Επιστολή του προέδρου του Ιδρύματος "Τάκης Σινόπουλος" για τις κλοπές των προτομών

Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 17:31 | Νέας Ιωνίας
Επιστολή του προέδρου του Ιδρύματος "Τάκης Σινόπουλος" για τις κλοπές των προτομών
|||

..

..

..

Ανοιχτή επιστολή προς τον τοπικό τύπο απευθύνει ο κ. Ξάνθος Μαϊντάς, πρόεδρος του Ιδρύματος "Τάκης Σινόπουλος"

 

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ: KΛΟΠΗ 5 ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ

Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό μια Πόλη, όπως η Νέα Ιωνία, να δέχεται τέτοιο πλήγμα και να μένει άφωνη. Γιατί το κακό μέσα σε ένα μήνα παράγινε. Εξαφανίστηκαν οι πέντε ορειχάλκινες προτομές που κοσμούσαν τους δρόμους και τις πλατείες μας, χωρίς κανένας να μπορεί να αντιδράσει. Και όλοι, αφ’ ότου έγινε η αρχή στις 18 Απριλίου, με βεβαιότητα σχεδόν προβλέπαμε ότι θα ολοκληρωθεί η συστηματική και άθλια αυτή πράξη. Ναι για λίγα κιλά ορείχαλκου ο εξευτελισμός απλώθηκε, μετά από κάποιες νυχτερινές επιχειρήσεις ανδρείκελων, στην Πόλη μας. Κι εμείς παρακολουθούμε αδρανείς και ανήμποροι.

 

Σχετικό θέμα:   "Έφυγε" και άλλη προτομή. Μεταμόρφωση - Νέα Ιωνία 2-2!

 

  Σήμερα ο μεγάλος μας ποιητής Τάκης Σινόπουλος, που έμπαινε με κίνδυνο ζωής στα πιο επικίνδυνα σημεία του μετώπου να σώσει τραυματίες, ο καλός γιατρός του Περισσού, η γλυκύτατη γλύπτρια Σούλη Σουρή, ο συγγραφέας Μένος Φιλήντας που δίδασκε αίσθηση μέτρου στους παλιούς νεαρούς Ιωνιώτες, ακόμη και στην πολιτική τους δράση, ο μεγάλος βάρδος του λαϊκού μας τραγουδιού Στέλιος Καζαντζίδης και τέλος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεν έχουν την θέση τους στην πόλη μας. Και δεν μπορώ να αποφύγω την πιο επώδυνη σκέψη: Οι κοινωνίες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν αποφασιστικά και μόνες τους την ύπαρξή τους, είναι καταδικασμένες στην αφάνεια ή στην αναζήτηση προστάτη που θα τους παράσχει εξασφάλιση έναντι των κινδύνων, με το βαρύτατο τίμημα που εξυπακούεται, την απώλεια της αυτονομίας τους. Και τέτοια περιστατικά δείχνουν – για όσους βέβαια θέλουν να σκέφτονται και να βγάζουν συμπεράσματα – ότι είμαστε στο πιο στραβό μονοπάτι.

 

Σχετικό θέμα:  Κλοπή της προτομής του ποιητή Τάκη Σινόπουλου

 

  Αδυνατώ να φανταστώ ότι είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε απέναντι σε μικρές παραβατικές ομάδες που είναι αποφασισμένες για τα χειρότερα. Και δεν μπορώ να ανεχτώ ιδεολογήματα που συγκαλύπτουν τις αδυναμίες κρατικής παρέμβασης ούτε την πολιτική της μετάθεσης των ευθυνών. Τα προβλήματα είναι μπροστά μας και απαιτούν λύση. Τώρα όχι αύριο. Και λύσεις υπάρχουν πάντοτε. Τα εργαστήρια χύτευσης στα οποία οδηγούνται τα αγάλματά μας είναι λίγα και γνωστά. Αν κάποια είναι καλά κρυμμένα σε κρυφές γωνιές της χώρας να βρεθούν πάραυτα. Και να διαλυθούν. Και οι κλεπταποδόχοι μαζί με τους δράστες συνεταίρους τους να δώσουν λόγο. Η Δημοκρατία οφείλει να έχει σε τέτοιες περιπτώσεις πολύ σκληρό χέρι για να υποστηρίξει τον εαυτό της. Και οι πράξεις της να πείθουν. Αν δεν το κάνει, όπως συχνά και σε διαφορετικές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, αρνείται τον εαυτό της.

 

Σχετικό θέμα:   Θα ξαναφτιάξουμε την προτομή του Τάκη Σινόπουλου, λέει το Ίδρυμα

 

Ξάνθος Μαϊντάς

Νέα Ιωνία 25 / 5 / 2022

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο