Displaying items by tag: ευαθ

..
..
..

Με την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κυβέρνηση μεταφέρει τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ προχωρώντας έτσι στην ιδιωτικοποίηση των δύο δημόσιων φορέων διαχείρισης του νερού. Παρακάμπτει έτσι την απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των μετοχών των δύο φορέων.

 

Θυμίζουμε πως το ΣτΕ είχε κρίνει πως “το δημόσιο χάνει τον έλεγχο σε εταιρείες που παράσχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας”. Το Υπερταμείο δεν ελέγχεται από το Δημόσιο και επομένως δεν ασκείται ο ουσιαστικός και όχι απλά τυπικός δημόσιος έλεγχος του νερού που απαιτείται από το Σύνταγμα.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΜΕ – ΕΥΔΑΠ:

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις ανωτέρω δύο αποφάσεις της, με συντριπτική πλειοψηφία, ακύρωσε, ήδη από τον Φεβρουάριο τρέχοντος έτους,  τη μεταβίβαση των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

Οι εν λόγω αποφάσεις, 190 & 191/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, εκδόθηκαν σε συνέχεια της 1906/2014 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ. Εκεί που οι Κυβερνήσεις αποδείχθηκαν ανίκανες ή άβουλες να προστατεύσουν τη δημόσια διαχείριση του σημαντικότερου αγαθού για την επιβίωση του ανθρώπου, το ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, επικαλούμενο το Σύνταγμα, είχε το ανάστημα να διασώσει τη διαχείριση του φυσικού αυτού αγαθού από τις προσπάθειες παράδοσής του στους κανόνες της αγοράς.

Ως γνωστόν, όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις, που ήταν αρμόδιες για την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών, εκποιήθηκαν σε ιδιώτες. Τουλάχιστον, με τις αποφάσεις του ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας, διασώθηκαν οι δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Γιατί, όμως, η Κυβέρνηση επιμένει να παραβιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να αδιαφορεί για την προστασία της δημόσιας διαχείρισης του φυσικού αγαθού του νερού; Τα συμφέροντα για την εμπορική εκμετάλλευση του νερού είναι γνωστά, όμως η Κυβέρνηση, τουλάχιστον για το ζωτικής σημασίας αυτό αγαθό, οφείλει να υπηρετήσει το συμφέρον των πολιτών.

Μετά από πέντε μήνες από την ακύρωση της μεταβίβασης των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη Γενική Συνέλευση των μετόχων (19 Αυγούστου για την ΕΥΔΑΠ και 8 Σεπτεμβρίου για την ΕΥΑΘ) ο Υπουργός Οικονομικών και το Υπερταμείο δεν έχουν ακόμη προβεί στις διαδικαστικές ενέργειες, ώστε να επιστρέψουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, όπως διέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με άμεσο πλέον κίνδυνο, το Υπερταμείο να αποκομίσει παρανόμως ακόμη και το τρέχον μέρισμα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,

Επιδεικνύοντας προκλητική αδιαφορία προς τη Δικαιοσύνη και τα συμφέροντα των πολιτών, η Κυβέρνηση, όπως συνάγεται από δημόσιες δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου και του Υπουργού Οικονομικών, επιχειρεί νέα νομοθετική κατασκευή με σκοπό να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κατά προφανή καταστρατήγηση όσων έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με τη συνδρομή των πολιτών, οι οποίοι θα βιώσουν τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμολογίων του νερού όπως συνέβη με το ηλεκτρικό ρεύμα,  θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο, ώστε να διαφυλαχθεί το τελευταίο εναπομείναν δημόσιο αγαθό και να τιμωρηθούν όσοι, εν γνώσει τους πλέον, παραβιάζουν προκλητικά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Τέλος καταγγέλλουμε τα σχέδια για πώληση του ποσοστού 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ  και του 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ  που ανήκουν στο  ΤΑΙΠΕΔ. Επιστροφή τώρα και αυτών των μετοχών στο Υπουργείο Οικονομικών.  Δημόσιο ποιοτικό νερό  για την Κοινωνία και όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών.


Δείτε ακόμα: 
Φωτιά στη Δαδιά: Ανεμογεννήτριες θέλει η Siemens

 

Published in Πολιτική

..

..

..

 

Μία πολύ σημαντική εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες σε κάθε Δήμο έχουν ξεκινήσει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και οι οργανώσεις “Καλλιστώ” και “Water Warrios. Το πλαστικό μπουκαλάκι σημαίνει ιδιωτικοποίηση του νερού όταν ολόκληρες περιοχές πηγών έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αντλούν εκατομμύρια κυβικά στερώντας τον φυσικό πόρο από τις επόμενες γενιέςσημειώνουν οι διοργανωτές της. Διοργανώνουν συγκέντρωση σήμερα στις 19.00 στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αναλυτικά η
ανακοίνωση:

Τα πλαστικά έχουν κατακλύσει τον πλανήτη.

Τα πλαστικά μπουκάλια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα είναι κοστοβόρα για την τσέπη μας.

Υπολογίζεται ότι είναι 2.000 φορές ακριβότερα από το δημόσιο νερό της βρύσης ενώ υστερούν και σε ποιότητα.

Το πλαστικό μπουκαλάκι σημαίνει ιδιωτικοποίηση του νερού όταν ολόκληρες περιοχές πηγών έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αντλούν εκατομμύρια κυβικά στερώντας τον φυσικό πόρο από τις επόμενες γενιές.

Να εφαρμοστεί τώρα ο νόμος 4736/2020 !

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 7μμ στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ελάτε να συζητήσουμε για το πως θα απαιτήσουμε δημόσιες βρύσες!

Θα διανεμηθούν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ώστε να μην καταφεύγουμε στην αγορά πλαστικών.

Σύμφωνα με νόμο (4736/2020) που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή, ενσωματώνοντας Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ 2019/904) από1ης Ιουλίου 2021 οι Δήμοι και Κοινότητες «οι οποίοι διαθέτουνδίκτυο πόσιμου νερού, υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους».

 

Τα κινήματα του Νερού προσέφυγαν στο ΣτΕ:

• Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ με την ένταξή τους στο Υπερταμείο.

• Ενάντια στην ΚΥΑ που τιμολογεί το νερό ως εμπόρευμα.

Αγωνίζονται για:

- Συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα
- Προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού,
- Καθολική και αδιάλειπτη πρόσβαση των πολιτών σε ασφαλές και ποιοτικό νερό.

Η ΕΥΑΘ (2016) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης (2018), μετά από πρωτοβουλία του SOSΤE TO ΝEPO, έγιναν μέλη του διεθνούς δικτύου για το νερό Blue Communities.

Απαιτούμε να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις
που είναι:

• Να αναγνωρίζουν το νερό σαν ανθρώπινο δικαίωμα.
• Να περιορίζουν τη χρήση εμφιαλωμένου νερού.
• Να προωθούν τη δημόσια διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Δείτε ακόμα: Νέο ρεκόρ: Στο 12% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat

Published in Πολιτική

       Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν - Το νερό είναι Κοινό Αγαθό και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση. Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Κινήματος

 

       Από το γραφείο τύπου του Πράσινου Κινήματος εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση

 

      Το Πράσινο Κίνημα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκε για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την πώληση στα ιδιωτικά συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Υπενθυμίζουμε ότι διαχρονικά, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων Πράσινων και τώρα η ΝΔ έχουν προσπαθήσει να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Είτε με το παλιότερο πρόσχημα, ότι είναι εντολή της «τρόικα», είτε λόγω ιδεοληπτικών αγκυλώσεων, η πρόθεση ήταν η ίδια. Το Πράσινο Κίνημα, είναι το μοναδικό κόμμα που είχε αντιδράσει σθεναρά από τη Συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ το 2018, όταν τότε όλοι οι υπόλοιποι μιλούσαν για «αναγκαίο κακό». Τότε είχαμε επισημάνει ότι το νερό είναι Κοινό Αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

 

      Το 2020 το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πώληση τόσο της ΕΥΔΑΠ, όσο και της ΕΥΑΘ, αλλά έστειλε την υπόθεση για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω σπουδαιότητας.
Τώρα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, στις υπ΄αριθμόν 190-1/2022 αποφάσεις της, κρίνει πως ο έλεγχος από το Δημόσιο των δύο εταιρειών είναι επιβεβλημένος για τους παρακάτω λόγους

 

     Το σκεπτικό του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ


     Στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεκαθαρίζεται πως «η μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον το Δημόσιο, καίτοι είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, της μετόχου εφεξής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, δεν ασκεί έλεγχο επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ και δεν πληρούται, ως εκ τούτου, η συνταγματική προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου• επιπροσθέτως δε, η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, επιδιώκει, προεχόντως, σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς, με τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας προσιδιάζοντα στην εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών».

   

    Όσο αφορά την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε πως «κατά το Σύνταγμα [άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3], η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό της Αττικής δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ».

 

    Σε κάθε περίπτωση οι σύμβουλοι επικρατείας ξεκαθαρίζουν πως «από τις ίδιες συνταγματικές διατάξεις, ανεξαρτήτως εάν η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ δύναται να είναι και έμμεση, δια της παρεμβολής άλλου νομικού προσώπου, πάντως το Δημόσιο, με την κατοχή του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και την διαχείριση της δημόσιας αυτής επιχείρησης, δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευόμενους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ως άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης».

 

      Το σκεπτικό του ΣτΕ για την ΕΥΑΘ ΑΕ

   
     Αντίστοιχα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, επίσης, κατά πλειοψηφία, ότι «Κατά το Σύνταγμα [άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3], η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως η ΕΥΑΘ ΑΕ. Υπό τις παρούσες, όμως, συνθήκες, ήτοι υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών αυτών μονοπωλιακώς, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην περιοχή και την ευθύνη των οποίων έχει η ΕΥΑΘ ΑΕ, ως ο παρέχων τις υπηρεσίες αυτές δυνάμει σύμβασης παραχώρησης φορέας, είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΑΘ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου.
Καθόσον, μόνον εάν το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί κατ’ ουσίαν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας αυτής επιχείρησης, η οποία παρέχει, υπό τις ανωτέρω συνθήκες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζονται τόσο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου επί της ΕΥΑΘ ΑΕ, όσο και η εκλογή της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης από το κατέχον την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιο. Δια της κατοχής από το Δημόσιο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρισης ΕΥΑΘ ΑΕ, τεκμαίρεται, κατ’ αρχήν, ότι διασφαλίζεται η διαχείρισή της σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα ως προς την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (πρβλ. ΣτΕ 1906/2014 Ολομ).”

 

     Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά : « Μία ακόμα νίκη , μία ακόμα πολιτική επιβεβαίωση του Πράσινου Κινήματος. Όταν το 2018 τολμήσαμε να διαφοροποιηθούμε μας έλεγαν γραφικούς. Εμείς επιμένουμε. Το νερό είναι ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Μπράβο στο Συμβούλιο της Επικρατείας που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων»

Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο