Από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Με τον νόμο 2193/94, που ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 και δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθιερώθηκε και επίσημα η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας τίμησε φέτος την ημέρα Μνήμης με δύο ξεχωριστές και συμβολικές εκδηλώσεις.
Την Κυριακή 15 Μαΐου τελέστηκε στον χώρο του Μνημείου Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων της Νέας Φιλαδέλφειας επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.
Δείτε κι αυτό: Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας τιμά τη μνήμη των Ποντίων
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος καθώς και ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δ. Υψηλάντης» Γιώργος Σαραφίδης.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο της πόλης Γ. Βούρο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Κανταρέλη, εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, εκπροσώπους των τοπικών Κοινοτήτων Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας, πολιτιστικών συλλόγων, σωματείων και φορέων της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Δείτε κι αυτό: Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" τίμησε την Διεθνή ημέρα Μουσείων
Την Πέμπτη 19 Μαΐου ο Δήμαρχος, μέλη του Δημοτικού και των Κοινοτικών Συμβουλίων, εκπρόσωποι συλλόγων και πολίτες, συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο Ηρώων της Νέας Χαλκηδόνας, και προχώρησαν σε μία συμβολική και συνάμα συγκινητική κίνηση, ανάβοντας 103 κεριά για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα, αλλά και για αυτούς που επέζησαν διωγμένοι από τα πατρογονικά τους εδάφη έχοντας χάσει γονείς, παιδιά, αδέλφια, συγγενείς και φίλους αγωνίστηκαν για μια νέα ζωή στη Μητέρα Ελλάδα.
Το Αριστερό Ρεύμα τιμά τον Ελληνισμό του Πόντου κι αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας - Ανακοίνωση του γραφείου τύπου
Από το γραφείο τύπου του Αριστερού Ρεύματος εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Το Αριστερό Ρεύμα αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας και απαιτεί από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας, αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Στηρίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη και την στήριξη από το ελληνικό κράτος της πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας των Ποντίων όλων των γενεών, έξω από τις διάφορες αντιδραστικές, εθνικιστικές θεωρίες και ρητορικές.
Χαιρετίζουμε όλους τους νεοπρόσφυγες Ποντίους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που ακόμη και σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη τους στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα πληρώνοντας στην ουσία, τη στενή μικροκομματική αντίληψη και τις πελατειακές σχέσεις, που καλλιεργήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός υπέστη τις συνέπειες της διαμόρφωσης των νέων εθνικών αστικών κρατών, που συντελέστηκε εκείνη την εποχή σε συνθήκες αποσύνθεσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με υποκίνηση και παρέμβαση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, γνώρισαν τον κοινωνικό ρατσισμό στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνά εργατικά χέρια και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν.
Οι μνήμες αυτές, που αναδεικνύουν τις συνθήκες που βιώνουν γενικά όλοι οι πρόσφυγες, ενισχύει την αλληλεγγύη μας στα μεταναστευτικά ρεύματα, που φτάνουν στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που η νέα γενιά της Ελλάδας μεταναστεύει σε άλλες χώρες, αναζητώντας μία θέση εργασίας.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου γράφτηκε στην ιστορία και η μεγαλύτερη Τιμή στην μνήμη όσων χάθηκαν είναι, να μη ζήσει ποτέ ξανά λαός την ίδια εμπειρία.
Στην μνήμη του αδικοχαμένου προέδρου του ΕΒΕΠ και Μεγαρίτη Ανδριανού Μιχάλαρου - Ανακοίνωση του γραφείο τύπου του Δήμου
Από το γραφείο τύπου του Δήμου Μεγαρέων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε, που έφυγε από την ζωή ο αείμνηστος Ανδριανός Μιχάλαρος και τιμώντας τη μνήμη του ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του, κατά την διάρκεια της συνεδριάσεώς του τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, τίμησε τη μνήμη του δίδοντας το όνομά του στην πλατεία της Εξω Βρύσης, η οποία από σήμερα ονομάζεται “ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ”.
Η εισήγηση του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη έχει ως παρακάτω:
« Ο Ανδριανός Μιχάλαρος γεννήθηκε το 1964 στα Μέγαρα και πέθανε το 2021 στην Αθήνα, από τις επιπλοκές, που του προκάλεσε η νόσος COVID – 19.
Σε ηλικία 21 ετών ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση, ένα συνεργείο αυτοκινήτων, ενώ το 2001 ίδρυσε την εταιρεία PYRSTOP, που ασχολείται με πυροσβεστικά είδη και το 2005 το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Δυτικής Αττικής.
Από το 1997 συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και από το 2012 μέχρι και το θάνατό του ήταν
πρόεδρος.
Είχε διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος και αντινομάρχης Δυτικής Αττικής, ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας. Ήταν έγγαμος με την Ευαγγελία Παπανούση και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
Ο Ανδριανός Μιχάλαρος συνδέθηκε με την ιστορία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και την εκπληκτική πορεία του τα τελευταία
χρόνια.
Το 2018 ίδρυσε και υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής με όραμα και στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού χαρακτήρα των επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής και την δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού κλίματος με αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής για την οικολογική και βιώσιμη ανάπτυξή της.
Δραστηριοποιήθηκε έντονα σε πολιτικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς αγώνες προσφέροντας ανιδιοτελώς στην κοινωνία και
την επιχειρηματικότητα. Υπήρξε μέλος του εθνικού συμβουλίου και του τομέα ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.
Ήταν αποτελεσματικός, βαθιά δημοκράτης, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, ενωτικός και ανθρώπινος. Για το λόγο αυτό έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και ήταν ξεχωριστά αγαπητός στους εργαζόμενους, στους συνεργάτες, στους συναδέλφους και σε όλη την Επιμελητηριακή κοινότητα.
Ο Ανδριανός Μιχάλαρος υπήρξε οραματιστής και θερμός υποστηρικτής της τεχνικής εκπαίδευσης. Ήταν από τους πρώτους στη χώρα, που έθεσε την ανάγκη αναβάθμισής της και την σύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, καθώς πίστευε, ότι η ανάπτυξή της αποτελεί σημαντική συνθήκη εξόδου της χώρας από τα αδιέξοδα της κρίσης με αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις, επομένως με την ανάσχεση της ανεργίας, που πλήττει ιδίως τη νεολαία.
Ο Ανδριανός Μιχάλαρος πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 2021, σε ηλικία 57 ετών, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία του στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΙΤΣ) από επιπλοκές, που προκλήθηκαν από τη νόσο COVID – 19.
Εις μνήμη του ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου, στο οποίο ήταν μέλος και δόθηκαν δύο υποτροφίες. Η πρώτη από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, η δεύτερη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων.
Επιπλέον εις μνήμη του, βάση ψηφίσματος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου θα ονομαστεί σε ειδική τελετή η αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου σε «Αίθουσα Ανδριανού Μιχάλαρου».
Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού επέλεξε, να συμπεριλάβει τον Ανδριανό Μιχάλαρο στον συλλεκτικό τόμο «1821 – 2021: οι Έλληνες σήμερα», ως μία από τις προσωπικότητες, που «συνέβαλε στα διαδοχικά μεγάλα και μικρά επιτεύγματα, που πραγματοποίησε η πατρίδα μας».
Προτείνω, εις μνήμη του Ανδριανού Μιχάλαρου και για την ανεκτίμητη προσφορά του στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, να ονομαστεί η μεγάλη πλατεία της περιοχής έξω Βρύση «Πλατεία Ανδριανού Μιχαλαρου»