Από το γραφείο τύπου του Πράσινου Κινήματος εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ εκφράζει την δυσφορία του για τη νέα ταλαιπωρία που βίωσαν οι επιβάτες του ταχύτερου τρένου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train), το γνωστό “Λευκό Βέλος”, το οποίο σταμάτησε για ώρες, πιθανότατα λόγω έντονης βροχόπτωσης. Μαρτυρίες και οπτικό υλικό που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιβάτες, ένα μήνα μόλις μετά το τελευταίο περιστατικό, με την πολύωρη ταλαιπωρία επιβατών με προορισμό τη Λάρισα.
Την ίδια στιγμή, σε μια παγκόσμια πρωτιά η Γερμανία εγκαινίασε μια σιδηροδρομική γραμμή με τρένα που κινούνται αποκλειστικά με υδρογόνο, ένα τεράστιο βήμα προς τις μετακινήσεις με «πράσινους» συρμούς παρά τις προκλήσεις εφοδιασμού.
Ένας στόλος 14 υδρογονοκίνητων τρένων της γαλλικής εταιρείας Alstom θα αντικαταστήσει τις ντιζελοκίνητες λοκομοτίβες στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας σε μια διαδρομή εκατό χιλιομέτρων κοντά στο Αμβούργο.
Τα υδρογονοκίνητα τρένα ενσαρκώνουν πολλές από τις ελπίδες για την απεξάρτηση από τον άνθρακα των σιδηροδρόμων και την αντικατάσταση του ντίζελ, με το οποίο πραγματοποιούνται ακόμη το 20% των ταξιδιών στη Γερμανία.
Τα τρένα αυτά με τους μηδενικούς ρύπους είναι εφοδιασμένα με κυψέλες καυσίμου, οι οποίες παράγουν τον απαιτούμενο για την κίνησή τους ηλεκτρισμό μέσω ενός συνδυασμού υδρογόνου και οξυγόνου, μια διαδικασία που αφήνει ως υποπροϊόντα στο περιβάλλον μόνον ατμό και νερό, ενώ η έξτρα παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου, που επίσης διαθέτει το τρένο.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, έχει τονίσει πως έπρεπε να έχουμε δει επιτέλους πολιτική δράση σχετικά με τον πράσινο μετασχηματισμό της Ευρώπης. Η πανδημία έδωσε Ευρωπαϊκή Ένωση μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για αλλαγή. Όταν ο κόσμος βιώνει μια κρίση, οι πιθανότητες να γίνει ο μετασχηματισμός προς μια κυκλική οικονομία με ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών είναι μεγαλύτερες. Οι μεταφορές είναι υπεύθυνες περίπου για το 30 % των εκπομπών CO2 στην ΕΕ και είναι ο κύριος τομέας στον οποίο οι εκπομπές έχουν αυξηθεί από τη δεκαετία του 1990. Πρέπει να μειώσουμε αυτές τις εκπομπές για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση. Εκτός από αναγκαίο καθήκον, ο μετασχηματισμός του τομέα των μεταφορών είναι επίσης μια ευκαιρία να γίνει η κινητικότητα πιο δίκαιη και δημοκρατική και να γίνουν οι πόλεις, οι χώρες και η ΕΕ πιο βιώσιμες, υγιείς και συνεκτικές, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θέλουν η ΕΕ να εργαστεί για:
– Ένα ολοκληρωμένο και διευρυμένο σιδηροδρομικό δίκτυο ως κεντρικό τμήμα ενός ευρωπαϊκού συστήματος μεταφορών χωρίς ορυκτά καύσιμα
– Ένα καλά οργανωμένο, ενημερωμένο και ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό διαδικτυακό πρόγραμμα
– Παροχή του δικαιώματος σε όλους τους ευρωπαϊκούς δήμους με πληθυσμό άνω των 100. 000 κατοίκων να συνδέονται με σιδηροδρομικό κόμβο τουλάχιστον μία φορά την ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας
– Ένα ολοκληρωμένο, εύκολο και προσβάσιμο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα κρατήσεων
– Διασφάλιση των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών για ένα ασφαλές και επιτυχημένο ταξίδι.
– Ενίσχυση της ψηφιοποίησης και της ανταλλαγής δεδομένων στον σιδηροδρομικό τομέα
– Διασφάλιση των υψηλότερων προτύπων ασφάλειας σε ολόκληρη την ήπειρο, με ταχεία και πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS)
– Περαιτέρω ηλεκτροκίνηση των σιδηροδρόμων
– Επενδύσεις σε διασυνοριακές συνδέσεις
– Ανάπτυξη ενός διασυνδεδεμένου και πλήρους δικτύου ημερήσιων και νυχτερινών τρένων σε όλη την Ευρώπη
– Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για τη λειτουργία περισσότερων νυχτερινών σιδηροδρομικών γραμμών και συνδέσεων
– Προώθηση του πράσινου τουρισμού: Interrail, νυχτερινά τρένα και ποδηλατικές διαδρομές
– Περισσότερος χώρος για τα ποδήλατα στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό σύστημα
– Εξασφάλιση ότι τα τρένα είναι επίσης προσβάσιμα για άτομα με μειωμένη κινητικότητα και αναπηρίες
– Ανάπτυξη ισχυρότερων εργαλείων για τη μετατόπιση των εμπορευμάτων από τον δρόμο στον σιδηρόδρομο
– Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδίως στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών
– Σταδιακή κατάργηση όλων των επενδύσεων σε συστήματα μεταφορών που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα
– Θέσπιση ενός κοινού υψηλού φόρου στην κηροζίνη, που όλες οι χώρες της Ευρώπης θα έπρεπε να έχουν ήδη εφαρμόσει
– Σταμάτημα των άδικων φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων για την αεροπορική βιομηχανία.
Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Είναι ντροπή να ταλαιπωρούνται συνεχώς οι επιβάτες σε αυτή τη χώρα, ειδικά όταν πρόκειται για το πιο πολυδιαφημισμένο τρένο της χώρας. Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου βιώσιμης κινητικότητας, δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων, την ενδυνάμωση και την ουσιαστική λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς , ιδιαίτερα αυτών της σταθερής τροχιάς και στην εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης σε όλο το δημόσιο και την αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Πρέπει να δοθεί επιτέλους προτεραιότητα στις πράσινες μεταφορές.
Επίσης στον εκσυγχρονισμό των σχεδίων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα κινητικά προβλήματα των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, όπως ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι, μητέρες με νεογέννητα στο καροτσάκι, πολίτες μετά από τροχαίο ατύχημα κτλ.”