Από το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης "Κοινωνία Παρούσα σε Κηφισιά,Εκάλη,Νέα Ερυθραία" εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Οι δύο δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης "Κοινωνία Παρούσα", Αγγελική Παπάζογλου και Μαρία Σεβδαλή, κατέθεσαν στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς πρόταση για την υιοθέτηση ψηφίσματος για τον πόλεμο της Ουκρανίας το οποίο μειοψήφησε έναντι του ψηφίσματος της συγκεντρώνοντας 6 ψήφους υπερ. Ψήφισαν επίσης παρών 5 σύμβουλοι και 21 σύμβουλοι υπερψήφισαν την πρόταση της διοίκησης. Τα επίμαχα σημεία του ψηφίσματος της παράταξής μας για τα οποία δεν υπερψήφισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αφορούν α) στην παρ. 3 όπου γίνεται αναφορά στις διαχρονικές ευθύνες των ηγεσιών της ΕΕ και των ΗΠΑ για την κλιμάκωση της κατάστασης με τα λάθη αλλά και τις στρατηγικές επιλογές τους θυμίζοντας την ανοχή, την παθητικότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ηγεσιών απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, όπου έχουν συμβάλλει επίσης την κρίσιμη εικοσαετία στην αποσταθεροποίηση των διεθνών συνθηκών στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και β) στην παρ. 6 όπου γίνεται αναφορά στη μη συμμετοχή της χώρας μας σε πολεμικές συγκρούσεις εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στη περιοχή.
Ακολουθεί η πρόταση του ψηφίσματος:
Ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς κατατίθεται το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Κηφισιά, 9-3-2022
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Με αφορμή την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς:
- καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε βάρος της Ουκρανίας, την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας μίας ευρωπαϊκής χώρας που υπονομεύει ευθέως την ισχύ των διεθνών συνθηκών.
- τάσσεται υπέρ του άμεσου τερματισμού του πολέμου και των βομβαρδισμών, της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων και της εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων, που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με στόχο την εγκαθίδρυση της ειρήνης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.
- υπογραμμίζει ότι η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά. Οι ηγεσίες ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν ευθύνες για την κλιμάκωση της κατάστασης με τα λάθη αλλά και τις στρατηγικές επιλογές τους. Η ανοχή, η παθητικότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ηγεσιών απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999, έχουν συμβάλλει επίσης την κρίσιμη εικοσαετία στην αποσταθεροποίηση των διεθνών συνθηκών στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
- εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στο λαό της Ουκρανίας και ιδιαίτερα του πολυπληθούς ομογενειακού μας πληθυσμού, συμβάλλοντας με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία.
- υποστηρίζει όλες τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα σε βάρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, πλην των κυρώσεων και απαγορεύσεων εις βάρος καλλιτεχνικών και αθλητικών οργανώσεων, προκειμένου η Ρωσία να τερματίσει την εισβολή της και να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας.
- υποστηρίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της χώρας μας χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στη περιοχή.
- στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις για την ανάπτυξη ενός δυναμικού φιλειρηνικού κινήματος με άμεσο στόχο την πίεση για να σταματήσει ο πόλεμος.