Τα τεθωρακισμένα,με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αντικαταστήσει αυτά που θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία,τελικά δεν είναι και τόσο σύγχρονα,ενώ όπως αποκαλύπτεται,έχει σταματήσει η παραγωγή τους,καθώς και η παραγωγή βλημάτων γι αυτά από το 1999!
Ακόμα,τα marder (έτσι ονομάζονται τα γερμανικά τεθωρακισμένα) έχουν πυροβόλο 20mm,αλλά τα πυρομαχικά του δεν είναι συμβατά με τα συνήθη πυρομαχικά των 20mm!
Ενώ τα συνήθη πυρομαχικά είναι 30Χ202mm, αυτά για τα Marder είναι 20x139mm και τα κατασκευάζουν μόνο οι Γερμανικές εταιρείες Nexter και Reinmentall. Δηλαδή, για να αξιοποιηθούν τα προσφερόμενα marder θα πρέπει υποχρεωτικά η Ελλάδα να παρακάμψει την ΠΥΡΚΑΛ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και να γίνει πελάτης των εν λόγω γερμανικών εταιριών! Αλλά, σύμφωνα, με έρευνα αγοράς και οι δυο γερμανικές κατασκευάστριες εταιρίες έχουν διακόψει προ πολλού την γραμμή παραγωγής των βλημάτων 29χ139mm που φέρουν τα Marder και άρα δεν υπάρχει επαρκή διαθεσιμότητα!
Δείτε κι αυτό: Στέλνουμε άρματα στην Ουκρανία και το μαθαίνουμε...από τη Γερμανία!
Δηλαδή, με βάση την πάγια αξίωση των ΗΠΑ, ο Ελληνικός Στρατός -όπως και κάθε άλλος Δυτικός Στρατός- να αποσύρει τα όπλα ρωσικής κατασκευής και η Γερμανία ως ευρωπαϊκός παραστάτης στην αντιρωσική υστερία, να αδράξει την ευκαιρία!
Δηλαδή, η Ελλάδα να στείλει στο Ουκρανικό μέτωπο οπλισμένα ΤΟΜΑ και η Γερμανία, ως «καλός σύμμαχος», να της προσφέρει -«ανταποδοτικά»- …κούφια τεθωρακισμένα και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν και επισήμως οι συνομιλίες με τις γερμανικές εταιρίες για την αχρείαστη προμήθεια εκσυγχρονισμού των αρμάτων LEO υψους 2 δισ.
Δείτε κι αυτό: Οι αποζημιώσεις από την Αττική Οδό...ακόμη εκχιονίζονται!
Στον Ελληνικό Στρατό και την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών επικρατεί σήμερα έντονος προβληματισμός με την χθεσινοβραδυνή αποκάλυψη του Καγκελαρίου Σόλτς, καθ´ ότι, γι άλλη μια φορά, δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Νόμο, περί αμυντικών προμηθειών. Εάν είχαν τηρηθεί, έστω και στοιχειωδώς, το παραπάνω πρόβλημα, με τη μη διάθεση πυρομαχικών για τα marder, θα προέκυπτε μέσα από την επιτελική επεξεργασία της πρότασης από τους αρμόδιους φορείς (Γενικά Επιτελεία).
Έτσι, επιπόλαια και παράνομα, η Ελλάδα ανταλλάσσει τα ρωσικής κατασκευής BMP-1 με σχεδόν της ίδιας ηλικίας άοπλα γερμανικά marder, ενώ, εδώ και χρόνια, η ΝΔ ως αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση, απέρριπτε και εναντιώνονταν σε προτάσεις χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για εξαγορά τους και μάλιστα σε τιμή που η Ελλάδα θα καθόριζε, ενώ, παράλληλα, θα μπορούσε να γίνει ο μερικός εκσυγχρονισμός τους με εμπλοκή ελληνικών εταιρειών και το κόστος να επιβαρύνει την αγοράστρια χώρα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να καταστήσει βιώσιμη την ΕΛΒΟ, που χαρίστηκε σε εβραϊκή εταιρία ως υποτιμημένο οικόπεδο, καθ´ όσον πουλήθηκε σε τιμή μικρού κλάσματος έναντι της αξίας του.
Αδιευκρίνιστο παραμένει ποια θα είναι η τύχη των υλικών υποστήριξης των BMP-1. Υπάρχουν τέτοια υλικά (ενδεχομένως και κινητήρες όχι βίδες) που παραμένουν εγκιβωτισμένα σε αποθήκες του ΕΣ χωρίς να είναι απόλυτα σαφές τι περιέχουν. Για το υλικό αυτό υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις προαναφερθείσες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, αλλά, μέχρι εχθές, το μεσημέρι η θέση του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων ήταν ότι και τα άρματα και το υλικό υποστήριξης ήταν όλως απαραίτητο για τη χώρα μας.