Από το γραφείο τύπου του Πράσινου Κινήματος εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ επανέρχεται στο θέμα των αυξήσεων στο ρεύμα μετά τις τιμές σοκ που ανακοίνωσαν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Τα νέα αυξημένα τιμολόγια των εταιρειών έχουν σκαρφαλώσει κοντά στο 1 ευρώ ανά Κιλοβατώρα.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τις ενστάσεις του στα μέτρα της Κυβέρνησης για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ποιους εξυπηρετούσαν και σίγουρα δεν ήταν οι απλοί πολίτες αυτοί που θα ωφελούνταν. Οι τιμές λιανικής έχουν πλέον σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ενσωματώνοντας εις διπλούν την δήθεν καταργημένη ρήτρα αναπροσαρμογής. Και σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση μετέφερε όλα τα βάρη και το ρίσκο των προμηθευτών στους καταναλωτές.
Πλέον, οι τιμές ανά πάροχο είναι οι εξής:
- Για τη ΔΕΗ ανακοινώθηκε τιμή 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
- Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 ευρώ για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
- Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
- Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
- NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
- Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Οι νέες τιμές προμήθειας θα ισχύουν τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού που επέβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει χρέωση της αγοράς, η οποία για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ήταν 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Επιβεβαίωση για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Οι πολίτες βλέπουν με τον πιο οδυνηρό για την τσέπη τους τρόπο την συνεχιζόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης που αντί για κατάργηση ή αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προχώρησε σε κατακόρυφες αυξήσεις, καθώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, όπως όλοι ήξεραν ότι θα συμβεί, απορρόφησαν την ρήτρα αναπροσαρμογής μετά το νέο “δώρο” της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Πράσινο Κίνημα, από τον Οκτώβριο του 2021 (!), με ανακοίνωση είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και είχε περιγράψει λεπτομερώς αυτό που ερχότανε.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Ο Σεπτέμβριος όλα δείχνουν ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας μετά τις νέες κατακόρυφες αυξήσεις στο ρεύμα. Αφού η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα όλα αυτά ήταν εντελώς αναμενόμενα. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, μέσα από τη Βουλή πλέον, θα προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα.»
..
..
..
Τον δρόμο στις υπόλοιπες χώρες έδειξαν Ισπανία και Πορτογαλία εξασφαλίζοντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο 50 ευρώ ανά μεγαβατόρα που θα προκαλέσει μείωση 40% στους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως ανακοίνωσαν στην κοινή συνέντευξη τύπου οι αρμόδιοι υπουργοί “υπάρχει πολιτική συμφωνία” μεταξύ της Ε.Ε. και των δύο χωρών.
Ο προσωρινός μηχανισμός προβλέπει για τους επόμενους 12 μήνες την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του λιγνίτη, που τροφοδοτούν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε μείωση τόσο των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια και του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το Euronews «τα κράτη - μέλη της ΕΕ εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε μια αγορά χονδρικής που βασίζεται σε ένα σύστημα οριακής τιμολόγησης. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όλοι λαμβάνουν την ίδια τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής της. Στη συνέχεια, η τιμή καθορίζεται από τον πιο ακριβό τρόπο παραγωγής»
Σημαντικός παράγοντας για αυτή τη συμφωνία είναι πως οι δύο χώρες δεν έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς εισάγουν από την Αλγερία ενώ έχουν και υψηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.
“Θεατής” των εξελίξεων η Ελλάδα
Ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία ζητούσαν από το προηγούμενο καλοκαίρι μέτρα για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης και τις αυξήσεις στο ρεύμα, η Ελλάδα συνεχίζει να παρακολουθεί άπραγη την πορεία των εξελίξεων. Όχι μόνο δεν συντάχθηκε με το αίτημα των χωρών της Ιβηρικής αλλά δεν έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.
Η Ελλάδα, μάλιστα, βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της λίστας των τιμών στις ευρωπαϊκές Αγορές Επόμενης Ημέρας ενώ η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζητάει από τη ΡΑΕ να παρέμβει για να ρυθμίσει τις “ανεξέλεγκτες τιμές της ενέργειας”. Την ίδια ώρα οι καταναλωτές στη χώρα είναι στα όρια από τις αυξήσεις στο ρεύμα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Δείτε ακόμα: “Ξεκινούν διακοπές ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς” (video)
#φυσικο_αεριο
#ρευμα
#ρητρα_αναπροσαρμογης
#Χρηματιστηριο_ενεργειας