Displaying items by tag: ανδρουλακης

..
..
..

Την πρόταση της Εναλλακτικής Παρέμβασης και του Θ. Καμπαγιάννη και Δ. Σαραφιανού υιοθέτησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με το απόρρητο επικοινωνιών και την ανάγκη απόδοσης ευθυνών και ανάληψης θεσμικών παρεμβάσεων. Ακολουθεί το σχετικό ψήφισμα: 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά τη συνεδρίασή του την 12η-9-2022 συζήτησε το θέμα που έχει ανακύψει με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και αφού έλαβε υπόψη του και συνεκτίμησε τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και της Συντονιστικής Επιτροπής αυτής, αποφάσισε τα κάτωθι:

Στο άρθρο 19 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος προβλέπεται:

«1. Το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιοδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο. Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. 2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες ανεξάρτητης αρχής που διασφαλίζει το απόρρητο της παρ. 1.».
Η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών η οποία αποτελεί ύψιστη υποχρέωση της πολιτείας είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις περιπτώσεις πολιτικών προσώπων και ιδίως εχόντων θεσμική ιδιότητα όπως μπορεί να συναχθεί και από τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ. 3 Σ για το βουλευτικό απόρρητο, το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ και τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην περίπτωση αυτή η προστασία δεν αφορά μόνο το προστατευόμενο ατομικό δικαίωμα αλλά συνδέεται άμεσα και με τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

1. Όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως από δημοσιεύματα του ξένου τύπου, ως προς την παρακολούθηση των επικοινωνιών χιλιάδων Ελλήνων πολιτών δυνάμει 15.500 περίπου εισαγγελικών διατάξεων μόνο το 2021, πέραν του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος (την περίοδο που ήταν υποψήφιος) έχουν εκθέσει διεθνώς την εικόνα της ελληνικής πολιτείας, προβληματίζουν κάθε δημοκρατικό πολίτη και καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση συγκριμένων πάσης φύσεως ευθυνών όπου αυτές ανήκουν.
Σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου δεν χωρούν εκπτώσεις και συμψηφισμοί, αλλά υπάρχει υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής δικαιϊκής τάξης. Οι τυχόν ευθύνες πρέπει να αποδίδονται προσωποποιημένα και λυσιτελώς, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά.

2. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να διερευνήσει πρωτίστως εάν ήταν σύννομη ή μη η άρση της προστασίας του τηλεφωνικού απορρήτου από τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα και περαιτέρω εάν η ιεραρχικά υφισταμένη του αρμόδια Εισαγγελέας διερεύνησε την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την άρση του απορρήτου ή απλά περιέβαλε με το κύρος της δικαστικής αρχής τις εκτιμήσεις και τις ενέργειες της ΕΥΠ, όπως επίσης και αν προέβη ή μη σε καταχρηστική και αυθαίρετη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων με αποτέλεσμα την παραβίαση ή μη του ρυθμιστικού πλαισίου του κανόνα του απορρήτου και δεν μπορεί να περιορίζει την έρευνά του, την οποία μάλιστα διεξάγει ο ίδιος (γεγονός εξαιρετικά σπάνιο), μόνο σε ζητήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα όπως η διαρροή απορρήτων πληροφοριών από την ΕΥΠ. Ουδείς κείται πέραν και πάνω του νόμου.

3. Περαιτέρω αναδεικνύεται η ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του πλαισίου που διέπει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών με την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και των νομίμων εγγυήσεων αλλά και της διασφάλισης της σχετικής κρίσης από τακτικούς δικαστές (ιδίως, επώνυμη άρση, πρόβλεψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, επικύρωση απόφασης από δικαστικό συμβούλιο, ενημέρωση από την ΑΔΑΕ του παρακολουθούμενου πολίτη). Σε μια δημοκρατική πολιτεία δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι υφίστανται κρατικοί μηχανισμοί που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και χωρίς όρους διαφάνειας και λογοδοσίας. Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών που δύναται να ελέγχει τη νομιμότητα της άρσης των επικοινωνιών δεν είναι νοητή η επίκληση του απορρήτου από οποιονδήποτε, πολλώ δε μάλλον όταν τα μέλη τους δεσμεύονται από το απόρρητο.

4. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ως θεσμικός θεματοφύλακας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών και του κράτους δικαίου, απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αναλάβει πρωτοβουλίες ανάδειξης του θέματος με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την υποβολή νομοθετικών προτάσεων και τη συνάντηση με αρμόδιους θεσμικούς φορείς.

Υπέρ ψήφισαν:
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, ο Αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Μαντζούτσος, ο Γεν. Γραμματέας Χρήστος Κακλαμάνης, ο Σύμβουλος Ταμίας Κωνσταντίνος Καρέτσος και οι Σύμβουλοι: Ιωάννης Αβαρκιώτης, Ευστάθιος Αναλυτής, Ευάγγελος Αυγουλάς, Φώτιος Γιαννούλας, Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου, Άννα Ζουρνατζή, Μιχαήλ Καλαντζόπουλος, Θωμάς Καμενόπουλος, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, Δημήτριος Λυρίτσης, Θεόδωρος Μαντάς, Δημήτριος Σαραφιανός, Χριστίνα Τσαγκλή.

Κατά ψήφισε:
Ο Σύμβουλος Αντώνης Αντανασιώτης.

Παρόν ψήφισαν:
Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Ιωάννης Κάπος και Χρυσή Μαρινάκη.

Οι Σύμβουλοι Δημήτριος Αναστασόπουλος, Στυλιανός Λεριός και Ζώης Σταυρόπουλος δεν ψήφισαν ούτε ναι, ούτε όχι, ούτε παρόν.

Δείτε ακόμα: Α. Σκέρτσος: Αυξήσεις 20%-30% στους λογαριασμούς ρεύματος

Published in Πολιτική

..
..
..

Αποκαλυπτικός ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης για τους λόγους παρακολούθησης του. Την ίδια ώρα δημοσίευμα κάνει λόγο για καταστροφές δεδομένων παρακολουθήσεων στην ΕΥΠ.

Ο κ. Κουκάκης, πιάνοντας το νήμα από την αρχή, σημείωσε πως το διάστημα πριν από την παρακολούθηση του, ερευνούσε και έγραφε σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την “τραπεζική απιστία”. Όπως υποστήριξε στο Kontra, αυτό προέβλεπε πως δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη από εισαγγελέα σε τραπεζίτη, αν δεν έχει υποβάλλει μήνυση η τράπεζα. “
Αρχειοθετήθηκαν μια σειρά από γνωστές υποθέσεις τραπεζικής απιστίας καθώς κανένα Διοικητικό Συμβούλιο τράπεζας δεν υπέβαλε μήνυση” σχολίασε.

1 Ιουνίου ξεκινά η πρώτη παρακολούθηση – Πώς το ανακάλυψε

Σύμφωνα με μεταγενέστερες αποκαλύψεις, έμαθε πως παρακολουθούταν από την 1η Ιουνίου του 2020 από την ΕΥΠ. Η παρακολούθηση σταμάτησε απότομα τη μέρα που υπέβαλε καταγγελία στην
Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, δηλαδή στις 12 Αυγούστου.

Νωρίτερα είχε προσέξει διάφορα “σημάδια” και “δυσλειτουργίες” στο κινητό, τις οποίες αναφέρει στη συνέντευξη, και έτσι απευθύνθηκε σε κάποια “πηγή” του, η οποία τον ενημέρωσε πως όντως είχε πέσει θύμα παρακολούθησης.

Έπειτα από την καταγγελία του η ΑΔΑΕ όφειλε να τον ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησης του από την ΕΥΠ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Την τελευταία μέρα, όμως, η κυβέρνηση πέρασε την περίφημη τροπολογία με την οποία η Αρχή δεν μπορεί να ενημερώνει κάποιον πολίτη σε περίπτωση που παρακολουθείται.

Ένα χρόνο μετά παρακολουθείται μέσω του Predator

Περίπου έναν χρόνο μετά την πρώτη παρακολούθηση του ο Θανάσης Κουκάκης δέχεται μήνυμα, με το οποίο “επιμολύνθηκε” το κινητό του και έτσι ξεκινάει η δεύτερη παρακολούθηση του. Ο ίδιος σχολίασε ότι έχει σημασία πως στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη ακολουθήθηκε η αντίστροφη πορεία. Στον κ. Ανδρουλάκη πρώτα στάλθηκε το “κακόβουλο” μήνυμα και μετά ξεκίνησε η παρακολούθηση από την ΕΥΠ, γιατί αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και δεν “επιμολύνθηκε” το κινητό του.

Καταστρέφουν αρχεία στην ΕΥΠ; - Έλεγχοι από την ΑΔΑΕ

Την ίδια στιγμή στο “αποκαλυπτικό” δημοσίευμα της efsyn.gr
γίνεται αναφορά σε “καταστροφές δεδομένων παρακολουθήσεωνστα γραφεία της ΕΥΠ. Μάλιστα αναφέρεται πως ζητήθηκε από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά USB ασφαλείας (τα λεγόμενα iron keys) των παρακολουθήσεων, με σκοπό την καταστροφή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έργο έχουν αναλάβει υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ,
μεταξύ των οποίων και “στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού”.

Αξίζει, τέλος, να σχολιάσουμε πως το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έρχεται μία μέρα μετά την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ, με την οποία προανήγγειλε ελέγχους σε ΕΥΠ και Αστυνομία.

“Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, 29 Αυγούστου 2022, τη διεξαγωγή ελέγχων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ακόλουθες υπηρεσίες: Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ)” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δείτε ακόμα: Ά. Γεωργιάδης: Οι πολίτες πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος - Αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ

Published in Πολιτική

              Το μπαλάκι των ευθυνών πέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ δηλώνοντας πως ναι μεν η παρακολούθηση ήταν νόμιμη δεν ήταν όμως πολιτικά αποδεκτή.

 

            Τόνισε ότι για αυτό κρίθηκε ο τέως διοικητής της υπηρεσίας κ. Κοντολέων,ενώ την ευθύνη ανέλαβε και ο τέως γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης. Σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν για τρεις μήνες με την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν το γνώριζε και δεν θα το επέτρεπε.

 

           Η συγκεκριμένη δήλωση όμως προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς είναι γνωστό ότι από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η Εθνική υπηρεσία πληροφοριών υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού.

 

           "Να μην μετατραπεί η εξεταστική επιτροπή σε κατασκοπευτικό σήριαλ"

 

           Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για το θέμα σημείωσε πως "δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σίριαλ για κομματική κατανάλωση". Ταυτόχρονα προανήγγειλε τις παρακάτω προτάσεις για αλλαγές στην ΕΥΠ:

 

1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της υπηρεσίας και της εποπτείας του κοινοβουλίου.

2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας.

3. Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της εξωστρέφειας και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της.

 

          Οι παραπάνω αλλαγές βέβαια δεν φαίνεται με μία πρώτη ανάγνωση να αλλάζουν ριζικά την κατάσταση ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κατάργηση των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα,δεν γίνεται λόγος σε πιθανό περιορισμό των παρακολουθήσεων των πολιτών οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια για λόγους "εθνικής ασφάλειας". Όσον αφορά μάλιστα στο θέμα της λογοδοσίας και της διαφάνειας αρκεί να θυμίσουμε πως με τροπολογία της κυβέρνησης κάποιος πολίτης παρακολουθείται πλέον δεν μπορεί να ειδοποιηθεί και να ενημερωθεί μετά το πέρας της παρακολούθησης, όπως προβλεπόταν παλαιότερα.

 

         "Ευαίσθητα δεδομένα, συκοφαντίες και ξένες πρεσβείες"

 

         Από τον κύριο Μητσοτάκη δεν έγινε καμία αναφορά στους λόγους για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, μη διαψεύδοντας όλα τα σενάρια που έχουν ακουστεί μέσω διαρροών το τελευταίο διάστημα,ενώ δεν έγινε γνωστό αν η υπηρεσία χρησιμοποιεί το λογισμικό Predator. Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησαν διαρροές πόσο πρόκειται για αίτημα ξένων χωρών με την πρεσβεία της Αρμενίας και της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, να διαψεύδουν αυτές τις φημολογίες.

 

        Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε πως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαδίδουν συκοφαντίες σε βάρος του. Μάλιστα ο βουλευτής Νίκος Ρωμανός αναφερόμενος στο περιεχόμενο των παρακολουθήσεων έκανε λόγο για "ευαίσθητα δεδομένα" ενώ κάλεσε τον κύριο Ανδρουλάκη "αν έχει το θάρρος να το κοινοποιήσει"! Ούτε σε αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε,καλύπτοντας εμμέσως τον υπεύθυνο τύπου του κόμματός του.

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο