Από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ.Πέτσα εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Με γνώμονα τη συνεχή στήριξη της Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο των άμεσων κυβερνητικών παρεμβάσεων προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κύματος των ανατιμήσεων λόγω της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, υπέγραψε σήμερα νέα έκτακτη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ, στους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές, για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την εξασφάλιση της θέρμανσης των παιδιών μας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προηγηθεί, φέτος, η ενίσχυση όλων των Δήμων της χώρας με έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 218 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους καθώς και των σχολικών επιτροπών τους για τις δαπάνες θέρμανσης των σχολείων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:
"Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η εισαγόμενη κρίση, στηρίζουμε τους Ο.Τ.Α. προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος και να μπορέσουν να υπηρετήσουν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που έχει η Αυτοδιοίκηση.
Ήδη από το Α’ εξάμηνο του 2022, είχαμε διαθέσει 218 εκατ. ευρώ σε όλους τους Δήμους της χώρας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε, με νέα έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 64 εκατ. ευρώ: 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, για να σταθούν οι Δήμοι όρθιοι και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά προγράμματα που έχουμε σε εξέλιξη και τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, και 14 εκατ. ευρώ για τις σχολικές επιτροπές, εξασφαλίζοντας έτσι τη θέρμανση όλων των σχολείων της Πατρίδας μας.
Στεκόμαστε εμπράκτως αρωγοί στην Αυτοδιοίκηση για να παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι».
..
..
..
Ανακοινώθηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση της ενέργειας στο Δημόσιο – Απειλές για κυρώσεις και “πάγωμα” προσλήψεων στους Δήμους
Με "πάγο" στις προσλήψεις και την συμμετοχή στην κινητικότητα καθώς και με ακύρωση της οικονομικής ενίσχυσης για το ενεργειακό κόστος απειλεί η κυβέρνηση τους Δήμους που δεν θα πετύχουν τους στόχους της μείωσης της ενέργειας. Ο στόχος έχει τεθεί στο 10%, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Οι ήδη υποχρηματοδοτούμενοι Δήμοι, με την έλλειψη προσωπικού και πόρων να έχει “γονατίσει” τις δημοτικές υπηρεσίες, κινδυνεύουν με περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης και των προσλήψεων, αν δεν πιάσουν τους ενεργειακούς στόχους.
Συγκεκριμένα οι κυρώσεις και τα κίνητρα που προβλέπονται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Οικονομικών είναι οι εξής:
1. Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει, διοικητικά, την παραπάνω ΚΥΑ περί εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα.
2. Για τους Δήμους η εξοικονόμηση ενέργειας, κατά 10%, αποτελεί δεσμευτικό στόχο ειδικά σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το Κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο.
3. Για όσες υπηρεσίες του Δημοσίου προβλέπεται μπόνους, θα προστεθεί ο στόχος να πετύχουν και εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους (συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα).
4.Όσες Υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου, θα το δουν αυτό το επιπλέον 5% στον προϋπολογισμό τους, του επόμενου έτους.
Τα μέτρα που προβλέπονται για την εξοικονόμηση είναι τα παρακάτω:
- οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τα κτίρια τους
- Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ' έτος.
- Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων (μέγιστης/ελάχιστης). Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
- Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
- Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου και φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
- Χρήση του νυχτερινού αερισμού το καλοκαίρι και κατάλληλη σκίαση των κτιρίων, ανάλογα με την εποχή και μέτρα εξοικονόμησης σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό και στην χρήση ηλεκτροφόρου εξοπλισμού.
Η προσαρμογή των Δήμων θα ελέγχεται από ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
Δείτε ακόμα: Πρώτη στην ανεργία των νέων η Ελλάδα – “Βζιιν” φωνάζουν οι χρήστες του Twitter
Αντιδράσεις από τους Δήμους για το κόστος ενέργειας και την ακρίβεια που πλήττει τους Δημότες
Συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ με κυριότερα θέματα συζήτησης:
Σχεδόν 100% αυξήθηκε το ενεργειακό κόστος των Δήμων
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ενεργειακού κόστους με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Παπαστεργίου, τόνισε ότι προκαλούν σοκ στα οικονομικά των δήμων καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι δαπάνες των Δήμων μόνο για την ενέργεια το 2019 ανήλθαν στα 300 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα οι Δήμοι δείχνει να επιβαρύνονται με άλλα τόσα, δηλαδή στο σύνολο 600εκ
Ίδια είναι και η εικόνα που μας μεταφέρθηκε στην ΚΕΔΕ από την ΕΔΕΥΑ, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ της χώρας.
Αυτό το κόστος δεν είναι δυνατόν να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ, αλλά δεν μπορεί και να απορροφηθεί από τους δήμους.
Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η κοινή επιτροπή ΥΠΕΣ-ΥΠΟΙΚ-ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών Στ. Πέτσα και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη με κύριο θέμα την άμεση εξεύρεση τρόπου κάλυψης του ενεργειακού κόστους των Δήμων. Παράλληλα πρέπει να εξεταστεί η κάλυψη του επιπλέον κόστους που προκαλεί η επιβολή του τέλους ταφής, αλλά και η πανδημία, η διαχείριση της οποίας προκαλεί σημαντικές δαπάνες στους Δήμους.
Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην ένταξη έργων
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη των έργων των Δήμων, ανακοινώνοντας ότι μετά από δυόμιση μήνες συνεδριάζει αύριο Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα και να ξεκαθαριστεί ποια έργα θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ή/και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στις 16 Μαρτίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, με κυρίαρχο θέμα τα οικονομικά προβλήματα των δήμων.
Κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ οι Δήμοι
Σε ότι αφορά στην έκδοση των βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους Δήμους για την αγοραπωλησία ακινήτων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για κατάργησή τους. Για να ξεπεραστούν δε οι καθυστερήσεις στην έκδοση των βεβαιώσεων, ιδιαίτερα σε μεγάλους δήμους, η ΚΕΔΕ προτείνει αυτές να εκδοθούν καταβάλλοντας οι ενδιαφερόμενοι ως εγγύηση το 0,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και να ακολουθήσει η ακριβής βεβαίωση του ποσού από τον δήμο, σε μέλλοντα χρόνο, χωρίς να καθυστερήσει η αγοραπωλησία.
Οι όποιες δε δηλώσεις έχουν γίνει για κατάργηση του πιστοποιητικού, έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και βρίσκουν κάθετα αντίθετη την Αυτοδιοίκηση
Αναγκαία η λειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης τετραγωνικών, χωρίς όμως την επιβολή υπέρογκων προστίμων
Αναφορικά με την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα δήλωσης των τετραγωνικών, πάγια άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως αυτή πρέπει να λειτουργεί σε σταθερή και διαρκή βάση, αφού όμως πρώτα γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές διορθώσεις ώστε να μην επιβάλλονται τα υπέρογκα πρόστιμα που σήμερα προβλέπονται, σε όσους πολίτες επιλέξουν να προχωρήσουν στη διόρθωση των στοιχείων των ιδιοκτησιών τους. Τα πρόστιμα αυτά λειτουργούν ως αντικίνητρο .
Άδικη η στοχοποίηση των Δήμων για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης της κακοκαιρίας χαρακτήρισε εξαιρετικά ατυχή και άδικη την στοχοποίηση της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι οι δήμοι έπραξαν ό,τι καλύτερο μπορόυσαν, με τα μέσα που είχαν και το προσωπικό που διέθεταν.
Ειδικότερα για τους Δήμους της Αττικής επισήμανε ότι αντικειμενικά δεν διαθέτουν ούτε τον αναγκαίο, ούτε τον κατάλληλο εκχιονιστικό εξοπλισμό, αλλά ούτε και προσωπικό που μπορεί να χειριστεί τέτοιο όγκο χιονιού.
Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει από το Κράτος μια ουσιαστική επένδυση στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας, ενώ όσον αφορά την αυτοδιοίκηση χρειάζεται να διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη αγορά ειδικών μηχανημάτων, την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και την εκπόνηση νέων σχεδίων για την πολιτική προστασία, με βάση τις νέες συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ώστε να μη ξαναζήσουμε αντίστοιχες καταστάσεις. Με δεδομένο ότι το κλίμα αλλάζει, πρέπει να προσαρμοστούμε στην αλλαγή αυτή και να δράσουμε για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης.
Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου, ενημέρωσε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για την πρόθεσή του να θέσει το θέμα στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρ. Στυλιανίδη, στη συνάντηση που ακολούθησε.