Displaying items by tag: μιση αληθεια

         Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

        Η Περιφέρεια Αττικής, παρότι διατείνεται ότι δεν επιθυμεί συνέχιση της αντιπαράθεσης με τον Δήμο Χαλανδρίου, επανήλθε με νέα ανακοίνωση, στις 3/9/22, με την οποία επιβεβαιώνει πλήρως τους ισχυρισμούς του Δήμου Χαλανδρίου, τόσο για το θέμα με τον καταυλισμό των Ρομά, όσο και με την υποχρηματοδότηση του Χαλανδρίου σε έργα υποδομών.

 

        Απέλπιδα είναι πλέον η προσπάθεια του κ. Πατούλη να πείσει για την ισότιμη εκ μέρους της διοίκησής του και αναλογική χρηματοδότηση του μεγαλύτερου δήμου του Βόρειου Τομέα.

 

       Από τα 6 έργα τα οποία αναφέρει η σχετική ανακοίνωση ως εκτελούμενα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, ΟΥΤΕ ΕΝΑ δεν αποφασίσθηκε από την διοίκηση του κ. Πατούλη, όπως σαφέστατα προκύπτει από τις ημερομηνίες κατά τις οποίες εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

       Για του λόγου το αληθές:

 

Ανέγερση νέου δημαρχείου: Εκτελείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την οποία ενέκρινε ο κ. Γιαννακίδης, υπουργός Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης, τον Νοέμβριο του 2018. Η Περιφέρεια Αττικής εκταμιεύει μόνο τα χρήματα, αλλά πλέον –για αδιευκρίνιστο λόγο- ΔΕΝ κάνει ούτε αυτό, αφού ο εργολάβος παραμένει απλήρωτος από τον Οκτώβριο του 2021 ως σήμερα. Εξαιτίας αυτού, ο εργολήπτης έχει κάνει διακοπή εργασιών από τον Ιούλιο του ’22, με αποτέλεσμα το έργο, που θα παραδιδόταν κανονικά τον Μάρτιο του ’23, να έχει ήδη τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος.

Έργο οδοποιίας των 2.000.000 ευρώ: Χρηματοδοτείται επίσης από το ΠΔΕ και δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2019, πριν από την έναρξη της θητείας του κ. Πατούλη.

Πλατείες στο Πάτημα: Το έργο της πλατείας στην οδό Αγράμπελης, υλοποιήθηκε, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 29 Ιουλίου 2016, και το αντίστοιχο με την πλατεία της οδού Γεννηματά, με απόφαση από τις 8 Σεπτεμβρίου 2016.

Έργο γεωθερμίας στο Αθλητικό Κέντρο «Ν. Πέρκιζας»: Η σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για το έργο λήφθηκε στις 17 Μαΐου 2017.

Κληροδότημα «Σαχάλα» για αλλαγή χρήσης σε ΚΑΠΗ: Το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου έδωσε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής από τις 9 Φεβρουαρίου 2017.

 

        Πρέπει βέβαια να παραδεχτούμε ότι υπάρχει και μια αλήθεια στην ανακοίνωση της Περιφέρειας. Πράγματι το έργο ανακατασκευής του πολιτιστικού πολυχώρου στο Νόμπελ έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας από τον Ιούλιο του 2021, μετά από δύο χρόνια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

 

       Όμως δεν έχει καν υπογραφεί προγραμματική σύμβαση, μιας και το έργο, κρίθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, "προς ωρίμανση" , τη στιγμή που έχει χαρακτηριστεί πλήρους ωριμότητας με ομόφωνη μάλιστα έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Φαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής κρίνει επαρκέστερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ελληνικού κράτος

 

       Στις καλένδες και το ρέμα του Βριλησσού

 

       Στην προσπάθειά τους βέβαια να κάνουν το μαύρο – άσπρο, οι συντάκτες της ανακοίνωσης παρέλειψαν να αναφέρουν το έργο διευθέτησης του ρέματος του Βριλησσού, αποκλειστικής μάλιστα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο αν και εντάχθηκε στο τεχνικό της πρόγραμμα εδώ και δύο χρόνια, έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

 

       Φυσικά δεν περιμέναμε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα ανταποκρινόταν στο αίτημα μας να δημοσιεύσει συγκριτικό πίνακα των έργων που εκτελεί στους άλλους δήμους του Βόρειου τομέα. Εκεί θα φαινόταν καθαρά ότι δήμοι με μικρότερο πληθυσμό και έκταση από το Χαλάνδρι χρηματοδοτούνται για έργα πολλαπλάσιου προϋπολογισμού. Τυχαίο θα είναι…

 

       Κομματάρχης του Χαλανδρίου;

 

       Αλγεινή εντύπωση προκαλεί δε η σύσταση - προτροπή προς τους πολίτες του Χαλανδρίου να επιλέξουν την επόμενη φορά μια «Δημοτική Αρχή που θα λέει αλήθειες, θα συνεργάζεται με ειλικρίνεια και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, κι όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

 

      Η παραίνεση Πατούλη συνιστά απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της πόλης καθ΄ υπέρβαση του θεσμικού ρόλου του περιφερειάρχη. Ατυχές και άκρως απογοητευτικό το γεγονός ότι ο κ. Πατούλης επιφύλαξε για τον εαυτό του το ρόλο του …κομματάρχη του Χαλανδρίου, για λογαριασμό δοτών εκπροσώπων του, αντί να διαφυλάξει το θεσμικό του ρόλο ως εκπροσώπου του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

 

      Αναρμόδια ή αρμόδια η Περιφέρεια Αττικής;

 

     Σε ό,τι αφορά το δισεπίλυτο θέμα με τον καταυλισμό των Ρομά που ταλανίζει το Χαλάνδρι επί μισό αιώνα, ο Δήμος Χαλανδρίου δεν θα επανέλθει. Έχει εκφράσει ξεκάθαρα τις θέσεις του, στη βάση των τεσσάρων ομόφωνων αποφάσεων των 11 παρατάξεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

 

     Η αλήθεια δεν παραποιείται: Με το σχέδιο μεταστέγασης των Ρομά που έχει υλοποιήσει ο Δήμος, με ίδιους πόρους, το 1/3 του πληθυσμού του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο έχει απομακρυνθεί ενώ έχει καταργηθεί ο δεύτερος καταυλισμός στο Πάτημα, με την μετεγκατάσταση 46 ατόμων. Ήρθε λοιπόν η ώρα της Περιφέρειας και της Πολιτείας να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

 

     Λύση τώρα στο θέμα του καταυλισμού των Ρομά απαιτούν οι πολίτες του Χαλανδρίου!

 

      Όσο για τις υποσχέσεις της Περιφέρειας που θα δώσει οριστικές και «ολιστικές» λύσεις στο θέμα των Ρομά με το ΕΣΠΑ 2021- 2027, ας μας εξηγήσει πώς ακριβώς θα το κάνει αυτό, αφού συγχρόνως δηλώνει αναρμόδια για θέματα μεταστέγασης των Ρομά; Ποιος από τους δύο ισχυρισμούς είναι αληθής; Και οι δύο μαζί δεν μπορεί να ισχύουν.

Published in Χαλανδρίου

       Με μια κίνηση που στοχεύει στην αλλαγή ατζέντας, η κυβέρνηση κάνει "ρελάνς"καθώς βγάζει περισσότερα από 280 εκατομμύρια από το σχεδιασμό του προϋπολογισμού του 2022, πέρα από τα περίπου 70 που είχαν ενταχθεί ήδη. Ποιους όμως ευνοεί περισσότερο μια τέτοια κίνηση;

 

      "Κουρεύει" τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, λόγω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, η κυβέρνηση, προβαίνοντας σε μια ονομαστική μείωση που φτάνει το 13%. Αν δεν υπήρχε μάλιστα αυτή η μείωση η επιβάρυνση θα έφτανε με βάση εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου τα 200-250 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποτελούσε πολιτική και οικονομική "νάρκη". Όμως πέρα από τις εξαγγελίες και πίσω από τις γραμμές, τους μέσους όρους, θα πρέπει να δει κανείς τι συμβαίνει.

 

     Έτσι:

 

  1. Μια τέτοια κίνηση, όπως κάθε φόρος κεφαλαίου, οδηγεί σε μεγαλύτερο όφελος τους έχοντες και κατέχοντες, που ανακουφίζονται από μεγάλες αυξήσεις στις επιβαρύνσεις που ήδη είχαν. Ειδικά όταν καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για το σύνολο της περιουσίας και μπαίνει στο κάθε ακίνητο. Σημειώνεται ότι για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα - ιδιοκτήτες ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021 ανήλθε σε 2,093 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβλήθηκε σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ έφτασε τα 368,4 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος «ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, φόρος επί της αξίας του ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ» κάτι που προφανώς αφορά μεγάλες περιουσίες και ειδικά όσους έχουν ακριβά ακίνητα και έχουν περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, όπως προβλέπεται πλέον.
  2. Οι μειώσεις στη μικρή και μεσαία περιουσία, όντως υφίστανται και είναι ευπρόσδεκτες, αλλά αναμφισβήτητα ένα «μπόνους» ακόμη και 100 - 150 ευρώ σε ετήσια βάση δεν αρκεί για να «σώσει» καταστάσεις. «Αύξηση θα σημειωθεί μόνο για το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Ακόμα όμως και για το 50% από αυτούς, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ» ανέφερε νωρίτερα ο κ. Βεσυρόπουλος. Αυτό αφενός υποδηλώνει αυξήσεις για το άλλο 505 των πολιτών ενώ βέβαια για τις «ακριβές» περιουσίες η μείωση έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην τσέπη από ο,τι η ελάφρυνση των ποιο αδύναμων, ως συμβαίνει με τους φόρους κεφαλαίου.
  3. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις παρά τη μείωση που εξαγγέλθηκε, παραμένει σημαντική επιβάρυνση λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών αλλά και της μη μεταβολής, προς ώρας, στους συντελεστές παλαιότητας και τους εμπορικούς. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών, σε σχέση με τις αντικειμενικές, στο 55% των ζωνών υπάρχουν, μέσες αυξήσεις 19,5%, στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ για το 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες. Σε 133 ζώνες οι οποίες επεκτείνονται η μέση αύξηση είναι 41%, ενώ στο 40% των 3.478 νέων εντάξεων η μέση αύξηση είναι 26%. Μάλιστα, η άνοδος, εντοπίζεται σε ζώνες περιοχών, όπως: το κέντρο Αθήνας, από 1.850 σε 3.600 ευρώ (αύξηση 95%), το Ναύπλιο, από 1.300 σε 2.200 ευρώ (αύξηση 69%), το Παλαιό Φάληρο, από 1.650 σε 2.750 ευρώ (αύξηση 67%), και το Ελληνικό, από 1.700 σε 2.200 ευρώ (αύξηση 29%). Επίσης σε Καματερό, Αγία Βαρβάρα, Άγιο Δημήτριο, Ιλιον, Άγιοι Ανάργυροι, Κυψέλη, Περιστέρι και Δάφνη οι αντικειμενικές αξίες ανεβαίνουν σε ποσοστά έως και 75%. Επίσης, στις νέες ζώνες (νέες εντάξεις και επεκτάσεις), οι οποίες ανέρχονται σε 3.643 ζώνες (26% των συνολικών ζωνών του συστήματος), που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και λάμβαναν τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας ή του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας, εντοπίζονται σημαντικές μεταβολές. Από νέες ζώνες, στις επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών εντοπίζεται αύξηση στο 80% των 165 ζωνών. Η ένταξή τους στο σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ζώνης κατά μέσο όρο σε 41% σε σχέση με τις υφιστάμενες, μέσα από τη διαδικασία των πιστοποιημένων εκτιμητών. Αντίθετα σε «ακριβές» περιοχές της Αθήνας υπάρχουν μειώσεις στις τιμές ζώνης και άρα και στον ΕΝΦΙΑ. Π.χ. σε Κηφισιά, Φιλοθέη, Εκάλη, Άνοιξη Βούλα, Νέο Ψυχικό και Πεντέλη παρατηρείται αποκλιμάκωση τιμών ζώνης έως και 35%.
  4. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν αρκεί για να καλύψει το βάρος της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και των τιμών των βασικών προϊόντων που προδήλως κτυπούν τα χαμηλότερα στρώματα. Με βάση και τις αναφορές της κυβέρνησης, μόνο για το 2021, το κόστος για την οικονομία ήταν με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, άνω του 1 δισεκατ. Ευρώ με πολλούς να «βάζουν το λογαριασμό» στα 2 δισεκ. ευρώ. Είναι προφανές λοιπόν ότι μια μείωση για φέτος σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ περιορισμένη. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το ότι με τη μείωση σε μέσους όρους κατά 13% δεν αρκεί να καλυφθεί ο τριπλασιασμός του κόστους ενέργειας αλλά και οι αυξήσεις, μόνο για το 2021, έως 20% βασικών αγαθών του καλαθιού της νοικοκυράς. Κι έπονται και άλλες εντός του 2022.
  5. Επιπλέον, πέρα από τον ΕΝΦΙΑ όπου γίνεται προσπάθεια συγκράτησης, με την εκτίναξη των αντικειμενικών αξιών άλλοι 16 φόροι αυξάνονται επιβαρύνοντας τον πολίτη. Τέτοιοι είναι π.χ. ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή, ο ΦΠΑ 24%, όπου επιβάλλεται, ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, ο φόρος ανταλλαγής - συνενώσεως οικοπέδων, ο φόρος διανομής ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰-0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης), το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων, ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα α πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων, οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων, ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων, ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβιώσεως των κατοικιών των φυσικών προσώπων, ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας κτλ.

 

       Αντικειμενικές αξίες: Πού εμφανίζονται οι μειώσεις

 

      Σε «ακριβές» περιοχές της Αθήνας υπάρχουν μειώσεις όπως σε Κηφισιά, Φιλοθέη, Εκάλη, Άνοιξη Βούλα, Νέο Ψυχικό και Πεντέλη όπου παρατηρείται αποκλιμάκωση τιμών έως και 35%. Επίσης, από τις ζώνες των νέων εντάξεων, μείωση της τιμής εμφανίζουν 1.509 ζώνες, δηλαδή το 43% των νέων εντάξεων, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 18%. Μειώσεις εντοπίζονται σε ζώνες περιοχών, όπως η υπό απολιγνιτοποίηση Φλώρινα, από 600 σε 300 ευρώ (μείωση 50%), η ευαίσθητη εθνικά Χίος, από 800 σε 450 ευρώ (μείωση 44%), οι Πρέσπες, από 600 σε 400 ευρώ (μείωση 33%), το υπό απολιγνιτοποίηση Αμύνταιο, από 600 σε 450 ευρώ (μείωση 25%), και η συνοριακή Ορεστιάδα, από 500 σε 400 ευρώ (μείωση 20%). Αμετάβλητες παραμένουν 2.729 ζώνες, συνιστώντας το 27% των υφιστάμενων ζωνών, ενώ μείωση παρουσιάζουν 1.331 ζώνες (το 13% των υφιστάμενων), η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 11%. Μειώσεις εντοπίζονται σε ζώνες περιοχών, όπως τα Φάρσαλα, από 500 σε 250 ευρώ (μείωση 50%), η Νάξος, από 800 σε 500 ευρώ (μείωση 38%), τα Άνω Λιόσια, από 650 σε 450 ευρώ (μείωση 31%), η Δωδώνη Ιωαννίνων, από 550 σε 400 ευρώ (μείωση 27%), η Κόνιτσα, από 600 σε 450 ευρώ (μείωση 25%), και τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, από 500 σε 400 ευρώ (μείωση 20%). Να σημειωθεί ότι, από τις νέες ζώνες, στις νέες εντάξεις εντοπίζεται αύξηση στο 40% των 3.478 ζωνών, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 26%. Όσον αφορά στις παλαιές, τις υφιστάμενες, 10.165 ζώνες του αντικειμενικού συστήματος η τάση που εμφανίζεται από τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών είναι ανοδική, καθώς οι 6.105 ζώνες σημειώνουν αύξηση κατά μέσο όρο 18%.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο