Δήλωση του Γ. Οικονόμου για την παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 13:49 | Αγίας Παρασκευής
Δήλωση του Γ. Οικονόμου για την παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας
|||

..

..

..

 

 Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας , (ICDO). Αποτελεί δε, ένα θεσμό με βαρύνουσα σημασία στις μέρες μας, αφού οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς - λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

 

  Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να στελεχωθούν από κατάλληλους ανθρώπους σημαντικές θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους Δήμους, ανθρώπους ικανούς να προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας και προστασίας στους πολίτες σε ακραία φαινόμενα ή φυσικές καταστροφές.

 

  Ωστόσο, οφείλουμε να τονίσουμε και τη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών, των ανθρώπων που, είτε στο πλαίσιο εθελοντικών οργανώσεων, είτε μεμονωμένα, την κρίσιμη στιγμή της καταστροφής είναι παρόντες και συνεισφέρουν αποτελεσματικά. 

 

  Η πρόσφατη εμπειρία της διαχείρισης της κακοκαιρίας «Ελπίδας» και της περσινής «Μήδειας» ιδιαίτερα στον Δήμο μας, έπεισαν και τον πλέον δύσπιστο και αδιάφορο πολίτη για την αναγκαιότητα και την θωράκιση της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης από κινδύνους φυσικών καταστροφών.

 

  Μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με θεσμικά και επιχειρησιακά ζητήματα πολιτικής προστασίας, με την πρόληψη, την οργάνωση, την στελέχωση, τις υποδομές, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την συμμετοχή των εθελοντών και των φορέων, την διαδημοτική συνεργασία και την διαλειτουργικότητα σε εθνικό επίπεδο πρέπει να επιλυθούν με πολύ υψηλή προτεραιότητα.

 

  Και το κυριότερο απ’ όλα που μας αφορά, η πόλη μας και η κοινωνία μας να μην ξαναβρεθούν στο έλεος της ανοργανωσιάς και της αδιαφορίας των αρμοδίων. Αυτό πραγματικά αποτελεί ευθύνη όλων μας. Θα το παρακολουθούμε στενά και θα συνεισφέρουμε με προτάσεις και εποικοδομητική κριτική για τα κακώς κείμενα.

 

Δείτε ακόμα:    ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγίας Παρασκευής: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο