Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ημερίδας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής - Άγιος Γεώργιος
Πραγματοποιήθηκε στις 20/7/2022, ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος στο διαδίκτυο με κύριο θέμα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός και στις αγροτικές επιχειρήσεις.
Με την πρόσκληση της υπεύθυνης κας Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου στο Μενίδι, 6932094231, γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, και φροντίδα της κας Αθηνάς Μιχαηλίδου, συμμετείχαν οι: κ Θεόδωρος Μακαδασόπουλος (Easy Solusions), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα, Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗΣ), κ Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος), κ Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), κ Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα) & κα Ιωάννα Σαπουνάκη (Αρκαδία) με συντονιστή τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη. Το video της ανοικτής συζήτησης είναι στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/615163510099688, όπου βρίσκονται τα video από όλες τις διαδικτυακές συζητήσεις κάθε Τετάρτης, 21.30.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία δυο χρόνια έκανε πάνω από διακόσιες πενήντα (250) ανοικτές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις σε θέματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία ή ακόμα και γενικότερα τον αγροτικό κόσμο και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, κτηνοτρόφος, Μενίδι, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα οριζόντιο πρόγραμμα περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα παρατηρούσαμε το φαινόμενο να εξαγγέλλονται προγράμματα ΜΟΝΟ για επιχειρήσεις που ΔΕΝ ήταν αγροτικές. Αυτή την φορά μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να υποβάλλει αίτηση ακόμα και αν είναι αγροτική επιχείρηση.
Μετά μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» από τον κ Θεόδωρο Μακαδασόπουλο (6972115227, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) έγινε παραγωγική συζήτηση για την πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη που καθοδηγήθηκε από τις πολλές εύστοχες παρατηρήσεις της κας Αθηνά Μιχαηλίδου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν εντοπίσαμε:
-Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»
-Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»
-Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές»
Για το σκοπό αυτό το Πρόγραμμα Ι θα δίνει επιταγές (vouchers από 900€) που θα διατεθούν για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Μοιάζει ότι το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ I της «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» είναι πολύ ενδιαφέρον και οι επιχειρηματίες αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι) έχουν να ωφεληθούν, κυρίως όμως να «ανοίξουν» μια νέα προοπτική στις αγροτικές επιχειρήσεις. Ο κ Θεόδωρος Μακαδασόπουλος (2310 464414, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ήταν πολύ διαφωτιστικός.
Η χρηματοδότηση που επεξηγήθηκε παραπάνω αντιμετωπίζει αρκετά την σημαντικότερη αποτροπή χρήσης νέων τεχνολογιών που είναι κατά 38% η μέχρι σήμερα έλλειψη χρηματοδότησης και αμέσως μετά το υψηλό κόστος των ψηφιακών λύσεων (28%), όπως κατέγραψε η Πανελλαδική Αγροτική Έρευνα για τον μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας, της GAIA Επιχειρείν (Οκτ 2021)
Στις 10 προτεραιότητες της ΕΕ για την ψηφιακή μετάβαση διαβάζουμε: «Προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης & κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνονται σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογική & κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα». www.sepe.gr. timesnews.gr, 26/7/2022. Αλλά με το 93,9% των αγροτών μας να στηρίζονται στην εμπειρία για να ολοκληρώσουν τις αγροτικές δραστηριότητες και με σχεδόν ανύπαρκτα τα αγροτικά σχολεία μαθητείας στην Ελλάδα δεν γίνεται εύκολα ορατή η διάχυση χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στους αγρότες της Ελλάδος.
Η κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) επεσήμανε την σημαντικότητα της Ψηφιακής Μετάβασης. Και παρά την επείγουσα ανάγκη για εξασφάλιση σταθερών χρήσεων γης, για Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας, για αδειοδότηση των στάβλων, για αναγνώριση του κτηνοτροφικού επαγγέλματος του παχυντή προβάτων και για προγράμματα τοπικής ανάπτυξης μορφής LEADER, η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 6932094231), πιστεύει ότι η νέα ευκαιρία «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» είναι μια τομή στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Με την ιδιότητα του ως προέδρου του ΠΣΑΤ
Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και πρώην δήμαρχος Πεύκης συμμετείχε ως ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στην αθλητική δημοσιογραφία για να περάσουν στην …πρώτη σελίδα οι παραολυμπιονίκες και στο καθήκον που έχουμε όλοι μας για εξασφαλίσουμε όρους ισότητας και κανονικότητας στα ΑμεΑ. «Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι μέσω του αθλητισμού έχουν γίνει τα περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε. Και τόνισε ότι «Το μοντέλο της φιλευσπλαχνίας είναι πλέον ξεπερασμένο».
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ στάθηκε αρκετά στον κώδικα επικοινωνίας με τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), ένας τομέας που η Κοινωνία είναι λάθος. «Θα σας αναφέρω μερικά παραδείγματα. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι και τα περισσότερα κανάλια ομιλούν για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, για Άτομα με ειδικές ικανότητες, αντί του ορθού Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Επίσης στο δημόσιο λόγο επίσημοι και δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο σε επιφωνήματα θαυμασμού και σε σχόλια του τύπου «οι ήρωες της ζωής» κλπ. Κι όμως πόσο καλύτερο θα ήταν αν όλοι κάναμε από την πλευρά μας, το χρέος μας. Δηλαδή να εξασφαλίζαμε στα ΑμεΑ τα αυτονόητα. Και πρώτα- πρώτα τη δυνατότητα να κινούνται στα πεζοδρόμια και στους κοινόχρηστους χώρους χωρίς εμπόδια. Να υπάρχουν ράμπες και να μην τις κλείνουμε με τα αυτοκίνητα. Ή να έχουν πρόσβαση σε αθλητικούς ή πολιτιστικούς χώρους».
Ο κ. Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση προ 20 ετών από τον ΠΣΑΤ βραβείων των κορυφαίων αθλητών ΑμεΑ της χώρας και στην έναρξη μιας μεγάλης καμπάνιας σε ολόκληρη τη χώρα για την ενημέρωση της αθλητικής οικογένειας και βεβαίως των Αθλητικών Συντακτών. «Ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Παραολυμπιακή Επιτροπή, την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης» τόνισε.