Οι αντιδράσεις φαίνεται πως είναι μεγάλες και εντός της κυβέρνησης με τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να διαφοροποιείται γρήγορα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για “μεγάλο λάθος”. Έπειτα ακολούθησε ο Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος χαρακτήρισε “λανθασμένη και άστοχη” την ομιλία του μαχητή του Αζόφ κατηγορώντας, όμως, την αντιπολίτευση πως χρησιμοποίησε το γεγονός αυτό “για να δικαιολογήσει ξανά τη Ρωσική εισβολή”. Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ήδη δημοσιεύσει καταδικαστικές ανακοινώσεις ενώ οι πολίτες εξέφραζαν την αντίθεση τους στο διαδίκτυο.
Δείτε το ρεπορτάζ με τις αντιδράσεις ΕΔΩ
Σιωπή για το “Κυπριακό”
Όπως αναμένονταν ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν έκανε καμία αναφορά στο Κυπριακό, λόγω του διπλωματικού ρόλου που έχει αναλάβει η Τουρκία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Εντύπωση, όμως, προκάλεσε ό,τι συνέβη κατά την ομιλία του στην κυπριακή Βουλή. Μετά το πέρας της τοποθέτησης του τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Βουλής. Όταν, λοιπόν, η ίδια αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή ο κ. Ζελένσκι αποσυνδέθηκε με την Ουκρανική πρεσβεία να κάνει λόγο για… “τεχνικό πρόβλημα”.
Από το γραφείο τύπου του Πράσινου Κινήματος εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, από την πρώτη στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία, τάχθηκε σταθερά και συγκεκριμένα, υπέρ της Ειρήνης και στηλίτευσε την επιθετική ενέργεια της Ρωσίας. Για εμάς η ευημερία των πολιτών όλου του κόσμου, είναι αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της πολιτικής μας και μόνο μέσω της Ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί.
Ωστόσο, η επιλογή να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο μαχητής του νεοναζιστικού τάματος Αζόφ, ονόματι Μιχαήλ, είναι μία ευθεία προσβολή στους ιστορικούς αγώνες των Ελλήνων ενάντια στους νεοναζί. Πρόκειται για μία ακόμα πολιτική γκάφα της κυβέρνησης, η οποία στο βωμό μίας επικοινωνιακής φιέστας, δεν ενδιαφέρθηκε να τηρήσει σωστά το πρωτόκολλο ελέγχου και να προστατεύσει το ελληνικό κοινοβούλιο και τους έλληνες δημοκράτες πολίτες.
Εμάς στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, δεν μας ενδιαφέρει αν ο Μιχαήλ του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, έχει ελληνικές ρίζες. Εξάλλου το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, στο πρόσφατο παρελθόν συγκρούστηκε πολλαπλώς στις τοπικές κοινωνίες και με το ελληνικό ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι δόθηκε η δυνατότητα σε έναν εκπρόσωπο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, να μιλήσει επίσημα στην ελληνική βουλή και μέσω αυτής σε όλους τους Έλληνες. Επίσης, σε μία τέτοια ειδική συνεδρίαση είναι αυτονόητο πολιτικά, ότι θα έπρεπε να γίνει αναφορά στην αντίστοιχη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ούτε αυτό συνέβη...
Συνεχίζουμε να επιμένουμε στην κατάπαυση των πυρών, στη δημιουργία ασφαλών διαδρομών για να φύγουν οι άμαχοι πολίτες της Ουκρανίας και φυσικά δεν αλλάζει η πολιτική μας στάση, για την εισβολή της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν θα δώσουμε άλλοθι σε κανένα νεοναζιστικό μόρφωμα να αναδειχθεί, να νομιμοποιηθεί και να επισημοποιηθεί. Για την πολιτική κατάντια αυτής της κυβέρνησης μία λέξη μόνο ταιριάζει: ΝΤΡΟΠΗ.
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρουσία νεοναζί "μαχητή" του περιβόητου τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή, ο οποίος μίλησε διαδικτυακά στο περιθώριο της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Από πολλούς αυτό εκλαμβάνεται ως ευθεία προσβολή των αντιφασιστικών αισθημάτων του ελληνικού λαού και ως αποτέλεσμα επίδειξης ισχύος των Αμερικανών και επιβολής της δικής τους “αντζέντας”, όπως ακριβώς την ήθελαν.
Οξύμωρο πως ο μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ανέφερε ότι ο παππούς του πολεμούσε τους Γερμανούς ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο τάγμα, ένοπλο τμήμα πλέον του επίσημου Ουκρανικού Στρατού, κατηγορείται για δεκάδες εγκλήματα πολέμου από τις απαρχές του πολέμου το 2014 ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους έκαψαν ζωντανούς δεκάδες αντιφασίστες στο σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό (σχετικά με τη δράση του τάγματος του Αζόφ διαβάστε εδώ).
Αντιδράσεις με… καθυστέρηση από την αντιπολίτευση
Εκτός του ΚΚΕ, που είχε δηλώσει ότι θα απέχει από τη σημερινή συνεδρίαση, τα υπόλοιπα κόμματα συμμετείχαν στη διαδικασία ενώ το ΜέΡΑ25 είχε μόνο έναν βουλευτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μετά, λοιπόν, από την ολοκλήρωση των ομιλιών του Ζελένσκι και του στρατιώτη του Αζόφ, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 αποχώρησε, όπως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης. Με βάσει τις εικόνες από το Κοινοβούλιο οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση δεν συμμετείχαν μαζικά στη συνεδρίαση.
Ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για “ιστορική ντροπή” εξηγώντας πως η αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό είναι δεδομένη αλλά δεν μπορούν να μιλούν ναζί στη Βουλή. Το ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι προσέβαλε το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το ΚΚΕ από τη μεριά του τόνισε πως “ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή”. “Τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου χειροκροτούσαν τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Αντίστοιχα πολλές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έχουν καταδικάσει κι αυτές το γεγονός.
Δήλωση για το θέμα έκανε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Γ Οικονόμου που θεώρησε μεν "λανθασμένη και άστοχη την συμπερίληψη του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ,αλλά,στο γνωστό κυβερνητικό μοτίβο,επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση, η οποία με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή",όπως τονίζει.