Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (του οποίου πρόεδρος είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ,Κων.Δέρβος) που είναι υπεύθυνο για τις φοιτητικές εστίες. Περίεργες απευθείας αναθέσεις, απαξίωση των εστιών την ώρα που μετατρέπονται σε... Δούρειο Ίππο για να γίνει αποδεκτή η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
Φλέβα … οικονομικών αλλά και πολιτικών σκανδάλων, φαίνεται πως εντοπίζει η αντιπολίτευση στο Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) , που μεταξύ άλλων έχει και την ευθύνη λειτουργίας των φοιτητικών εστιών.
Το εν λόγω ίδρυμα φαίνεται ότι μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο τόσο της αξιωματικής όσο και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Φοιτητική Εστία Ζωγράφου. Όχι μόνον ως ένα ίδρυμα που δημιουργεί προβληματισμό με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος και των πρακτικών της απευθείας ανάθεσης, αλλά και ως υπεύθυνο για τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών σε μία περίοδο μάλιστα που η κατάσταση στις εστίες αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως πολιτικό «όχημα» για την αποδοχή της παρουσίας της αστυνομίας στα ΑΕΙ.
Στην Κουμουνδούρου μιλούν για ένα ίδρυμα που μοιάζει να είναι «φυτώριο απευθείας αναθέσεων» σχολιάσοντας τις πρακτικές που ακολουθεί η διοίκησή του (με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Δέρβο, πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ). Μάλιστα οι διαδικασίες που ακολουθεί θυμίζουν στους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ το ...«πρότυπο» των απευθείας αναθέσεων που καταγράφθηκε στην Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής την περίοδο που γραμματέας ήταν η Σοφία Νικολάου. Ιδίως όταν καταγράφονται συμβάσεις με εταιρίες που έχουν δημιουργηθεί μερικά 24ωρα νωρίτερα. Θυμίζουμε ότι το ζήτημα έθιξε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας πως «στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, είναι επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Δέρβος. Έχουν γραφτεί για τις απευθείας αναθέσεις που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν βγει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχει γίνει δηλαδή θέμα. Υπάρχει εταιρεία security, όπου έδινε 60.000 ευρώ το μήνα. Τι κάναν αυτοί; Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Ποιος έχει αυτή την ευθύνη;».
Στο ζήτημα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ επανήλθε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας για «ενα σμήνος από ακρίδες που λεηλατεί τους δημόσιους πόρους τη στιγμή που η φτώχεια και οι ανισότητες αυξάνονται, τη στιγμή που ο μήνας δε βγαίνει». Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία. Αναφέρθηκε σε κονδύλιο «202.659,62 ευρώ για υπηρεσίες σίτισης σε εταιρία που συστάθηκε την ίδια ημέρα με κεφάλαιο 5.000 ευρώ». Μάλιστα εστίασε την ευθύνη για την κατάσταση αυτή τόσο στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως όσο και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται το επόμενο διάστημα να επιμείνει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τόσο με πρωτοβουλίες του στο κοινοβούλιο όσο και με έμφαση στην νομική διερεύνηση του θέματος. Σε πολιτικό επίπεδο άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επί 3 χρόνια έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εστιών και δεν έκανε τίποτε τόσο για την εγκληματική δραστηριότητα που αναπτύσσονταν εκεί και σήμερα εγκαλεί την αντιπολίτευση.
Στα θέματα της φύλαξης των εστιών όμως έχει αναφερθεί και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ με αφορμή την εισβολή της αστυνομίας στην Φοιτητική Εστία Ζωγράφου, εκφράζεται προς την κυβέρνηση η (ρητορικού χαρακτήρα) απορία: «Δεν ήξεραν τις πολύχρονες και επανειλημμένες καταγγελίες των Φοιτητικών Συλλόγων για την απαράδεκτη κατάσταση στη συγκεκριμένη εστία; Αφού κόπτεται η κυβέρνηση για την ασφάλεια, για ποιο λόγο άφησε το ΕΜΠ με μόλις 36 φύλακες; Για να μπαινοβγαίνουν τα εγκληματικά κυκλώματα;». Επίσης γίνεται αναφορά στα «αιτήματα των φοιτητών για μόνιμο προσωπικό φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας στην εστία, για επαρκή φωτισμό, για ανακαίνιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των οικότροφων».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι μόλις την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έξω από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ πορεία φοιτητών – οικότροφων στις εστίες Αθήνας και Ζωγράφου. Μεταξύ άλλων οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την καταστροφή δωματίων που πραγματοποιήθηκε κατά την πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση, με πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ που δεν είχαν σχέση με τον εντοπισμό εγκληματικών δραστηριοτήτων αλλά την τρομοκράτηση των φοιτητών. Η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙM αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των φοιτητών ενώ παρέταξε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέναντί τους.