Τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών που έγιναν από εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) δίνει σε δανειολήπτες η απόφαση του Αρείου Πάγου 822/22, προκαλώντας παράλληλα πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, με την πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση από εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις ως απαράδεκτη, καθώς έκρινε ότι δεν έχει την κατάλληλη νομιμοποίηση.
Όπως αναφέρει η ΑΠ 822/2022, η εταιρεία διαχείρισης δεν μπορεί να επιδιώξει την εκπλήρωση της ένδικης απαίτησης στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρείας που κατέστη δικαιούχος της απαίτησης με εκχώρηση.
Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, ο νόμος 3156/2003 για τις τιτλοποιήσεις δεν απονέμει στην εταιρεία διαχείρισης την ιδιότητα του κατ’ εξαίρεση νομιμοποιούμενου διαδίκου, όπως αντιθέτως ισχύει στον νόμο για τα κόκκινα δάνεια (4354/2015).
Όπως επισημαίνει στην απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο, οι διατάξεις του Ν. 4354/2015 για την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση (ως μη δικαιούχων διαδίκων) των εταιρειών διαχείρισης δανείων δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικώς και επί των εταιρειών διαχείρισης του Ν. 3165/2003, διότι η εταιρεία διαχείρισης του άρθρου 10 Ν. 3156/2003 αναλαμβάνει με σύμβαση εντολής τη διαχείριση των αποκτώμενων απαιτήσεων, χωρίς να έχει ορισθεί εκ του νόμου μη δικαιούχος, κατ’ εξαίρεση νομιμοποιούμενος, διάδικος.
«Επομένως, δεν νομιμοποιείται να ενεργεί διαδικαστικές πράξεις για λογαριασμό της εντολέως της εταιρείας, ούτε η μεταξύ τους σύμβαση και η παροχή πληρεξουσιότητας μπορεί να καθιδρύσει κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση» υπογραμμίζει ο Άρειος Πάγος.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου επηρεάζει και την πορεία του προγράμματος εγγυήσεων «Ηρακλής», καθώς το «κενό» που μπορεί να υπάρξει υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, κινδυνεύουν τα senior bonds των τραπεζών, καθώς αν χάσουν την αξία τους θα δημιουργηθεί ένα ακόμα «κενό», που υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ, με τις συνολικές επιπτώσεις της απόφασης του Αρείου Πάγου να φτάνουν στα 35 δισ. ευρώ.
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου υπάρχει προβληματισμός γύρω από το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», καθώς οι τράπεζες και τα funds κινδυνεύουν να χάσουν το «όπλο» του πλειστηριασμού.
Το πρόβλημα αυτό, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο τόσο στον τραπεζικό κλάδο και τους servicers, όσο και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητούν την κατάλληλη δυνατή νομική φόρμουλα ώστε να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» που έβαλε η απόφαση του Αρείου Πάγου.