Οι συλλογικότητες που συμμετέχουμε στο Θεματικό Συντονισμό για την προστασία των φυσικών πόρων, των ελεύθερων χώρων και των μνημείων του πολιτισμού είμαστε αντίθετοι στη συστηματική προσπάθεια του κράτους και των επιχειρήσεων να μετατρέψουν και το νερό σε εμπόρευμα και μάλιστα συνδέοντας την εμπορευματοποίηση του με την “ήπια ανάπτυξη” και την παραγωγή ‘’πράσινης’’ ενέργειας. Μας προκαλεί εντύπωση μάλιστα το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία, επιμένουν στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης του νερού, όταν η εμπειρία της εφαρμογής αυτής της πολιτικής σε πολλές χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες ηπείρους όχι μόνο έχει αποτύχει να καλύψει τις ανθρώπινες και τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά επιπλέον έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις της τιμής του, στην πρόκληση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων και σε υποβάθμιση της ποιότητας τους με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία των πολιτών.
Εκτός από την ιδιωτικοποίηση, πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι και η εξάντληση επίγειων και υπόγειων αποθεμάτων του νερού εξαιτίας της αλόγιστης και σπάταλης χρήσης του, με πρόσχημα “την ανάπτυξη” κυρίως από τη βιομηχανική και βιομηχανοποιημένη αγροτική παραγωγή, αδιαφορώντας για την φέρουσα ικανότητα του υδροφόρου ορίζοντα και των λεκανών απορροής.
Μεγάλες απειλές επίσης για για το περιβάλλον και την κοινωνία είναι τα φράγματα στα ποτάμια, οι εγκιβωτισμοί των ρεμάτων και η ρύπανση και μόλυνση των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Θα αρκεστούμε σε αυτά τα προβλήματα που τα θεωρούμε τα πιο σημαντικά, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη
Σαν Συντονισμός δηλώνουμε είναι ότι θεωρούμε το νερό κοινό αγαθό, ζωτικής σημασίας για όλα τα έμβια όντα και τα οικοσυστήματα και είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να μετατραπεί σε εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε:
-Να κατοχυρωθεί συνταγματικά ο χαρακτήρας του νερού σαν κοινό αγαθό και η διαχείρισή του να γίνεται από δημόσιους φορείς με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
-Να θεσμοθετηθούν πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ορθολογική διαχείριση του με κριτήρια βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα, θα προστατεύουν όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα και γενικότερα όλο τον κύκλο του νερού.
-Να εφαρμοστεί άμεσα η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, με αριθμό 190-191/2022 που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας,
-Να σταματήσει άμεσα κάθε σχεδιασμός της κυβέρνησης για ανάθεση της διαχείρισης του νερού από ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ, τόσο όσον αφορά το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής, όσο και τα έργα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, (ΔΕΥΑ)
Ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, προστασία του περιβάλλοντος, είναι αγώνας για την ίδια την ζωή.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Για την προστασία των φυσικών πόρων, των ελεύθερων χώρων και των μνημείων του πολιτισμού
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Στο συντονισμό μέχρι τώρα συμμετέχουν
Αγωνιστική Πρωτοβουλία "SOS Πειραιάς", Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αττική Οικολογική Απάντηση, Αττική Περιβάλλον SOS, Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού, Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού, Ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής, Επιτροπή Αγώνα για το Πάρκο Γουδή, Κενό Δίκτυο, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνα – Σεπολίων, Λαϊκή Συνέλευση του Λόφου Φιλοπάππου, Οικολογική Συμμαχία, Σύλλογος Δρομέων Νοτίων Προαστίων “Ευκλής”, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Βούλας, Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία, όπως και συναγωνίστριες και συναγωνιστές από τις περιοχές που γίνονται αγώνες