Από το γραφείο του βουλευτή Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρολιάκου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Ο Πάνος Σκουρολιάκος, βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ "ΚΑΠΟΤΑ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ».
Σκοπό έχει να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του οικισμού ποιες είναι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να λυθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στον οικισμό Καποτά του Δήμου Αχαρνών με κοινωνική μέριμνα.
Η ερώτηση έγινε με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας που λάβαμε από τους κατοίκους του στρατοπέδου Καποτά στο Δήμο Αχαρνών της Ανατολικής Αττικής για το σοβαρότατο πρόβλημα ρεύματος που υφίστανται οι κάτοικοι του εν λόγω οικισμού.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια πηγαίνουν οι κάτοικοι στην ΔΕΗ και ζητούν την αλλαγή της παροχής ρεύματος στο δικό τους όνομα, ώστε να αποπληρώνουν την κατανάλωση που έχουν κάνει οι ίδιοι. Η ΔΕΗ αρνείται να το πράξει και τους ζητάει τις οφειλές και του προηγουμένου κατοίκου που έφυγε και άφησε απλήρωτο το λογαριασμό του ρεύματος. Δεν στέλνει το λογαριασμό της οφειλής του παλαιότερου κατοίκου του ακινήτου στη νέα του διεύθυνση.
Στο αίτημα για διακανονισμό ούτως ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές προς την ΔΕΗ, όσον αφορά τους υπέρογκους λογαριασμούς που έστελνε στους κατοίκους, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Έκτοτε η ΔΕΗ ερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και αφαιρούσε τους μετρητές των οικίσκων, ακόμη και σε άτομα με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας. Αποτέλεσμα να έχουμε 5 νεκρούς από πυρκαγιά και άλλους από έλλειψη οξυγόνου κλπ.
Αναλυτικά, η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:
Τις προηγούμενες μέρες λάβαμε επιστολή διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του στρατοπέδου Καποτά στο Δήμο Αχαρνών της Ανατολικής Αττικής για το σοβαρότατο πρόβλημα ρεύματος που υφίστανται οι κάτοικοι του εν λόγω οικισμού.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια πηγαίνουν οι κάτοικοι στην ΔΕΗ και ζητούν την αλλαγή της παροχής ρεύματος στο δικό τους όνομα, ώστε να αποπληρώνουν την κατανάλωση που έχουν κάνει οι ίδιοι. Η ΔΕΗ αρνείται να το πράξει και τους ζητάει τις οφειλές και του προηγουμένου κατοίκου που έφυγε και άφησε απλήρωτο το λογαριασμό του ρεύματος. Δεν στέλνει το λογαριασμό της οφειλής του παλαιότερου κατοίκου του ακινήτου στη νέα του διεύθυνση.
Στο αίτημα για διακανονισμό ούτως ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές προς την ΔΕΗ, όσον αφορά τους υπέρογκους λογαριασμούς που έστελνε στους κατοίκους, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οι λογαριασμοί ήταν υπέρογκοι τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι όπως είχε παρατηρηθεί δεν γινόταν καταμέτρηση.
Για παράδειγμα: Σε νοικοκυριό αποτελούμενο από μία άνεργη γυναίκα, το 2013, όπου έως τότε πληρώνονταν κανονικά οι λογαριασμοί, ήρθε ο πρώτος παραφουσκωμένος λογαριασμός 6.024 ευρώ, για 24 τ.μ. και για τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο 2013. Έγινε δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ. Έκτοτε, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν αδύνατον να αποπληρωθούν αυτά τα ποσά ακόμη και για έναν βιομήχανο, όχι για μια άνεργη γυναίκα που το μοναδικό της εισόδημα είναι 200 ευρώ μηνιαίως του επιδόματος ΚΕΑ. Το έτος 2014, ήρθε στην ίδια παροχή 7.200 ευρώ, ενώ το έτος 2015 άλλα 7.000 ευρώ. Όταν, παρόλα αυτά, επιχείρησε να κάνει διακανονισμό, της ζήτησαν να καταβάλει το μισό ποσό της οφειλής και 740 ευρώ μηνιαίως η κάθε δόση. Στη συνέχεια ζήτησε από την ΔΕΗ να αφαιρεθούν τα μεγάλα ποσά, εφόσον αυτά δεν αντιστοιχούν στην παροχή του οικίσκου των 24 τ.μ. και στο ποσό που πράγματι έχει καταναλωθεί να γίνει διακανονισμός, ώστε να πάρει τα χρήματά της και η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ωστόσο όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά έβαλε και τους δικηγόρους της να επικοινωνούν και να απειλούν.
Περίπου η ίδια κατάσταση ίσχυε για τους περισσοτέρους κατοίκους του οικισμού. Ήταν αδύνατον να αποπληρώσουν τις οφειλές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, αφού οι περισσότεροι είναι άνεργοι.
Έκτοτε η ΔΕΗ, για τους λόγους που αναφέρουμε, ερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και αφαιρούσε τους μετρητές των οικίσκων, ακόμη και σε άτομα με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας. Αποτέλεσμα να έχουμε 5 νεκρούς από πυρκαγιά και άλλους από έλλειψη οξυγόνου κλπ.
Μη έχοντας άλλη διέξοδο, εφόσον η ΔΕΗ δεν επιθυμούσε να τους κάνει κάποιες διευκολύνσεις ώστε να πάρει τα χρήματά της, οι περισσότεροι κατέφυγαν στην ρευματοκλοπή διότι δεν μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους στο σκοτάδι, να μην μπορούν να διαβάσουν τα μαθήματά τους, στο κρύο ή στην ζέστη, χωρίς φαγητό ή ένα μπάνιο.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιες είναι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να λυθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στον οικισμό Καποτά του Δήμου Αχαρνών με κοινωνική μέριμνα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Από το γραφείο του βουλευτή Ανατ.Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρολιάκου,εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος, με την οποία καλούσε τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να απαντήσει "τι σκοπεύει να κάνει ως πολιτική ηγεσία για να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων της Ανατολικής Αττικής έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και των εργαζομένων σ' αυτά".
Αφορμή για να κατατεθεί η Επίκαιρη Ερώτηση στάθηκε το γεγονός ότι έγινε αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών από κατοίκους της Ανατολικής Αττικής για την κατάσταση που επικρατεί στα Κτηματολογικά Γραφεία της περιοχής.
Πολίτες αλλά και εργαζόμενοι σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία της Ανατολικής Αττικής διαμαρτύρονται, καθώς διαπιστώνουν δυσλειτουργία τους, την οποία αποδίδουν στην υποστελέχωση των Γραφείων και σε αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Πολίτες που αντιμετωπίζουν τεράστιες ουρές, εργαζόμενοι χωρίς τα στοιχειώδη - ελλείψεις και σε φωτοτυπικό χαρτί - που όμως καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διορθωθούν τα λάθη που έχουν προκύψει κατά την περίοδο των κτηματολογικών δηλώσεων και έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας.
Στην απάντησή του ο Υπουργός αποδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων, όχι μόνο της Αττικής, αλλά όλης της χώρας. Τα προβλήματα, είπε, αφορούν και στην έλλειψη προσωπικού και σε ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Για όλ' αυτά τα προβλήματα, βεβαίως, ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση!
Στη δευτερολογία του ο κ. Σκουρολιάκος δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση του Υπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι γνωστό πλέον ότι, για τους κυβερνώντες, η πηγή των προβλημάτων του ελληνικού κράτους από το 1830 ως σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επεσήμανε τα προβλήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Ανατολική Αττική σε μια σειρά περιοχών και τις διεκδικήσεις που προβάλλει το κράτος και η Εκκλησία σε τεράστιες εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής σε συνδιασμό με την απουσία δασικών χαρτών.
Ζήτησε από τον Υπουργό να πάει με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο να ελέγξει την κατάσταση που επικρατεί στα Κτηματολογικά Γραφεία, διότι τον πληροφόρησαν λάθος ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν μετά από κάποιες παρεμβάσεις του. Θα διαπιστώσει ότι πολίτες και επαγγελματίες είναι εξαγριωμένοι σε βαθμό που χρειάστηκε η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη, όπως έγινε στην περίπτωση της Θεσ/νίκης και του Κορωπίου.
Στις Αχαρνές, το Κορωπί, την Κερατέα, αλλά και σε άλλα Γραφεία χρειάζονται 3-4 μήνες διότι υπάρχει υποστελέχωση, είπε.
Ανέδειξε τα προβλήματα των Κτηματολογικών Γραφείων, όπως: από 100 άτομα προσωπικό στην Αττική, έμειναν 40, έλλειψη προϊσταμένων λόγω αδιαφορίας των υπηρετούντων υπαλλήλων να καταλάβουν τη θέση, είτε λόγω μη ικανοποιητικού επιδόματος θέσης, είτε λόγω αυξημένης ευθύνης, οι εργαζόμενοι αγοράζουν οι ίδιοι toner και χαρτί, χειρίζονται απαρχαιωμένους Η/Υ και εκτυπωτές, τα τηλεφωνικά κέντρα δεν λειτουργούν και οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους τηλέφωνα, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί φέρνουν δικό τους φωτοτυπικό χαρτί για να κάνουν τις απαραίτητες εκτυπώσεις, υπάλληλοι που αναφέρονται σ' αυτές τις ελλείψεις, καλούνται σε απολογία.
Καταλήγοντας ο κ. Σκουρολιάκος τόνισε ότι το υπό συζήτηση θέμα είναι τεράστιο, αυτή η κυβέρνηση δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον, παρά μόνο αρκείται στη μετάθεση ευθυνών.
Στη δευτερολογία του ο Υπουργός αποδέχθηκε ότι στα Κτηματολογικά Γραφεία επικρατεί μία κατάσταση που δεν τιμά τη χώρα, ότι τα προβλήματα αφορούν το σύνολο, σχεδόν, των Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας και ότι δεν έχει πρόβλημα να αναλάβει την ευθύνη γι' αυτά. Έδωσε υποσχέσεις ότι θα γίνουν τα απαραίτητα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση, χωρίς να αποφύγει και πάλι την μετάθεση ευθυνών.