Displaying items by tag: new york times

..
..
..

Άρθρο των New York Times κατακεραυνώνει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων – “Μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα φουντώνει”

«Είμαι δεσμευμένος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα ακροατήριο βιομηχάνων και επιχειρηματιών τον Απρίλιο του 2018, σε «μια κυβέρνηση των αρίστων». Υπό την ηγεσία του, τα ελαττώματα του παρελθόντος - νεποτισμός, διαφθορά - δεν θα ήταν πλέον ανεκτά. Η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019, θα μπορούσε να «σηκώσει ξανά το κεφάλι της με υπερηφάνεια»” αναφέρει εισαγωγικά ο Alexander Clapp.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τονίζει πως στην Ελλάδα, “μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα φουντώνει”.

Συνεχίζει τονίζοντας πως “η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που δεσμεύτηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και, από πολλές απόψεις , φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί και εμβαθύνει”.

“Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο την υποκείμενη σήψη” προσθέτει.

Υποστηρίζει πως “για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι ένα απαίσιο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Όμως, επί κ. Μητσοτάκη, η εθνική επιτήρηση έχει επεκταθεί σε μια εν πολλοίς ακαταλόγιστη γραφειοκρατία. Μία από τις πρώτες του πράξεις ως πρωθυπουργός ήταν να θέσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπό τον άμεσο έλεγχο του γραφείου του και στη συνέχεια να τοποθετήσει —μέσω νομικής τροποποίησης— ένα πρώην στέλεχος μιας παγκόσμιας εταιρείας ασφαλείας ως διευθυντή της. Έκτοτε, ο αριθμός των “παγιδευμένων” ελληνικών τηλεφώνων αυξάνεται σταθερά. Κατά μέσο όρο πέρυσι, 42 συσκευές εξουσιοδοτήθηκαν για υποκλοπές κάθε μέρα, συνολικά περισσότερα από 15.000 ελληνικά τηλέφωνα υπό κρατική επιτήρηση ανά πάσα στιγμή”.

Διαβάστε και αυτό: 
Ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά από την ανακοίνωση των νέων τιμών ρεύματος


“Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από τις υποκλοπές;”

Προσθέτει πως “αυτή η μορφή παρακολούθησης ήταν ωστόσο —τουλάχιστον θεωρητικά— νόμιμη. Η χρήση του Predator, η οποία έχει καταδικαστεί ρητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι κάτι εντελώς άλλο. Θα μπορούσαν οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ήδη διεξάγουν μια τεράστια εκστρατεία παρακολούθησης, να έχουν αναθέσει ακόμη πιο παρεμβατικές υποκλοπές σε μια σκιώδη ιδιωτική εταιρεία; Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα;”.

Αναφερόμενος στο ρόλο του τέως γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη τονίζει πως “τους τελευταίους μήνες, Έλληνες δημοσιογράφοι προχώρησαν σε μια δελεαστική σειρά αποκαλύψεων σχετικά με τον κ. Δημητριάδη, με κυριότερο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, έκανε οικονομικές συναλλαγές με κύκλο επιχειρηματιών που είχε συναλλαγές και με τον ιδιοκτήτη της Intellexa’”


Αναφέρει ακόμα ότι “το πρόβλημα εδώ δεν είναι ότι η διαφθορά υπό τον κ. Μητσοτάκη είναι αναγκαστικά πιο ενδημική από ό,τι σε προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις — ή σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος λογισμικών παρακολούθησης στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.) Είναι μάλλον η μη βιώσιμη αντίφαση μεταξύ της χώρας που ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να παρουσιάζει στο εξωτερικό — ένα αδιαμφισβήτητο δημοκρατικό κράτος του οποίου το σεβασμό για το κράτος δικαίου και οι φιλελεύθεροι καλόπιστοι θα πρέπει να ανταμείβονται με εταιρικές επενδύσεις και τουριστικά δολάρια — και εκείνου του οποίου πραγματικά προεδρεύει”.

Καταλήγει σχολιάζοντας τα παρακάτω:

Τον Μάιο, καθώς τα “καρφιά” του κατασκοπευτικού σκανδάλου είχαν αρχίσει να γυρίζουν, ο κ. Μητσοτάκης πέταξε στην Ουάσιγκτον για να εκφωνήσει μια ομιλία στο Κογκρέσο σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των δημοκρατικών αξιών και της καταπολέμησης της αυταρχικής υπερβολής. Για 40 λεπτά εξέθεσε την αναγκαιότητα της κοινωνικής εμπιστοσύνης και των ισχυρών θεσμών. «Οι αρχαίοι Έλληνες», είπε ανάμεσα σε χειροκροτήματα, «θεωρούσαν την αλαζονεία, τον εξτρεμισμό και την υπερβολή τις χειρότερες απειλές για τη δημοκρατία».

Το ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι: Γιατί δεν νιώθει το ίδιο;”


Δείτε ακόμα: Αντιπρ. Εμπορικού Συλ. Αθηνών: Κίνδυνος "λουκέτου" για πολλές επιχειρήσεις - Πενιχρά τα έσοδα από την εκπτωτική περίοδο (video)

Published in Πολιτική

         Υπενθυμίζεται ότι πέρα από του New York Times εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ είχαν κάνει και οι διεθνείς δημοσιογραφικοί όμιλοι Politico, Aljazeera, La Republica και Deutsche Welle.

 

      Με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ να έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, εκτάκτως έχει μεταβεί στην Ελλάδα δημοσιογραφική ομάδα των New York Times προκειμένου να διεξάγει επισταμένη έρευνα.

 

         Στην Ελλάδα οι New York Times

 

         Σύμφωνα με το Documentonews.gr, το μεγάλο αμερικανικό Μέσο Ενημέρωσης μετά το δημοσίευμα της 27ης Ιουλίου ετοιμάζει αναλυτικό ρεπορτάζ.

Μάλιστα, δημοσιογράφοι του Μέσου έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζο, για την καταγγελία παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

 

       Φαίνεται πως η κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα έχει προβληματίσει τη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα και πως η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες που εντέχνως αποφεύγει τόσο καιρό.

 

       Υπενθυμίζεται ότι πέρα από του News York Times, εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ είχαν κάνει και οι διεθνείς δημοσιογραφικοί όμιλοι Politico, Aljazeera, La Republica και Deutsche Welle.

 

      Τα 3 ερωτήματα του Politico για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων που εκθέτουν τον Μητσοτάκη

 

      Το Politico σχολίασε αρνητικά το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης προς τους Έλληνες να μην απαξιώσουν την ΕΥΠ, με τη φράση «ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;».

 

      «Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, αφού απέλυσε τον αρχηγό του του επιτελείου και του αρχηγού πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας στη συνέχεια τρία σημαντικά ερωτήματα, τα οποία έμειναν αναπάντητα από τον Μητσοτάκη.

 

-Ποιος ο λόγος που κατασκόπευαν τον Ανδρουλάκη;

 

      Τι γνωρίζουμε: O Μητσοτάκης ανέφερε ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη. Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι ο Ανδρουλάκης έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση.

 

-Αν δεν διέταξε την υποκλοπή ο Μητσοτάκης, τότε ποιος;

 

     Τι γνωρίζουμε: Όχι πολλά, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό.

 

-Ποιος διέταξε μια ξεχωριστή απόπειρα για χακάρισμα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με το Predator;

 

      Τι γνωρίζουμε: Ο Μητσοτάκης δεν ανέφερε το λογισμικό στην ομιλία του χθες το βράδυ και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το χρησιμοποίησε. Ωστόσο, έκθεση της ομάδας ανάλυσης απειλών της Google από τον Μάιο τόνιζε ότι είναι “πιθανό” πως οι “υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση παράγοντες” στην Ελλάδα έχουν αγοράσει λογισμικά για να χακάρουν τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθηση», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

 

      Έκθετη διεθνώς η χώρα με δημοσίευμα από Deutsche Welle και Al Jazaaera για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

 

       Μετά το Politico και τους New York Times, με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων καταπιάνεται δημοσίευμα της Deutsche Welle και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazaaera.

 

       H DW σε δημοσίευμά της με τίτλο «Περί «νόμιμων» αλλά «λάθος» παρακολουθήσεων» αναφέρει ότι «μετά την πολυαναμενόμενη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο η εφημερίδα Die Zeit παρατηρεί: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε την ευθύνη για κατασκόπευση πολιτικού της αντιπολίτευσης. Στην τηλεοπτική του δήλωση ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για υποκλοπές πέρυσι σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη (…) Για τις υποκλοπές πληροφορήθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες (…)

 

       Η πράξη ήταν νόμιμη, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, ανέφερε ο Μητσοτάκης. Δεν είπε όμως τίποτα για τους λόγους, για τους οποίους παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη. Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019».

 

      Al Jazeera: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “δεν ήξερε για τις υποκλοπές σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης”»

 

     Το τηλεοπτικό δίκτυο της Al Jazeera σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “δεν ήξερε για τις υποκλοπές σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης”» αναφέρει μεταξύ άλλων, πως ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ως «μη πολιτικά αποδεκτές» τις υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως «δεν είχε ιδέα».

 

     Το δημοσίευμα στη συνέχεια σχολιάζει πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως οι παρακολουθήσεις ήταν μεν νόμιμες, ωστόσο δεν είχαν λάβει την έγκρισή του, διαφορετικά δε θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς και ότι οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης.

 

     Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019, σημειώνει το δημοσίευμα.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο