωσης στις Λαϊκές αγορές, έξω από σούπερ μάρκετς και μανάβικα και σε 30 σημεία της Αγίας Παρασκευής στις γωνιές ανακύκλωσης που δημιουργήσαμε.
Οι καφέ κάδοι είναι απαραίτητοι για την συλλογή αυτών που ονομάζουμε οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά, υπολείμματα κρέατος, φύλλα γκαζόν, χαρτί κουζίνας κ.α.), είχαν δε σημαντική αποδοχή από τους πολίτες.
Δείτε ακόμα: Ενάντια στην φίμωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τάχθηκε και το ΔΣ Αγίας Παρασκευής
Από το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης “Πεντέλη Πόλη Πρότυπο” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Με ένα πανηγυρικό Δελτίο Τύπου η Δημοτική Αρχή μας ενημέρωσε ότι η Ανακύκλωση στο Δήμο σε δύο χρόνια ανέβηκε από το 19% στο 33% και ότι ο Δήμος Πεντέλης επί της δημοτικής αρχής της κ. Κεχαγιά ανέβηκε στην 3η θέση (!!) μεταξύ των Δήμων της Αττικής.
Το γεγονός από μόνο του θα είχε ένα ενδιαφέρον εάν συνοδευόταν από μία στοιχειώδη παράθεση ποσοτικών και οικονομικών δεδομένων απολογιστικά αλλά και προοπτικά. Γιατί τουλάχιστον θα έδειχνε ότι ο Δήμος μετράει ανά κατηγορία αποβλήτων, αριθμούς, τονάζ, κόστη και έχει ένα σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους που το υλοποιεί παρακολουθώντας με μετρήσιμους δείκτες την πρόοδό του για το συμφέρον των πολιτών.
Διαβάστε κι αυτό: Ρήτρα αναπροσαρμογής: Την φέρνουν από το "παράθυρο"
Έρχεται όμως το ίδιο το Δελτίο Τύπου στις επόμενες παραγράφους του και αυτοδιαψεύδεται, εκθέτοντας τους εκ του προχείρου συντάκτες του. Γιατί τι άλλο από αυτοδιάψευση είναι όταν η Δημοτική Αρχή πανηγυρίζει για την παραπάνω βελτίωση και εξηγώντας με ποιο τρόπο το κατάφερε, παραθέτει οχτώ (8) δράσεις, εκ των οποίων οι έξι (6) δεν σχετίζονται με το αποτέλεσμα, γιατί:
Οι πέντε (5) αφορούν δράσεις που ΘΑ γίνουν (!!!) αμφιλεγόμενης - κατά την άποψη μας -σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας και για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μελέτη και σχεδιασμός (αν χρειαστεί θα επανέλθουμε αναλυτικά) - και
μια (1) δράση που ΔΕΝ αφορά στα Στερεά Απόβλητα (απόβλητα βρώσιμων ελαίων),για να μείνουν τελικά οι δύο (2) αναθέσεις που έγιναν σε ιδιώτες από την νυν Δημοτική Αρχή:
μία για την συλλογή και διαχείριση των πράσινων (κλαδεμάτων κλπ) αποβλήτων του Δήμου και
μία για την συλλογή και διαχείριση των ογκωδών αποβλήτων του Δήμου (στρώματα, έπιπλα κλπ).
Ειδικά στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται ιδιώτες επισημαίνεται η μειωμένης αξιοπιστίας μεθοδολογία άντλησης στοιχείων που ακολουθείται (γι αυτό και η αλλαγή στα αποτελέσματα μέσα σε μια μέρα από την Περιφέρεια Αττικής) αφού βαφτίζεται Ανακύκλωση κάθε ποσότητα που διαχειρίζονται οι ιδιώτες εργολάβοι και που δεν περνά την Πύλη του ΧΥΤΑ Φυλής για λογαριασμό του Δήμου. Έτσι Δήμος και Περιφέρεια ουσιαστικά αδιαφορούν για την πραγματική κατάληξη των ποσοτήτων αυτών, αν δηλαδή ανακυκλώνονται και σε ποιο βαθμό ή αν καταλήγουν μερικά ή στο σύνολο τους από άλλη “ιδιωτική” οδό στον ΧΥΤΑ Φυλής ή στα ρέματα και τις ερημιές της Περιφέρειας Αττικής.
Διαβάστε κι αυτό: Εφιαλτική πρόβλεψη για 400 διασωληνωμένους τον Αύγουστο - Έκτακτη ενημέρωση για την 4η δόση (video)
Η αμφίβολης αξιοπιστίας στατιστική ολοκληρώνεται με τη συμβολή στην ανακύκλωση των μπλε κάδων. Εδώ θεωρείται ότι ανακυκλώνεται το σύνολο των ποσοτήτων που αποκομίζουν και όχι το μέρος εκείνο που πραγματικά ανακυκλώνεται. Στην πράξη, τουλάχιστον το 50% αυτών (το λεγόμενο “υπόλειμμα”), δεν αποτελεί ανακύκλωση, θάβεται στον ΧΥΤΑ Φυλής και επιβαρύνει χρηματικά το Δήμο με τα αντίστοιχα τέλη. Παρόλα αυτά με αυτό το λαθεμένο υπολογισμό προκύπτει το περίφημο αλλά παραπλανητικό 12% ανακύκλωσης στα υλικά: χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί.
Εκτός από τις μισές αλήθειες λοιπόν, που συσκοτίζουν την πραγματικότητα, περιμένουμε επιτέλους η Δημοτική Αρχή να ενδιαφερθεί πραγματικά για την τύχη της Ανακύκλωσης στη πόλη μας και να δημοσιοποιήσει τα ακριβή ποσοτικά και οικονομικά δεδομένα για το σύνολο της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων απολογιστικά και προϋπολογιστικά με τον ακριβή τους σχεδιασμό.