Displaying items by tag: κουνουπια

       Την άμεση εφαρμογή του προγράμματος των κουνουποκτονιών και την ενεργοποίηση δράσεων και όχι δηλώσεων ζητά η παράταξη της Ρένας Δούρου - Ανακοίνωση του γραφείου τύπου

 

        Από το γραφείο τύπου της "Δύναμης Ζωής" εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

        Το μείζον ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος των κουνουποκτονιών και της προστασίας των πολιτών, θέτει η Δύναμη Ζωής, ζητώντας άμεση σχετική ενημέρωση από τη Διοίκηση Πατούλη. “Στην Αττική αυτή τη στιγμή είτε πρόκειται για τις περιαστικές περιοχές της Ανατολικής ή της Δυτικής Αττικής είτε πρόκειται για περιοχές του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, είναι έντονη η παρουσία κουνουπιών σαν να μην έγινε καμία δράση φέτος”, παρατηρεί η Δύναμη Ζωής, με αφορμή σχετικό Δελτίο Τύπου της Διοίκησης στις 13 Σεπτεμβρίου, ότι όλα βαίνουν καλώς με το πρόγραμμα των κουνουποκτονιών στην Αττική.

 

       Επειδή όμως η υπόθεση της αποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος των κουνουποκτονιών είναι πολύ σοβαρή για να αντιμετωπιστεί με τη συνήθη, παραπλανητική επικοινωνιακή τακτική της Διοίκησης Πατούλη κι επειδή οι πολίτες διαπιστώνουν στην καθημερινότητά τους ότι δεν ισχύουν τα καθησυχαστικά Δελτία Τύπου της Περιφερειακής Αρχής, η Δύναμη Ζωής, με Ερώτησή της και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ζητά από τη Διοίκηση σαφείς απαντήσεις σχετικά : με την πορεία των ψεκασμών, το ποσό που έχει διαθέσει και πώς αυτό κατανέμεται ανά Περιφερειακή Ενότητα, με το κατά πόσο έχει κάνει σχολαστική χαρτογράφηση των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, με το αν προβλέπει λειτουργία τεχνικών κλιμακίων της Περιφέρειας για τον έλεγχο της πορείας των ψεκασμών.

 

       Παράλληλα ζητά από τη Διοίκηση να κάνει γνωστό αν συστήθηκε και λειτουργεί Παρατηρητήριο Ψεκασμών, όπως ανακοίνωσε και ποια είναι τα αποτελέσματα δράσης του, αν και πότε ξεκίνησε το «ειδικό πρόγραμμα τριετούς συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Τέλος, ρωτά αν η Διοίκηση έχει καταγράψει τις ανάγκες των Δήμων και αν έχει ενημερώσει εγκαίρως τους πολίτες για τα μέτρα ατομικής προστασίας.

 

       Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής παρέδωσε έτοιμη μεγάλη διαγωνιστική διαδικασία προϋπολογισμού περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ που κάλυπτε όλη την Αττική, για ψεκασμούς εδάφους και αέρος, διασφαλίζοντας την εφαρμογή κουνουποκτονιών μέχρι το τέλος του 2020. Άνοιξε, επίσης, τον δρόμο για συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς αφού συνεργάσθηκε προγραμματικά με επιστημονικά κέντρα (π.χ. προγραμματική σύμβαση με Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) τόσο για τον σχεδιασμό των δράσεών της όσο και για την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης του κοινού.

 

       Ωστόσο η νυν Διοίκηση από επιλογή ή από αδιαφορία – το αποτέλεσμα είναι το ίδιο – υπολείπεται κατά πολύ των υποχρεώσεών της απέναντι στους πολίτες. Επιλέγοντας, όπως και η Κυβέρνηση, την επικοινωνία και όχι την ουσία.

 

        Από το γραφείο επικοινωνίας της Περιφέρειας Αττικής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

        Με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, σύγχρονων μέσων, όπως είναι τα drones και υπό τη επίβλεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, συνεχίζεται το ολοκληρωμένο τριετές  πρόγραμμα εφαρμογών προνυμφοκτονιών  μέσω των Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής και των Τεχνικών τους Επιτροπών Παρακολούθησης-Παραλαβής των έργων που υλοποιούνται σε συνεργασία με τις ανάδοχες εταιρείες.

 

        Σημαντικός αρωγός της προσπάθειας αυτής είναι  και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) με το οποίο η Περιφέρεια Αττική έχει συνάψει αντίστοιχη προγραμματική Σύμβαση για την «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών της Περιφέρεια Αττικής».

 

        Όπως επισημαίνει ο Γ. Πατούλης  «Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η Ασφάλειας των πολιτών. Βασική  ασπίδα προστασίας των πολιτών, είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στοχευμένη στρατηγική πρόληψης. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με την  συστηματική τήρηση των μέτρων σε ατομικό επίπεδο και την κοινότητα. Από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, με αποφασιστικότητα καταφέραμε να διαμορφώσουμε, ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος και πράγματι, με τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας, έχουμε πετύχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα».

 

        Διεθνή εύσημα για το τριετές πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής

 

       Το σχετικό πρόγραμμα έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στους πληθυσμούς κουνουπιών. Μάλιστα αξίζει να επισημανθεί ότι για το πρόγραμμα και για τις σχετικές δράσεις της Περιφέρειας Αττικής  αποδόθηκαν εύσημα από τον ΠΟΥ στο Διεθνές Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη στην Ιταλία. Κατά την έναρξη του προγράμματος, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη είχε πραγματοποιηθεί και ειδική Ενημερωτική –Επιμορφωτική Ημερίδα με τη συμμετοχή, δημάρχων, Αντιπεριφερειάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Υπαλλήλων, στελεχών της Περιφέρειας, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου καθώς και του ΕΟΔΥ.

 

       Διαβάστε κι αυτό: Με την αστυνομία προσπαθούν να πάρουν το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού (video)

 

       Οι κύκλοι εφαρμογής ανά Περιφερειακή Ενότητα

 

       Για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ανάλογα με τα αποτελέσματα που συλλέγονται και καταγράφονται, διαμορφώνεται ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά το πρόγραμμα εφαρμογών της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Αντιμετώπισης του Προβλήματος των Κουνουπιών στην ειδική υποενότητα της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής. Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη έχει δημιουργηθεί από την έναρξη του προγράμματος στην σελίδα της Περιφέρειας ειδική ενότητα με την ένδειξη «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εφαρμογής Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών».

 

       Έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί (ή πραγματοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα) οι κάτωθι κύκλοι εφαρμογών από εδάφους ή αέρος στους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής:

 

Περιφερειακή Ενότητα  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

-8 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα, στο Πεδίον του Άρεως και στο Αττικό Άλσος

 

 Περιφερειακή Ενότητα  ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

-10 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα,

 

Περιφερειακή Ενότητα  ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

-8 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα και στο Πάρκο Τρίτση,

 

Περιφερειακή Ενότητα  ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

-9 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα,

 

Περιφερειακή Ενότητα  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

-12 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές, σε εστίες περιαστικά των δήμων και 8 κύκλοι εφαρμογής προνυμφοκτονιών από αέρος με ελικόπτερο, του Εθνικού Πάρκου Σχινιά με χρήση εγκεκριμένου βιοκτόνου

 

Περιφερειακή Ενότητα  ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

11 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα και εφαρμογές από αέρος (drone)  στην περιοχή της Ψάθας (έλος ) και στη Λίμνη Κουμουνδούρου

 

Περιφερειακή Ενότητα ΠΕΙΡΑΙΩΣ

9 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα, παρόχθιες περιοχές και 5 κύκλοι εφαρμογών στα φρεάτια όμβριων υδάτων  αρμοδιότητας Δήμου Πειραιά

 

Περιφερειακή Ενότητα ΝΗΣΩΝ

11 Κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε περιοχές των Δήμων Σαλαμίνας, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, 2 κύκλοι σε περιοχές του Δήμου Σπετσών και 12 κύκλοι εφαρμογών σε περιοχές της Τροιζηνίας, Μεθάνων Δήμου Πόρου και 8 κύκλοι εφαρμογών από αέρος στην περιοχή της Λίμνης Ψήφτας, Βιδίου και Stella Maris

 

      Παράλληλα με τις εφαρμογές προνυμφοκτονιών, προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται στοχευμένοι υπολειμματικοί ψεκασμοί ακμαίων κουνουπιών όπου κρίνεται αναγκαίο, κατόπιν και των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών που πραγματοποιούν οι ανάδοχες εταιρείες αλλά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο,  με τις παγίδες ακμαίων κουνουπιών που έχει τοποθετήσει σε επιλεγμένα σημεία των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

 

      Διαβάστε κι αυτό: Απίστευτο περιστατικό νεανικής βίας στη Μεταμόρφωση

 

      Το προηγούμενο διάστημα, μετά από το αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής,  εκδόθηκε και  η απόφαση της «Επιτροπής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για την «Κατ’ εξαίρεση τροποποίηση του αριθμού εφαρμογών για το έτος 2022 των εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία Bacillus thuringiensis (serotype H-14)» (ΑΔΑ: 6Ρ2Ε4653ΠΓ-ΚΑΕ ) και την επέκταση του αριθμού των ψεκασμών με εγκεκριμένο βιοκτόνο σκεύασμα από  8 σε 16 εφαρμογές, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

 

     Οι τεχνικές επιτροπές, ως υπεύθυνες εφαρμογής των έργων, καταρτίζουν τον προγραμματισμό κύκλων εφαρμογών από εδάφους αλλά και αέρος όπου αυτό απαιτείται, με τη χρήση επίγειων και πτητικών  μέσων (ελικόπτερα και drone) και εγκεκριμένων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων βιοκτόνων σκευασμάτων και ενημερώνουν τις ανάδοχες εταιρείες και τους Δήμους αρμοδιότητάς τους. Με τους διαρκείς ελέγχους και αυτοψίες  σε γνωστές αλλά και νέες περιοχές που μπορεί να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους αρμοδιότητάς τους (οι οποίοι εφαρμόζουν και οι ίδιοι προγράμματα στον αστικό ιστό, σε κοιμητήρια κ.α.) και λαμβάνοντας πληροφόρηση  από την εντομολογική επιτήρηση που πραγματοποιούν οι ανάδοχες εταιρείες  αλλά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (το οποίο συλλέγει στοιχεία από τις παγίδες ακμαίων κουνουπιών που έχει εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία του αστικού ιστού), επιτυγχάνεται η έγκαιρη πρόβλεψη και άμεση αντιμετώπιση των κουνουπιών στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

 

     Διαβάστε κι αυτό: Άλμα 12,1% στον πληθωρισμό τον Ιούνιο: Επέστρεψε στο '93, στην εποχή του... Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

 

     Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ως επιβλέπουσα αρχή του προγράμματος για τη διαχείριση των κουνουπιών 2021--2023, ενημερώνεται για την πορεία του, συντονίζει και κατευθύνει νέες δράσεις και συναντήσεις για την ομαλή εκτέλεση των έργων. Μετά από σχετική προκήρυξη έχουν παραληφθεί φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού (ενήλικος πληθυσμός και παιδιά), τα οποία έχουν αποσταλεί στις Διευθύνσεις αρμοδιότητας όλων των ΠΕ προκειμένου να διατεθούν στους Δήμους, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.α., για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την εξάλειψη εστιών κουνουπιών.

..

..

..

 

  Ο Δήμος Βριλησσίων ξεκίνησε το πρόγραμμα ελέγχου-καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2022. Οι εφαρμογές γίνονται ανά εικοσαήμερο, από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο και περιλαμβάνουν εργασίες προνυμφοκτονίας σε χώρους όπου υπάρχουν λιμνάζοντα και ρυπασμένα ύδατα, κατόπιν δειγματοληπτικών ελέγχων, για τον περιορισμό της ανάπτυξης των προνυμφών των κουνουπιών.

 

  Η εφαρμογή προνυμφοκτονίας στα φρεάτια των όμβριων υδάτων και λοιπών υδατοσυλλογών στην ευρύτερη περιοχή των Βριλησσίων πραγματοποιείται με ταμπλέτες σκευασμάτων βραδείας αποδέσμευσης και όπου απαιτείται. Συνδυαστικά χρησιμοποιείται υψηλής πίεσης ψεκαστικό σύστημα.

 

 

 

 

Ο κύκλος εργασιών της προνυμφοκτονίας περιλαμβάνει:

 

(α) έλεγχο εστιών,

(β) καταγραφή της αφθονίας των προνυμφών και

(γ) εφαρμογές προνυμφοκτόνων σκευασμάτων στις εστίες.

 

  Το χρονικό διάστημα μεταξύ των κύκλων των εργασιών είναι 20 (είκοσι) μέρες και όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

 

Βασική παράμετρος για την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών.

 

Χρήσιμες οδηγίες:

 

Για την προστασία από τα κουνούπια συμβάλλουμε όλοι:

Προλαμβάνουμε: Όχι στάσιμα νερά σε μπαλκόνια και αυλές.

Προστατευόμαστε: Εντομοαπωθητικό μέρα και νύχτα.

 

 

Δείτε ακόμα:        31.5% των παιδιών στα όρια της φτώχειας στην Ελλάδα

 

 

Στην ηλεκτρονική σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκετε πληροφορίες για την προστασία από τα κουνούπια, https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/

 

Η συνεισφορά των πολιτών στην καταπολέμηση μπορεί να είναι σημαντική, δεδομένου ότι υπάρχουν αναρίθμητοι χώροι που μπορούν να μετατραπούν σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως πλημμυρισμένα υπόγεια, ανοικτές δεξαμενές, δοχεία κάθε τύπου, όπως πιατάκια από γλάστρες, διαρροές νερού ή ανοιχτά φρεάτια σε εσωτερικές αυλές, κλπ.

 

Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους. Επομένως, πρέπει να μάθουμε ποια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας, τον κήπο, τη βεράντα που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους. Είναι εύκολο να το κάνουμε, γιατί υπάρχει ένας βασικός κανόνας: «Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό».

 

Τι πρέπει να κάνουμε:

Περιορίζουμε στον χώρο μας όλες τις επιφάνειες ή μεγάλα αντικείμενα όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά

Φυλάμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (βαρέλια, ποτιστήρια, τενεκέδες, κλπ.), γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα

Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στα δοχεία νερού των κατοικίδιων ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα)

Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.

Απομακρύνουμε το νερό που συγκεντρώνεται γύρω από εξαρτήματα αυτόματου συστήματος άρδευσης (μπεκ, σταλάκτες, κλπ)

Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής, ώστε να μη δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά.

Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.

Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Αν έχουμε πισίνα, καλό είναι να θέτουμε σε λειτουργία κάθε μέρα το φίλτρο καθαρισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών

. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

 

Πώς να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

 

Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρηση τους.

 

Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη < 2μηνών). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

 

Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

 

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

 

Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

 

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Published in Βριλησσίων
Tagged under

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο