Displaying items by tag: ημεριδα

          Από το γραφείο τύπου του Δήμου Αγίου Δημητρίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:



       Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία: Μπορεί να επιτευχθεί;».

 

      Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, με την συνεργασία όλων των αρμόδιων Αρχών και Φορέων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας κατά γυναικών και παιδιών που κατοικούν στον Δήμο, μέσα από μια δυναμική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία και συνεργασία που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ουσιαστική σύμπραξη Ελληνικών φορέων και Αρχών για την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω αξιοποίησης καλών πρακτικών της Αστυνομίας της Ισλανδίας» (#GR_IS_UnitedForDVSurvivors), που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Το πρόγραμμα #GR_IS_UnitedForDVSurvivors συντονίζεται από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας» με φορείς-εταίρους το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Ισλανδίας και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

 

     Βασικός στόχος είναι η εκπομπή ενός ηχηρού μηνύματος μηδενικής ανοχής στην ενδοοικογενειακή βία, η βελτίωση των υπηρεσιών για τις γυναίκες και τα παιδιά που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, ενδυναμώνοντας και συστηματοποιώντας τη συνεργασία όλων των Φορέων και Αρχών στις οποίες προσφεύγουν οι επιζώσες για προστασία και υποστήριξη.

 

      Πρόκειται για στόχους τους οποίους και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου υιοθετεί και φιλοδοξεί μέσα από αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα να συμβάλλει στην εφαρμογή τους, καθώς αποτελεί τον πρώτο Δήμο της Ελλάδας στον οποίο θα εφαρμοστούν πιλοτικά οι διαδικασίες διατομεακής ανταπόκρισης στην ενδοοικογενειακή βία που σχεδιάζονται από την «Ειδική Ομάδα Δράσης κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας» (ΕΟΔ κατά της Ε.Β.) που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Έργου.

 

      Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό: η κα Καλυψώ Γούλα, Γ.Γ. Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο Ταξίαρχος κ. Χρήστος Μανούρας, Δ/ντής Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ η Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας, κα Sigríður Björk Guðjónsdóttir, απεύθυνε το μήνυμά της στο κοινό μέσω οπτικοακουστικού υλικού (διαθέσιμο εδώ: https://youtu.be/mkHHp6TFPXY). Ομιλήτριες/-ές ήταν οκτώ από τα μέλη της ΕΟΔ κατά της Ε.Β.:

 

  • Μαρία Πανοηλία, Δικηγόρος, Ειδική Συνεργάτιδα στο Γραφείο του Γ.Γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργείο Δικαιοσύνης

  • Απόστολος Πατούνας. Υπαστυνόμος Α΄, Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας

  • Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος & Βαλέρια Λινάρδου, Κοινωνική Λειτουργός, Το Χαμόγελο του Παιδιού

  • Όλγα Θεμελή, Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Παν/μιο Κρήτης

  • Σοφία Μπεκατώρου, Ψυχολόγος, Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα

  • Ελένη Καντζέλη, Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ισότητας των Φύλων, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, Δήμος Αγίου Δημητρίου

  • Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

 

     Την εκδήλωση συντόνισε με τον δικό της, μοναδικό, τρόπο η Δημοσιογράφος, κ. Χριστίνα Βίδου η οποία ανταποκρίθηκε ένθερμα στο αίτημα του Δήμου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου, επιδεικνύοντας μέσα και από το ρόλο της το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίησή της στο θέμα της κακοποίησης.

 

      Εκ μέρους του Δήμου Αγίου Δημητρίου, η Αντιδήμαρχος κα Ελένη Καντζέλη παρουσίασε τις συνέργειες και τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης που σχεδιάζονται για την υποστήριξη γυναικών και παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, ενώ η Δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Οφείλουμε όλες και όλοι μέσα από τη θεσμική μας θέση να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά μόνο επετειακά, αλλά με συνέπεια ουσιαστικά και στην πράξη, ενδελεχώς με μέθοδο, αναλυτικότητα και αγαστή συνεργασία των φορέων της δημόσιας παρέμβασης. Οφείλουμε να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε από κοινού τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που θα αποτελέσουν επιτέλους όχι μόνο το γόνιμο έδαφος, αλλά και το δίχτυ ασφαλείας για γυναίκες και παιδιά, ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα και θάρρος, κι εμείς από την πλευρά μας να προτρέψουμε όποια/όποιον και όποιο έχει ανάγκη, να σπάσει τη σιωπή του».

 

     Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, η κ. Αντωνία Τσιριγώτη επεσήμανε «η διατομεακή ανταπόκριση στην ενδοοικογενειακή βία είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η δευτερογενής θυματοποίηση που τώρα υφίστανται τα άτομα που καταγγέλλουν – για αυτό και περιγράφεται τόσο συχνά σε πολλά άρθρα στης Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι τυποποιημένες διαδικασίες και τα εργαλεία που απαιτούνται για να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε διατομεακά, με μακροπρόθεσμο όραμα να φτάσουμε κάποτε σε σημείο που ένα τηλεφώνημα για ενδοοικογενειακή βία θα κινητοποιεί μια ομάδα που, συντονισμένα, θα πλαισιώνει τη γυναίκα και τα παιδιά ανάλογα με τις ανάγκες τους: δηλαδή θα είναι σε θέση άμεσα να παρέχει αποτελεσματική προστασία και υποστήριξη, επείγουσα αλλά και μακροπρόθεσμη. Επείγουσα, δηλαδή την στιγμή που την χρειάζονται και μακροπρόθεσμη, δηλαδή για όσο την χρειάζονται…». Η κ. Κική Πετρουλάκη παρουσίασε 15 προβλέψεις από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν.4531/2018), το Νόμο για την αντιμετώπιση της Ε.Β. (Ν.3500/2006), και την Οδηγία 2012/29/ΕΕ (Ν.4478/2017) που, εάν υπάρχει βούληση για διατομεακή συνεργασία, μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και δήλωσε «Η Διατομεακή ανταπόκριση στην ενδοοικογενειακή βία δεν είναι μια ωραία ιδέα… Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πολιτείας και ΔΙΚΑΙΩΜΑ των γυναικών και παιδιών που κακοποιούνται στην οικογένειά τους!»

        Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 17.30 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος) - Ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας του Δήμου

 

        Από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

       Η Κατάθλιψη παραμένει μια σύγχρονη μάστιγα που αγγίζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, της οποίας η μόνη διέξοδος είναι η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς που μπορούν να συνδράμουν στον ασθενή. Όμως πρώτο, απαραίτητο βήμα είναι να εντοπιστεί, ει δυνατό στο αρχικό της στάδιο, είτε από τον ίδιο τον ασθενή, είτε από το περιβάλλον του. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, μέσα από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας, Ισότητας Φύλων και Απασχόλησης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, διοργανώνει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 17.30 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου & Νεότητος) δράση με σειρά από ομιλίες και παρουσιάσεις που προσεγγίζουν την Κατάθλιψη σε όλες τις ηλικίες και εξηγούν πώς αντιμετωπίζουμε τη νόσο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

 

      Στο πρόγραμμα της δράσης περιλαμβάνονται οι ομιλίες:

 

      «Η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους», από την Κωνσταντίνα Μαγκλάρα (Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο "Αττικόν", ΕΠΑΨΥ)

      «Η κατάθλιψη ως παράγοντας ωρίμανσης στην ψυχαναλυτική θεώρηση» από την Έλενα Αμμολοχίτου (Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής, Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, Mcs Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ισότητας Φύλων & Απασχόλησης)

      «Κατάθλιψη μετά την πανδημία και ψυχική ανθεκτικότητα» από την Δήμητρα Τσικνή (Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Mcs Κλινικής Ψυχολογίας)

      «Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία» από την Σταυρούλα Σουλτάνη (Ψυχολόγος, Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων, Mcs Διαχείριση Γήρανσης & Χρόνιων Νοσημάτων)

      «Η κατάθλιψη στη σχολική ηλικία», από την Άννα Μελαδάκη (Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων)

 

     Συντονίζει η Δήμητρα Μπαλαρή δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Επικοινωνία 94Fm, αναλυτική γραφολόγος.

Published in Ηρακλείου

          Από το γραφείο τύπου του Δήμου Βύρωνα εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

    Πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και γόνιμο διάλογο για ένα πολύ καθοριστικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, περιελάβανε η επιστημονική ημερίδα: "Οι αμφίσημες κληρονομιές του 1922, εμπειρίες, πολιτική, μνήμη", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Βύρωνα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που έγινε την Τετάρτη 9/11 στο Δημοτικό Κινηματογράφο, Νέα Ελβετία.

 

     Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, Γιώργος Πλακίδας και ακολούθησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας και Νέας Γενιάς, Λεμονιά Κλωνάρη που απηύθυνε χαιρετισμό - καλωσόρισμα και εκ μέρους του Δημάρχου, Γρηγόρη Κατωπόδη, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Σμύρνη, προσκεκλημένος του Δημάρχου της πόλης.

 

       Οι ομιλίες και οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:

 

Δημήτρης Καμούζης, Διδάκτορας Ιστορίας King’ s College Λονδίνου, Ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, «Μεγάλη Ιδέα, μεγάλες απώλειες: Πρόσφυγες, παλαιοί πολεμιστές και το τραύμα του 1922»

Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Διδάκτορας Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η πολιτική συμπεριφορά των Μικρασιατών προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά μέσα από την περίπτωση του Βύρωνα (1926-1967)»

Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, «Βετεράνοι και πρόσφυγες: αντίπαλες αφηγήσεις και διχασμένες μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής»

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Χριστακάκη.

 

     Όλες οι ομιλίες ήταν μια ψύχραιμη και σύγχρονη ματιά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, μακριά από φανατισμούς και ιδεοληψίες. Εστίασαν όχι μόνο στα μεγάλα γεγονότα, αλλά και στις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο, την καταστροφή και την προσφυγιά, ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι και σήμερα. Η κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και οι ανθρώπινες ιστορίες που τα συνοδεύουν, αποτελούν διδακτική άσκηση αυτογνωσίας για όλους μας.

 

     Στην εκδήλωσαν παρέστησαν, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών Β3 ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιάννης Μπαλάφας, η περιφερειακή σύμβουλος με την  παράταξη «Δύναμη Ζωής», Ελένη Βασιλοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Κόκκαλης, Κώστας Αγγέλης και Χρήστος Σπυρόπουλος.

 

      Ήταν παρόντες ακόμα:

 

     Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή Βύρωνα» Χρήστος Γώγος, η επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα» Βασιλική Σάρολα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα» Τάσος Μαυρόπουλος και η εκπρόσωπος της Παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα» Μαρία Μπικάκη, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και η Μαριάννα Μαστροσταμάτη Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα και ο Βασίλης Τζαφάς, πρόεδρος της Β’ θμιας επιτροπής εκπαίδευσης.

Published in Βύρωνος

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο