Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Στη Βουλή έφεραν ξανά το θέμα της ένταξης στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ (18/7/22) στο όποιο γινόταν αναφορά για παρασκηνιακές πιέσεις από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, που εδρεύει την περιοχή, και οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση της υπόθεσης.
Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κατέθεσαν αναφορά για το θέμα στο προεδρείο της Βουλής, στις 22 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία ζητείται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών να ενημερώσουν για το τι ενέργειες έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν για τη δίκαιη και ουσιαστική επίλυση μιας πολεοδομικής εκκρεμότητας μισού αιώνα.
Περαιτέρω, σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών κατέθεσαν, στις 28 Ιουλίου, και οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Κάνοντας σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «πότε θα προωθηθεί το σχέδιο ΦΕΚ στο ΣτΕ για έγκριση».
Σίμος Ρούσσος: «Παραμένουμε σε εγρήγορση»
«Το πρόσφατο δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, αναφορικά με παρασκηνιακές πιέσεις από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που προοιωνίζονται καθυστερήσεις στην προώθηση της Πολεοδομικής Μελέτης στο ΣτΕ, μας έχει θέσει εκ νέου σε συναγερμό. Σ’ αυτή την προσπάθεια να ανακόψουμε κακόβουλες κινήσεις, που βάζουν εμπόδια στην ένταξη της περιοχής, κάθε δυνατή στήριξη είναι πολύτιμη. Εκ μέρους των συμπολιτών μας που ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες από την πολεοδομική αυτή εκκρεμότητα, εκφράζω ευχαριστίες προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που για μια ακόμη φορά έφεραν το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας την αίσια έκβαση της υπόθεσης. Παραμένουμε σε εγρήγορση, κατανοώντας πλήρως ότι μετά από 50 χρόνια αναμονής και πολλά πισωγυρίσματα, η υπομονή των συμπολιτών μας έχει πλέον εξαντληθεί. Αδιανόητο το γεγονός ότι χρειάστηκε μισός αιώνας για να γίνει μόλις το πρώτο βήμα για την ένταξη της ζώνης των περίπου 1.300 στρ. που απέχει μόλις 9χλμ. από το Σύνταγμα! Αναμένουμε η Πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα περίπου 8.000 άμεσα εμπλεκόμενων, αλλά και όλων των πολιτών του Χαλανδρίου, για οριστική λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.
Μετά την πολυαναμενόμενη έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης της περιοχής από το ΣΥΠΟΘΑ, το Φεβρουάριο του 2022, η μελέτη διαβιβάστηκε, στις αρχές Απριλίου του 2022, από την Περιφέρεια Αττικής προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, το σχετικό ΦΕΚ δεν έχει προωθηθεί ακόμα στο ΣτΕ.
Θυμίζουμε ότι η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης από το ΣΥΠΟΘΑ ήρθε μετά από επίπονες προσπάθειες του Δήμου Χαλανδρίου οι οποίες διήρκησαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, από το Φεβρουάριο του 2018 οπότε παραδόθηκε η μελέτη από τον Δήμο στην Περιφέρεια Αττικής. Σημειώνεται ότι η πρώτη μελέτη πολεοδόμησης της περιοχής είχε ξεκινήσει από το 1987, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα του 1971 την άφησε εκτός Σχεδίου.
Από το γραφείο τύπου του Δήμου Παλλήνης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Προχωρά η διαδικασία ένταξης στο Σχέδιο Πόλεως και των τελευταίων, τριών, εκτός σχεδίου περιοχών της Δημοτικής Ενότητας (Δ.Ε.) Γέρακα και ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση κάθε ιδιωτικής περιουσίας καθώς και την υλοποίηση εκτεταμένων έργων υποδομής από τον Δήμο Παλλήνης, που θα συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όλων των κατοίκων.
Ο Δήμος Παλλήνης προχώρησε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2022, με βάση και την Απόφαση 072/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, στην ανάρτηση της Πολεοδομικής Μελέτης ένταξης των Πολεοδομικών Ενοτήτων 2 (Κέντρο), 5 (Μπαλάνα) και 6 (Δέση).
Η ανάρτηση έγινε στην ιστοσελίδα του Δήμου Παλλήνης (www.pallini.gr) καθώς και στο Δημαρχείο Παλλήνης (Ιθάκης 12, Γέρακας - Γραφείο 9, τηλ. Επικοινωνίας 210-6604649 και 210-6604717).
Η Πολεοδομική μελέτη που αποτελεί έργο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παλλήνης, θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022 για την υποβολή τυχόν ενστάσεων.
Με την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης, οι τρεις περιοχές του Γέρακα αλλάζουν ιστορική σελίδα και πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε, οι ιδιοκτήτες να μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους και ο Δήμος Παλλήνης να προχωρήσει στην οργανωμένη υλοποίηση έργων, υποδομών και ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων που απαιτούνται για να βελτιωθεί η λειτουργία της πόλης και το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων.
Παράλληλα, ο Δήμος Παλλήνης προχωρά στην ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής για την ένταξη των εκτός σχεδίου περιοχών της Δ.Ε. Ανθούσας καθώς και των εκκρεμών μελετών των εκτός σχεδίου περιοχών της Δ.Ε. Παλλήνης.
Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Στη συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), στις 21 Φεβρουαρίου 2022, εισήχθη και θα συζητηθεί τελικά η Πολεοδομική Μελέτη που αφορά στην ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», τέσσερα χρόνια από τις 15 Φεβρουαρίου 2018, όταν ο Δήμος Χαλανδρίου ολοκλήρωσε την Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής και την κατέθεσε προς έγκριση στην δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής.
Σίμος Ρούσσος: Ευχαριστώ όλους όσοι στήριξαν το δίκαιο αίτημά μας
«Η εισαγωγή της Πολεοδομικής Μελέτης του “Πεύκο Πολίτη” προς συζήτηση από το ΣΥΠΟΘΑ, είναι μια θετική εξέλιξη. Φαίνεται πως η δημοσιοποίηση του θέματος και η πίεση που ασκήθηκε το τελευταίο διάστημα από ένα ευρύ μέτωπο υποστήριξης του δίκαιου αιτήματος του Δήμου και εκατοντάδων πολιτών, συνέβαλαν προς την κατεύθυνση αυτή, μετά από μια μακρά περίοδο αδικαιολόγητων καθυστερήσεων από πλευράς Περιφέρειας Αττικής.
Εκ μέρους όλης της πόλης “ευχαριστώ” όσους στήριξαν ανοιχτά το δίκαιο αίτημά μας να προωθηθεί η μελέτη στο ΣΥΠΟΘΑ, και ειδικά τους βουλευτές* του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 που κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, τους περιφερειακούς συμβούλους** της “Δύναμη Ζωής” που έθεσαν το θέμα στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και το βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος επίσης στήριξε τις θέσεις, την επιχειρηματολογία, αλλά και την αντίδρασή μας.
Περιμένουμε την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ και ελπίζουμε ότι θα ανοίξει οριστικά ο δρόμος για την επίλυση ενός προβλήματος που έχει ταλανίσει την πόλη επί μισό αιώνα», υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σχολιάζοντας την πρόσφατη εξέλιξη.
Η Πολεοδομική Μελέτη έχει τη δική της …καφκική ιστορία
1971 – Το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και οι συνακόλουθες αναθεωρήσεις του, δεν εντάσσουν την περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στο Σχέδιο Πόλης του Χαλανδρίου.
1987 – Ξεκινά ο μαραθώνιος σύνταξης της σχετικής Πολεοδομικής Μελέτης, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια «σκόνταφτε» στο γεγονός ότι το Π.Δ. του ‘71 όριζε ως προαπαιτούμενο, το σχεδιασμό της Λεωφόρου «Ελευθέρα Πεντέλης», που θα συνέδεε τη Λ. Μεσογείων με την οδό Δ. Πλακεντίας. Σενάριο ανέφικτο δεδομένου ότι ο Δήμος ΔΕΝ είχε αρμοδιότητα να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο άξονα.
2018 - Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου καταφέρνει τελικά να ολοκληρώσει την Πολεοδομική Μελέτη, δρομολογώντας μετά από επίπονες προσπάθειες την κατάργηση της Λ. «Ελευθέρα Πεντέλης», με την απόφαση 277/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου.
2019 – Το ΣΥΠΟΘΑ δεν λαμβάνει απόφαση για την Πολεοδομική Μελέτη, κρίνοντας, μετά από εισήγηση της επικεφαλής της δ/νσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, ότι έπρεπε να προηγηθεί γνωμοδότηση της Δ/νσης Οδικών Υποδομών (Δ.Ο.Υ.) του υπουργείου Υποδομών επί των οδικών αξόνων που συμπεριλαμβάνονται στην περιοχή μελέτης.
2019 (26 Ιουλίου) – Η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών ζητά ουσιαστικά τον επανασχεδιασμό της Πολεοδομικής Μελέτης, προτείνοντας στο Δήμο την κατασκευή παράδρομων, οι οποίοι δεν προβλέπονται από καμία μελέτη. Για την υλοποίησή τους ο Δήμος θα έπρεπε να απαλλοτριώσει περίπου συνολικά 27.000 τ.μ. (χωρίς να υπολογίζονται τα κτίσματα) επιπλέον των προβλεπόμενων από τη μελέτη και να απομακρύνει από τα σπίτια τους σχεδόν 30 οικογένειες. Το κόστος των αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα ήταν της τάξης των 15 εκ. ευρώ!
2020 – Μετά τις έντονες δημόσιες διαμαρτυρίες του Δήμου, ο περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης συγκαλεί τηλεδιάσκεψη όπου συναποφασίζεται οδικός χάρτης για την άρση του αδιεξόδου.
2021 – Εγκρίνεται το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης. Κατόπιν νέας απαίτησης της Περιφέρειας, ο Δήμος σε νέα ανάρτηση της Μελέτης και την καταθέτει εκ νέου, παίρνοντας υπόψη κάθε υπόδειξη της Περιφέρειας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.
2021 (Αύγουστος) – Η μελέτη κατατίθεται εκ νέου στη δ/νση Περιβάλλοντος και Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, μετά από έξι μήνες, προωθεί τη μελέτη για έγκριση από το ΣΥΠΟΘΑ.
*Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα του «Πεύκο Πολίτη» κατέθεσαν οι βουλευτές: Ζαχαριάδης Κώστας, Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης, Γκιόλας Γιάννης, Κατρούγκαλος Γιώργος, Μάλαμα Κυριακή, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος), Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φάμελλος Σωκράτης και Χρηστίδου Ραλλία, από το ΣΥΡΙΖΑ.
Παφίλης Θανάσης, Γκιόκας Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος και Μανωλάκου Διαμάντω από το ΚΚΕ.
Επίσης, και ο βουλευτής Κλέων Γρηγοριάδης του ΜΕΡΑ25.
** Έρώτηση για το θέμα έθεσαν προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Δύναμη Ζωής» Μπαλάφας Γιώργος και Αθανασίου Μάριος.