Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Η νεοσύστατη Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου - Food Loss and Waste Prevention Unit (FLWPU), που συστάθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος FoodRUs, έχει ξεκινήσει τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το θέμα της απώλειας τροφίμων, υλοποιώντας μια από τις ελάχιστες μελέτες μετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.
Οι μετρήσεις απωλειών τροφίμων, προκειμένου να συλλεχθούν τα αναγκαία δεδομένα, ξεκίνησε ήδη από τους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης.
Την Τρίτη, 1η Νοεμβρίου, συνεργάτιδα της μονάδας Food Loss & Waste Prevention συνέδραμε το έμπειρο προσωπικό του 5ου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στις μετρήσεις απορριμμάτων τροφίμων, από το πρώτο γεύμα της ημέρας, σηματοδοτώντας την έναρξη συλλογής δεδομένων σχετικά με το θέμα της απώλειας τροφίμων.
Η καταγραφή θα διαρκέσει έναν ημερολογιακό μήνα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων προσέγγισης μείωσης απωλειών τροφίμων του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος FoodRUs.
Προκειμένου να οργανωθεί η δράση, είχε προηγηθεί συνάντηση των μελών της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων του Δήμου με τους εκπροσώπους των τμημάτων της Προσχολικής Αγωγής, με σκοπό την αμφίδρομη ενημέρωση και την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο επιστημονικός υπεύθυνος για το Χαλάνδρι των προγραμμάτων FoodRUs και ΤοΝοWaste, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών, καθηγητής Ε.Μ.Π και συντονιστής της μονάδας, κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής Ιωάννα Αθανασάτου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος Κώστας Ευθυμίου και η προϊσταμένη της δ/νσης Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου κ. Φωτεινή Σούτη.
Όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες εξέφρασαν τη θέλησή τους να καταγραφεί η παραγωγή μη αποτρέψιμων και άλλων πιθανών απωλειών τροφών, ώστε η ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων να συνεχίσει να στηρίζει τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής, αλλά και τις κοινωνικές δομές του Δήμου με τρόφιμα εξαιρετικής ποιότητας, ενίοτε βιολογικά πιστοποιημένα.
Νέα εποχή στη διαχείριση βιοαποβλήτων στο Χαλάνδρι
Η γνώση που θα προκύψει από την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος FoodRUs όπως και του επίσης ευρωπαϊκού προγράμματος, συναφούς σκοπού, ToNoWaste, αναμένεται ότι θα είναι πολύτιμη στη βελτιστοποίηση της στρατηγικής του Δήμου Χαλανδρίου στη διαχείριση των βιοαποβλήτων.
Αυτή την περίοδο ο Δήμος Χαλανδρίου επεκτείνει πλέον σε όλη την πόλη το σύστημα χωριστής συλλογής των τροφικών αποβλήτων, τον καφέ κάδο, εκτρέποντας τα τροφικά απόβλητα από την ταφή και δημιουργώντας προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 από τις 11.30' π.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας - Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Ομοσπονδίας
Από το γραφείο τύπου της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρη την πολιτική επιλογή της να υποβαθμίσει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς από παιδαγωγικές δομές σε «παιδοφυλακεία».
Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται και η επέκταση λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Αγνοώντας τις ανάγκες των παιδιών που θα μπαίνουν στους Παιδικούς Σταθμούς με το πρώτο φως της ημέρας και θα φεύγουν νύχτα!!!
Η θέση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και των εργαζομένων παραμένει σταθερή διαχρονικά. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί παρέχουν αγωγή και εκπαίδευση. Σε αυτή την κατεύθυνση στο επίκεντρο των πολιτικών θα πρέπει να μπουν τα παιδιά και οι ανάγκες τους και μόνο αυτά!!! Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ!!!
Την ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, όπως σήμερα ενημερωθήκαμε, συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης με θέμα ημερήσιας διάταξης…«Διεύρυνση-Επέκταση ωραρίου λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών». Δεν θα αποδεχθούμε την περαιτέρω υποβάθμιση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν στα φιλοξενούμενα παιδιά και κατά συνέπεια στις οικογένειές τους.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ως πρώτο μέτρο αντίδρασης στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης αποφάσισε:
Διεκδικούμε :
Η κινητοποίηση αυτή είναι προειδοποιητική. Ο Κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι…
Από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Mετά την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, τα δεδομένα φιλοξενίας των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς άλλαξαν δραματικά καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που φιλοξενούνται έχει μειωθεί σημαντικά.
Φιλοξενούνται παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές .
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η βασική και στοιχειώδης φροντίδα των παιδιών να αποτελεί ουσιαστικότερο κομμάτι της καθημερινής πρακτικής, κομμάτι που είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρο και απαιτητικό σε τμήματα που αποτελούνται πλέον από σημαντικό αριθμό παιδιών που φορούν πάνες ή έχουν μερικό έλεγχο των σφιγκτήρων και κατά συνέπεια πολλά "ατυχήματα" τουαλέτας
Επίσης φιλοξενούνται παιδιά που μόλις κλείνουν τα δυόμιση χρόνια ή περιμένουν να κλείσουν τα δυόμιση για να ξεκινήσουν τη φιλοξενία στα νηπιακά τμήματα ακόμη και Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη .
Η αναπτυξιακή φάση των παιδιών αυτής της ηλικίας απαιτεί πέραν του ελέγχου των σφιγκτήρων πιο αργούς και σταθερούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς, περισσότερη σωματική φροντίδα και χώρους με κατάλληλες προδιαγραφές ασφαλείας και αξιοπρεπούς εξυπηρέτησης των αναγκών τους
Έτσι σαν αποτέλεσμα είναι να έχουμε πληθώρα παιδιών με πάνα, παιδιά με δύσκολη μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον , παιδιά που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι με αναλογία 25 παιδιά με 2 παιδαγωγούς , αναλογία που εξυπηρετούσε ανάγκες άλλης ηλικιακής ομάδας που φιλοξενούνταν παλαιότερα στους Σταθμούς ( νήπια και προνήπια 4 -5 χρονών )
Ζητάμε άμεσα :
να αλλάξει η αναλογία σε 18 παιδιά ανά τάξη στα νηπιακά τμήματα .
Να τηρούνται οι νόμιμες αναλογίες παιδιών παιδαγωγών
Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων για να στηριχθεί το παιδαγωγικό έργο στις δομές μας .
Να προμηθευτούν με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ( ντουσιέρες, αλλαξιέρες κλπ )