Displaying items by tag: τσιμεντοποιηση

            Από το γραφείο τύπου της Παράταξης “Ενότητα,Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

           Το τρίτο κύμα τσιμεντοποίησης στο Μαρούσι είναι πλέον εδώ και απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.

 

          ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

         Το πρώτο κύμα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και δημοτικής αρχής Τζανίκου (βλ. Μανχάταν του Τζανίκου-Βωβόπολη). Συνεχίστηκε κατά την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και μετά από αυτούς (MALL, GOLDEN HALL).

 

        Στην περίοδο των μηνημονίων υπήρξε σχετική ύφεση. Αυτό όμως καθόλου δεν εμπόδισε να εκδοθεί το 2012 προεδρικό διάταγμα για την αλλαγή επί τα χείρω των χρήσεων γης στο βασικό οδικό δίκτυο, ύστερα και από αίτημα της διοίκησης Πατούλη το 2009. Το 2014 ψηφίστηκε το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας που χαρακτήρισε το Μαρούσι μητροπολιτικό κέντρο και πόλο υπερτοπικής ανάπτυξης με διεθνή ακτινοβολία.

 

       Τώρα, το 2022, ζούμε το τρίτο κύμα τσιμεντοποίησης με κτίρια που κατασκευάστηκαν, κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν, συνολικής επιφάνειας γύρω στα 200.000 τ.μ.

 

       Η αρχή έγινε με το οικόπεδο ΚΟΥΡΟΥ και συνεχίζεται με τα οικόπεδα της ΚΟΝΤΑΚ, της ΜΠΕΡΚΣΑΪΡ, της GOOGLE, του ΤΕΕ, της οδού ΧΕΙΜΑΡΑΣ, που περιγράφονται λεπτομερώς στον τύπο.

 

      Σε όλα αυτά δεν έχει ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη μεταφορά του Καζίνο, η ένταξη του Κάτω Σωρού στο σχέδιο πόλης, η σχεδιαζόμενη τσιμεντοποίηση του ΟΑΚΑ και η ενδεχόμενη επέκταση του ΙΑΣΩ, μετά και την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση Ρώτα-Αμπατζόγλου.

 

      Η παράταξη μας είχε έγκαιρα επισημάνει αυτούς τους κινδύνους από το 2007 και ήταν πάγια πρότασή της, ήδη από το 2012, η αναθεώρηση του Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης προκειμένου να μπει φραγμός σε αυτά τα σχέδια. Μια πρόταση που υπονομεύτηκε στην πράξη από τις διοικήσεις Πατούλη, αλλά και τη διοίκηση Αμπατζόγλου, παρόλο που στα λόγια υπερθεμάτιζαν και συμφωνούσαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δημοτικό συμβούλιο, αν και έχει επανειλημμένα ζητηθεί από τη μειοψηφία, δεν έχει συζητηθεί σοβαρά και ολοκληρωμένα ούτε μία φορά το θέμα της αναθεώρησης του Πολεοδομικού Σχεδίου που ισχύει από τα μέσα της δεκαετίας του `90.

 

       Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Μια αναθεώρηση του Πολεοδομικού σχεδίου της θα έφερνε στο φως τις τεράστιες ελλείψεις σε ελεύθερους χώρους και λοιπές κοινωνικές υποδομές της πόλης μας. Θα αποκαλυπτόταν η εγκληματική αδιαφορία των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών εδώ και 25 χρόνια να προστατέψουν τα συμφέροντα του απλού πολίτη απέναντι στις αδηφάγες ορέξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

 

       Αντίθετα σε γειτονικό Δήμο, όπου υπήρξε η πολιτική βούληση για την αναθεώρηση του Πολεοδομικού Σχεδίου, αυτό ολοκληρώθηκε μέσα σε μια τετραετία, μετά και την ψήφιση του νόμου 4447/16.

 

       Πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2021, καταγγείλαμε την ολιγωρία της διοίκησης Αμπατζόγλου που δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την τσιμεντοποίηση του οικοπέδου ΚΟΥΡΟΥ. Το Δεκέμβρη του 2021 απευθύναμε ερώτηση στη διοίκηση για το οικόπεδο ΚΟΝΤΑΚ ερωτώντας αν σχεδιαζόταν το κτίριο να ανεγερθεί με συντελεστή δόμησης 3, χωρίς να πάρουμε ουσιαστική απάντηση. Σήμερα το πρώτο κτίριο είναι σχεδόν έτοιμο ενώ ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση των παλαιών κτισμάτων που υπήρχαν στο δεύτερο.

 

       Έγινε πια φανερό ότι οι διοικήσεις Πατούλη και Αμπατζόγλου, αν και γνώριζαν πολύ καλά αυτές τις εξελίξεις, δεν έκαναν τίποτα για να τις εμποδίσουν συμπλέοντας με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που είναι πίσω από αυτά και υπηρετώντας το διαχρονικό πολιτικό δόγμα όλων των κυβερνήσεων ότι το real estate αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας.

 

       Οι δηλώσεις τους, ότι η ποιότητα ζωής των κατοίκων δε θα υποβαθμιστεί από την ανάπτυξη του υπερτοπικού κέντρου, γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι είναι ψευδείς. Ήδη, πριν από την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, στις περιοχές αμιγούς κατοικίας που βρίσκονται κοντά στο υπερτοπικό κέντρο (Παράδεισος, Αγ. Θωμάς, Ψαλίδι, Εργατικές Πολύδροσο), επικρατεί το αδιαχώρητο λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου και της έλλειψης χώρων στάθμευσης, χωρίς να «ιδρώνει το αυτί» κανενός παράγοντα της διοίκησης, ούτε και του κ. Δημάρχου.

 

      Με τις εξελίξεις αυτές και με την ένοχη αδιαφορία της διοίκησης Αμπατζόγλου χάνονται και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι που θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανάπλαση του υπερτοπικού κέντρου προς όφελος των κατοίκων, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης.

 

       Καλούμε τη διοίκηση Αμπατζόγλου

 

  • Να σταματήσει εδώ και τώρα την αποσπασματική τακτική των σημειακών πολεοδομικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και να φέρει άμεσα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναθεώρηση του Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης.

 

       Καλούμε τους κατοίκους

 

  • Να αντισταθούν στα σχέδια αυτά και να αγωνιστούν ώστε να διασωθούν και να μετατραπούν σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της πόλης (Κτήμα Δηλαβέρη, ΧΕΥ Κύμης, ΧΕΥ Κηφισίας).

  • Να καταδικάσουν τις πολιτικές της διοίκησης Αμπατζόγλου και όσων άλλων, στο όνομα του «ρεαλισμού», αποδέχονται τα τετελεσμένα και προωθούν τη λογική των αντισταθμιστικών οφελών.

 

       Από την πλευρά μας, θα συμβάλουμε στη δημιουργία αυτού του κινήματος πολιτών που είναι η μόνη ικανή δύναμη να ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς.

Published in Αμαρουσίου

..

..

..

 

  

Το Δημοτικό Συμβούλιο το Δήμου Ν. Φιλαδελφειας - Ν. Χαλκηδόνας  συντάχθηκε ομόφωνα με τις απόψεις των πολιτών αποφασίζοντας προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του σχεδιαζόμενου έργου στον Κηφισό. Σημαντική ήταν η παρουσία των κατοίκων και του Συλλόγου Υπέρ των Ρεμάτων “ΡΟΗ”, οι οποίοι εξέφρασαν τις σοβαρές ανησυχίες τους πως ο ποταμός θα μετατραπεί σε έναν οχετό ομβρίων υδάτων ενώ τόνισαν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση της Δύναμης Πολιτών και συνδιαμόρφωση με τις υπόλοιπες παρατάξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Δεν συμφωνεί με τον εγκιβωτισμό του ποταμού που θα έχει ως συνέπεια την οχετοποίηση του και την καταστροφή της βιοποικιλότητας.

2. Άμεση συγκρότηση επιτροπής που θα αποτελείται από την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του συλλόγου "Ροή", εκπρόσωπο των κατοίκων δύο μέλη της διοίκησης και της αντιπολίτευσης, τα οποία θα συντάξουν ψήφισμα κατά της Μελέτης που ψηφίστηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής

3. Προσφυγή στο ΣτΕ μετά την υπογραφή και δημοσιοποίηση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων).


Παρών” ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ ενώ εντύπωση προκάλεσε η απουσία των παρατάξεων Τομπούλογλου και Γρετζελιά.

 

Δείτε ακόμα:         Εκτόξευση του δημόσιου χρέους στα 357,665 δισ. ευρώ



“Καταστροφική η λογική της τσιμεντοποίησης”


Η πρόεδρος του “ΡΟΗ” Χριστίνα Φίλιππα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του συλλόγου για αυτή “την καταστροφική για τη φύση και τις ζωές μας πολιτική των τσιμεντώσεων και των εγκιβωτισμών”. Υπογράμμισε την μεγάλη καταστροφή για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής τονίζοντας πως “κανένα δέντρο δεν πρόκειται να φυτρώσει πάνω σε σαραζανέτι” ενώ “όποια πανίδα φύγει από την περιοχή δεν θα επιστρέψει”. “Θα αλλάξει και το μικροκλίμα της περιοχής” σχολίασε ακόμα.

 

Η κάτοικος της περιοχής Χρυσάνθη Γεωργίου σημείωσε πως καταστρέφεται ένας πολύ σημαντικός πνεύμονας, ο οποίος συντηρεί ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα για την περιοχή και την πόλη, και με συναισθηματικό τόνο κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί με τους κατοίκους. “Έχετε ήδη λάβει 300 υπογραφές και σας διαβεβαιώνω ότι τις επόμενες μέρες θα λάβετε 500-1000 ακόμα” πρόσθεσε.

“Τα αντιπλημμυρικά θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα”

Από την πλευρά του συλλόγου τονίστηκε πως “η κυριότερη αιτία των πλημμυρών είναι η μείωση της διατομής μέσω του <<στραγγαλισμού>> της ροής των ποταμών και οι παράνομες επεμβάσεις”. Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος του “ΡΟΗ” υπογράμμισε ότι για αυτόν τον λόγο “τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα και αυτό πάμε να κάνουμε και εδώ”. Εξήγησε έτσι πως αυτό που απαιτείται είναι η επιστροφή του ποταμού σε κατάσταση ελεύθερης ροής και όχι ο εγκιβωτισμός του.

Γ. Ανεμογιάννης: Απαξιώνονται οι κάτοικοι και το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο κ. Ανεμογιάννης έκανε λόγο για “απαξίωση των κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου” καθώς δεν ζητήθηκε ποτέ η έγκριση ή έστω η γνώμη τους για το σχεδιαζόμενο έργο. “Δεν γίνεται να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την ουσία του έργου τόνισε πως “δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν τα ποτάμια ως αγωγούς ακαθάρτων” και κάλεσε και τη δημοτική αρχή να συμβάλλει ώστε να αναδειχθούν και να είναι επισκέψιμα. “Όχι αυτό το χάλι με τσιμέντο παντού” πρόσθεσε.

Γ. Βούρος: Μακάρι να ανοίγαμε ξανά τα ποτάμια

 

Ο Δήμαρχος Γ. Βούρος συντάχθηκε με το αίτημα των κατοίκων λέγοντας χαρακτηριστικά “μακάρι να ήταν στο χέρι μας να ανοίγαμε ξανά τα ποτάμια”. Στάθηκε και αυτός στην απουσία ενημέρωσης και συζήτησης υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος δεν ερωτήθηκε ποτέ.



 


Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο