Την ώρα που οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων αλλά και πολιτών πληθαίνουν, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα όχι για την ουσία των καταγγελιών αλλά για διαρροή στοιχείων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή των στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν «στη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας» θα διενεργήσει ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Τα ερωτηματικά γίνονται πιο έντονα αφού εκτός των καταγγελιών για τις παρακολουθήσεις που ήρθαν στην επιφάνεια πρόσφατα, υπάρχουν δημοσιεύματα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα για προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και παλαιότερων κυβερνήσεων να αποκτήσουν λογισμικό που θα δίνει την δυνατότητα σε κρατικές υπηρεσίες κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες να παρακολουθούν μαζικά πολίτες.
Τέτοιες κινήσεις από την πλευρά της δικαιοσύνης όχι μόνο δεν συμβάλλουν προκειμένου οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς από αυθαίρετες παρακολουθήσεις από κρατικές υπηρεσίες αλλά μπορούν να ερμηνευτούν ότι εντάσσονται στην κυβερνητική προσπάθεια να συγκαλυφτεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Μάλλον όμως αυτό είναι το ζητούμενο. Άλλωστε αυτή είναι η λογική συνέχεια του ότι η ΕΥΠ υπάγεται κατευθείαν στον Πρωθυπουργό, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας για τις περιπτώσεις τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας και έτσι για πλείστες όσες παρακολουθήσεις όπως του Ανδρουλάκη, άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων δεν δίνει κανείς λόγο πουθενά.
Η δικαιοσύνη αυτό που πρωτίστως θα έπρεπε να ασχοληθεί, είναι να διερευνήσει τις καταγγελίες που διατυπωθήκαν πρόσφατα αλλά και παλαιότερα για χρησιμοποίηση κρατικών υπηρεσιών με παράνομες μεθόδους προκειμένου να παρακολουθηθούν πολίτες, πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, καταγγελίες που διαχρονικά μένουν αδιερεύνητες και στο σκοτάδι γεννώντας τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες.
Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο όμως έχουν χτίσει τα στεγανά και οι έρευνες δεν στρέφονται κατά αυτών που διενεργούν τις παρακολουθήσεις αλλά ψάχνουν ευθύνες για τις διαρροές.