Δήλωση του Κώστα Μπελεχρή, Δημοτικού Συμβούλου Λυκόβρυσης – Πεύκης με την παράταξη «Δήμος Μπροστά+»
Μπορεί, κατά την λαϊκή ρήση, η καθαριότητα να είναι η μισή… αρχοντιά, αλλά για την δημοτική Αρχή φαντάζει ακραία πολυτέλεια. Δεν εξηγείται διαφορετικά το επίπεδο καθαριότητας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, με τις γειτονιές του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, να θυμίζουν χωματερή!
Στην πραγματικότητα, η δημοτική Αρχή έχει μετατρέψει σε αυτοσχέδια χωματερή δύο σημεία στην Λυκόβρυση. Το πρώτο είναι διπλά ακριβώς από το μοναστήρι της Αγ. Ειρήνης, ενώ το δεύτερο είναι ο περιβάλλον χώρος του ημιτελούς κλειστού της Λυκόβρυσης.
Όμως, δεν είναι μόνο η μετατροπή δημοτικών χώρων σε αυτοσχέδιες χωματερές, αλλά, πολύ περισσότερο, όσα αντικρίζουν καθημερινά οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις, με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους, χωρίς να γίνεται αναφορά στα ογκώδη αντικείμενα που αγκυροβολούν για μήνες!
Γιατί η πόλη είναι (πολύ) βρώμικη; Διότι τα οχήματα καθαριότητας δεν συντηρούνται, διότι δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού, διότι οι αντιδήμαρχοι εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα πολίτες και επιχειρήσεις που οι ίδιοι κρίνουν ότι πρέπει να εξυπηρετηθούν. Σημειώνεται ότι η δημοτική Αρχή προμηθεύτηκε δε διπλάσια τιμή κάδους, σε σχέση με άλλους Δήμους, ενώ πάνω από τρία χρόνια παλεύει με τον (κακό) της εαυτό για να εγκαταστήσει υπόγειους κάδους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η δημοτική Αρχή «παράτησε» σε διάφορα σημεία στη Λυκόβρυση το 2019 καφέ κάδους, που αφορούν την αποκομιδή οργανικών απορριμμάτων, παρέλαβε το 2021 το καφέ απορριμματοφόρο ως δωρεά από την Περιφέρεια, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να το θέσει σε λειτουργία. Η δημοτική Αρχή παλεύει με τους «κακούς δαίμονες» της αντιπολίτευσης, χωρίς να λύνει τα σοβαρά προβλήματα των κατοίκων και των επιχειρήσεων.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τόσο το μόνιμο προσωπικό στην υπηρεσία καθαριότητας, όσο και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, δίνουν έναν άνισο αγώνα για να διατηρήσουν την πόλη μας καθαρή. Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη υποστήριξη της δημοτικής Αρχής, όπως τα μέσα ατομικής προστασίας.
Υπάρχει λύση; Βεβαίως, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του αυτοδιοικητικού προσωπικού. Απαιτείται μια νέα δημοτική Αρχή που δεν θα αξιολογεί τους κατοίκους σε φίλους ή εχθρούς, που θα γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο, που θα εργάζεται καθημερινά στηρίζοντας το μόνιμο και ορισμένου χρόνου προσωπικό, που θα προωθήσει την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή.
Η «καθαρή πόλη» δεν είναι υπόθεση του οποιουδήποτε δημάρχου, αντιδημάρχου, προϊσταμένου, υπαλλήλου ή κατοίκου. Αποτελεί συλλογική ευθύνη, αλλά ο δήμαρχος και η δημοτική Αρχή οφείλουν να δείξουν τον ρυθμό, παρά να εξυπηρετούν και να «καθαρίζουν» για τους φίλους τους.