Σχόλιο του γραφείου τύπου του κόμματος για το κλείσιμο με συνοπτικές διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής των παρακολουθήσεων
Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισε η εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές με απόφαση της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στο εσωτερικό της. Στο πνεύμα της τοποθέτησης του "αμερόληπτου και έγκριτου δημοσιογράφου" Δημήτρη Οικονόμου ότι το θέμα κούρασε η εκείνης του Σάκη Μουμτζή για την θεσμικότητα έναντι της κυβερνησιμότητας, στις 30/09 εσπευσμένα σταμάτησε η λειτουργία της εξεταστικής δίνοντας ένα τέλος που συνάδει με το φιάσκο που προηγήθηκε στο εσωτερικό της τον προηγούμενο μήνα.
Συνοπτικά είναι δυνατό κάποιος να ξεχωρίσει κάποια στοιχεία της εξεταστικής παρωδίας, συγκάλυψης και απροκάλυπτου εμπαιγμού από την κυβερνητική πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής. Η εξεταστική επιτροπή άνοιξε υπό βροχή τοποθετήσεων κυβερνητικών στελεχών και δημοσιογράφων για την διακύβευση της εθνικής ασφάλειας και την σημασία διατήρησης του απορρήτου. Ανάμεσα σε αυτές και της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία προχωρώντας και ένα βήμα παρακάτω έδωσε και την εκτίμηση στην ποινή φυλάκισης στα δέκα χρόνια για όποιον δεν συμμορφωθεί. Το αδίκημα στην προκείμενη περίπτωση θα ήταν το σπάσιμο της σιωπής απέναντι σε εκείνη την καθ’ όλα νόμιμη και αρμόδια κοινοβουλευτική διαδικασία για αυτά τα θέματα.
Ευτυχώς τέτοιο κακό δεν βρήκε την δημοκρατία μας αφού όσοι καλέστηκαν τελικά στην επιτροπή να καταθέσουν όπως οι τωρινοί και πρώην διοικητές της ΕΥΠ αλλά ακόμα και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν και δεν είδαν τίποτα η σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι απόρρητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φίλος του πρωθυπουργού και διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων για χάρη του οποίου έγινε φωτογραφική τροπολογία το 2019 σύμφωνα με την οποία μοναδικό προαπαιτούμενο για την διοίκηση της ΕΥΠ είναι η δεκαετής προϋπηρεσία κάπου.
Αυτό ωστόσο συνιστά την καλή περίπτωση καθώς η πλειονότητα των μαρτύρων που προτάθηκε από άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν κλήθηκαν αφού απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Ανάμεσα τους και πρόσωπα η κλήση των οποίων άπτεται της κοινής λογικής. Δεν κλήθηκε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό το γραφείο του οποίου λειτουργεί και εποπτεύεται η ΕΥΠ από το 2019 καθώς αυτή ήταν μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης. Δεν κλήθηκε ο γενικός γραμματέας υπό τον πρωθυπουργό και ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης ο οποίος και παραιτήθηκε όταν έσκασε το σκάνδαλο. Αντίστοιχα ο Γιώργος Γεραπετρίτης εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών για το ζήτημα των υποκλοπών. Δεν κλήθηκε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που μελετούσε τα σκάνδαλα των τραπεζών και η παρακολούθηση του οποίου σταμάτησε την μέρα που απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ για να μάθει αν παρακολουθείται και τους λόγους. Επιπλέον σύμπτωση η τροπολογία που πέρασε μετά από αυτό της διακοπής του δικαιώματος κάποιου να απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ για να μάθει αν παρακολουθείται η όχι και τους λόγους της παρακολούθησης του. Δεν κλήθηκε η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου η οποία υπέγραψε περί της 15.000 παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας σε πραγματικά παραγωγικό οίστρο. Νούμερο το οποίο αφορά γραμμές μοναδιαία και επομένως οι πραγματικοί αριθμοί που παρακολουθούνται είναι και όσοι επικοινωνούν με αυτούς τους 15.000 για λόγους πάντα εθνικής ασφάλειας. Η λίστα εκείνων που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν με απόφαση της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή είναι μεγάλη ωστόσο εμείς θα κλείσουμε με τα παραδείγματα των επιχειρηματιών Λαβράνου, Μπίτζιου και Τριμπάλη ( καλέστηκε αλλά καθώς φαίνεται έχει ψευδομαρτυρήσει λίγο πριν το κλείσιμο της επιτροπής ) οι οποίοι σχετίζονται με τις συμβάσεις παροχής παράνομου λογισμικού στην ΕΥΠ καθώς και η εκπρόσωπος της Intelexxa η οποία είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στο εξωτερικό.
Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω είχαμε το "μυστηριώδες τεχνικής φύσης λάθος" της καταστροφής των αρχείων παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και τις επιλεγμένες και συνήθως αντικρουόμενες διαρροές σε σχέση με τα τεκταινόμενα και τα πορίσματα της επιτροπής από τα έγκριτα μέσα ενημέρωσης της λίστας του Στέλιου Πέτσα. Η συνέπεια που δείχνει η κυβέρνηση στην συγκάλυψη είναι χαρακτηριστική καθώς στην εξεταστική επιτροπή για την λίστα Πέτσα ο ίδιος δεν καλέστηκε να καταθέσει. Αλλά είπαμε όλα στο φως και κουράσαμε.