Άρθρο του Γιάννη Αλμπάνη
Το Reuters κάνει ρεπορτάζ για την ομολογία του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ότι η υπηρεσία του υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη. Η ομολογία έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την περασμένη Παρασκευή.
Το Reuters. το πρακτορείο της παγκόσμιας εμβέλειας, που συγκεντρώνει χιλιάδες πληροφορίες κάθε μέρα, έκρινε ότι είναι σημαντική είδηση η παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έκρινε δηλαδή ότι πρόκειται για μια αποκάλυψη που ενδιαφέρει τα εκατομμύρια αναγνώστριες/τες του που ζουν σε όλο τον κόσμο.
Αυτή που κατά το Reuters ήταν είδηση και μάλιστα μεγάλη, για την πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ όχι μόνο δεν ήταν μεγάλη είδηση, αλλά δεν ήταν καν άξια μνείας. Σαν να είναι λογικό και αποδεκτό σε μια δημοκρατία να παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες έναν δημοσιογράφο που ερευνά σκάνδαλα. Μόνο μικρός αριθμός αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ δεν έθαψε το θέμα.
Ας θυμηθούμε απλώς εκείνον τον παλιό κανόνα της Πολιτικής Επιστήμης, δηλαδή ότι ο ασφυκτικός έλεγχος της Ενημέρωσης και η χρησιμοποίηση υπόγειων μηχανισμών εναντίον των διαφωνούντων, συνιστούν βασικά χαρακτηριστικά των ανελεύθερων καθεστώτων.
Πηγή: www.e-tetradio.gr
..
..
..
Κατάρρευση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου καταγράφει η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα μέσα σε μία χρονιά κατρακύλησε 38 ολόκληρες θέσεις φτάνοντας στην θέση 108 παγκοσμίως. Μάλιστα, από τις ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται τελευταία!
Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα “η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση”.
Δείτε ακόμα: Δίκη Ζακ: Ένοχοι κοσμηματοπώλης και μεσίτης – “ΜΑΤ χτύπησαν τη Μάγδα Φύσσα” (video)
Εξαιρετικά χαμηλή η εμπιστοσύνη προς τα ΜΜΕ
Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρεται στη – διαχρονικά - χαμηλή εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τα ΜΜΕ. “Λίγοι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι όπως ο Skai συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε έναν μεγάλο κατακερματισμό του μιντιακού τοπίου. Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επίσης σε άλλους, αυστηρά ρυθμιζόμενους επιχειρηματικούς τομείς. Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ. Ο Τύπος είναι επομένως πολύ πολωμένος πολιτικά” σημειώνεται. .
Ειδική αναφορά γίνεται και στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, με αφορμή την πανδημία. Υπογραμμίζεται πως “η ποινή ως 5 ετών φυλάκισης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, αποτελεί σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες δημόσιου ενδιαφέροντος και αυξάνει τον κίνδυνο λογοκρισίας”.
Σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες των μέσων αναφέρεται πως “η κρίση της τελευταίας δεκαετίας συνδυάστηκε με κατάρρευση αναγνωσιμότητας και δραστική συρρίκνωση της διαφήμισης, απειλώντας την επιβίωση πολλών ΜΜΕ. Έτσι, εξαρτήθηκαν περισσότερο από την κρατική χρηματοδότηση. Επιπρόσθετα, αυτή η χρηματοδότηση είναι αδιαφανής και ευνόησε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Η πρακτική αυτή οδήγησε και σε έρευνα από κοινοβουλευτική επιτροπή για τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε ΜΜΕ για καμπάνιες σχετικές με την πανδημία”.
Αστυνομική βία
Σημαντικά τα σχόλια των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και για την αστυνομική βία απέναντι σε δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα τονίζουν πως “η Ελληνική Αστυνομία ασκεί συχνά βία και παρεμποδίζει την δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων για την άσκηση αστυνομικής βίας, τόσο σε διαδηλώσεις όσο και στην διαχείριση των προσφύγων στα νησιά”. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, “αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα για λόγους ασφαλείας, όταν της επιτέθηκαν στον δρόμο, μετά από τη συστηματική δυσφήμιση φιλοκυβερνητικών μέσων, σχετικά με την αντιπαράθεση που είχε με τον πρωθυπουργό για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο”. Τέλος, σημειώνουν ξανά, πως παρά τις εξαγγελίες για ταχεία επίλυση, ακόμα δεν έχει κλείσει η υπόθεση για τη δολοφονία Καραϊβάζ.
Διαβάστε και αυτό: “Κυνική ομολογία” Τζανάκη: Αφήσαμε τα παιδιά να νοσήσουν (video)
..
..
..
Με κοινό τους κείμενο, 7 εφημερίδες της αριστεράς δηλώνουν και αυτές την αντίθεση τους στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και ψήφισε με fast track διαδικασία η κυβέρνηση. " Η τροπολογία προβλέπει εξοντωτικά αθροιστικά πρόστιμα για την έκδοση και κυκλοφορία των εφημερίδων στη χώρα μας, αν δεν ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο, διευθυντή, διευθυντή σύνταξης και τον μέτοχο ή εταίρο που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το μισό τουλάχιστον των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων" σημειώνουν στο κείμενο τους.
Αναφέρονται ακόμα τα παρακάτω:
Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και ψήφισε με fast track διαδικασία, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει προληπτική και κατασταλτική λογοκρισία στις έντυπες εφημερίδες. Η τροπολογία προβλέπει εξοντωτικά αθροιστικά πρόστιμα για την έκδοση και κυκλοφορία των εφημερίδων στη χώρα μας, αν δεν ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο, διευθυντή, διευθυντή σύνταξης και τον μέτοχο ή εταίρο που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το μισό τουλάχιστον των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για κάθε φύλλο εφημερίδας που εκδίδεται-κυκλοφορεί και για κάθε μη αναγραφή έστω και ενός από αυτά τα πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει ότι τα χαράτσια αυτά είναι πολλαπλάσια.
Παράλληλα, υποχρεώνει τα έντυπα αυτά να ορίσουν δύο επαγγελματίες δημοσιογράφους ως διευθυντές τους, θέτοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην έκδοση και κυκλοφορία τους, ενώ εξουσιοδοτεί και προικοδοτεί το γνωστό μονοπώλιο στη διακίνηση του τύπου, ορίζοντάς το ως αρμόδιο για την είσπραξη-παρακράτηση και απόδοση στο κράτος των προστίμων αυτών, που επιβάλλονται από το ΕΣΡ(!).
Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι αυταρχική και αντιδημοκρατική, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και των απόψεων. Εντάσσεται στην πολιτική της εντεινόμενης καταστολής και διευρυνόμενης αντιδραστικής στροφής της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει, να καταστείλει και να απαγορεύσει εντέλει κάθε φωνή που τής ασκεί κριτική και δεν υποτάσσεται στις αφηγήσεις και τις πρακτικές εφαρμογές της αντιλαϊκής της πολιτικής. Αποτελεί συνέχεια των αντιδημοκρατικών νόμων που χτυπούν το δικαίωμα στη διαδήλωση (ν. 4703/2020) και το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό (ν. 4808/2021).
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΜΕ
τις μεθοδεύσεις αυτές και τη στόχευσή τους. Οι εφημερίδες-έντυπά μας, όσο κι αν επιδιώκει το κράτος και η κυβέρνηση να τις εμφανίσει ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ΔΕΝ λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και αγωνίζονται να κατοχυρώνουν την δυνατότητα να μπορούν οι πολιτικές συλλογικότητες στις οποίες αναφέρονται να διαδίδουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
25 Μάρτη 2022
Οι εφημερίδες:
«Προλεταριακή Σημαία»
«Η εποχή»
«Ξεκίνημα»
«Πριν»
«Δρόμος της Αριστεράς»
«Εργατική Αριστερά»
«Λαϊκός δρόμος»
Δείτε ακόμα: Πλαφόν στη ζάχαρη, στο αλεύρι... τώρα και διακοπές ρεύματος προτείνει ο Άρης Πορτοσάλτε