Displaying items by tag: εκτιναξη

       Νέο, απεγνωσμένο SOS απευθύνουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας καθώς η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος έχει εκτινάξει το κόστος λειτουργίας τους και οι περισσότερες εξ αυτών κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα χρέη με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας.

       Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό σε 5 εκ. πολίτες της χώρας μας, βρίσκονται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση. Η παραγωγή πόσιμου νερού και η επεξεργασία λυμάτων που είναι οι κύριες δραστηριότητες των Δ.Ε.Υ.Α. είναι πολύ ενεργοβόρες δραστηριότητες, και για τον λόγο αυτό το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχει διπλασιασθεί και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο.

      Τα οριζόντια μέτρα και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί, όπως επανειλημμένα έχει τονίζει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, δεν επαρκούν και δεν έχουν αναδρομικότητα για τις Δ.Ε.Υ.Α. με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα χρέη.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά από το 2020 την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6% θεωρώντας ότι ειδικά στην παρούσα φάση θα έδινε μεγάλη ανάσα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

       Μετά από πρωτοβουλία της και σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας συγκεντρώνονται σήμερα,Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, στην Μεγάλη Λέσχη εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. με την παρουσία του προέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γιώργη Μαρινάκη, δημάρχου Ρεθύμνης, για να συζητήσουν το ζήτημα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. και να προτείνουν λύσεις για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας σε ποιοτικό και προσιτό νερό.

      Οι Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενισχύσουν τις Δ.Ε.Υ.Α. που επλήγησαν οικονομικά από τις επιβαρύνσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και θα τις διευκολύνουν στην κατεύθυνση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων.

 

Πηγή: www.airetos.gr

Published in Πολιτική

       Την «εκτίναξη» του πληθωρισμού σε ποσοστό 6,2% τον Ιανουάριο του 2022 ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ, ποσοστό που συνιστά ρεκόρ 25ετίας.

 

       Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

 

      Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2021, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

 

     Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 - Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020.

 

    Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 6,2% τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο τιμάριθμο του Ιανουαρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 

  • 22,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 11,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 7% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 5,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά.
  • 3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 1,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

 

       Δείτε τις σημαντικότερες μεταβολές τιμών ανά προϊόν και υπηρεσία τον Ιανουάριο 2022 στη φωτογραφία 2

Published in Πολιτική
      Σταθερά την ανηφόρα τραβά ο πληθωρισμός. Οι αυξήσεις τιμών πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση γράφει - σβήνει μέτρα και μοιράζει υποσχέσεις.

 

      Μεγαλώνει η αγωνία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν νέα έκρηξη του πληθωρισμού με αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο, αλλά και τρόφιμα. 

 

     Ο πληθωρισμός, αυξήθηκε 5,1% τον περασμένο Δεκέμβριο, από αύξηση 4,8% τον Νοέμβριο και μείωση 2,3% τον Δεκέμβριο 2020. Με αποτέλεσμα, σε μέσα επίπεδα πέρυσι να καταγραφεί άνοδος του πληθωρισμού κατά 1,2%, από μείωση 1,2% το 2020.

 

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα έτος (Δεκέμβριος 2021- Δεκέμβριος 2020), το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 135,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 45%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34,1% και τα καύσιμα κατά 21,7%. Παράλληλα, αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε όλα τα είδη (πλην χοιρινού και αλλαντικών) που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και ειδικότερα καταγράφηκαν οι εξής: Αρνί- κατσίκι (19,7%), 'Αλλα βρώσιμα έλαια (17,1%), Ελαιόλαδο (17%), Πατάτες (14,2%), Ζυμαρικά (7,6%), Νωπά ψάρια (6,7%), Πουλερικά (6,6%), Τυριά (5,5%), Νωπά φρούτα (5,5%), Νωπά λαχανικά (5,5%), Ψωμί (4,9%), Μοσχάρι (4,2%) και Καφές (3,4%).

 

     Ωστόσο, μεταξύ Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου πέρυσι παρατηρήθηκε μια μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου (-16,2%), του πετρελαίου θέρμανσης (-3%) και της βενζίνης (-1,5%). Αντίθετα, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε Ηλεκτρικό ρεύμα (5,2%), Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (11,5%), Καινούργια αυτοκίνητα (1,3%), Ψωμί (0,7%), Ζυμαρικά (6,6%), Μοσχάρι (2,3%), Ψάρια νωπά (1,7%) και Τυριά (1,6%).

 

     Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

 

     Η αύξηση κατά 5,1% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον περασμένο Δεκέμβριο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

 

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 

*4,3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι.

*3% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*18% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

*2,3% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

*10,9% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

*0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*1,2% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- καφέ- εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

 

    2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 

*0,1% στην ομάδα «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

*2,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

*0,6% στην ομάδα «Αναψυχή- πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα.

*0,6% στην ομάδα «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

 

     Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 4,4% τον Δεκέμβριο πέρυσι, από αύξηση 4% τον Νοέμβριο και έναντι μείωσης 2,4% τον Δεκέμβριο 2020.

Ενώ, μεταξύ Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου πέρυσι, ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

 

    Χαρίτσης: Τα στοιχεία και η πραγματικότητα διαψεύδουν την κυβέρνηση

 

   «Κάθε μέρα που περνάει τα στοιχεία και η πραγματικότητα διαψεύδουν την κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός ρεκόρ (5.1% τον Δεκέμβριο) που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ φανερώνει ότι η ακρίβεια είναι πλέον καθεστώς. Αφορά βασικά αγαθά και είδη διατροφής και απειλεί την κοινωνική συνοχή» ήταν το πρώτο σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση μετά τις ανακοινώσεις.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «το λέμε εδώ και μήνες, ελπίζουμε επιτέλους να εισακουστούμε: απαιτείται άμεση λήψη μέτρων. Ρύθμιση της αγοράς, στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση του κατώτατου μισθού, ελάφρυνση των βαρών με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα της βασικής οφειλής. Όσο η κυβέρνηση επιμένει στην αδράνεια τόσο πιο οδυνηρές θα γίνονται οι συνέπειες για την κοινωνία».

 

    Κυβερνητικό μπάχαλο με αλληλοδιαψεύσεις για υποτιθέμενες μειώσεις στον ΦΠΑ

 

    Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε έωλες υποσχέσεις περί ανακοινώσεων μέτρων στήριξης οσονούπω, τη στιγμή που η εικόνα της τσαλακώθηκε ακόμη μια φορά από το αλαλούμ με τις μειώσεις στον ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη άνοιξαν τη συζήτηση για να έρθουν αργότερα οι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου να τις απορρίψουν και να κόψουν την όποια κουβέντα.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο