Πάνω από 20.000 τα καμένα στρέμματα μόνο στην περιοχή της Πεντέλης - Στυλιανίδης: "Πετύχαμε όχι ευκαταφρόνητα αποτελέσματα" - Μητσοτάκης: "Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία"
Την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της Αθήνας βρίσκονται υπό καθεστώς σοκ από την νέα τεράστια πυρκαγιά στις παρυφές της πόλης, ο κ. Στυλιανίδης (δείτε ρεπορτάζ με τη συνέντευξη του ΕΔΩ) εκτίμησε ότι "πετύχαμε όχι ευκαταφρόνητα αποτελέσματα". Υπογράμμισε δε ότι "ο σωστός συντονισμός και η έγκαιρη επέμβαση δεν ήταν τυχαίος, ήταν η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου μας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών". Αναγνώρισε βέβαια ότι "δεν έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα", αλλά δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση.
Εν ολίγοις, μπορεί να είχαμε κάποιες απώλειες, αλλά νικήσαμε.
Διαβάστε κι αυτό: Φωτιά στην Πεντέλη: Σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης (Διαρκής ανανέωση)
Στις δηλώσεις που έκανε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε στην ουσία την ίδια γραμμή με τον υπουργό του, αν και οι διατυπώσεις του ήταν σαφώς πιο μετρημένες. Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι "όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν".Προσέθεσε μάλιστα, διανθίζοντας τις δηλώσεις του και με λίγη στατιστική,ότι "στατιστικά, είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται".
Είναι ορατή η διχογνωμία μεταξύ του πρωθυπουργού με τον υπουργό του σχετικά με το αν η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν έγκαιρη. Εντούτοις, ο κ. Μητσοτάκης συμμερίστηκε λίγο-πολύ την εκτίμηση ότι κρατικός μηχανισμός τα κατάφερε ή τουλάχιστον τα κατάφερε καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν.
Μια οικολογική καταστροφή όπως αυτή της Πεντέλης, αποτελεί αντικειμενικά μια μεγάλη ήττα. Ήττα για το περιβάλλον, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, για το κοινωνικό σύνολο, για τις γενιές που θα έρθουν. Απέναντι σε αυτήν την πραγματική ήττα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιμείται την πρακτική των αραβικών καθεστώτων, παρουσιάζοντας μια κατά φαντασία προπαγανδιστική νίκη. Δεν μπορεί να κινείται στη λογική “η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε”. Η χοντροκομμένη προπαγάνδα, όχι μόνο δεν πείθει, αλλά προκαλεί θυμό μιας και συνιστά δείγμα καθεστωτικής αλαζονείας. Ακόμα χειρότερα, τους στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προκρίνει την επικοινωνιακή διαχείριση σε βάρος της αναζήτησης πραγματικών λύσεων στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
Τέλος,μεγάλα ερωτηματικά για τον γενικότερο σχεδιασμό στελέχωσης των κρατικών οργανισμών γεννά η "λεπτομέρεια" που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι,στην πυρκαγιά δρούσαν 485 πυροσβέστες και...625 αστυνομικοί!
Προσπαθούν να προκαλέσουν ατύχημα, αδιαφορώντας για την ζωή συμπολιτών.Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου
Από το γραφείο τύπου του Δήμου Μεγαρέων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Είναι γνωστό το πρόβλημα στην παραλία της Βαρέας, όπου σε ένα τμήμα του δρόμου έχουν υποστεί ζημία τα πεζοδρόμια και το οδόστρωμα (ποδηλατόδρομος) από την μανία της θάλασσας και υπάρχει όντως κίνδυνος, για όσους κινούνται με αυτοκίνητα ακόμα και για εκείνους, που κάνουν περίπατο με τα πόδια.
Είναι σε όλους επίσης γνωστό ότι Δήμος έχει κάνει ενέργειες, για να αποκατασταθεί η ζημία σε όλο το κατεστραμένο παραλιακό μέτωπο της Βαρέας κι ως ότου αρχίσουν τα έργα (είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους) προσωπικό των εξωτερικών συνεργείων του Δήμου είχε τοποθετήσει στα επικίνδυνα σημεία προστατευτικά κολονάκια κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου ώστε να έχουν την προσοχή τους οι κινούμενοι στην παραλία και να μην κινδυνεύουν.
Χθες, για δεύτερη φορά οι γνωστοί άγνωστοι κατέστρεψαν τα κολονάκια πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εκθέσουν την Διοίκηση του Δήμου αγνοώντας τον κίνδυνο, που διατρέχουν όσοι κινούνται στον παραλιακό δρόμο ή μάλλον που είναι και το πιθανότερο επιδιώκοντας να προκαλέσουν ατύχημα.
Το γεγονός αυτό να υποθέσει κανείς ότι είναι τυχαίο, όταν προηγούνται σχετικές αναρτήσεις με επικριτικά σχόλια στα social media;
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά φανερώνει ξεκάθαρα, ότι κάποιοι έχουν τυφλωθεί από το αντιπολιτευτικό μένος, που τους διακατέχει και πλέον χαρακτηρίζονται ως αδίστακτοι με αυτή την εγκληματική συμπεριφορά τους την οποία αναμφίβολα οι πολίτες στο σύνολό τους την αποδοκιμάζουν.
Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση του Δήμου ήταν αστραπιαία και τα προστατευτικά κολονάκια τοποθετήθηκαν στην θέση τους σήμερα το πρωί από την Υπηρεσία των εξωτερικών συνεργείων του Δήμου.
Όσο για τους δολιοφθορείς τους καταγγέλουμε και τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών.
Παράλληλα θα υποβληθεί μήνυση κατ’ αγνώστων, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανακαλύψουν τους ενόχους.
Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ απέστειλε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή με θέμα την καταστροφή, όπως επισημαίνει, της πλατείας Κολωνακίου με πρόσχημα τα έργα του ΜΕΤΡΟ:
Προς:
Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κο Κώστα Αχ. Καραμανλή
Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, 156 69 Παπάγου
Κοινοποίηση:
Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα Λίνα Γ. Μενδώνη
Δήμαρχο Αθηναίων, κο Κώστα Μπακογιάννη
Διευθύνοντα Σύμβουλο ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, κο Νικόλαο Κουρέτα
Πρόεδρο ΤΕΕ, κο Γιώργο Στασινό
Ανοιχτή επιστολή
Όταν οι πόλεις αγνοούν τους δημιουργούς τους
και καταστρέφουν τα έργα τους
χάνουν την ταυτότητά τους
(με αφορμή την καταστροφή της πλατείας Κολωνακίου και όχι μόνο)
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Τσίλλερ, την Εθνική Βιβλιοθήκη του Χάνσεν, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο του Καυταντζόγλου, τα πλακόστρωτα του Πικιώνη, τα ξενοδοχεία του Άρη Κωνσταντινίδη, την Αμερικάνικη Πρεσβεία του Γκρόπιους, το Σχολείο το Ζενέτου, το Ωδείο του Δεσποτόπουλου, το Βυζαντινό Μουσείο του Κρόκου στη Θεσσαλονίκη, το Βυζαντινό Μουσείο του Μάνου Περράκη στην Αθήνα, την Πινακοθήκη των Φατούρου και Μυλωνά, μέχρι την πλατεία του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη στο Κολωνάκι, όπως και σε τόσα άλλα έργα αρχιτεκτονικής, διαπιστώνουμε ότι καταγράφεται στην κοινή συνείδηση μια ταύτιση του έργου με τον δημιουργό του.
Η σύνδεση του ονόματος του αρχιτέκτονα με το έργο, δεν έχει πάντα σχέση με την αυτή καθ’ εαυτή ποιότητα του συγκεκριμένου έργου, αλλά με το συνολικό έργο του, που έχει καταξιωθεί και αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς στην αρχιτεκτονική και στον πολιτισμό και αποτελεί πλέον στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αυτά τα «επώνυμα» αρχιτεκτονικά έργα, έργα τέχνης και τα έργα που προκύπτουν από θεσμοθετημένους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, δεν αντιπαρατίθενται στα «ανώνυμα», αλλά αντιθέτως δημιουργούν «σημεία αναφοράς» στις πόλεις και ολοκληρώνουν την ταυτότητά τους.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, «χρόνια ανάπτυξης», ακούμε για εμβληματικά έργα με τεράστιους προϋπολογισμούς από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, πάντα όμως αγνώστου Δημιουργού…(!!!). Κανείς δεν γνωρίζει τον αρχιτέκτονα του νέου αεροδρομίου, κανείς δεν γνωρίζει τον αρχιτέκτονα των Φαραωνικών κατασκευών στο Ελληνικό κ.α. (όλοι ακούμε για την εργολαβία και το μεγάλο κόστος).
Σπάνια όμως τα έργα αυτά η κοινή συνείδηση τα αποδέχεται ως στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και για τον λόγο αυτόν είναι υπό συνεχή αμφισβήτηση μέχρι την παρακμή τους.
Η τάση που εμφανίζεται τελευταία, σε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, στο πλαίσιο ανακατασκευών ή μετατροπών και γενικά παρεμβάσεων, σε αναγνωρίσιμα έργα, ή σε έργα καταξιωμένων αρχιτεκτόνων, του να αγνοείται ηθελημένα ο δημιουργός τους, έχει αποτέλεσμα την παραποίηση του πολιτιστικού αποτυπώματος με άμεση συνέπεια την αλλοίωση της ταυτότητας της πόλης ή του χώρου που ανήκουν.
Της τάσης αυτής είμαστε όλοι μάρτυρες και σήμερα, παρακολουθώντας τα καθημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο, αναφορικά με τις προβλεπόμενες επεμβάσεις στην πλατεία Κολωνακίου, έργο προβεβλημένο στη διεθνή αρχιτεκτονική σκήνη, με αφορμή την κατασκευή του σταθμού του μετρό, όπως αυτές ανακοινώθηκαν.
Κύριε Υπουργέ,
το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων θεωρεί ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικούς λόγους, που έχουν σχέση με την ταυτότητα των πόλεων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνδυασμό με τους δεοντολογικούς κανόνες που διέπουν το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού, η υποχρέωση ενημέρωσης και η συνεργασία των αρχικών δημιουργών με τους εργοδότες, με σκοπό τη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την ταυτότητα των πόλεων και τον πολιτισμό.
Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, ζητά την παρέμβασή σας για τη θεσμοθέτηση αυτής της προϋπόθεσης.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης